12″ Apple iBook G4 – Mac OS X a ovládání (2. díl)

Začátkem měsíce jsem psal o výhodné koupi notebooku Apple iBook G4, určeného pro bratra na práci v terénu. Jelikož jsem mu tento notebook zprovoznil a nainstaloval, měl jsem ho možnost delší dobu používat (vlastně ho mám stále u sebe). S Mac OS (X) už jsem se setkal mockrát, ale tentokrát jsem měl možnost a čas s notebookem hodně experimentovat, tak jsem se rozhodl, že konečně něco napíšu.

Instalace

Nainstalování Mac OS X 10.4 z originálního DVD sice není úplně nejrychlejší a řekl bych, že tu hodinu to určitě sebralo (ona třeba taková kontrola DVD trvá vážně dlouho), ale po instalaci už není potřeba nic dělat. Tady je jasná výhoda konceptu, kdy OS a hardware dělá stejná firma. Už dlouho jsem vlastně něco podobného nezažil, takže to potěší.

Na druhou stranu si myslím, že je tato vlastnost Apple-fans přeceňována. Pomalu každý počítač/notebook je dnes prodáván s nějakým operačních systémem a stejně jako si nelze koupit MacBook bez Mac OS, ve většině případů není možné ani koupit jiné notebooky (pro změnu) bez Windows. Je jen příjemné, že v této tovární instalaci není žádný bloatware (ale solidní výrobci zas nabízí custom recovery, kdy lze instalaci nepotřebných programů zakázat).

GUI – bez klávesových zkratek nic moc

Něco málo o Mac OS X jsem psal už někdy před rokem. Tenkrát jsem ho dost pohanil a na věci, které jsem tenkrát nadával, jsem názor nezměnil. Například menu lišta nahoře se mi zdá opravdu nepraktická, pokud pracuji třeba s dvěma monitory o úhlopříčkách 24″.

Další věcí, co jsem kritizoval, byla jednoznačně správa oken pomocí docku. Při různě minimalizovaných programech už se v tom uživatel ztrácí a více spuštěných aplikací znamená při takovém používání totální chaos.

Má práce ve Windows je velice rychlá. Mám naučeno ohromné množství zkratek a není-li to nezbytně nutné, ani na myš (resp. trackpoint) nesáhnu. Rozhodl jsem se tedy k Mac OS přistoupit trochu jinak. Řekl jsem si, že se je také naučím a na každou činnost, kterou potřebuji častěji, se mrknu do nastavení, jakou zkratku má přiřazenou.

Překvapuje mě, že spousta uživatelů Macu klávesové zkratky skoro vůbec nezná. Dokonce i prodavač v iStyle (v jednom nejmenovaném obchodním centru v Praze) mi nebyl schopen říct, jak se vlastně bez myši dostanu na to horní menu. Proč mě to překvapuje? Protože je pak systém daleko použitelnější. Jakmile jsem pochopil klávesové zkratky, rázem se mi začala koncepce tohoto operačního systému líbit mnohem víc.

Jiný pohled na správu oken

Dobře. Řekněme, že horní menu panel nijak neovlivníme. Nemá se tedy cenu zamýšlet, co s ním. Pak je tu ještě dock. iBook má displej 4:3, takže umisťování na bok nepřipadá v úvahu. Nechal jsem jej sice dole, ale zmenšil jsem velikost jeho ikon, vyházel všechno původní a dal tam jen těch pár aplikací, které používám často (zbytek by to jen znepřehledňoval). Nakonec jsem dock ještě dal automaticky schovávat. Nevidím důvod, proč bych jej měl mít pořád na očích a proč bych si jím měl nechat brát cenné pixely na výšku, které v aplikacích zcela jistě využiji lépe (extra při rozlišení 1024×768). Stále viditelný dock nic zajímavého stejně nepřináší. Většinu aplikací spouštím jen na začátku práce. Zároveň na přepínání aplikací je z mého pohledu úplně nevhodný (stejně jako celý koncept minimalizace v MacOS).

Se schovaným dockem člověk nemá vůbec přehled, co je spuštěno a co ne. To však ničemu nevadí. Mezi samotnými aplikacemi se lze přepínat pomocí Command+TAB (Command = jabko). Mezi okny pak přepíná trochu krkolomná zkratka Control+F4. Lepší je však používat Exposé pomocí kláves F9-F11 – to zobrazí náhledy oken aktuální aplikace, všech oken, nebo zobrazí plochu. U Exposé lze namapovat tyto funkce ještě na jednotlivé rohy obrazovky. Sám používám pravý horní na zobrazení plochy, levý horní na okna všech aplikací a levý dolní na okna té aktuální. Takový systém přepínání oken se mi zdá velmi efektivní a dá se na něj velmi rychle zvyknout.

Jaké klávesové zkratky tedy ještě používám? Jednoznačně Control+F2 pro přístup do horní menu nabídky a Control+F3 na výběr aplikace ke spuštění v doku. Ne každá aplikace je přes celou obrazovku a ne každý ocení, když pod aktuálním oknem vidí ještě mnoho dalších, která zrovna nepotřebuje. Dojde tedy na minimalizaci (Command+M). Ta se mi moc nelíbí, protože řeší jednotlivá okna, která už pak nejsou přístupná přes Exposé, ani Command+TAB (jen přes dok, kde jsou zas docela nepřehledně rozlišena). Většinou potřebuji schovat celou aplikaci a k tomu je mnohem vhodnější použit Command+H. Aktuální aplikace pak úplně zmizí do té doby, než ji uživatel znovu vybere pomocí Command+TAB.

Zavření okna nezavře aplikaci

Pro mnoho uživatelů může být velmi nezvyklé chování aplikací – ty se nezavírají jako ve Windows zavřením posledního okna. Pokud všechna okna zavřete, aplikace stále běží a přes Command+TAB se lze na ní dostat. Jen už se to v takovém případě projeví pouze změnou položek menu nahoře. Zde tedy přichází na řadu klávesové zkratky, které opět velkým zpříjemněním: Conmand+N vytváří nové okno, Command+W zavírá aktuální okno a Command+Q zavře celou aplikaci. V praxi to tedy vypadá následovně. Chci otevřít okno Findera (obdoba průzkumníku ve Windows): Pomocí Command+TAB přepnu na Finder a dám Command+N. Když chci pro změnu vypnout přehrávač videa, opět ho vyberu přes Command+TAB a dám jednoduše Command+Q (čím se vrátím zpět na předtím aktivního Findera).

