Moderní dotykové počítače, WinTab, Microsoft a problémy v grafických programech

Dotykové obrazovky jsou stále častější i v levných noteboocích. Microsoft i Intel na výrobce tlačí a snaží se vyvolat pocit, že bez matlání prsty se dnes nikdo neobejde. O tomhle typu dotykových obrazovek dnes mluvit nebudu. Zaměřím se na snímací vrstvy reagující na speciální pero a na možné komplikace, pokud chcete nějaký moderní přístroj použít pro práci grafika.

Ovládání dotykem není nic nového. První počítače s obrazovkou pro ovládání speciálním perem tu byly dřív než vynález počítačové myši. Na začátku 90. let pak přišel velký rozmach různých tabletů a konvertibilních zařízení (tablet s připojitelnou klávesnicí), které uměly reagovat jak na pero, tak na kontakt s prstem (obvykle pomocí rezistivní vrstvy). Málokdo už dnes ví, že se jednu dobu objevovaly také dotykové klasické notebooky, než výrobci kolem roku 1992/1993 přišli na to, že lepší bude integrovat náhradu myši v podobě trackballu/trackpointu – to by si ovšem zasloužilo samostatný článek.

Jde mi však o to ukázat, že historie dotykových počítačů je dlouhá. Myšlenka snímat kreslení perem (nejen) po obrazovce vůbec není nová. Zejména pracovních využití se dá najít hodně od rychlého vyplňování speciálních formulářů pracovníky v terénu, až po tvorbu náčrtků, poznámek a asistovaného modelování (například elektrických obvodů). Na začátku 90. let však vyvstal problém s kompatibilitou mezi jednotlivými tablety. Ke každému tabletu bylo jen pár aplikací, které jej uměly využít díky speciálně napsanému ovladači. Ani Windows (3.x) problém neřešil a ovladač pro něj využíval pero pouze jako myš bez rozšířených funkcí.

Dotykové obrazovky přítlak a náklon pera touto dobou ještě neuměly, ale mezi grafiky byly stále rozšířenější grafické tablety – tedy placky schopné přenášet práci pera na obrazovku libovolného počítače. Díky rozšířeným možnostem snímání se staly prakticky okamžitě oblíbeným nástrojem grafiků. O to více bylo potřeba vyřešit kompatibilitu, a tak se roku 1991 sešli výrobci tabletů a programů a dohodli se na tvorbě otevřeného rozhraní, které spasí svět a grafikům zachrání nervy.

Otevřené rozhraní WinTab

Aplikační rozhraní WinTab spatřilo světlo světa v roce 1993 a záhy bylo adoptováno všemi předními výrobci grafických a konstruktérských programů. Výrobci tabletů pak akorát napsali ovladač pro WinTab a bylo hotovo.

Toto rozhraní se postupně vylepšovalo, jak se vyvíjel hardware, a používá se dodnes. Dlouho bylo pod Windows jediným dostupným rozhraním, což mu zajistilo maximální rozšíření, a vedle jednoduché implementace se vyznačuje také dobrou zpětnou kompatibilitou. Prostě ideální řešení pro grafický tablet.

S tím, jak se zlepšily obrazovky notebooků a dalších mobilních zařízení, se postupně do profesionálních Tablet PC dostaly plnohodnotné snímací vrstvy z grafických tabletů. Z velké části od toho nejznámějšího výrobce jménem Wacom (Wacom je stálice na poli tabletů, jeho zařízení jsou oblíbená pro špičkovou kvalitu, kompatibilitu a dlouhou podporu pro starší zařízení v nových operačních systémech). S ní dostaly i podporu rozhraní WinTab – tedy přístup ke kreslení ve všech možných profesionálních programech.

Microsoft Ink a zmatek moderních tabletů

Grafické tablety jako periferní zařízení k výkonnému počítači s připojeným velkým monitorem (nebo dvěma) jsou nenahraditelní pomocníci pro různé grafiky a designéry. Malé počítače s dotykovou obrazovkou (Tablet PC) se netlačí jako jejich náhrada, ale mohou poskytnout skvělé zařízení pro přípravu projektů a práci na cestách. Nejeden můj známý nějaké takové zařízení má a pravidelně používá pro tento účel. Ještě před pár lety bylo běžné, že každý profesionální počítač typu Tablet PC podporoval snímání přítlaku a rozhraní WinTab.

Když si ovšem budete chtít dnes koupit nějaký konvertibilní počítač, případně tablet s podporou pera, můžete snadno narazit na problém. Nejhorší je, že situace je špatná i na poli profesionálních řad. Proč?

