Zkouška univerzálnosti dokování přes Thunderbolt 3.0

Objevilo se na trhu docela dost řešení pro dokování přes USB-C a ThunderBolt a proti dřívějším mají tu výhodu, že mohou notebook i napájet. Konečně jsme se tedy dostali do doby, kdy univerzální zařízení může notebooku nabídnout všechno potřebné připojením jediného konektoru.

hp-thunderbolt-dock-01

Sice se už doma moc nevyskytuju, ale ještě stále tam mám připravený univerzální USB 3.0 dok DELL D3100. Tím jsem loni nahradil původní dokovací stanici pro ThinkPady, kterou jsem používal od roku 2008. Business notebooky nějak nestíhaly vývoj zejména v oblasti displejů, a tak jsem se dal přednost „méně pracovnímu“ řešení s lepší ergonomií před možností notebook zadokovat do výrobcem dodávaného doku.

USB 3.0 dok není ideální cestou, ale je skutečně univerzální a od notebooku vyžaduje tak maximálně jedno rychlé USB a dostatek výkonu procesoru. Výkon procesoru je tu kvůli grafice, kterou počítač musí vzít zpracovanou z grafického čipu, zkomprimovat a poslat po USB jako normální data (aby si ji dok zas rozbalil a poslal na monitor). V určitých situacích proto není problém narazit na úzké hrdlo tohoto řešení.

Thunderbolt a USB-C tohle mohou obejít. Přenáší totiž kromě dat také nativní obraz ve formátu DisplayPort přímo z grafické karty. Je to jako by jeden konektor kombinoval více funkcí, které na sobě mohou být nezávislé. Kromě toho se konečně někdo zamyslel i nad možností napájení směrem do notebooku (platí pro TB i USB-C).

hp-thunderbolt-dock-03

HP ZBook Dock with Thunderbolt 3

Řešil jsem teď nějaký zapeklitý problém, kdy kamarádův zákazník odebíral notebooky od DELLu, ale DELLovská ThunderBolt dokovací stanice byla nedostupná. Stanice pro USB-C přímo od výrobce sice existovala a byla dostupná, ale zas na ní nefungovaly korektně dva monitory s vyšším rozlišením (HDMI mělo limit na 1920×1200). Vyskytla se tedy ideální příležitost vyzkoušet, jak moc je dokování přes ThunderBolt univerzální. Zašel jsem do HP a vypůjčil si jeden TB dock od nich.

Co do výbavy se vyrovná dnešním nativním dokováním pracovních notebooků. Některé dokonce překoná. Má čtyři porty USB 3.0, jeden ThunderBolt 3.0 (abyste nepřišli o ten na notebooku), gigabitový port LAN a tři výstupy na monitory – dva DisplayPorty v plné velikosti a jedno VGA.

hp-thunderbolt-dock-02

Pokud jde o vnitřní zapojení, přenos DisplayPort v doku rozdělují dva rozbočovače (druhý je pravděpodobně kvůli odbočce na VGA). Uvnitř je pochopitelně také USB hub, který má na starosti jak vnější porty, tak interní audio kodek pro jack konektor na předku doku (vstup/výstup). Díky připojení USB hubu přímo na sběrnici PCIe mají jednotlivé porty plnou rychlost, i když jich využijete více najednou.

hp-thunderbolt-dock-04

Na PCIe je přímo připojený také gigabitový síťový řadič Broadcom NetExtreme. Ten má ve srovnání s USB řadiči výhodu nižší zátěže procesoru při intenzivním využití sítě.

Kompatibilita

Stanici jsem připojoval k notebooku DELL Latitude E7370 a vše výše popsané fungovalo korektně. Jednu obavu jsem měl o obrazový přenos, ale nároky na grafiku jsou definované ve standardu pro ThunderBolt 3.0 a rozbočovače fungují u DisplayPortu od verze 1.2, která je tu ještě déle.

Další obava byla kolem nabíjení notebooku dokem. Nikdy jsem nestudoval, jak je toto napájení standardizované a zda probíhá ještě nějaká komunikace, ale stačilo dok připojit do libovolného TB portu a notebook se vždy začal nabíjet.