Je to trochu odlišné od toho, co je ve Windows, ale určitě to není nijak horší. Má to svou jednoduchou logiku, na kterou si uživatel dokáže rychle zvyknout.

Roztahování oken jen vpravo dole

Jedna věc je v MacOS X hodně nevychytaná. Je jí změna velikosti okna – tu lze totiž provádět jen v pravém dolním rohu okna. Nikde jinde. To vše za cenu několika ušetřených pixelů v rámu. Pokud je potřeba okno roztáhnout směrem doleva, nelze to řešit tak snadno jako v ostatních operačních systémech. Tohle by měli pánové v Apple konečně opravit.

Animace oken

Není to sice příliš důležité, ale stejně si to dovolím zmínit. Tento systém má asi nejpříjemnější sadu animací ze všech systémů. Na rozdíl od většiny uživatelů standardně vypínám všechny animace, což zde bohužel nejde. Naštěstí většina animací nijak neotravuje a proti jiným systémům zde nemám tolik pocit, že mě animace zdržují.

Závěrem

Mac OS X je velmi dobře použitelný systém. Komfort práce v něm je na velmi dobré úrovni a proti Windows se necítím nijak omezený. Vadí mi snad jen v některých případech omezené možnosti konfigurace. Naopak v některých věcech je Mac OS X konfigurovatelnější než Windows (třeba definice klávesových zkratek). Jiný systém správy oken je sice zprvu nepřehledný, ale jakmile se člověk naučí potřebné klávesové zkratky, je vyhráno.

Nabízí se ještě otázka – je Mac OS X o tolik lepší systém (ve smyslu efektivnější a ergonomičtější)? Pochybuji. Fanatičtí zastánci sice všude na fórech tvrdí něco jiného, ale jsem přesvědčen, že proti Windows toho opravdu schopný uživatel tolik nezíská. V obou systémech se mi pracuje stejně rychle a řekl bych, že oba jsem si osvojil na dostatečně vysoké úrovni, abych si tohle mohl dovolit soudit.

Výhodu mohou mít spíše méně zkušení uživatelé, kterým se v tomto systému bude nejspíš pracovat lépe. Jiná koncepce systému je ještě zajímavá z jiného pohledu. Někdo prostě hledá změnu, protože už 15 let ovládá počítač úplně stejně. Pro někoho takového může být Mac OS X příjemným osvěžením, ačkoli pro jeho práci nebude nijak efektivnější. Něco takového taky trochu cítím a myslím, že je to částečně důvodem, proč někteří lidé experimentují s Linuxem.

Pokračování příště

Nakonec jsem se zase nějak moc rozepsal, tak to rozdělím na 3 díly. V tom příštím, který už (předpokládám) bude poslední, rozeberu některé základní aplikace obsažené v systému a zároveň, které z nich mi absolutně nevyhovovaly. Neopomenu ani zmínit, které programy třetích stran jsem si nakonec doinstaloval, abych dokázal iBook bez omezení využívat pro mé běžné činnosti.

Komentáře k článku

  1. 1. Logout  12.5.2009  9:40:49

    Aplikace se defaultne neprepinaji alt(option)-tab ale command(jablko)-tab. Ctu dale, treba jeste jako liny OS X uzivatel, ktery nezna vlastni zkratky, na neco narazim :)

    Jinak tedy – minimalizace v MacOS nikdy nebyla, pribyla az s prechodem na desitku a tak jsem si na ni nezvykl a programy proste dal pomoci jab’ko-H ukryvam.

  2. 2. Logout  12.5.2009  9:47:30

    Jinak si myslim ze clanek ma velkou pravdu v tom, komu OS X co prinasi. OS X je lepsi pro nove lidi, kteri s pocitacem predtim nikdy nepracovali. Pozoruju to na vsech, kterym jsem Jablka uz dal/prodal/vnutil.

    Moje sestra, naprosto nepocitacova osoba, v OS X zvlada vse a na nic se nikdy neptala. Proste veci delaji to co ceka.

    Jen s jednou drobnosti nesouhlasim. I pro experienced uzivatele (Windows mne zivi, takze myslim ze vim o cem jsou) potesi fakt, ze System neni treba nijak opecovavat. Koupis, vybalis z krabice, zapnes a za pet let vypnes a prodas. OS X sam o sobe roste minimalne, nezpomaluje se, nezanasi se nejruznejsim „-ware“. Stejny notebook jako ty jsem mel od brezna roku 2005 do lonskeho srpna a system jsem preinstalovaval kdyz jsem menil disk za vetsi. Ani to jsem nemusel, slo to naklonovat, ale chtel jsem si to zkusit.

    To vidim jako vyhodu. Neznam nikoho, kdo by se systemem od MS pracoval bez toho aby ho udrzoval a on po letech sel porad stejne…

  3. 3. swarm  12.5.2009  11:28:43

    [1] Chybka se vloudila. Mě to vždycky mate, jak je Alt a Command prohozeně proti klávesnicím PC. V článku jsem to opravil.

  4. 4. toncek  12.5.2009  11:42:00

    Musím souhlasit se závěrem. Že opravdu i já vidím oba systémy Windows a MAC OS jako rovnocenné. Zařadil jsem se do kategorie – hledá změnu protože už 10 let používám windows :-). Jinak co se týče efektivity nepozoruji na sobě, že by se nějak výrazně zvedla. Jiný způsob práce potěší a dá se na něho zvyknout. Vcelku je článek opravdu hezky napsaný a myslím, že má i docela vysokou informační hodnotu – snaží se být neutrální a nepropraguje jeden systém na úkor druhého.

    S logoutovým komentářem musím taky souhlasit popsal to pěkně. ;-)

  5. 5. CZ  12.5.2009  13:48:27

    Musím se připojit. Po štvavých výjevech pana Nabubřelého Ega působí tento článek civilně, inteligentně a čtivě, bez předsudků a přehnaných emocí. Díky za něj!

