Srovnávací test all-round business notebooků (4) – 2. díl hodnocení hardware

Slibovaný druhý díl hodnocení hardware je tu, jen se trochu opozdil. Předchozím díle jsem prošel výsledky prvních deseti kategorií. Dnes proberu zbylých sedm týkajících se ergonomie, chlazení a výbavy. Kdo by si už nepamatoval našich šest „soutěžících“, najde jejich popis v prvním díle, zatímco v druhém díle jsou kritéria hodnocení. S chutí do toho.

(11) Design

Dá se říct, že všechny testované notebooky jsou z pohledu funkčnosti designu nadprůměrné. Nejlépe dopadl ThinkPad T420, což není takové překvapení, když si tato řada na funkčním designu vyloženě zakládá (pro někoho na úkor krásy, ale to je subjektivní).

Hodnocení velmi dobré dostal ThinkPad L420 spolu s TravelMate od Aceru. Oba to mají za omezený úhel vyklopení displeje (první 150, druhý 160°), což ještě není tak zásadní výtka.

Hodnocení dobré vyšlo na zástupce HP a DELLu. V případě HP za to může fakt, že je notebook stejně (moc) tlustý vpředu jako vzadu a že je hrana čelní strany a opěrek rukou poměrně ostrá. Záleží na velikosti rukou a zda používáte notebook na stole, ale v některých případech to může být velmi nepříjemné. DELL si to vysloužil za neméně závažnou nemožnost pohodlně otevřít notebook jednou rukou (klouby jsou při otevírání příliš tuhé a základna se zvedá s víkem).

(12) Provozní hluk

Provozní hluk je parametr, který je důležitý podle toho, kde se notebook používá. V hlučném prostředí kancelářského prasečáků (open space) zcela jistě nebude slyšet ani jeden z testovaných. Nejhlučnějším počítačem v testu byl HP ProBook 6360b, jehož ventilátor se točí v běžném provozu prakticky pořád a nemá příjemný zvuk (je naopak vlezlý, svištivý a ještě k tomu s lehce kolísavými otáčkami). Zaslechnout jej můžete i v místnosti s běžným provozním ruchem a v tiché místnosti neujde vaší pozornosti i ze vzdálenosti několika metrů. Existují i hlučnější stroje, a tak bylo hodnocení pro ProBook uspokojivé.

Další tří notebooky (TravelMate, ThinkPad L420 a EliteBook) se umístily přibližně stejně. Jejich ventilátory opět pracují prakticky neustále, ale jsou o něco tišší a jejich zvukový projev není tak rušivý. V místnosti s běžným ruchem se produkovaný hluk s přehledem ztratí, ale v tiché místnosti jsou všechny tyto stroje slyšet i ze vzdálenosti dvou metrů. Téměř neustálý hluk je dán nízkými spínacími teplotami, které nelze v základní instalaci nijak ovlivnit. Proto je hodnocení jen dobré. Nejlépe si z nich vede ThinkPad L420, se kterým je možné použít utilitu TPFanControl a nastavit ventilátor ručně. Bohužel s tímto modelem utilita nefunguje na 100%, ale minimálně jednorázové vypnutí nebo zrychlení ventilátoru je možné (pasivně vydrží počítač díky úsporným komponentám celé hodiny – sám jsem to tak při jeho používání praktikoval).

Z testovaných notebooků se ventilátor spouští nárazově pouze u DELLu a ThinkPadu T420. ThinkPad má ventilátor sice tichý, ale něco v něm sviští (dělají to všechny, takže jde asi o špatné nastavení PWM regulace) a změnu nastavení chlazení lze řešit jedině externí utilitou TPFanControl (zde funguje bezchybně). Nicméně pokud už se k jejímu použití odhodláte, s nastavením spínacích teplot u 60°C můžete vytvořit téměř pasivně chlazený počítač, který v kombinaci s SSD nevydá žádný zvuk.

DELL má u všech svých nových Latitude (i Precision) nastavení chlazení již v předinstalovaném systému. Je zde několik voleb, které lze přiřadit k libovolnému napájecímu profilu přímo přes jeho pokročilé nastavení ve Windows. Nejtišší profil spouští ventilátor, jen když opravdu musí a jeho chod je tak tichý, že si tohoto rozběhu často ani nevšimnete. Zde tedy nemám jediné výhrady a hodnocení výborné zasloužené.