Jediné, co se ukázalo nebýt dostatečně univerzální, je zapínací tlačítko na těle doku. Tím si notebook nezapnete a zdá se, že nereaguje ani ve Windows jako vypínač, pokud nemáte notebook od HP. Podobnou zkušenost mám s USB-C dokováním od DELLu po připojení na notebook jiné značky. Jedinou nekompatibilitou je tedy taková blbinka.

Trochu to zamrzí, ale žít se s tím dá. Nejspíš si teď zas budeme muset aspoň dva roky počkat, než se výrobci standardizují na nějakém jasném předání zprávy z tlačítka do vypnutého počítače. Do té doby tuto funkci musíme oželet.

Komentáře k článku

  1. 1. Puppy  18.12.2016  17:10:15

    Toho napájení bych se dlouhodobě docela obával. Přece jen nějakých 60W i více v malém konektoru, kde navíc mechanická/elektrická kvalita bývá (alespoň po zkušenostech s USB) dost tristní, nemusí skončit dobře.

    Velké plus je ten úplný DisplayPort (nemám rád HDMI), protože ty různé komprimace na USB považuji za nepřijatelné řešení.

  2. 2. mca  20.12.2016  2:46:08

    Ohavnost, ubohost a demence v „moderni“ praxi.

    Zaklapnout a zmacknout bylo asi prilis jednoduche a funkcni, proto se muselo predelat do tohoto nefunkcniho nesmyslu. Porty nejsou nativni, cili nefunguji {napr.: radiostanice, prevodniky, apod.). O spolehlive funkcnosti DSP(KVM) si to muze nechat jen zdat a na multiplatformnost se ryhle zapomnelo.

  3. 3. Ladis  20.12.2016  20:51:21

    [2] Porty jsou stejně nativní jako na jakémkoli standardním USB hubu – nebo řadiči na vnitřní sběrnici počítače, pokud je čip připojen na Thunderbolt. A multiplatformní to taky je – ty samý vnitřnosti jsou i v dokách třetích stran, a ty oficiálně podporují všechny systémy (první volba na google „usb-c universal dock pc mac“ hodí dock pro Windows/MacOS/ChromeOS, takže vlastně i Linux /i kdybyste si ho v nejhorším případě spustili s kernelem a drivery vytáhnutými z ChromeOS/).

  4. 4. swarm  20.12.2016  21:17:37

    Pokud jde o video, tak DisplayPortové rozbočovače se běžně používají i v klasických dokováních dnešních notebooků.

  5. 5. polo  21.12.2016  20:09:19

    Acer Graphics Dock http://www.notebookcheck.net/Acer-Graphics-Dock-with-Nvidia-GTX-960M-Review.175429.0.html

    V podstate to iste len to ma este grafiku a nema tlacidlo na zapnutie notebooku.

    Je to multiplatformne, v Linuxe to stacilo pripojit a vsetko funguje okamzite, vratane grafiky(k tej treba ovladac) ale sprava sa rovnako ako interne pripojena grafika, cez optimus vykresluje na interne LCD notebooku, ani externy monitor nieje nevyhnutny.

    Ten konektor ma vydrzat 5A (100W), co vzhladom na jeho miniaturne kontakty vyvolava docela obavy, a ked si predstavim ake vodice pouzivam na zeravenia eliek pri podobnych prudoch alebo na vynutie v transformatoroch…

  6. 6. RomusCZ  22.12.2016  0:56:20

    Bohužel to napájení není zřejmě standardizované :o( Mám dock DELL WD15 ( k XPS 13 ) a co mám vyzkoušené tak napájení nefungovalo na HP Spectre a Macbooku