    A zkratka CTRL-F2 mi vyloženě chyběla ;)

  6. 6. Matej K.  12.5.2009  14:12:17

    Medzi oknami sa prepína CMD+`. Minimalizácia je väčšinou zbytočná – aplikácie je lepšie skrývať.

    Inak tiger je dosť za zenitom, jednoznačne by som odporúčal leoparda, aj keď G4…

    Klávesové skratky sú iné. Oproti windows chýbajú mnemonics (alt+písmeno), na druhej strane sa v menu dá pohybovať tak že sa napíše začiatok názvu položky.

    Na druhej strane OS X umožňuje nadefinovať vlastnú skratku na ktorúkoľvek položku v menu pri hocijakej aplikácii.

  7. 7. Damianus  12.5.2009  15:09:51

    Tím, že Apple odešel ze své platformy stratil takové to kouzlo. Dnes běží na x86 kam radši dám windows. Co si budeme nalhávat pro uživatele typu word, net, video, mp3 tento OS stačí tak jako linux i když linux je o něčem jiném. Ovšem na Windows jsou možnosti = aplikace. Možná tím někoho naštvu, ale můj subjektivní dojem je, že OSX je prostě jak hloupý telefon. FW je super vymakaný zvladne toho hodně, ale nikdy to co chytrý (symbian, windows mobile, android). Ergo nenaročným uživatelům vyhovovat bude.

  8. 8. Logout  12.5.2009  15:27:54

    [6] Tiger je a neni za zenitem. Na PowerPC je to nejsviznejsi system a znacna spousta aplikaci na nej porad vychazi. Presel jsem po pul roce na Leopardu zpet, protoze proste Leos uz je optimalizovan primarne na Intel (nejak musi ukazat, ze to PowerPC bylo vlastne strasne pomale) a krom par novych vlastnosti jsem si v systemu samotnem nevsiml niceho tak zasadniho abych ho musel pouzivat.

  9. 9. Josef Prusa  12.5.2009  15:29:14

    Kdybych měl říct konkretni výhodu maca, tak je to určitě zacházení s hw. Jsem Dj a používám DVS. USB zvukovku neutahlo ani hw silnější a mnohem dražší Vaio(fz31z) ale základní unibody macbook dokonce na nejnižší latenci co dokáže zvukovka. Nebo i podpora midi je na úplne jiné úrovni.

  10. 10. Lockhard  12.5.2009  18:21:59

    Další čtivě napsaný článek, který možná navnadí další zájemce k vyzkoušení OS X.

    Možná trochu offtopic, ale chci jen připomenout, že obdoba „akce“ najetím do rohu obrazovky je i u jiných noebooků/systémů. Například zaintegrované funkce do rohů touchpadu jsou k dispozici třeba i u ThinkPadů. Sice nenabízí takové možnosti, ale třeba nastavení levého dolního rohu na minimalizaci všech oken je opravdu návykové. :-)

  11. 11. Matej K.  12.5.2009  18:56:40

    Damianus tak takúto kravinu som už dávno nečítal. Fakt nechápem prečo toľko ľudí hodnotí Mac OS X bez toho aby s ním mali serióznu skúsenosť. Naopak to neplatí. Väčšina OSX užívateľov (CZ/SK) používala pred tým Windows, často dosť dlhú dobu, takže sú schopní systémy relatívne objektívne porovnať.

  12. 12. Damianus  12.5.2009  20:27:39

    Matej K. až na to, že ja tu zkušenost mám :D a vůbec pro mě nebyla dobrá.

  13. 13. titan4  12.5.2009  23:35:37

    Ha zrovna dneska jsem nainstaloval osx na Thinkpad T61, protože jsem si chtěl pohrát a nerad něco odsuzuju aniž bych si to vyzkoušel. Jako hodně dlouholetý uživatel Windows a IT Administrátor Win systémů jsem měl ze začátku hodně problém se v tom orientovat a pořád si nemůžu zvyknout na jedno menu pro všechno (vůbec ani nechápu smysl takovýho řešení).
    Ale mám dotaz :) Asi sem idiot ale za boha jsem nepřišel na to jak maximalizovat kompletně okno (např safari) na celou obrazovku jediný co u mě tlačítko + dělá je že to okno přichytí k menu ale zůstane stejně velký.
    A souhlasim se swarmem, že zvolený způsob změn velikosti oken je poněkud nešťastný :)

  14. 14. Logout  13.5.2009  9:00:00

    Vim, ze pro uzivatele PC operacnich systemu to bude tezke pochopit, ale zkuste to, nez budete za to OS X kritizovat:
    Mac OS prisel s koncepci oken, v dobe kdy na PC existovala moznost provozovat programy pouze pres celou obrazovku. Mac OS naproti tomu mel od zacatku okna, ktera obsahovala program a mohl jich mit vice. Diky tomu se u Apple rozhodli setrit mistem a od pocatku zmenu velikosti okna pojali tak, ze:
    – existuje jedna velikost okna definovana aplikaci a ta je postacujici k zobrazeni obsahu okna – vetsi okno je plyvani a mensi okno nezobrazi vse
    – existuje druha velikost okna definovana uzivatelem a ta je proste takova, jaka uzivatel chtel; chce-li si okno roztahnout pres zbytek obrazovky, pak klidne muze

    Windows naproti tomu opet navazovaly na system prace s programy, ktere zabiraji celou obrazovku, takze prepinaji okno mezi cela obrazovka/okno.

    Takze zkuste prijmout premisu, ze muze existovat system, ktery NEMA nic jako prepinani okna na celou obrazovku. Znam dost uzivatelu Maca, kteri zas museli prijmout fakt, ze Windows plytvaji prostorem, protoze jim programy skacou pres celou plochu obrazovky pri zmacknuti prostredniho titulkoveho cudliku a bylo to pro ne dost divne.

    Cely problem uzivatelu kteri maji problem s OS X je obvykle ten, ze si koupi/pujci/ukradnou Maca a cekaji ze bude fungovat jako PC. Tak to neni.