Velký tlak Microsoftu a Intelu na prosazování dotykových zařízení pro spotřebitele způsobil, že dražší (ale kvalitní) Tablet PC rázem nebyla cenově dostatečně zajímavá. Výrobci se místo nich snaží nabídnout nové řady, kde se využívají levnější digitizéry (snímače pera). Místo kvalitního Wacomu pak najdete alternativy od různých méně známých výrobců. Tyto alternativy mají často horší snímací vlastnosti (nejčastěji nižší frekvenci snímání a nepřesnost při práci s perem u kraje obrazovky) a nulovou softwarovou podporu.

Výrobci zařízení se sice chlubí, že jejich zařízení podporuje snímání přítlaku pera (pokud to teda vůbec hardwarově umí), ale jaksi se nezmíní, že jejich primitivní digitizér využívá pouze generického ovladače od Microsoftu, který pracuje výhradně s rozhraním Microsoft Ink. Toto rozhraní už existuje nějaký čas, ale bylo spíše na okraji zájmu ještě v době Windows 7 (vývojáři jej považovali za nekompletní a špatně navržené). Až s Windows 8 jej Microsoft začal tlačit jako výchozí. Výrobci low-end digitizérů mají nyní pocit, že jeho podpora (kterou mají v podstatě bez práce) běžnému uživateli stačí, neboť nyní si již počítač se stylusem nemusí kupovat jen grafik.

Pokud ovšem pracujete s grafikou a tablet chcete právě za tímto účelem, rychle zjistíte, že u většiny nových tabletů/konvertiblů nebude snímání přítlaku pera fungovat v grafických programech jako Adobe Photoshop, Open Canvas, Paint Tool Sai, Corel Painter nebo GIMP. Ty všechny totiž spoléhají na WinTab a někteří výrobci jasně prohlašují, že s podporou Microsoft Ink zatím nepočítají (zejména ti, kteří se specializují i na jiné operační systémy). Adobe přímo řeklo, že rozhraní WinTab je dostačující a Microsoft Ink jakožto uzavřené rozhraní by pouze zvyšovalo komplexnost jeho programů.

Ani se nedivím, že se do podpory nikdo nehrne. Vývoj podobných programů je běh na dlouhou trať a Microsoft je známý tím, že v jednu chvíli něco tlačí a o dva roky později už o to nejen že nemá zájem, ale dělá všechno proto, aby používání technologie co nejvíc znepříjemnil. Otevřený standard je sázkou na jistotu z mnoha logických důvodů.

Závěrem

Nevím, jaká je situace u grafických tabletů coby zařízení do USB, neboť tam nevidím žádný důvod koupit cokoli jiného než produkt Wacomu (i starší zastane práci stejně dobře), ale v případě počítačů s integrovaným snímáním pera je situace stále horší. Původní stálice v rámci řad ThinkPad, EliteBook, LifeBook/Stylistic postupně mizí a jsou nahrazovány více konzumně orientovanými modely (u HP například Revolve).

HP mělo skvělá Tablet PC pro grafiky, ale loni je nahradilo jinými řadami, z nichž snad ani jedno nepodporuje WinTab. U Lenova ještě existuje ThinkPad X230 Tablet, ale dle posledních informací už nástupce nedostane. Místo toho má uživatel na výběr ThinkPad Edge Twist, který pro jistotu pero vůbec nepodporuje, nebo megadrahý ThinkPad Helix, který nepodporuje WinTab. U DELLu aktuální situaci neznám, Sony VAO Duo (11 i 13), které se profiluje jako nástroj pro grafiky, pro jistotu WinTab taky neumí a u ostatních výrobců si nejsem jist, jestli nějaké podporu má. Nějaká zařízení s digitizéry Wacom se dělají, ale bude to chtít hledat a slevit na ostatních parametrech zařízení, protože nabídka bude v každém případě omezená.

Některé programy Microsoft Ink podporují, a tedy na všech těchto zařízeních bude možné používat přítlak a náklon pera, nicméně to, co grafici používají nejčastěji, zatím podporu nemá a dle mého názoru je to chyba především na straně výrobců zařízení. Pro mě je to stejné, jako kdyby výrobce grafického čipu do ovladačů nedal podporu pro OpenGL. Ve hrách by to běžnému uživateli bylo jedno, ale pro práci v profesionálních programech je často OpenGL nutností. WinTab je v podobné roli.

Další čtení

Helix – Digital Pen Pressure Sensitivit​y issue

When will the Sony Vaio Duo (SVD11215CXB) digitizer support Adobe Photoshop?

Sony VAIO Duo 11 good for Art Programs ?

How can I get pressure sensitivity to work in Photoshop on my Dell tablet ?

Photoshop: Microsoft Surface Pro Wacom Pen

Responding to pen and stylus interactions (Windows Store apps using JavaScript and HTML)

New Wacom Wintab Driver Brings Pen Pressure Sensitivity to the Microsoft Surface Pro

Komentáře k článku

  1. 1. m1kes  18.7.2013  11:18:39

    Ahoj, nevíš jak je na tom pro zajímavost MS Surface Pro?