(13) Teploty

hlazení není jen o hlučnosti. Neméně důležité jsou také provozní teploty. Zaměřil jsem se především na teploty při běžném zatížení. Při intenzivní zátěži je dobré všechny testované notebooky položit na pevný rovný povrch (což se ostatně uvádí i v přibalených příručkách), u klávesnice a opěrek rukou však ani v jednom případě nedochází k výraznému zahřívání.

Při dlouhodobé kancelářské práci mají všechny počítače vlažný spodek základny. Bez ovlivnění chlazení se v letních dnes na cestách s notebookem na klíně můžete dost zapotit. Hodnocení výborné dostaly notebooky, kde je možné nastavit častější a rychlejší běh ventilátoru. Kdo někdy jel ve vedrech s notebookem na klíně někde, kde není klimatizace, nebo nefunguje optimálně, jistě chápe, o čem mluvím. Zde jsou na tom nejlépe ThinkPady, kde přes TPFanControl nemusíte měnit profily – jen nastavíte jedním číslem rychlost ventilátoru, a ten si pak drží požadované otáčky. Vyšší otáčky mohou zajistit chladný spodek i ve vedrech, jaká zasáhla ČR právě teď, když tyto odstavce píšu.

U dalších notebooků chlazení ovlivnit nejde a neustálý běh v nejnižších otáčkách na situace popsanou výše ještě nestačí, což snížilo výsledné hodnocení. V případě zástupců HP je hodnocení nižší o dva stupně, ale může za to jiný nedostatek. Na rozdíl od ostatních nemají opěrky rukou plastové – pokud v zimě vytáhnete notebook (třeba ihned po příchodu do práce), opěrky studí do zápěstí ještě deset minut po zapnutí. Tento poznatek neplatí nutně pro všechny, ale pokud máte citlivá zápěstí, může vás to pěkně potrápit.

(14) Konektorová výbava

Z hlediska výbavy rozhraní se celkem jasně na první příčce (výborné) umístil EliteBook, který má úplně všechno, co byste od notebooku této kategorie mohli chtít. Jsou tu moderní rozhraní eSATA a DisplayPort, starší rozhraní (Firewire) a portů USB je dostatek z obou stran. Aby to nebylo všechno, dvě USB vlevo jsou ve verzi 3.0 (SuperSpeed).

S hodnocením velmi dobré se umístily oba ThinkPady a ProBook. Všem jim k plnému hodnocení chybí USB 3.0. Jinak ovšem mají DisplayPort, eSATA, ExpressCard, dobře rozmístěná USB a kromě L420 je ve výbavě také Firewire. Díky přítomnosti ExpressCard není absence USB 3.0 tak závažná, protože EC kartu, která se celá vejde do notebooku a přidá plnohodnotný port USB 3.0, lze dnes pořídit v řádu stokorun.

Acer získal hodnocení dobré kvůli absenci rozšiřujícího slotu ExpressCard a natlačení všech USB co nejblíže k uživateli, kde pak připojené kabely překáží. Na druhou stranu je jedno USB (to nejhůře umístěné) ve verzi 3.0. Přítomnost digitálního výstupu HDMI znamená nižší maximální rozlišení (1920×1200 místo 2560×1600). Na druhou stranu připojení k HD televizoru bude jednodušší. Zda je takové řešení výhoda, nebo nevýhoda, nechám spíše na každém z vás.

Hodnocení uspokojivé obdržel DELL. Je to za pouhé dvě USB (2.0) natlačené vpravo vedle sebe a digitální výstup ve formě mini-HDMI, což je něco, na co běžně nikdo doma nemá redukci. Je to pak skoro stejné, jako by tam konektor vůbec nebyl. Měl bych dodat, že 14“ verze je na tom lépe a řadila by se spíše po bok ThinkPadů a ProBooku.

(15) Konektivita

Ve výbavě všech modelů jsou vždy Wifi a Bluetooth. Hlavní rozdíly mezi testovanými kusy tvoří schopnost Wifi pracovat v 5GHz pásmech a 3G modem, případně příprava na jeho osazení. Nejlépe se umístil EliteBook a DELL Latitude. Oba lze sehnat s 5GHz Wifi a 3G modemem.

O stupeň nižší hodnocení dostal ProBook, kde jsou také dostupné konfigurace s 3G, ale Wifi je pouze základní s podporou 2,4 GHz, a ThinkPad T420. T420 má lepší Wifi, ale není na trhu jediná konfigurace, ve které by již byl 3G modem osazen. Příprava na jeho osazení ve všech konfiguracích je samozřejmě chvályhodná, ale už vyžaduje řešit něco dalšího (nákup další součástky, montáž, instalace).