  15. 15. Ladis  13.5.2009  10:35:39

    [7] Podle me je to zas velka vyhoda, ze Apple presel na Intel. Uzivatel Mac OS tak muze pouzivat svuj oblibeny system a ma moznost mit v dualbootu nativne spustitelny Windows pro specificke aplikace, coz usnadnuje lidem prechod Windows -> Mac (jsou samozrejme i dalsi moznosti, jak poustet Win aplikace). A hlaska „na Windows jsou možnosti = aplikace“ me vylozene pobavila, mnozstvi aplikaci pane najdete i na jinych OS ;-)

  16. 16. Matej K.  13.5.2009  11:17:53

    [13] Výhoda menu hore je muscle memory. Nemusíš hladať hranice aktuálneho okna, menu je stále na jednom mieste. Svaly si na ten pohyb zvyknú. Okrem toho sa nedá minúť.

    Maximalizácia v OSX nie je a ani nikdy nebola.

  17. 17. Samuel Kolesar  13.5.2009  12:26:20

    Velmi dobre napisany clanok, v zasade musim suhlasit so vsetkym co si napisal. O Apple sa aktivne zaujimam uz par rokov, prvy Mac sme si domov doniesli asi pred tromi rokmi, cisto OS X pouzivam asi rok. Zvykat som si nezvykal, proste som zapol a pouzival, nejako mi to prislo vsetko prirodzene a nikdy som nevahal nad ziadnou funkciou.
    Rozhodne netvrdim, ze OS X je bezchybny, casto sa pristihnem pri tom ako nadavam jak pohan a najradsej by som ten pocitac vyhodil z okna. LENZE! vzdy si spomeniem na to, ake to bolo ked som pouzival windows, spomalovace, reistalacie, atd. Nejako som cakal dokonalost, co je samozrejme chyba, pretoze nic nieje dokonale. Podla mojho nazoru je vsak OS X k tej dokonalosti o krocik blizsie ako Windows. To je samozrejme len moj nazor :)

  18. 18. Damianus  13.5.2009  14:44:35

    15. Ladis
    Ano jistě a ač rád propaguji Linux a nejsem zastáncem MS tak žiju v realitě a nejsem appleboy či linux fan a tak prostě vím, že na ten windows je pořád více aplikaci a více možností jak system upravit atd… Nebudu si kvuli toho něco nalhávat. Jak jsem řekl je to subjektivní dojem, ale pro mě je to přeštěný linux s větším omezením. Nenašel jsem nic originálního…

  19. 19. Matej K.  13.5.2009  15:35:04

    [18] Načo ti je viac aplikácií keď ich kvalita je úbohá? OS X bol stále o kvalite, nie o kvantite. Windows je jeden nekonzistentný bordel a väčšina aplikácii s katastrofálnym rozhraním úplne ignorujúc akékoľvek UI guideliness dojmu rozhodne nepomôže. Niet sa čo čudovať. Aký systém, také aplikácie.

  20. 20. Damianus  13.5.2009  16:50:12

    Mno nevím zda to, že vetšina app co se používa ke spokojenosti uživatele na OS X je portována tam či onam takže o jaké kvalitě se tu bavíme? Je snad VLC pro mac jiné než pro windows či linux(kdysi to tak bylo dnes je srovnatelné)? Nebo snad FF či TB nabízí něco jiného?? To jsou jen plané řeči ;) žádný systém se nikdy neprosadí pokud nemá širokou paletu app a možností. A o tom to je.. Samotná koncemce všech apple strojů je stavěná tak aby byla lehká zvladatelná a plnila účel = typ uživatelů, kteří přijdou domů kouknou na mail či nějaké video a nechtějí se v tom štourat vše co potřebují je vědět, že to funguje…

  21. 21. Matej K.  13.5.2009  17:16:55

    VLC je iné – má natívny frontend. Adium, Coda, Omnigraffle, Hit List, iWork, iLife, Colloguy, to sú všetko aplikácie ktorým tažko nájdeš na Windows konkurenciu. Diskutovať s tebou nemá zmysel. Evidentne si sa o OS X ani neobtrel, len tu púšťaš naučené frázy. To že na OSX je málo aplikácii už dávno neplatí.

    Ukáž mi na windows IM klient ktorý sa vyrovná Adium (len nie trillian, mal som kúpený PRO a bola to katastrofa) alebo IRC klient ktorý sa vyrovná Colloguy. Ukáž mi IDE ktoré je zadarmo a vyrovná sa XCode(+Interface Builder). A ukáž mi náhradu Ommigraffle.

    Okrem špecializovaných programov neviem o žiadnej dôležitej aplikácii ktorá by v OS X chýbala, nehovoriac o tom že aplikácie ktoré sú väčšinou strčia windows alternatívy do vrecka (príklady som uviedol).

  22. 22. Matej K.  13.5.2009  17:18:46

    Ešte odporúčam zaujímavé čítanie (má to 3 diely, linkujem len prvý).
    http://arstechnica.com/apple/news/2008/04/what-microsoft-could-learn-from-apple.ars

  23. 23. swarm  13.5.2009  19:46:15

    To Matej K: „Načo ti je viac aplikácií keď ich kvalita je úbohá?…väčšina aplikácii s katastrofálnym rozhraním úplne ignorujúc akékoľvek UI guideliness dojmu…“ – s tímhle totálně nesouhlasím. Podobné hlášky už smrdí fanatismem.

    Nevim, jestli používám tak výjimečné aplikace, ale s nějakou nekonzistencí GUI nějak nikde nemám problém. Většina těch základních klávesových zkratek funguje skoro všude, menu je vždycky v okně aplikace, dostanu se na něj stiskem klávesy Alt atd atd. Specifické GUI má třeba MS Office a třeba taky Photoshop…. nemaj ale náhodou tyhle aplikace nestandardní GUI i na Macu?

    Možná že jsem prostě pokročilejší uživatel proti ostatním, ale řekl bych, že nějaký systém napříč rozhraním aplikací ve Windows vidím. Nepřijde mi tedy OSX nijak extrémně konzistentnější.

