První dny pouze s Windows 8 na novém notebooku

Pracuju už pár dní s Windows 8 a rovnou musím říct, že kdyby tam nebylo metro a trochu by se upravil skin některých grafických prvků, byl by to super Windows. Opravily se totiž různé akce, které měly dříve dlouhou odezvu (připojení myši, nabídka zařízení k odpojení, lepší kopírování) a konečně je tu rychlejší startování díky provázání s EFI. Bohužel není každá změna jen k lepšímu…

Co mi vadí:

1) I 14″ LCD mi připadá příliš velká na to, abych zvládal rychle sledovat neustále se měnící prvky po celé obrazovce. Vyhledávání ve Start nabídce bylo dříve ergonomičtější, protože jsem očima koukal pořád na stejný omezený prostor. Teď se mi při hledání změní celá obrazovka do metra, začnu psát a prvky se objevují vlevo, zatímco u pravého okraje zas musím koukat, co chci vyhledávat (proč nemůže vyhledat všechno jako dříve?) a po přepnutí zas musím přejet zrakem doleva, abych viděl, co se změnilo. Pořád mám nějak problém v tomhle vidět přínos.

2) Win8 se špatně používá na touchpadu. Různá gesta s taháním nabídek z krajů obrazovky vyžadují více přejíždění kurzoru, takže i na velkém touchpadu jsem byl nucen ke zvýšení jeho rychlosti (což mi pak vadí při ovládání myši – oddělenou rychlost MS stále ještě neimplementoval). Myslel jsem, že Win8 bude smrt trackpointu, ale právě s trackpointem se mnohem lépe používá – rychlý přesun do krajů a rohů lze učinit krátkým pohybem.

3) Nová funkce Synaptics touchpadů s vytahováním nabídek pomocí tahu prstem z kraje dotykové plochy má sice určitě dobrý záměr, ale teď abych se bál přiblížit prst ke krajům – neustále jsem si kvůli tomu přepínal aplikace do metra (tah z levého okraje). Navíc animace pro přepnutí metro aplikací je taková, že se mi z ní dělá nevolno (naštěstí jde vypnout s ostatními animacemi).

4) V metro aplikacích skoro všechno potřebuje založení účtu u Microsoftu. Doufal jsem, že třeba vyzkouším nějakou integrovanou službu pro sociální sítě nebo mail. Pro první případ mám účet na facebooku a na twitteru a pro druhý mail na vlastní doméně. Nechci se kvůli tomu jakkoli registrovat ještě někde jinde. Nepotřebuju, aby se login do těchto služeb ještě ukládal někde na serverech Microsoftu.

5) Některé dříve integrované součásti jsou teď až na tom jejich obchodě Store. K němu je opět potřeba založení účtu u Microsoftu.

6) Aplikace se do Start obrazovky přidávají docela chaoticky. Bez nějaké struktury, tam jsou různé odkazy nainstalovaných aplikací naházené přes sebe, takže v tom nikdo soudný nebude hledat. Tím, že jsou některé důležité prvky schované, musí se hledat metodou pokus-omyl (například zobrazení lišty „všechny aplikace“ pravým tlačítkem do prázdné plochy, když dole je spousta místa na tlačítka) a UI v některých místech působí hodně nedotaženě (zrušení spodní nabídky nástrojů při označení dlaždic pouze odoznačením všech – kliknutí do volného prostoru či cokoli jiného nic neudělá).

7) Když už se na nových zařízeních pro Windows 8 nezřídka kriplí horní řada kláves F1-F12, asi by Microsoftu neubylo, kdyby dal na zavření metro aplikací zkratku Ctrl+Q. Esc nefunguje a Alt+F4 je na některých zařízeních už zbytečně krkolomné.

8) Windows 8 jsou narvané nekoncepčními klávesovými zkratkami. Pro některé své často používané aplikace si pomocí AutoHotkey nastavuju zkratky, kterými je pak rychle vyvolávám. Teď je ovšem problém nějaké volné najít. Každá blbost je rozlezlá přes několik kláves a najít volné zkratky není jednoduché.

