Odzvonilo už VGA konektoru?

Dostal se mi do ruky nový notebook FS Amilo Si2636, který má jedno takové prvenství mezi běžnými notebooky. Nemá totiž analogový výstup na externí monitor známý také jako VGA. Už dříve se vyskytovaly notebooky (a většinou právě od FS), které VGA fyzicky také neměly – měly totiž DVI-I konektor, který v sobě ukrývá analogový i digitální signál. Pomocí přibalené redukce tak nebyl problém získat VGA výstup.

Zmíněné Amilo ovšem má výstup jen jediný a tím je HDMI. Kdo se trochu vyzná, tak ví, že HDMI je „jen“ digitální a žádnou jednoduchou redukcí z něj analogový signál prostě nepůjde. V konzervativním trhu notebooků je to velký krok v době, kdy mnoho notebooků má pouze analogové výstupy. Jsem zvědav, zda jde o první vlaštovky, nebo jen nějaký úlet.

Výhody

Jednoznačně takový notebook potěší Hi-Tech nadšence, protože přes DVI propojku (nebo HDMI-DVI kabel) lze připojit klasické velké LCD a stejně tak HDMI kabelem přímo připojit nějakou novou HD ready televizi.

Nevýhody

Pokud někde používáte starý CRT monitor, nebo hodně levné LCD bez DVI, tak máte smůlu. Výstup na klasickou starší „non-HD“ televizi z HDMI taky nevymlátíte. To všechno se dá oželit (resp. obměnit). Jediným problémem tak zůstává, pokud plánujete s notebookem jezdit po různých prezentacích a přednášet. V mnoha zasedačkách (řekl bych většině) je od projektoru stále natažen jen VGA kabel. Na druhou stranu na statické prezentace lze dokoupit jednoduchou externí USB-VGA grafiku za 2000,- Kč.

Zajímavost na závěr

Jak jste si mohli všimnout na obrázku, Amilo Si2636 je pokrokový i použitím eSATA výstupu, který si stále ještě hledá cestu mezi notebooky. Kupodivu dost lidí to nějak netušilo (i když značky hovoří jasně), ale eSATA se velmi často kombinuje s USB portem. Do takového univerzálního portu pak pasuje jak eSATA, tak i USB kabel. Takovou univerzálnost velmi vítám. Jen si dejte pozor, že ne každý notebook to tak má řešené a někdy tam to USB prostě pasovat nebude ;-).

Komentáře k článku

  1. 1. Skvedo  23.2.2008  17:17:00

    je tam aspoň pro případnou analogovou nouzovku aspoň S-video?

  2. 2. swarm  23.2.2008  18:26:59

    [1] S-Video je často z menších notebooků vypouštěno (tohle je 13"). Je tu jen a pouze jeden výstup na externí monitor – tím je HDMI.

  3. 3. Krevety  23.2.2008  18:44:04

    Jsem pro, svideo i vga vystup mam u notesu k nicemu, misto toho bych daleko radeji takovy chytry e-sata/usb portik. (Samozrejme ze tam musi byt HDMI nebo DVI)
    U me by pak takovy notebook mel velke plus :-)

  4. 4. zemlak  23.2.2008  23:22:33

    Tak koukám, že konečně bude na tenhle notebook pořádná recenze.:-)
    A pokud se k tomu rozhoupou všichni výrobci, tak už to nebude tak, že si musíš dokoupit USB/VGA, ale do všech poslucháren se časem dostane modernější rozhraní. Je to jen otázka času.


Napsat komentář