    Ano, některé aplikace jsou na Macu lepší (ač s celým tím tvým seznamem nesouhlasím; jinak třeba Adium mi nijak super nepřijde – svou upravenou Mirandu mám mnohem radši, protože mi dává mnoho možností, které jinde nemám). Jenže při těchto argumentech to vždy vypadá, že většina uživatelů dělá z pokročilejších činností jen foto/video/skládání hudby (a ještě to vypadá, že tyto činnosti dělají všichni). Je dost činností, kde jsou nejlepší programy právě pro Windows a pro ostatní platformy se shání jen těžko nějaké rozumné náhrady.

    Je to hodně o tom, co člověk dělá. Já třeba dělám s hardwarem (návrhy/programování, na hodně low-level úrovni). Tyhle věci na Mac OS prakticky dělat nejdou, protože není v čem. Problém je v tom, že (vynechám-li typická BFU) mnoho lidí, co znám, potřebuje aspoň 1-2 takové specifické aplikace (z různých oborů), které jinde než na Windows nemají. Pokud pak člověk zjistí, že ostatní aplikace používá většinou takové, které jsou naportované pro kdejakou platformu, není důvod tlačit se do jiné (alternativní) platformy.

    Sám jsem ve fázi, kdy znám Windows, znám Mac OS X (stejně jako i další, podstatně exotičtější platformy), Mac OS X se mi líbí (opravdu hodně), ale nevidím důvod přejít, protože pro mě ten systém nepřináší nic podstatného navíc. Naopak je tu pár věcí, které by mi používání Mac OS X vzalo – některé se týkají software a některé hardware. Když už používat Mac OS X, tak jedině na Apple-HW – jenže tam je zas velmi omezený výběr. Má nějaký MacBook eSATA? možnost dát disk/baterii místo optické mechaniky? nativní sériový port? dokovací stanici? certifikovanou OpenGL grafiku? atd atd atd – Jasně, něco může vypadat pro některé uživatele úsměvně, ale pro jiné to může být nutnost k jejich práci.

  24. 24. Matej K.  13.5.2009  21:19:11

    Rozhodne nemám chuť púšťať sa do flame Miranda vs Adium. Čo sa týka tej konzistencie, asi máš nižšie nároky. Nechce sa mi tu rozpisovať, Peter Bright (mimochodom diehard Windows user) to vystihol http://arstechnica.com/apple/news/2008/05/microsoft-learn-from-apple-II.ars/4

    foto? video? skladanie hudby? nerobím nič z toho. Robím enterprise J2EE aplikácie, desktopové aplikácie (objc/cocoa) a aplikácie pre iPhone.

    Keď som bol na poslednom Apeche Con (som Apache developer) snáď 80% notebookov bolo MacBook Pro (a nebežala na nich vista…) Veľké množsto programátorov ktorých poznám (nie na slovensku) a designérov používa Mac.

    Design hardvéru je zrejme práve oblasť na ktorú sa mac nehodí. Ani žiadna iná kde treba špecializovaný softvér ktorý pod OSX nie je. Ale toto sa týka malého percenta ľudí.

    Sú aj iné aplikácie (účtovníctvo, atď.) ale to je všetko vec trhu. V USA s tým problém nie je, u nás zrejme áno. Ale o tom sa nikto neháda.

    eSata nie je problem s Macbook Pro (akurát potrebuješ Express Card adapter). Možnosť dať disk miesto optickej mechaniky je (nie priamo od apple, je to 3rd party accessory). Baterka? Zrejme nie, na druhej strane môj MBP vydrží na baterku 8 hodín (samozrejme podľa toho čo robím), takže to riešiť nemusím.

    Sériový port nie je ani nebude. A myslím si že natívny sériový port je už dosť exotická vec aj v PC svete. A keď nejaká aplikácia nevie pracovať s USB/Serial adaptérom, tough luck. Nie je rok 1985.

    Neviem čo presne myslíš pod certifikovanou OpenGL grafikov, Quadro sa do žiadnych Apple notebookov nikdy nedával.

    Bottom line je že ak potrebuješ špecializované aplikácie ktoré pod OS X preportované nie su, nemá zmysel na OSX prechádzať. Ale to nie je to isté ako vyhlásiť že pre Mac nie sú aplikácie, alebo že ich je málo. Alebo že Mac je vhodný akurát pre mail a video (podla [20]). To nie je ani úsmevné. Je to len „neinformované“.

  25. 25. Damianus  13.5.2009  21:53:28

    Porovnávat Adium s mirandou nebo Colloguy s mIRC je také úsměvné. A říct, že při porovnání s windows je na OS X stejné množství aplikací je také více než úsměvné. Jde vidět, že je zde někdo zaujatý ;) Dále si taky nemyslím, že je úplně v pořádku aby můj přistroj za cca 40 000,- popraskal viz 13,3 COM port :D znám plno lékařských přístrojů za statisíce, které jsou nové a fungují přes tento port. Má to svůj důvod, ale to jako vývojář by jste měl vědět. Hold ne každý umí kritiku přijímat, že?

  26. 26. Matej K.  13.5.2009  22:00:03

    Ach jaj. mIRC licenciu mám kúpenú, myslím že porovnať to viem. Nikdy som netvrdil že počet aplikácii je rovnaký, len to že aplikácie na OSX to vyvažujú kvalitov. Načo je mi 15 video encoderov, keď 12 z nich sa nedá používať kvoli šialenemu GUI?

    Samozrejme COM port sa používa, o tom sa snáď nikto neháda. Ale na to je USB/serial adapter. Máš problém porozumieť písanému textu?

    Zatial som nemal žiadne zariadenie ktoré by s tým nefungovalo (merače, zabezpečovačky).

  27. 27. Damianus  13.5.2009  22:23:09

    Nj tak to máme ten problem asi oba dva ;) Protože jsem tu kvalitnější app nenašel a pokud ano tak bylo portovaná na oba OS. Tak tohle vůbec nechápu jak může programátor doporučit USB/serial a nevědět, že je toto zařízení neuvěřitelně problémové a app pro něj zrovna moc dobře nebo vůbec nefungují. COM port by jste mohl vědět, že mrtví není a je pořád dost základních desek na trhu. Ale tu je boužel někdo fanatik ;) a vše je dokonalé a nedostatky se musí zahladit nebo přehlednout či zapírat, zapírat, zapírat ;)

  28. 28. Matej K.  13.5.2009  22:46:02

    Tak schválne, skús mi nájsť windows alternatívu pre Omnigraffle. Ešte teraz mam pred očami slintajúcich windows kolegov keď videli tie diagramy… :) A potom sa smutne vrátili k visiu.

