Milí rodičové, milí sourozenci…

Chtěl jsem vám napsat už dříve, ale nebylo moc času. Zabydlování ho zabralo víc, než jsem čekal, a pak tu byl taky problém s internetem. Používá se tu nějaká Cisco VPN a hesla pro studenty bez karty se mění každý den (jenže přes víkend se nikdo neobtěžoval vyvěsit papír s novými hesly). Včera večer mi naštěstí svoje heslo dala nějaká hodná slečna a odteď už mi internet běží. Jediný problém je v tom, že nově příchozí se nemohou přihlásit ani s heslem, takže raději nevypínám počítač. Během příštího týdne si koupím předplacenou SIM kartu s tarifem 500MB na měsíc za 10€. Připojení k internetu je tu proti ČR sto let za opicemi, a když už internet na koleji zrovna funguje, nedosahuje ani rychlosti, kterou máme doma na vesnickém ADSL.

belgie-prijezd-01

Bál jsem se, že si toho beru s sebou moc (obecně, i techniky). Nakonec musím říct, že to bylo jenom dobře. Snad už žádné věci nemohu říct, že by se mi tady nehodila (protože tady je vcelku prd). Už jsem se skoro zabydlel ve svém pokoji. Pozitivní je kromě faktu, že tu jsem sám, ještě přítomnost umyvadla a něčeho podobného plovoucí podlaze (místo v ostatních pokojích používaného prochcaného koberce vyblitě zelené barvy a nevalné vůně). Za nedostatek považuju přímé sousedství se záchody, neb si můj citlivý sluch může vydatně užít každého spláchnutí a bouchnutí dveří u kabinek při odchodu uživatelů. Láďa by měl ovšem z umístění toalet velkou radost. Blíž už to na hajzl nikdo z patra nemá. Také jsem mohl dopadnout hůř, kdybych měl pokoj vedle společenské místnosti, ve které se lidé společensky unavují až do pozd… teda brzkých ranních hodin. Pokud se náhodou stane, že vstanete před 12. hodinou, velmi pravděpodobně na chodbách nikoho nepotkáte. Maximálně pár zoufalců, kteří se tu zapomněli a za světla už by pravděpodobně v posteli nezabrali.

Ve škole je tu stejná byrokracie jako na ČVUT. V něčem možná trochu horší. Celkově musím uznat, že z hlediska administrativních záležitostí jsem ČVUT křivdil. Ve světě to evidentně není lepší. Kromě jiného mě pobavil fakt, že nám velmi často chodí dokumenty k informacím o studiu ve Vlámštině. Bůh žehnej google za jeho překladač.

belgie-prijezd-02

Z uvítacích dnů jsem toho moc nestihnul. V pátek jsme sice po 10 hodinách cesty autem (ještě teď mám znecitlivělé pozadí) dorazili do Gentu někdy k ránu, ale než jsme se dohodli s kolejbábou na vjezdu našeho auta ke vchodu budovy, utekla spousta času, a vše dokonalo, když jsem si lehl na postel, že jen na chvíli zavřu oči. Když jsem se odpoledne probudil, stíhal jsem už jen poslední bod programu, a tím byla prohlídka města s průvodcem.

Využil jsem k dopravě na místo setkání místní hromadné dopravy. Snad jen při vstupu do tramvaje jsem mírně znejistěl, když se mě řidička ptala, jaké má napsané číslo na světelné tabuli nad čelním sklem. Prohlídka byla nesmírně obohacující. Slečna nám ukázala, kde ráda nakupuje, kam chodí pařit (mají tu něco, jako je Stodolní v Ostravě) a kde stojí jakýsi chrám/kostel, který rozhodně stojí za to vidět. Zda se v něm platí vstupné však nevěděla, protože tam nikdy nebyla.

Ze školy na kolej jsou to necelé 4 kilometry, což se dá ujít tak za 40 minut. Kromě MHD si studenti mohou výhodně pronajmout kolo a dle situace na silnicích to bude velmi oblíbený způsob dopravy (to se jim to machruje, když nemají žádné kopce). Sám asi půjdu cestou MHD, protože tu velmi často prší, déšť přichází náhle a je vydatný. Jízda na kole v dešti je ještě o stupínek výš než chůze v dešti na mém seznamu činností, které mě nebaví.

belgie-prijezd-03

Budova studentského domu, ve kterém jsem ubytovaný, nejde přehlédnout. Tyčí se nad malými domky domorodců a svým vzhledem připomíná vězení. Na rozdíl od vězení však na oknech chybí mříže (a plot okolo také není tak vysoký). Ty jsou nahrazeny tlustými okny, která nelze pořádně otevřít. Zda jsou také neprůstřelná, se zatím nezkoušelo, ale třeba dojde i na to při nějaké bujaré pitce. Alkoholu je tu dost na celý semestr.

belgie-prijezd-04

Prostředí je tu přátelské. Celý východní blok hodili na jedno patro, takže je nás tu osm Čechů, dva Slováci, asi 6 Poláků, několik Rusů atd. Vše je pro studenty ze zahraničí připraveno tak, aby se cítili jako doma. Ve sprchách jsou pavouci velcí jako pěst a na konci chodby je temné nouzové schodiště (s hororovou blikající zářivkou a zvukovou kulisou od silného průvanu) určené k vraždění a znásilňování.