  7. 7. mca  25.12.2016  14:37:21

    [3] Teoreticky, prakticky ovsem nikoliv. Nejvetsi problemy jsou s rozhranim pouzivanych v MNS (napr.: Beneteau) ve kterem se tento nedostatek osobne dotyka. COM, ktery prenasi informace mezi obema plotter a dalsim vystupem (laptop) ze satelitniho prijimace pocasi, radaru, radiostanice a jednotky GPS. Dale pak programove vybaveni pro planovani tras apod. V praxim mam vyzkouseny dock HP – 8470p i Dell E7440, ste kterymi nebyl problem. Protoze v lodi je i TV, dock se stal takovym stredobodem, na kterem jsem si mohl v pohodli prohlizet pocasi, situaci v okoli a zaroven detem poustet pohadky.
    S USB-C, ale vlastne i OWC TB dockem nikoliv. Na 7″ plotteru toho mnoho videt nebylo. Kupovat nove el. vybavni vyjde s montazi na 15 – 20tisic ($) – radiostanice, jednotka radaru, gps prijimac, statelitni prijimac pocasi, polottery atd. Asi nezbude nic jineho, nez investovat dalsi prostredky do nasi rodinne barky, protoze s ni travime dost casu na vode.

  8. 8. swarm  25.12.2016  23:34:31

    [6] Nabízí se otázka – kolik procent uživatelů notebooků si myslíš, že řeší stejný problém? Méně než jedno procento? Úměrně tomu pak vypadá i nabídka trhu. Modely s nativním COM portem na trhu jsou pořád, ale jsou zastoupeny úměrně své cílové skupině. Ostatně v čem je takový TB dock horší než třeba nativní dokování k ThinkPadům, kde už COM port není hodně generací…?

    [5] To je pěkný řešení k nějakýmu malýmu, tenkýmu notebooku.

  9. 9. mca  26.12.2016  13:19:26

    [7] Uz jsme to probirali nekolikrat a proste patrim do 0.01% narocnych, kteri se nespokoji s polovicatym resenim. HP 8470p bylo drastickym kompromisem (klavesnice hrozna, ale stroj skvely), Latitude E7440 byla temer dokonala (disky jsem si daval svoje FIPSka od Micronu M550), avsak se zoufalou ULV i7 – des a hruza. A ThinkPad? Od T420 (lepsi klavesnici mel T400) prestal existovat, stejne jako Dell a jeho kastrovani klaves.

    Kdyby mi z hlidanych prostor na Dellovskem lane zamcenou E7440, nemusel bych uz pul roku zevlit s Macbook Pro. No, dokonaly neni (jadrnych vyrazu padlo dost), ale zase nese aslepon slusny CPU, ktery se nesesype pod „tihou“ gitu, siftovani a mailu, jak bylo dobrym zvykem s i7-4600U.

    Nelibi se mi to, ale nejsem majoritni kupni sila, takze se tomu nedivim. Na druhou stranu, nebudu chvalit neco, co mi nevyhovuje. Na trhu neni laptop, ktery by splnil me osobni predstavy a pozadavky. Proste ne, musim s tim zit a poridit si dalsi zarizeni, ktere doplni to, co primarni neumi i kdyz by mohlo.

  10. 10. Puppy  26.12.2016  14:33:50

    [8] Stále se snad pracuje na tom Retro ThinkPadu. Ovšem tam se obávám kvality, protože ty současné nedodělky s polofunkčním BIOSem, samovolně praskajícími plasty a displejem z výprodeje jak teď předvádí Lenovo u P řady v ceně 100k+ jsou šílené. Kvalitní už je dnes (opět) jen PC které si sestavím, takže tam problém dockingu odpadá :-)

    Ten COM port už je dnes opravdu rarita, když naprostá většina malých zařízení podporuje USB nebo LAN komunikaci. A najít nějaký USB/Serial převodník co skutečně funguje se taky dá. Ono je to někdy jen o neschopností dodavatele software. Kdysi jsem to řešil pro tohle http://polhemus.com/motion-tracking/all-trackers/fastrak/ Podporuje jak COM tak USB, pro USB komunikaci byla knihovna s popsaným API kterou stačilo použít, takže nebylo třeba nadále prastaré RS232 a šlo to pak připojit k čemukoli.