    Osobne som sa nestretol s hardvérom ktorý má problem s USB/Serial adaptérom. Určite taký hardvér je, ale treba sa spýtať, prečo vedia iní výrobcovia spraviť zariadenie ktoré s adaptérom bezproblémovo funguje (zo skúsenosti napr. Paradox).

    Môj posledný Windows notebook Asus M6VA sériový port nemal a brat ho doteraz používa na konfiguráciu ústrední.

    COM na základných doskách zamozrejme je, ale ja som myslel na notebooky. Osobne skôr ocením 2 FW800 porty na Mac Pro ako COM port. Niekto iný nie. Okrem toho ak sa rozprávame o deskopoch do Mac Pro sa COM pro dá doplniť ako PCI express karta. Takisto do Macbook Pro ako express card.

    Fanatik rozhodne nie som. Windows som používal podstatne dlhšie ako OS X. Sú ludia ktorým odporučím windows pretože som si vedomý toho že pre OSX softvér ktorý potrebujú neexistuje.

    Na druhej strane ma vytočí ked niekto rozširuje hlúposti o OS X bez toho aby ho vôbec používal.

  29. 29. Damianus  13.5.2009  23:28:09

    Alternativa ConceptDraw, Kivio, firefly, Microsoft Visio ;) a je jich dost dalších. Nevím kde jsi vzal to, že nemam s OS X zkušenosti? Docela dlouho jsem měl možnost pracovat s G4 a MacBook 13,3 tak jsem tu měl nějakou dobu MacBook pro, ale jak řikam pro mě byl ten OS utrpení (subjetivní pocit).

  30. 30. Matej K.  14.5.2009  0:02:43

    Práve mi tu beží trial ConceptDraw. Určite to je silný program, ale aj keď sa obesím tak ten diagram nebude vyzerať ako z Omnigraffle. Možnosti nastavenia vzhľadu prvkov sú mizerné. Nedá sa ani nastaviť rozptyl tieňa a flag na zobrazenie tieňa pod prvkami je spoločný pre celý dokument. Offtopic.

    Na tom že ti OS X nevyhovuje nie je nič zlé. Väčšina ľudí s tým problém nemá, ale nájdu sa aj takí čo to neprehryznú. To je ok, preto je dobré mať možnosť voľby.

    Problém začína v momente ked niekto začne tvrdiť že OS X vyhovuje akurát nenáročným užívateľom, porovnávať ho s „hlúpym“ telefónom alebo vyhlasovať že je vhodný akurát na mail a video. Pri tom je to certifikovaný UNIX.

  31. 31. Damianus  14.5.2009  0:50:48

    Možná vznikl problém s interpretaci slova subjektivní = můj vlastní. Nikomu ho nenutním ovšem o tom, že je méně app se hádat budu a to do spoledního slova. Je mi jedno jaká kvalita, nebo jaké je GUI každý program najde svého uživatele a v tom je krása volby. Také jsem rád, že existuje tento OS, ale fakta jsou fakta. Podle statistiky je v USA, kde je apple nejvíce rozšířen právě proto kupován. Protože je to velice jednoduchý system, který prvotně zajistí ony nároky uživatelů: internet, video, hudba, chat. Takto to prostě je. Tento OS se v USA neprosadil díky tomu, že pár jedinců na něm pracuje, ale protože to vetšině BFU vyhovuje. Oproti windows je blbuvzdornější a není tak problémový a nehodí vám BSOD to je důvod podílu apple na tomto trhu.

  32. 32. Matej K.  14.5.2009  1:20:44

    > Je mi jedno jaká kvalita
    Aha. Tak to mnohé vysvetluje.

    Z tvojich komentárov mám pocit ako keby systém ktorý sa jednoducho ovláda bol iba pre BFU. Tak to mám pre teba asi novinku. Drvivá väčšina „profesionálov“ chce systém ktorý funguje, netreba sa oňho starať a večne tweakovať. Kým si študent je to fajn, ja som 4 roky fungoval na linuxe s ručne kompilovaným GNOME z CVS (ešte pred verziou 1.0).

    Lenže na 99.9% z toho vyrastieš. Moje primárne požiadavky na systém sú stabilita, aby ma zbytočne neotravoval (automatické reštarty vo windows sú fakt úžasná vec), konzistencia, estetika (nie, modrozelené gradienty fakt nemusím) a aby nebol postavený na kope hnoja ako je WinApi. (Aj v OSX sa nejaký ten hnoj nájde, akurát na rozdiel od Microsoftu sa ho apple snaži zbaviť – napr. Carbon nebol portovaný na 64bit.). To je už ale na kompletne inú diskusiu.

  33. 33. Damianus  14.5.2009  2:56:00

    Z toho asi už nevyrostu. Rád si vše upravím tak jako vše abych měl vše jak mi vhovuje. Také bych netvrdil, že tento OS je elegantní. Můj dojem jen, že je to naleštěný bombón. Osobně upřednostňuji trochu strohé GUI vzhledově, ale to je věc pohledu. No pokud jde o popis systemu: požiadavky na systém sú stabilita, aby ma zbytočne neotravoval (automatické reštarty vo windows sú fakt úžasná vec), konzistencia, estetika (nie, modrozelené gradienty fakt nemusím) a aby nebol postavený na kope hnoja ako je WinApi. Je možnost zůstat u příkazové řádky ta je super stabilní. Kdybych neměl těch pár app na windows šel bych plně na linux. Po asi dvou dnech úprav mi systém na desktopu vydržel 2 roky. Byl jsem maximálně spokojen. Na konec je docela blbé se omezovat o periferie. Za mě mluví má vlastní zkušenost, která není moc dobrá a statistika země s největším podílem prodeje těchto přístrojů za vás jen vlastní zkušenost ;) Windows by nebyl nejrošířenějším OS jen tak pro srandu a už vůbec by se tam neudržel kdyby nebyl tzv. lepší.