Závěrem

Zatím Windows 8 neodsuzuju, ale zdá se, že se mi potvrzuje domněnka, že když se Microsoft pustí do velké změny, nikdy se mu to na první pokus nepovede. Nemusíte se moc bát – spustíte v podstatě všechny aplikace, které jste provozovali na starších systémech, a drtivá většina nastavení je nakonec strukturovaná podobně (pouze prvotní přístup je trochu komplikovanější, pokud neznáte Win+X). Nicméně zejména pro nedotyková zařízení jsou některé akce asi podobně logické jako operace očí prováděná rektálně.

Pokročilí uživatelé se určitě naučí pracovat i s tímto systémem. U těch základních si však nejsem příliš jistý. Něco, co se konečně po 10 letech naučili používat, se zase změnilo jenom proto, aby byla nějaká změna. Sám jsem zvědavý, jak se s tím poperou. Už teď jsem si ovšem jistý, že firmy se budou Windows 7 držet tak dlouho, jak jen to půjde, a pochopili to i výrobci počítačů – business modely budou mít nezřídka ve výchozím stavu předinstalovaný downgrade Windows 7.

Komentáře k článku

  1. 1. Luděk Sladký  3.11.2012  20:38:33

    Ano, je to přesně jak píšeš v posledním odstavci. Pracuji jako IT support už 14 let a dalo to takovou práci uživatele naučit používat start nabídku a Microsoft to takhle podělá. Kdyby tam nebylo metro, je to super windows. Byl jsem na dvoudenním školení o W8 v Gopasu a už tam jsem říkal a stále to tvrdím, že tohle se lidem líbit nebude.

  2. 2. Jakub Čížek  3.11.2012  21:23:15

    Ukázal jsem Surface s Windows RT v kavárně běžným smrtelníkům a ti mi naopak tvrdili, že je Metro přehlednější než původní maličká nabídka Start. ono to bude asi individuální a pravda se ukáže po Novém roce v rámci kvartálních výsledků. Vše ostatní je irelevantní.

  3. 3. swarm  3.11.2012  22:30:59

    [2] Jasně, Kubo, myslim, že ale důležitým faktorem je právě to, že jsi to ukázal na tabletu. Myslim, že se shodneme, že pro tablet je nové rozhraní lepší (malá obrazovka, velké prsty,…). O užitečnosti na klasickém notebooku (i kdyby tam byla dotyková obrazovka jinak beze změny konstrukce) bych si dovolil pochybovat a myslim, že se dají najít i celkem konstruktivní důvody.

    Ale jinak souhlas… hlavní budou kvartální výsledky. Sám si zvyknu na kde co.

  4. 4. j.v.  3.11.2012  22:38:21

    Já metro chvíli zkoušel a vesměs dávám článku za pravdu. Klidně půjdu i tak daleko že řeknu, že se metro jakožto tabletoidní ovládání na dekstop naprosto nehodí.
    U mne konkrétně mu nakonec zlomil vaz „focus stealing“ při spouštění/hledání, a silně neergonomické ovládání pro myš. Běžně mám otevřených X oken se kterými dělám nebo je sleduji, a opravdu nepotřebuji abych se musel pokaždé znovu zorientovat kde co mám při přepínání metro-desktop.
    Asi by se na to zvyknout dalo, ale proč, když je to už ze začátku nevyhovující? Classic Shell nebo start8 je mnohem schůdnější volba (byť nesystémová).
    Po technické stránce je w8 přitom velmi solidní, ale metro – ne děkuji. Tohle ať si nechají na dotekové zařízení, kam po právu patří.

  5. 5. MenoX  3.11.2012  23:31:25

    Ad Synaptics: neda sa to nejako vypnut? V nastaveniach som to nenasiel, ked to zmenim v registroch, tak si to akurat prepise naspat (no este je moznost zmenit povolenia pre dane kluce…). Vzdy si minimalizujem aktualne okno…

  6. 6. Honzyk  3.11.2012  23:41:19

    Ja mam problem s nekterymi drobnostmi. Napriklad ve Storu chci pridat aplikaci, vyhledam vyraz, ale netusim, ktera aplikace je od jakeho vyrobce. Takze napriklad zkusite Google calendar, objevi se 20 nabidnutych aplikaci, ktere maji podobny nazev a ted musite jednu po druhe otevrit, abyste zjistili, zda nejaka nahodou neni od Googlu samotneho.
    Mozna ale na to jdu spatne. Nejaky napad?