  11. 11. mca  26.12.2016  20:30:44

    [9] Nemel jsem s Latitude E7440 sebemensi problem, az na slaby procesor i7-4600U. Pozivame jistou davku svobody ve vyberu a nebyl jediny problem, az na obskurni propertialni Broadcom ctecku, stacilo par uprav a Slackware lital jak z praku, vcetne vsech moznosti – eventu docku (tohle Dell proste umi). Schvalne jsem pozadoval s 500GB (i7-4600U, 4GB, IPS1080p bez dotykace), protoze SSD disku mam kolik chci a 2x8GB bylo malo, kdyz beha 2x16GB. Po vsech funkcnich smerech idealni velikost, funkcni klavesnice bez vykastrovanych klaves a prasoidni demence ve stylu Lenovackeho fuckletu Tx30+. Jenze nahrada neni, protoze E7470 nejen ze prisla o plnou velikost smerovek (to uz mel i 8470p), ale rovnou odstrelili End/Home, ktere jsou zakladem pro obladani a samozrejme dock.

    Nerikam, ze neni, ale zase neni problem na nej narazit a kdyz uz neni na tele laptopu, tak by mohl byt pritomny alespon v docku, kde neni na obtiz a muze se hodit. Dock zase tak rychle nestarne a vetsinou vydrzi delsi dobu. Jinak jiste, nekde potrebujde RS232, nekde U224 a pak je uz jen na ovladaci/api, jak se s tim popere, ackoliv jde stale o COM. Drive mi v praci tepala Z420 s KVM pro 3x Z27 panely, dnes mi tu tepe T5810 s bestii 2687W, protoze pro dalsi racky nemame misto (diesel, ups a chlazeni), nove prostory pro nase potreby budou hotove Q1/2017 a T5810 se presune pryc, na stole zustane jen RAD. Takze mi to nevadi, ale pije mi krev, ze musim tahat dalsi zarizeni, prevodniky, … kdyz jsem to proste mohl zapichnout do docku (ktere uz vlastnim) a problem sam zmizel. Ocenim jedno funkcni a univerzalni reseni, ktere nezdechne pri zasifrovanem disku, vpn pripojeni a otevrenem mailu s IDE/SQL managerem s nejsou lehci zatezi, coz se s i7-4600U stavalo naprosto bezne.

  12. 12. Kamil2  27.12.2016  19:27:46

    Jak čtu ty nářky a když přidám svoje, vychází mi, že nejlepší j brát tyhle věci jako jakékoli jiné. Jako pračku, ledničku, televizi…
    Ona ta nějaká téměř dokonalá vymazlenina bude zítra zastaralá.
    Věštím, že retrothinkpad bude drahý a nedokonalý.