  34. 34. Matej K.  14.5.2009  3:15:45

    Toto nemá cenu. Fakt neviem o akých štatistikách hovoríš. A keď vidím že u teba lepší = rozšírenejší tak ľutujem čas strávený touto diskusiou. OS X nikdy nebude majoritný systém už len z toho dôvodu že je obmedzený na počítače Apple. To nemá absolutne nič spoločné s kvalitou. Keď je najrozšírenejšie auto u nás Fabia, tak je lepšia ako E mercedes? Nie. Je len lacnejšia a dostupnešia. Z mojej strany EOD.

  35. 35. Smety  14.5.2009  5:30:58

    Mě vždycky baví tyhle diskuze windows vs. linux vs. mac os :-) Přitom by mělo jít o „pouhý přepínač aplikací“ a člověk, co pracuje s PC/MAC by v něm měl de facto trávit minimum času.

    Jinak, kolik si vezme systém z RAM ? Jde nějak odečíst nějaká, alespoň informativní hodnota?

  36. 36. Damianus  14.5.2009  13:11:43

    Matej K.
    To je, ale petení jablek a letadel… Jde o použitelnost ta je první. Pokud by PC byl distribuován s nepoužitelným OS nikdo by si jej nekoupil ani za nižší cenu a každý by měl OS X. Jenže tu platí pravě ten opak a to je mac je drahý a méně použitelný. Za částku 40k dostanu opravdu kvalitnější notebook s tzv použitelnějším a o možnosti rozšiřenějším OS. Možná jako programátor ten problém nemáte, ale v jiném povoláni (designer, návrhář CAD) by ten problém nastal. Pokud vám to vyhovuje nikdo vám to nebere, ale je hloupost říkat: ano zvládá to vše jako ostatní, když to není pravda. Také mám radši linux a nebudu tu tvrdit, ale je lepší něž windows ja tam mam vše JA je velice omezený a egoistický pohled na věc.

  37. 37. skvedo  14.5.2009  18:39:59

    Dnes jsem si spíš ze zvědavosti sedl ve škole k iMacu a překvapila mě velice nízká rychlost kurzoru i na maximální nastavení v systému.

  38. 38. swarm  14.5.2009  19:06:03

    [32] Matej K.: „Aj v OSX sa nejaký ten hnoj nájde, akurát na rozdiel od Microsoftu sa ho apple snaži zbaviť – napr. Carbon nebol portovaný na 64bit.“ — tohle je zrovna hodně nešťastný příklad. Carbon není špatné rozhraní a díky tomuhle odstraňování hnoje nemají uživatelé Macu 64bit Photoshop.

    Windows je takový, jaký je, protože je majoritou. Být majoritou vyžaduje široké možnosti nasazení a s tím související co největší kompatibilitu. MS by rád někdy trochu hnoje vykydal, ale když začne, tak se zvedne vlna nevole, takže MS má velmi omezené možnosti manévrování. Teď doufám, že to trochu rozsekne XP mode ve Windows7. Tím by se jasně mohlo oddělit „to staré“.

    Btw docela jste si tu kluci zaflejmili. Přitom jde jen a pouze o operační systém. Smety to vystihl.

  39. 39. tomas  14.5.2009  21:58:45

    [35] – neco se necha ziskat z activity monitoru – zabrana RAM (oproti vistam nebo xp IMHO mene) + jakasi virtualni pamet v radech GB..

    [37] – jo, sensitivita mysi je take casto diskutovana – pro switchery existuje nejaka utilita mousezoom cico nebo to je mozny treba prebit ovladacem z nejakeho setu klavesnice + mysi (muj pripad Microsoft Desktop 3000) :)

  40. 40. Matej K.  15.5.2009  0:04:04

    Carbon je v podstate staré ToolBox API ktoré bolo veľmi mierne upratané aby sa dali ľahko preportovať aplikácie z OS X 9. Oproti Cocoa je pracovať s Carbonom utrpenie. Naštastie prípadov keď je nutné použiť Carbon (pretože ekvivalent v Cocoa nie je dostupný) je už dosť málo. Podstatne menej ako v minulých verziách.

    64 bit photoshop nemajú. Ale skôr či neskôr mať budú. A bude postavený na Cocoa a Apple sa časom môže zbaviť Carbonu úplne.

    MS práveže žiadny hnoj kydať nechce. Keby chcel tak funkcie deprecated vo WIN32 sa nikdy nedostanú do WIN64. Samozrejme sú snáď všetky tam.

    MS má možnosti obmedzené, ale obmedzil si ich sám. Keď Apple povedal že Carbon UI 64bit nebude, takisto sa zdvihla vlna nevôle. A? Ľudia časom prestali pindať a začali portovať aplikácie na Cocoa.

    Spätná kompatibilita je v krátkodobom horizonte výhoda, ale v dlhodobom neuveriteľná záťaž. XP mód považujem za dobrý nápad, ale podľa mňa mohol prísť pred tým ako strčili Win32 do kopírky a spravili z neho Win64 :)

  41. 41. volodjA  5.6.2009  10:09:13

    Ahoj Jirko,ve svem blogu v minulem dile jsi psal, ze by sis macbook air nikdy nekoupil, tak bych se chtel zeptat proc?
    Kdyz vynecham vysokou cenu, tak jako jedinou nevyhodu spatruji interni baterii a nevim jestli neni moc krehky na to jak je tenky. To ze nema DVD je imo uplne jedno (aspon pro me) a normalni externi oproti te macovske predrazene stoji 1500,-
    Mne prijde jako relativne plnohodnotna nahrada normalniho notebooku na ktere se da pracovat, vydrz je rozumna a vazi jako netbook, coz povazuji za nejvetsi prinos.
    Dik za odpoved.