Hodnocení dobré má levnější ThinkPad L420, kde je také příprava na 3G modem, ale neexistuje konfigurace s lepší Wifi. Nejhůř dopadl Acer, který nabízí jen ten nutný základ a nemá ani přípravu na 3G modem.

(16) Výměnná šachta

Na notebooku s optickou mechanikou je nejlepší, když se dá vyjmout a místo po ní použít k jinému účelu. Tak to platí od nepaměti. Zde chválím DELL, který má u všech svých nových Latitude šachtu s vyjímáním za chodu tlačítkem na boku. Do šachty lze navíc strčit optickou mechaniku, další disk, baterii nebo rozšiřující modul s porty USB 3.0. Hodnocení výborné je zde jistě oprávněné.

Velmi dobrou šachtu má Acer. Vleze se do ní druhý disk i baterie, ale posuvný zámek je umístěn na spodku. Výměna modulů sice funguje za chodu, ale vyžaduje naklopení notebooku, abyste se k zámku dostali. Tím se diskvalifikuje výměna s notebookem v dokovací stanici.

Podobné řešení zámku má i Lenovo u ThinkPadu T420, ale do šachty lze osadit mimo mechaniky jen druhý pevný disk.

Testované notebooky od HP stejné možnosti jako ThinkPad T420. Jen na první pohled vypadají, že výměnnou šachtu vůbec nemají. Místo zámku je totiž modul držen šroubem. Výměna za chodu je tak úplně mimo.

Nejhůř dopadl ThinkPad L420, který výměnnou šachtu jako jediný v testu vůbec nenabízí.

(17) Dokování

Dokovací stanice je poslední z testovaných parametrů. Příslušenství se věnuju ještě v jednom z dalších dílů, takže zde nebudu rozebírat celou nabídku a cenovou dostupnost, ale spíše maximální dostupnou možnost.

Není překvapením, že v rámci jednoho výrobce se dnes dokovací stanice sdílí a je zde snaha pokrýt co největší rozpětí modelů i úhlopříček. Nejlépe dopadly s možností dokování notebooky DELL a HP. Jejich největší dokovací stanice mají prakticky všechno, co bývá nad standard – dvojice DVI a DisplayPortů, eSATA, hromadu USB a v neposlední řadě starší porty (PS/2, paralelní a RS232).

Acer dostal hodnocení velmi dobré. Chybí mu starší konektory a nemá digitální výstupy zdvojené. Výstupy má nicméně ve čtyřech provedeních (VGA, HDMI, DVI, DisplayPort), takže více monitorů s vhodnými redukcemi také připojíte.

Snížené hodnocení mají také notebooky Lenovo, kde na doku nenajdete starší porty, ale stále jsou velmi dobře vybavené (včetně zdvojených digitálních výstupů). ThinkPad T420 má proto hodnocení velmi dobré. U ThinkPadu L420 je hodnocení snížené na dobré, neboť tento notebook nemá v dokovacím konektoru zapojené vodiče pro eSATA a především konektory zvukové karty. Co k tomu vedlo, nemám tušení.

Mimo soutěž: Kvalita reproduktorů

Tento parametr jsem do testu nezanesl, ale určitě se najdou lidé, které by výsledky zajímaly. Nejlepší reproduktory měl nejmenší notebook v testu – DELL Latitude E6320. DELL montuje do všech úhlopříček v řadě stejné repráčky a jejich frekvenční rozsah a prokreslenost středních frekvencí jsou opravdu dobré. Za DELLem jsou modely od HP spolu s ThinkPadem T420 – tam jde o průměr co do hlasitosti i zvukového podání.

Acer má jen malý odstup za tímto průměrem. Zvukové podání je stejné, ale reproduktory nemají tak dobrou maximální hlasitost. S výrazným odstupem dopadl nejhůř ThinkPad L420, který má reproduktory nepochopitelně ve víku pod displejem. Chybějí jim hloubky i středy a ve vyšších frekvencích lehce rezonují.

Zhodnocení

Testování a hodnocení notebooků po hardwarové stránce je u konce. Dalo by se říct, že každý z notebooků má své silné a slabé stránky, ale obecně všechny jsou nad průměrem běžné nabídky strojů s domácím zaměřením zejména pokud jde o ergonomii a možnosti rozšíření/připojení.