  2. 2. swarm  18.7.2013  11:33:12

    [1] Na to je v článku odpověď v posledních odkazu na konci. Zprvu to nešlo, ale už to jde a je tam digitizér Wacom.

  3. 3. KlonK  18.7.2013  11:34:32

    Surface pro ( a aj ine tablety s wacom digitalizerom) podporuju wintab s prichom novych ovladacov priamo od wacomu.

    Otestovane na surface pro a ide v PS bezproblemovo.

  4. 4. MCA  20.7.2013  22:16:09

    Cloud take neni zadna novinka a byl tu uz v dobach „praveku“, jen nyni se prodava jako horka novinka a byt v cloudu znamena „IN“. Dulezite je prodat, funkce je az druhorada.

    Swarm: Zapominas na Fujitsu Lifebook T902, ktery nepatri mezi ty nezajimave.

  5. 5. elzet  21.7.2013  10:24:11

    „U Lenova ještě existuje ThinkPad X230 Tablet, ale dle posledních informací už nástupce ned“ostane.“

    Toho jsem se bál. Jinak mám dojem, že ještě Toshiba dělá konvertibilní tablet s Wacom digitizérem a podporou WinTab…

  6. 6. swarm  21.7.2013  11:52:00

    [4] Nj, to, čemu se dnes říká cloud, tu bylo odjakživa. Jen to má pokaždé jiné jméno.

    Ano, T902 je dobrý stroj a dokonce je tu velká pravděpodobnost, že bude mít nástupce (vždycky něco zapomenu zmínit).

    Pokud jde o DELL, tak tam je prý ok Latitude XT3, ale to už je jen doprodej a nový model se nechystá. Pak má Wacom už jen Latitude 10, což je zase pro grafiky příliš malé.

  7. 7. MCA  22.7.2013  15:28:44

    Swarm: Se stane, ale ono obecne Fujitsu (v minulosti Siemens/Fujitsu-Siemens) nikdy nebyl prilis proflaknuty v sirsim spektru, jako treba Lenovo. Sice nekdy dost nepravem, ale to se zrejme nezmeni. Osobne jsem daval Fujitsu prakticky vsude, kde to jen slo, protoze nabizeli to nejlepsi za dobrou cenu a servis byl lepsi, jak Dell (byval to Kapsch, ale treba se to za ty roky pryc zmenilo). Jsem rad, ze Fujitsu se zatim porad drzi v kategorii tech normalnich (+ Panasonic), coz treba uz nove rady Dell Latitude nejsou. Otazkou zustava, kdy podlehne.

  8. 8. swarm  22.7.2013  15:36:11

    [7] Fujitsu se pořád drží nahoře. Je fakt, že to neni něco, co by se prodávalo ze všeho nejvíc a všude o tom bylo slyšet, ale poruchovostí jsou na tom snad nejlépe a nebojím se tolik toho prznění jako u jiných výrobců, protože to neni čína (low-end dělá německo, hi-end japonsko). LifeBooky (i ty levné) jsou vhodné hlavně tam, kde je potřeba koupit něco, o co se pak nebude muset nikdo starat.

    Lidi ovšem nemaj zažitý ani to jejich logo. Když jsem měl ve vlaku nádherný LifeBook E743, tak se mě nějaký pán naproti po delším pohledu na logo zeptal, co to je vlastně za značku (tenhle model má na víku jen logo bez nápisu).

  9. 9. ten helix  18.6.2014  11:55:21

    Mám ten helix, sehnal ho za 18000 Kč v konfiguraci i5 3427U, fullhd mulitouch , 256GB, 4GB. V Corel Draw X5 nejde konfigurovat volba Nástroje -Možnosti – Pracovní plocha –¨Zobrazení, je položka PEro tabletu neaktivní.
    Zatímco v Malování štětce reagují na tlak.

    Jo a taky mě trápí jedna věc, od nainstalování USB Lan adaptéru to občas při resume háže BSOD (cause driver usbd.sys) i přes to že není nutně zapojen při probouzení (a ani usínání). Je možné že by pouhá přítomnost driveru lan-usb driveru tohoto adaptéru způsobovala bsod?

    A tak klávesnice je ke zlosti, je tam weirdo s dvojklávesou Insert End (při zapnutém FN Lock, aby šly Funkční klávesy, se klávesa chová jako Insert ; pro použití end je nutné přidat Fn), dále prohození Fn-Ctrl a klávesa |\ je vedle levého shiftu místo vedle ]} – jsem zvyklý na dlouhý shift a dlouhý jednořádkový enter. A touchpad je bída, má pomalé reakce a Clickpad tlačítka jsou ke vzteku, protože ustřelí kurzor.

    Ale až na tu klávesnici je to super stroj.


Napsat komentář