  7. 7. Damianus  4.11.2012  0:41:40

    Zrovna dnes se mi dostal W8 do rukou a to jak na tabletu, tak na notebooku. Prvně co ze mě vypadlo na notebooku bylo zděšení a hnus. Upgrade kupovat nebudu. Na tabletu to bylo přesně naopak, system mi sednul při ovládaní prsty a měl jsem z něj i dobrý pocit. Ovšem na PC/notebook je to tragedie.

  8. 8. r4in  4.11.2012  0:54:43

    Upřímně, já jsem z Metra nebyl ani moc nadšený na dotykovém displeji. Resp. ta ovládací gesta mi přijdou super pro displej velikosti smartphonu, který člověk drží v jedné ruce a Charmy vyvolává přesunutím palce k danému okraji. Už na 12″ tabletu mi přišlo, že musím rukou hýbat víc, než bych chtěl, třeba pro vysunutí nabídky spuštěných aplikací (gesto doprava-doleva u levého okraje) nebo pro ukončení (chycení nahoře a táhnutí až k dolnímu okraji). Na dotykové 23″ to už byl mega opruz, fakt by mě zajímala ta Ballmerova 40″+ obrazovka v kanceláři, na ní to musí být o vykloubení ramena.

  9. 9. AG  4.11.2012  3:46:03

    Mne to cele rozhranie pripada vhodne tak do bankomatu alebo ine samoobsluzne terminaly, kde to musi vyzerat cool a jednoducho a clovek od toho nemoze vela ziadat.

    Naozaj to posobi ‚futuristicky‘ – viem si celkom predstavit dom buducnosti s velkou 3-metrovou nastennou obrazovkou, kde bude vsetko od sprav po ovladanie klimy v dome a ovladat sa to bude takymito dlazdicami + niecim ako Kinect. Toto MS dost vystihol (vratane toho ich uctu a clodu).

    Ibaze ked sa vratime do sucasnosti, na zem, kde treba nieco na pocitaci aj urobit, tak je to uplna p*covina :(

  10. 10. AG  4.11.2012  3:49:14

    Inak, ako vlastne budu vlastne riesene instalatory, ktore povodne robili adresare a zastupcov v ponuke start? Budu iba vsetko hadzat do metra bez ladu a skladu a ked si clovek nainstaluje nejake normalne menu, tak si to musi zorganizovat sam? Isteze zatial rataju s W7 a starsimi, ale dlho to nebude.

  11. 11. Zax19  4.11.2012  17:06:19

    Hm, doufal jsem, že půjde používat nějaké starší uživatelské rozhraní, jako například „klasická nabídka start“ ve WinXP, nebo motiv vzhledu imitující Win7. Opravdu hrozí, že nepůjde Win8 přepnout do podoby Win7? Nejdřív ribbon, teď metro, to by byla celkem otrava.

  12. 12. MCA  4.11.2012  18:44:09

    [2] Vidite, ja mel presne opacny pocit a pokud jsem na tom chtel byt i neco vic, nez-li poslusna transparetni konzumni ovecka, tak jsem nemohl. Metro jsem vedel jake je a necekal jsem od nej nic jineho, nez se ukazalo, nicmene Microsoft to cili stejne jako Lenovo ThinkPady do konzumni sfery. Chapu to, jsou to $.
    Ironii je, ze pro prave tahle sfera – krmici tvrde narazi s LiveID – staci jedna fotka s 4 mesicni dcerou a muzete prijit o account s vazbou na Office365P1, MSDN, … jak se to stalo mne. Zadna pornografie, zadny nevkus, proste jen bylo videt cast zad a krk nasi male. Happy Halloween poslany rodine v ramci LiveID nedopadl, ale za to Microsoft nemuze, to pada na hlavu puritanum .gov. Priserne mi vadila klavesnice, ktera postrada pro me pouziti treba SysRQ – coz je pro skupinu, kam se radim „our daily bread“, protoze od tabletu/laptopu/mobilniho zarizeni proste cekam i moznost RAD – Remote Access Device, kterou mohu pristupovat treba na workstation/server, tzn. nikoliv jen proste KVM/RDP. Business tablety s Win7 nebo Android Froya ci novejsi to umi. Surface naprosto nezvlada kryptograficke prvky on the fly vcetne endpointu (Wave Embassy, coz je zasadni nedostatek Win8, Surface Pro verze bude snad lepsi, mene debilni, mene metrocrap.
    Swarm: Tak zkus trackopint, tedy on-click poinstick od Dell.