Acer byl malým překvapením v testu. Tento výrobce nepatří mezi silné hráče v business segmentu, ale zdá se, že by to chtěl změnit. Jeho zástupce v testu má kvalitní provedení, které nezaostává za konkurencí. Navíc má dobrou ergonomii, dlouhou výdrž na baterie a v poměru možnosti/cena je na tom snad nejlépe ze všech. Snad jen, kdyby byla v nabídce i konfigurace s vyšším rozlišením displeje. Acer je totiž jediný z výrobců, který nemá takovou možnost ani u svého nejdražšího 14″ modelu.

DELL je zajímavá volba z pohledu ergonomie, možností rozšíření, konektivity a zejména provozního hluku, který byl u něj nejmenší ze všech testovaných strojů. 13″ model nevyniká konektorovou výbavou a výdrží se standardní baterií – zde by bylo určitě zajímavé, mít v testu 14″ model, který těmito nedostatky netrpí.

HP nejvíce excelovalo ve výbavě rozhraní, konektivitě, výdrži a odolnosti. Slabší je v některých aspektech ergonomie a s ní související hlučností chlazení (případně možnostmi jeho nastavení). Parametrově jsou stroje od HP ze všech nejzajímavější a hliníkové šasi může být pro někoho velkým plusem, pokud jde o reprezentativnost (a mínusem, pokud jde o hmotnost).

Modely od Lenova na rozdíl od HP nejdou vzít dohromady, neboť mezi testovanými byl velký rozdíl. ThinkPad T420 je vynikající volba z pohledu ergonomie a výdrže na baterie. Jeho velkou konkurenční výhodou je špičková klávesnice s tradičním rozložením a pro některé také trackpoint. Možnosti konektivity v u nás dostupných konfiguracích trochu pokulhávají (ani nejdražší nemá přímo osazený 3G modem).

ThinkPad L420 byl v testu nejlevnějším zástupcem a na jeho výsledcích je to znát. Odolnost není taková jako u ostatních a omezené jsou také možnosti rozšíření (omezení dokovacího konektoru, chybějící výměnná šachta) a neexistence vyšších konfigurací (s lepšími procesory a vyšším rozlišením displeje). V otázkách ergonomie si ovšem nevede špatně, a ač jeho klávesnice nesdílí rozložení s T420, píše se na ní výborně (a stejně výborný je i trackpoint).

Příště

V dalších dílech tohoto velkého testu dojde na zhodnocení možností dokovacích stanic, ostatního příslušenství, záruk a zabezpečení. S tím, jak se léto chýlí ke konci, můžete očekávat prokládání články s jinými blogovými tématy.

Komentáře k článku

  1. 1. pafka99  24.8.2011  14:40:55

    Velmi kvituji obsirnou recenzi! Postupne dozivajici ThinkPad T42 me nuti se poohlizet po novem kuse. HW me nezajima, vypocetni vykon je pro me i na mem historickem kousku dostatecny. Mohl bys, prosim, porovnat testovany Dell (mam na nej slevu) a T420s s byvalou radou T4x, co se robustnosti zpracovani tyce? Zejm. panty, viko a prohybani klavesnice. Diky.

    jeste jednou vsecky palce vzhuru, za odvedenou praci ;)

  2. 2. swarm  24.8.2011  20:30:01

    [1] Moje zkušenosti jsou takové, že +- vyjde starý i nový thinkpad na stejno. V podstatě nový je na tom lépe, protože má tlustější základnu a kolem displeje větší okraje – oba prvky značně napomáhají odolnosti. Panty byly jednu dobu problém, ale tato generace je má vyřešené dobře. Konstrukce víka je na T4x a T420s stejná – trochu se prohne, ale v zavřeném stavu snese velký tlak. Klávesnici si už na T4x nepamatuju, ale u T420s se neprohýbala. DELL je na tom dost podobně – vlastně působí ještě trochu pevněji, ale je tam pár prvků, které mě moc neoslovily – třeba velmi tenký plast kolem klávesnice (to s oranžovou linkou). Údajně se po velkém zahřátí i kroutí, ale to je jen „jedna paní povídala“ a sám si to dost dobře nedokážu představit.

    Pokud jsi zvyklý na T4x, šel bych do T420s.

  3. 3. elzet  25.8.2011  11:54:18

    Před T420 bych upřednostnil T420s, mmj. proto že na rozdíl od normálního modelu umožňuje do UltraBay vložit další baterii. Důvod neznám, patrně to ale napadlo toho samého člověka, co z X220 UltraBase odstranil dobíjecí konektor na druhou baterku, který X200 UltraBase má.

