Francouzská elektromobilita 90. let a přestavby (+video)

Moje kratochvíle v podobě nezištného zájmu o elektromobilitu se posunula na novou úroveň, když mi minulý týden vyšel velmi technický článek o starých elektromobilech z Francie v časopisu Svět Motorů. Jenže papír nepojme všechno a v rámci mého obcházení nadšenců jsem občas zapnul kameru. Když jsem teď některé záznamy procházel, došel jsem k závěru, že by byla velká škoda něco z toho nezveřejnit.

svet-motoru-PSA-90-let

Ve Světě Motorů číslo 45/2021 můžete najít dva články, ve kterých se věnuji technickému provedení a provozu elektromobilů koncernu PSA z 90. let – konkrétně Peugeot 106 Electric, Peugeot Partner Electric (Électrique) a jejich sesterských variant od Citroënu (Saxo, Berlingo).

Na celkem šesti stranách popisuji všechny možné nástrahy zvoleného stejnosměrného elektromotoru s komutátorem, ale i servis původních NiCd baterií, které při vhodné údržbě mohou stejně sloužit i po 25 letech. Ke konci řeším, co člověka potká, pokud se rozhodne, že nějaké takové auto chce, na kolik ho to přijde a co si musí bezpodmínečně zkontrolovat, než učiní finální rozhodnutí.

Troufám si tvrdit, že tyto konkrétní elektromobily už dnes nejsou levnou záležitostí. Tím, že se jich nevyrobilo tolik co spalovacích variant, je omezená i bazarová nabídka. Doba, kdy se vyřazovaly v zahraničí podobná auta jako nepotřebná za směšné částky, už je nenávratně pryč a cena nyní spíše roste, přestože se stav nabízených vozů zhoršuje. V současné době jsou zajímavé především pro nadšence, a to i z důvodu nutnosti určité úrovně technických znalostí pro udržení takové věci v provozu.

Ti nadšenci nicméně existují, a to i v ČR. Někteří z nich udržují auta s původními bateriemi, zatímco jiní si svá auta vylepšují – přidávají jim výkonné AC nabíječky pro použití s moderními dobíjecími stanicemi a využívají stále se zlepšující dostupnosti moderních lithiových článků, kterými výrazně prodlužují původní dojezd na jedno nabití za současného snížení hmotnosti auta.

Jedním z těch, kteří mi pomohli při psaní článku je i Roman, který má svůj Peugeot 106 Electric v nádherném stavu a používá jej pro každodenní dojíždění po městě (tedy aspoň roky používal – těsně před natočením videa níže totiž výhodně v zahraničí zakoupil postarší ojetou Teslu Model S). Auto řádně vylepšil a prodloužil mu dojezd na hodnotu přes 200 km na jedno nabití, když mu přestavěl baterii za pomoci Li-Ion článků původně určených pro moderní elektromobil BMW i3 (celkem asi 27 kWh využitelné energie).

Ač jsem video výrazně prostříhal, stejně má tři čtvrtě hodiny, ale Roman povídal tak zajímavé věci, že už jsem prostě neměl to srdce z toho cokoli dalšího odstranit:

Proč zrovna Svět Motorů?

Tato cesta přišla sama a v plíživých krocích. Neplánoval jsem ji. Zapojil jsem se do diskuse pod nějakým Facebookovým příspěvkem Martina Vaculíka dotýkajícího se elektromobility, kde jsme si vyměnili různé názory (neříkám, že úplně souhlasné, ale aspoň jsme to zvládli kultivovaně). Později jsme si ještě psali, když připravoval nějaké články k tématu elektromobility, a následně se i sešli pokecat párkrát v hospodě, kde nás vždy v noci museli vyhazovat po zavíračce.

Říkal, že by chtěl sepsal článek právě o těchto starých elektromobilech od PSA a že bych mu s tím mohl pomoct. Nadhodil jsem, že bych ho klidně mohl napsat sám, a on na to: „Jestli si troufáš…“ Takže tento článek je výsledkem mé troufalosti.

Bude to poslední článek ve Světě Motorů? Pravděpodobně ne. Už teď mám rozpracovaná dvě zajímavá témata, ale nebudu předbíhat…

bmw-i3-baterka-upgrade

Komentáře k článku

  1. 1. Roman  23.11.2021  8:13:39

    Jirko ještě jednou díky za fantasticky zpracovaný článek i video, celá rodina a širší okruh přátel obojí často diskutují a mám zpětnou vazbu, že třeba i na FB už je to hodně propírané téma. Ještě doplním, že Peugeotek pořád hodně jezdí, jelikož je mých cca 90% cest po Praze a tam se malé auto hodí nejvíce. Pokud ho ale nepoužívám já, jezdí s ním i manželka, popř. ho občas půjčím i mamině, která taky po nějakém ev prahne.
    Co se servisu týče, teď došlo na výměnu uhlíků a jinak auto stále pracuje jak má, těším se na zimní sezónu :)
    Jinak na jaře příštího roku snad proběhne i to plánované vylepšení o klimatizaci, která možná bude fungovat i jako tepelné čerpadlo, pak sem kdyžtak dopíšu, jak to dopadlo :)

  2. 2. elzet  25.11.2021  23:21:18

    Super, tak to budu mít po panu Vaculíkovi ve Světě Motorů dalšího oblíbeného autora :) Mohli byste spolu natočit nějaké video. Oba je děláte super a rád se od vás kouknu k na něco, co mě vlastně zas tolik nebere, ale když ono je to tak zajímavý!

  3. 3. swarm  29.11.2021  10:17:07

    [1] Tak to mám radost, že dál jezdí. Jinak článek i video je poměrně hodně tvoje zásluha, takže díky patří tobě.

    [2] To by bylo asi zajímavý nás dva zmixnout, ale já teda ani nevim, jestli se mi chce před kameru :D Ne každý je takový showman jako Vaculík (btw on v těch videích se chová/mluví úplně stejně jako normálně – jsou opravdu mimořádně autentická)

  4. 4. Jiří Bílek  16.4.2022  19:47:44

    Také vlastním Peugeot 106 Electric již druhý rok. Již byl přestavěn na Lifepo4 akumulátory. Bohužel to po 870 Ah hlásí, že je potřeba dolít vodu a vynulovat počitadlo. Po první hlášce se počítadlo samo nějak vynulovalo. Další vynulování mi udělali po ujetí cca 200km na Moravě. A teď mi ikona k potřebě dolít vodu svítí potřetí.
    Rád bych se na Vás obrátil s prosbou, zda by se tento problém nějakým způsobem nedal vyřešit.
    Za odpověď předem děkuji.
    Jiří Bílek

  5. 5. swarm  17.4.2022  10:59:49

    [4] V tomto případě je nejjednodušší koupit za pár stovek nějaký ELM327 Bluetooth modul do OBD2 a do Androidího zařízení si stáhnout zdarma aplikaci „Checkelec“. V ní je možné kdykoli vymazat počítadlo kilometrů od posledního doplňování. Zabere to maximálně minutu a aplikace se pak hodí pro rychlé zjišťování chyb v jednotce a případně i kontrolu napětí, proudů a podobně. Dokonce si tam lze měnit některé parametry jako sílu rekuperace a podobně.


Napsat komentář