Při zápisu každý dostává SIM kartu, balíček prezervativů a průvodce po místních hospodách. Zítra odpoledne mi začne vyučování a moc se těším. Už teď jsem si jist, že tu naberu víc životních zkušeností, než by mi ještě mohlo ČVUT dát.

Váš milující syn/bratr.

Komentáře k článku

  1. 1. Sandy  26.9.2010  23:38:49

    :D Výborně napsáno, dlouho jsem se tak nenasmál. Díky :D

  2. 2. AnonymSR  27.9.2010  0:16:13

    „Při zápisu každý dostává SIM kartu, balíček prezervativů a průvodce po místních hospodách.“

    To ako seriozne? LOL :)

  3. 3. Init  27.9.2010  0:26:46

    můžeš uvést nějaké podrobnosti o těch rezervativech?

  4. 4. Crestwood  27.9.2010  11:34:45

    Na Erasmoch to vsetko byvaju sponzorske dary… Holt, studenti vzdy najdu peniaze na dane veci (telefon, chlast a babenky/sex), tak preco sa nezmarketovat? To len v CR/SR su neschopne firmy…

    PS: Aj v Dansku sme dostavali podobny packet, tusim aj s kondomami.

  5. 5. swarm  27.9.2010  18:12:49

    [2] Všechno, co jsem tu napsal, je myšleno vážně. Dnes jsem se byl také zapsat na studijním i správě ubytování. V prvním případě byly prezervativy součástí „uvítací tašky“. V druhém případě je s úsměvem rozdávala úřednice po úspěšném vyplnění formulářů spolu s pár reklamníma blbincema. Většinou rozdávala po jednom… já dostal dva a ještě jsem se dozvěděl, že se můžu kdykoli zastavit pro další, kdyby tyhle došly. Kromě jiného nás tahle úřednice pozvala na pařbu, kterou organizuje zítra večer v našem studentském domě.

  6. 6. eMan  27.9.2010  18:31:59

    Tak to je hodně dobré :)…., doufám že bude pokračování….

  7. 7. Warcz  27.9.2010  20:29:53

    Super :-)

  8. 8. Rybka  27.9.2010  23:26:45

    No, to je teda super… Asi vědí, proč vám je rozdávají, co?

  9. 9. Michal  28.9.2010  12:35:45

    A je aspoň ta úřednice mladá a pohledná a nebo standart v studijním na ČVUT?

  10. 10. Miša  29.9.2010  17:08:50

    vidím že sú podstatne ďalej ako koleje VŠE…o takom welcome pack-u môžem iba snívať

  11. 11. LL  2.10.2010  14:56:44

    Nechci vypadat jako debil,ale čeho je to škola,informační technologie nebo co?

  12. 12. greggie  5.10.2010  12:41:19

    co sa tyka mobile netu – kup si radsej allortl.be – za 10 eur ziskas 2gb a nie beznych 500mb od BASEu.

    a ano – tato krajina je 10 rokov za opicami vo vsetkom, nie len vo vyspelosti internetu… ale to zistis sam, mne uz ani nervy netecu, treba si vraj zvyknut :)

  13. 13. Aleq  6.10.2010  13:01:32

    Tak aspon belgicky pralinky stoji za neco… a k tomu si pustit film In Bruges, i kdyz nevim jeslti to zase nebude demotivujici :-D

  14. 14. swarm  6.10.2010  13:39:41

    [10] Ty to nepotřebuješ, protože určitě nestřídáš partnery ;)

    [11] Business Management. Po dokončení bakaláře jsem si chtěl rozšířit znalosti v ekonomických předmětech, takže jsem přešel na studium Ekonomiky a řízení elektrotechniky. Tohle byla jediná nabídka na zahraniční studium, takže jsem do toho šel.

    [12] Už jsem šel do Jim Mobile za 5€ za 500MB. Stejně to nevyžeru a aspoň platím míň. Btw jo, už to zjišťuju… ale stále mě to překvapuje.


Napsat komentář