    Jak jsou an tom digitální výstupy prostřednictvím docku u modelů s integrovanou grafikou? Na R6* series s Intel grafikou totiž DVI nefungovalo.

    Jinak smekám před obsáhlým testem ;)

  4. 4. Brand  26.8.2011  8:23:38

    [1] A co takto T410s, stale sa daju zohnat niektore konfiguracie, sice to nie je Sandy Bridge, ale tak aspon je to 16:10 :)

    [2] Ako by z tohto porovnania T4x/DELL Latitude/T420/T420s vysiel T410s?

  5. 5. riprex  26.8.2011  9:48:58

    [1] Překvapuje mě, že se ještě dneska najde někdo, komu ten počítač ještě funguje :). Jinak taky bych si myslel, že T420s bude dobrá volba jako nástupce. Klávesnice jsou obě velmi dobré jak u T4x tak u T420s, osobně se mi ale ta novější nelíbí co se týče rozmístění horních řad kláves, kdo je zvyklý na původní staré rozložení, bude si muset chvíli zvykat. Konstrukčně je ale T420s rozhodně lepší než ta mizerná T42, která má šasi strašně měkké a dělá na mě podobný dojem jako třeba současné Acery TimelineX. Della jsem sice neměl moc „v ruce“, ale působí na mě dost fórově a levně. Takže bych taky doporučil T420s.

    [4]Myslím že T410s bych v současné době už nekupoval, ani ne proto, že to není nejmodernější řada, ale co jsem koukal cenové rozdíly nejsou moc velké (možná kdyby někde byl rozdíl několik tisíc tak jo) a hlavně subjektivně mi příjde že třeba LCD je u novějšího modelu lepší ikdyž má poměr stran přizpůsoben šikmookým.

  6. 6. swarm  26.8.2011  10:08:09

    [3] Jo, strašně mě štve, že z X220 UltraBase zmizel druhý napájecí konektor. Problém je, že někteří lenováci ani netušili, že to tam mají, takže předpokládám, že spoustu uživatelů odklopení gumové krytky taky nenapadlo. Možná tedy tahle fičura vyhnila jen kvůli tomu, že ji nebyli schopni ani pořádně zpropagovat. Nicméně nabíjecí konektor jsem na X200 UltraBase považoval za killer feature, která mi dneska u všech dokovacích stanic chybí.

    V Belgii bylo super, když jsem po celém dni na baterky přišel na pokoj a přes nos si obě dvě zas nabil, aniž bych si musel nastavovat budík a ve dvě ráno je prohazovat.

    Digitální výstupy jsem v tomto testu už řešit nemusel. I ten nejlevnější ThinkPad L420 a ProBook umí přes dokynu dva digitální výstupy. To trapčení s chybějícím DVI kvůli licenčním poplatkům u levných modelů už je naštěstí za námi.

    [5] To nové rozložení klávesnice je o zvyku. Není to nic, na co bys potřeboval měsíce přeučování. Sám tu novou klávesnici mám moc rád a chtěl bych ji do svého starého TP. Ne kvůli rozložení, ale kvůli super stisku a nižší hlučnosti.

  7. 7. Brand  26.8.2011  15:15:12

    [5] Nebudem sem davat odkaz, neviem ci by to swarmovi nevadilo :). ale tak na alze si najdi a porovnaj tieto dva kusky:

    LENOVO THINKPAD T410s 2904-HNG

    LENOVO THINKPAD T420s 4171-6SG

  8. 8. Hellboy  26.8.2011  22:20:42

    Je to sice trocho mimo mísu ale poslední dobou sháním klávesnici „ultranav USB full size“ a nějak jí nemůžu v rámci ČR sehnat… Neporadil by mi někdo, kde sehnat,pochybuji, že si se jí někdo chtěl zbavit… Díky

  9. 9. swarm  26.8.2011  22:38:36

    [8] S americkými popisky by ještě mohli být občas na ebay. Tady u nás jich ale zas tolik neni a pochybuju, že se jich někdo bude zbavovat – já z té své právě píšu a z ruky bych ji nedal :).

    Lidi se na tu klávesnici ptaj hodně. Nechápu, že už ji lenovo nevyrábí. Ta nová bez numpadu už pro mě není tak zajímavá.