    [8] Nechápu proč praskající plasty. Potkávám spoustu věcí z odolných nepraskajících plastů. Tak proč praskají u notebooků?
    Odolné plasty jsou, a nejsou drahé. Navíc, v případech neúčastnících se krysího závodu „o nejtenčí“, na milimetru tloušťky a pád dekách nesejde. Není třeba technologických lahůdek a exklusivních slitin. Stačí kvalitní v namáhaných místech vyztužený plast a inženýrská práce. Ne abych, když to rozeberu, se rozčiloval „kterej že blbec tohle vymyslel, protože tohle tady rupnout musí“. Skořepinky, caplíčky, nálitíčky, odlehčeníčka, už jen pohledem vylomitelná futérkam tady nmusí být zkoseníčko a by vypadalo akčně a tenčí. A nastříkáme to ala magnésium. Ať to první týden vypadá pěkně. Než se ošoupe. Ty klihem slepené piliny odpadního plastu (chlubí se, že je to eko, převážně z recyklátu) se chlubí kategorií odolnosti milt… Sype se pod rukama. Nosil ve vypolstrovaném batohu, zacházel s tím jak s porcelánem, největší surovost, že jsem batoh postavil tak z pěti centimetrů. Praskla mřížka výfuku chlazení. Pak začalo to praskat od zadních šroubků pantů. Vždycky ten perník začíná praskat od šroubků, od díry. Pant, navíc fest tuhý, přitažený přes nejvýš tři milimetry tak šajse plastu, do kterého se hlavička šroubku boří. Při otevírání je cítit i vidět jak se celá konstrukce kroutí. Trošku pnutí, námahy, a už šíří prasklina. Jak znají letečtí konstruktéři. Výztuhy…na jedné straně šroub chycený do slitinového bloku chlazení, no dejme tomu. Kdyby to nebylo přes ten plast. Na druhé straně jakási výztuha přišroubovaná tak, že čekám kdy se urve. Až se urve a budu muset celé rozebírat a to je echt hnusná práce, tak vystelu uhlíkovou tkaninou a zaleju kyanoakrylátem, vrstvičku po vrstvičce. Obyčejná petflaška je proti tomu nezničitelná. Asi v lenovu zjistili, že je s úsporou přehnali, nová řada prý je z plastu zpevněného uhlíkovým vláknem.
    Thinkpad T460 zatím drží. Radši jsem odolal zvědavosti a nepodíval se do něj. Abych nepřišel o zbytek iluzí. Chápu, Několik na jednom kusu ušetřených dolarů, kolik že je to na celé sérii? Dovnitř se zákazník nekouká. Než se to rozpadne,koupí si novější model. Za pár centů to stříkneme barvičkou, ať to vypadá…
    Kolegyně dostala od jednoho nejmenovaného mobilního operátora za zákaznickou věrnost (ne až tak nezištně, je k tomu i smlouva na mobilní internet s fleškovým modemem) dostala notebook. S W desítkami. Atomový. Povypínal jsem efekty,jenže pořád jako když má zácpu. Ćekejte, jste v pořadí…. Displej „hnusný standard.“ Ale je módně červený. Svítí, psát se na tom dá….

  13. 13. Puppy  28.12.2016  17:40:40

    Přidalo se i Lenovo http://www.notebookcheck.net/Lenovo-New-ThinkPad-accessoires-with-USB-Type-C.188937.0.html

  14. 14. swarm  30.12.2016  15:08:23

    [8] Máš tu smůlu, že jsi úplně na okraji trhu. S tím, jak se požadavky trhu mění, stáváš se ty ještě více na okraji a nikomu se už nevyplatí pro tebe dělat notebook. Chtít dneska COM port je bohužel už požadavek na té úrovni, že si člověk holt nemůže vybírat všechno ostatní.

    Pokud jde o DELL – jejich odstranění Home/End považuju za velkou zrůdnost a pořád přemýšlím, jestli s dalším redesignem klávesnice nedojde třeba k jejich vrácení. Takto se nemohu zbavit dojmu, že poslední změnou ani nic nezískali (ani neušetřili).

    „Na trhu neni laptop, ktery by splnil me osobni predstavy a pozadavky.“
    – Na trhu není ani notebook, který by splnil mé požadavky. Bohužel na trhu takový nikdy nebyl. Každý můj výběr byl o kompromisech.

    [11] Upřímně praskající plasty jsem viděl v posledních letech vždy jen u notebooků od Lenova. To i ten můj Acer po pádu z jednoho metru na roh přežil pouze s velmi mírnou deformací rohu – žádné praskliny. Až mě překvapuje, co ten plast dneska může vydržet.

  15. 15. Kamil2  31.12.2016  12:55:38

    [13] Plasty u Lenova…to je blbé.
    To je jako když jsem si na chodníku našlápnul, šel na trávník abych si očistil a tam na mě zákeřně čekalo další psí… Nejen já jsem měl kdysi špatné zkušenosti s Acerem. Jenže ten se zlepšil, IBM – Lenovo se zhoršilo. Už na to přišli, u řady L560 by to mělo být lepší. U L540 když už jsem ji měl rozebranou, povolil jsem zbytečně tuhé panty. Ty jsou u většiny notebooků raši tužší, předpokládá se, že časem se ochodí, tak aby víko drželo.


Napsat komentář