Co je nejlepší na zápisky?

S podobnou otázkou na mě přišel jeden uživatel fóra Živě.cz. Už jsem vyzkoušel opravdu velké množství hardware a vím, co určitě vhodné není – PDA. Pokud potřebujete rychle psát, tak bude problém s klávesnicí. Pokud budete chtít něco zakreslovat, tak narazíte na malý displej. Velmi se mi osvědčil na poznámky PSION Series 5MX. Ten má velký displej, podstatně kvalitnější Office než třeba Windows Mobile a lepší práci s perem. I tak je to ale stále malé. Na poznámky je potřeba velká plocha – hlavně tedy ve chvíli, kdy potřebujete hodně kreslit (diagramy, průběhy,…). Pokud plánujete přejít kompletně na elektroniku, tak mohu doporučit pouze jediné řešení – Tablet PC. Musí to být ale takové, které reaguje pouze na dotyk pera (a ne ruky). Jinak byste si nemohli o displej opřít při psaní ruku a psaní by tak bylo dost nepohodlné.

Takové Tablet PC je neuvěřitelně výkonným pomocníkem (hlavně v kombinaci s Office OneNote, který mají například studenti škol v programu MSDNAA zdarma). Bohužel cena takového zařízení vůbec není nízká. Já jsem hodně přemýšlel, co mi můžou všechna tato zařízení nabídnout navíc proti papíru a peru. Nakonec jsem toho vlastně moc nevymyslel. Výhoda je snad jen v případě, když je potřeba zapsat dlouhý souvislý text. Psaní na počítači je 20x rychlejší než rukou. Jenže zase na vysoké škole (hlavně té technické) nebývá ta potřeba přepisu moc velká.

sanon s papiry

Já jsem nakonec došel k jasnému závěru. Na poznámky používám šanon s papíry. Je to rychlejší, nemusí se tomu startovat operační systém a nemusí se tomu dobíjet baterky :-). Holt asi ještě nejsem ta správná počítačová generace.

Komentáře k článku

  1. 1. mitro  11.3.2008  17:01:00

    souhlas, papir a tuzka. Zvykl jsem si psat na ciste bile papiry, ktere nasledne a) proderuju a vlozim do bloku, b) nastrkam do folii a dam co bloku nebo nejake slozky. Jako student matematiky bych na pocitaci moc poznamek neudelal:D

    ..a ve volnych chvilich si muzes kreslit;)

  2. 2. Deawo  11.3.2008  17:49:09

    Je to hodně u oboru co studuješ….historie,geoekonomie,filosofie na to je NB zlatá věc. Já píšu relativně rychle….hlavně rukou píšu tak, že bych strávil den luštěním :D

  3. 3. maros  11.3.2008  20:10:27

    nad tabletom som rozmyslal, ale vacsina tabletov su pre mna pomale – potrebujem rychly procesor a dostatok ram. rozmyslal som, ze budem sebou nosit klasicky tablet, pripojim a nakreslim co potrebujem.
    Vyhodu v elektronickych poznamkach vidim v zalohovani a moznosti mat stale pri sebe vsetky poznamky, co som kedy napisal – to pri papieri nie je mozne

  4. 4. swarm  11.3.2008  20:50:58

    Papír zas má nespornou výhodu v možnosti dát si dva vedle sebe :-).

  5. 5. Bananik  11.3.2008  23:11:51

    Co je nejlepší na zápisky? Pre mňa zatiaľ stále klasický zošit a pero. Takže swarmíku, nie si len ty tá "správna" počítačová generácia :-) Písanie všemožných vzorcov by bolo na noťase asi dosť náročné a ešte stále sa mi lepšie číta klasický text na papiery ako čumieť do obrazovky. Okrem toho klasicky písané poznámky mi prídu osobnejšie a viem čo ako bolo myslené keď tam pridám veľkú spleť šípok a odkazov.

    A ešte jedna veľmi dôležitá vec. Papier toho znesie veľa, ale notebook by nemusel prežiť slabšiu chvíľku pisateľa :-D

  6. 6. Vojta  12.3.2008  8:06:59

    Protože perem píšu jako prase a často se mi stává, že to nejsem schopen po sobě přečíst (vím, zoufalé) tak zásadně notebook. Když jsem byl na škole tak jsem sice na nákupem tabletu přemýšlel, ale na humanitních oborech je to zbytečný luxus

  7. 7. tomasherceg  12.3.2008  12:52:32

    Pro mě je papír jediná možnost, na škole mám víceméně samé matematické předměty a stihnout na klávesnici zapsat všechny ty vzorečky prostě možné není. Ocenil bych, kdyby Tablet PC umělo rozpoznávat matematické výrazy a aby se nezaleklo integrálů, limit, kvantifikátorů, sum a kdovíčeho všeho ještě.


Napsat komentář