  10. 10. Hellboy  26.8.2011  22:53:35

    [9]No právě, bez numpadu je to krajní řešení a jsem blb, že jsem ji nekoupil dřív;-)

    Jinak když je rakce tak rychlá, tak mě napadá jedna otázka.. Mám T410i (i3-370M,1280×800, intel HD, 320GB) a neuvěřitelně příšerně mi hřejou podložky zápěstí, výrazněji ta levá. Přijde mi, že chipset je to, co tam topí… Nejhorší je to samozřejmě při vyšší zátěži a docela dost mě to omezuje od 100% použávní trackpointu. Při běhu na baterku a max úsporu všeho je to trochu lepší, idkyž taky za hranicí snesitelnosti. Problém mám od začátku s tímto TP…

    Nikde na netu jsem na to nenašel odpověď a co jsem se lidí ptal, tak jim to nedělá, co na to říkáš ty? díky

  11. 11. swarm  26.8.2011  23:12:22

    [10] Třeba seš na to jen citlivější a jinak je vše v pořádku. Navíc v těhle teplotách hřeje kdejaký notebook. Nevim, jestli je něco v nepořádku, ale já na svém thinkpadu v těhle teplotách vždy používal TPFanControl (v létě ve vlaku klidně na plné otáčky). Zkusil bych jít touhle cestou.

  12. 12. Hellboy  26.8.2011  23:26:51

    Není to jen v tehle teplotách… Prostě jak dám ruce na notes, tak chvilka a už je to horký, že mám pracky spocený… Taky používám TPFan ale kvuli odhlučnění, na tu teplotu moc zápěstí to nepomáhá… Nejdřív sem si myslel, že hřeje disk, ale není tomu tak. Když se podívám na HWinfo, tak má chipset asi od 65 stupnu nahoru… Disk 4x stupnu, procesor taky méně, fakt mě to rozčiluje…

    Mám doma Toshiba Satellite L40, před 4,5 roky za 11 tis (T2370, 1GB RAM, 200GB, x3100) a nedělá to, mám i netbook a to samý (ten peče zase na vaně ale to je přijatelné)
    Měl jsem aspire 6930G (C2D 2,13, 4GB, 9600GT 1GB,500GB) a ten to taky nedělal…

    Taky jsem nikde nenašel, jestli do T420s pasuje baterie do dokovacího konektoru? Dokiny jsou stejné T420,T410… tak by tam mohla pasovat i baterka ale nikde jsem to mezi kompatibilními kousky nenašel…

    Přijde mi, že dneska už člověk kvalitu nedostane ani když si připlatí nemalou sumu… ach jo… každopádně díky za čas…

  13. 13. Hellboy  26.8.2011  23:34:00

    A ještě jedna VELKÁ stížnost, která mě na TP otravuje opravdu každý den… v notebooku za 30 tisíc neudělaj ani pořádnej konektor pro síťák, kterej by v něm držel „nacvaknutý“ prostě necvakne a dá se vysunou pouhým posunutím notebooku…

  14. 14. pafka99  27.8.2011  15:02:21

    Hellboy: asi nepovedeny kus. Mel jsem neco podobneho s TP R40. Nesedelo na nem nic, USB se viklal (nakonec odpalil desku), popraskalo viko kolem pantu…

  15. 15. riprex  27.8.2011  16:54:58

    [13]S tímto problémem jsem se setkal na více ThinkPadech, chce to zkusit jinou koncovku a najde se taková, která tam drží. Jinak definitivním řešením je použít dockovací stanici.

  16. 16. Hellboy  27.8.2011  18:22:30

    Dokovací stanici mám doma ale každý den s tím lítám po škole kde je milion UTPček a pořád cvakám a prostě si to musím hlídat… Trochu sem to na svém zkoumal a i na dalších fotkách na netu a je to blbě konstrukčně udělaná zdířka, mají ji jen T410,T420, větší či menší modely, případně Ska, nebo starší T400 mají jiné zdířky, které vypadají poctivě. A ještě jsem se nesetkal s takovým UTPčkem, který by tam seděl, mám doma dost kvalitní kabely a ani když jim brutálně přiohnu háček, tak nedrží. Respektive povysune se asi o 3mm a tam se zarazí ale kontakt již není. Jsem přesvědčen, že to není vada kusu ale je to z výroby u všech co jsme zminoval výše. Nohužel ale nemohu vyzkoušet v praxi. Pokud někdo má nějaký model, který jsem psal, byl bych moc vděčný za potvrzení či vyvrácení.


Napsat komentář