  13. 13. PaKo  4.11.2012  19:20:02

    Hm, tak to, co jsem si tu precetl, me nepotesilo. Byl jsem odhodlan do W8 jit, protoze vizualni koncept metra se mi libi. Na druhou stranu komentare o zhorsene ergonomii nechci podcenovat, protoze subjektivne mi pripada, ze to je vlastnost MS produktu z posledni doby. Zejmena ovladani Office se zminenymi ribbony mi pripomina mysi dostihy. Ale treba (urcite!) se to odladi. Jde jen o to, jak dlouho to bude trvat.

  14. 14. mysidiros  7.11.2012  23:11:43

    Tak nez jsem si udelal nazor, tak jsem si to nainstaloval na chvili do pocitace, kde mam i dotykac. Po 3 hodinach staleho snazeni o pochopeni jak to vlastne funguje jsem to vzdal. Naprosto silena grafika dlazdic me stale irituje. Nechapu jak se tenhle hnus muze nekomu libit. Navic a to me vytocilo asi nejvic, obcas se na konci dlazdic objevi reklama.Musim rict ze me trochu jima hruza z toho, ze doted lide mohli tak nejak spolupracovat a pouzivat nejaky system a bylo to celkem v pohode, ovladani podobne, ikonky podobne atd. Ale predstava jak se budou urednici v kancelarich ucit W8 a jak budou hledat stare menu a nastaveni a podobne me doslova desi. Myslim si ze na klasickym kompu, pokud v dalsim upgradu nebude volba nastaveni stareho vzhledu jako maji W7 tak je v MS na stolnich PC definitivni konec lide zacnou z hruzou pokukovat po systemech jako linux a po MACosech.Na tabletu nevim, asi to bude fungovat, ale ten design vazne neni pro kazdeho.Omlouvam se jestli jsem to napsal prilis primocare, ale vazne to se mnou otraslo. :-)

  15. 15. MCA  8.11.2012  21:51:31

    Predne si uvedom rozdil RT, Proa Ent a neboj se, DB/Server mng, Visual Studion, AutoCAD a dalsi SW opravdu do Metro nedostanes a nemusis ho ani pouzivat. Neni vyjimkou, ze ho proste „nepotkas“ za cely den. I tak se bat nemusis, protoze support a downgrade na Windows7 bude jeste dlouho dostupna. Tedy pokud se bavime o pracovnim nasazeni.

    S nadsenim a jasotem budou se fronty stat, bice nastoupi misto bombonu, protoze odpor je marny. Microsoft do toho za vydatne podpory nacpal az prilis, ze kdyby to byl nejhorsi system na svete, tak ho proste neodpiska.

  16. 16. Ondra  12.11.2012  16:07:25

    Musim souhlasit s mysidirosem. Taky cca po trech hodinach jsem vzdal jakoukoliv dalsi snahu pochopit ovladani osmicek. Smutne je, ze jsem pul hodiny hledal jak vypnout PC, ale nenasel jsem to. Az o dva dny pozdeji, kdyz jsem se k tomu na chvili vratil. Delam na PC i Macich od 1990 a jsem zkuseny harcovnik, ale osmicky, resp. metro je naprosto neintuitivni a to, na co jste zvykli tady proste vubec nefunguje. Snaha naroubovat dva svety do jednoho je tragicky pocin. Na desktopu je proste metro k nicemu.
    Jsem presvedcen, ze klasicky uzivatel se v tom okamzite ztrati a i kdyby by to byla jen otazka casu si zvyknout, tak zadny uzivatel tomu neda sanci a vrati se k sedmickam nebo XP. Tento system je dopredu odepsan a jedine co mu pomuze je, ze se bude povinne instalovat na vsechny nove pocitace, takze to skonci jak u Visty, kdyz vsichni delali downgrade.

  17. 17. swarm  12.11.2012  17:40:48

    [5] MenoX: Vypnout to ve výchozím driveru nejde. Nevim proč. Nicméně v úpravě od HP položka pro vypnutí je a funguje. Sony si zas vypínání těchto gest (dokonce jednotlivě) integrovalo mimo panel synpatics do VAIO Control Center.


Napsat komentář