  42. 42. Ladis  5.6.2009  14:29:24

    [41] Viděl jsem a osahal si ten MB Air, když jej měl Jirka doma. To že tobě některé chybějící věci nevadí neznamená, že nemůžou vadit jiným. Mně osobně se nelíbí, že aby to šlo používat jako „plnohodnotna nahrada normalniho notebooku“, musel bych mít okolo toho spoustu externích zařízení a kabelů (minimálně USB hub a optická mechanika). Taky to nemá čtečku paměťových karet, což by šlo řešit čtečkou do ExpressCard slotu, ale ouha, MB Air nemá Expresscard ani PCMCIA slot (a měl bych tak akorát další nesmysl externě vedle nb). Těch věcí je víc, ale mluvím jen za sebe – pokud si jej chceš koupit, tak ti to rozmlouvat nebudu ;-)

  43. 43. volodjA  5.6.2009  20:39:51

    Me spis zajimalo co mu na nem vadi. Pocitac pouzivam na psani dokumentu a pripojeni k internetu prohlizeni webu posilani mailu a obcas neco stahnu. Ja uz jsem si koupil macbook white jediny co bych na nem trochu postradal by mohla byt prave ta ctecka karet, kdyby mi jedna nevyuzita nelezela na stole :) MB air vazi jen 1,3kg v cemz spatruju nejvetsi vyhodu (jsou lidi kteri neradi tahaji bytecne veci navic a netbook zase neni dostatecne pouzitelny na normalni praci, o tom se asi nikdo prit nebude, ze jde o maximalni kompromis a ten novej acer 751, ktery ma alespon skoro 12palcovou obrazovku ma tak slabej procesor, ze nez by se mi na tom pustil word, tak bych se unudil). Air je samozrejme dost drahy a neda se pocitat, ze si ho budou kupovat normalni uzivatele ci setrilci. Zamereni je spis na movitejsi klientelu. Jen jeden usb port je malo, kdyz nekdo chce stylovy nejtenci ntb na svete, tak ho ozeli navic pri cene 50kKc (na netu o 20k levnejsi) uz asi nikdo nebude koukat na dalsich par set za BTmouse a usb zbyde na flashku nebo mechaniku. Ovsem proc neni v cene DVDpalka za ty prachy nechapu, to je zrejme politika Apple, pocitaj, ze kdyz si nekdo koupi apple komp, tak si k tomu koupi u nich i mechaniku i kdyz komplement by mel za tretinovou cenu. Ja na filmy nekoukam, takze za posledni tri roky jsem strcil cd do mechaniky asi petkrat, tudiz je pro mne absolutne zbytecna. Dockovani nepotrebuju to si muzu rovnou pustit pc, ale chapu ze muze byt pohodlne prijit domu hodit ntb do docku a koukat na velkej monitor a psat na normalni klavesnici, aniz bys musel pretahovat data na jiny komp. Mne spis to spojeni „nikdy nekoupil“ prislo prilis silne, ale samozrjeme respektuji cizi nazor.

  44. 44. swarm  6.6.2009  14:47:21

    [41] Proč bych si nekoupil MacBook Air? Protože je na trhu mnoho lepších alternativ. Rozhodně bych šel raději třeba do ThinkPadu X301, který nabídne trochu víc, i když je to stále relativně ožezaná mašina. Tenkrát se nabízelo taky srovnání se Sony VAIO SZ, které mělo při stejné hmotnosti nejen dedikovanou NVIDIA grafiku, ale také třeba ExpressCard slot, plnou konektorovou výbavu a možnost připojení na dokovací stanici. Mít nejtenčí NB na světě je možná pro někoho zážitek samo o sobě, ale já už od nějaké tloušťky nevidim v těch x milimetrech žádný zásadní rozdíl. MB Air navíc trpěl i různými problémy s klouby a výkonem procesoru.

    Při mém stylu práce bych určitě nechtěl notebook, který nemá aspoň 2 USB a gigabitovou LAN.

  45. 45. volodjA  6.6.2009  15:09:33

    TP X301 je porad o deset tisic drazsi

  46. 46. Ladis  6.6.2009  16:34:15

    [45] Sám uvádíš v [41], že cena MB Air je vysoká, tak 10 tis. nění už takový rozdíl ;-)

  47. 47. volodjA  6.6.2009  21:06:13

    pro me docela jo kdybych mel tech 10 zbytecnejch tisic navic, tak bych do nej sel :) ale prislo mi to uz fakt moc pockam si a koupim si ho za rok :)

  48. 48. mike  2.12.2009  4:08:40

    Tohle číst je opravdu zábava:) Nechápu co tady všichni řeší. Běžnému uživateli je úplně šumák, jestli má MAC nebo PC. Navíc právě MAC mu ušetří mnoho starostí s různými spywery, mallwery atp.
    A soft co ho zajímá je pro obě platformy a je ho dost. Nedejbože že ho má třeba už i vtom operačním systému.

    Odborný uživatel, neřkuli někdo kdo potřebuje pracovat, není přece hovado a koupí si stroj, který mu umožní efektivně pracovat. Tam hrají roli trochu jiná hlediska.

    Mám zkušenosti z oběma platformami. Ale z kolikrát bych byl osobně raději kdyby spousta zařízení, která komunikují přes seriový port(viz flame nahoře), nepoužívala windows ale třeba MACOSX (nebo cokoliv jiného, třeba LINUX). Pak by se třeba nestalo, že mi plačící dcera ležela hodinu na rentgenu v Motole se zavedenou cévkou, jen proto že přístroj hodil modrou smrt. A zoufalá doktorka a sestry se snažily stroj rozchodit neustálým zapínáním a vypínáním.

    Osobně bych byl radši když si koupím nějaký soft. Měl jistotu že mi poběží na všech počítačích stejně. A nebude mi házet nesmyslné hexa kódy místo rozumného vysvětlení.

    Byl bych raději když bych si mohl vybírat z bankomatu, kde úvodní uvítací obrazovku nepřekrývá šedý box s nedostatkem virtuální paměti.

    Bohužel historie je jiná. Lidi se nerozhodují podle toho jak je systém použitelný (viz flame). Většinou nemají jak porovnat.

    O rozložení na trhu se hrálo už hodně dávno. Důvod byl jediný. Bill Gates udělal MS-DOS, který byl podstatně levnější než řešení Applu a zdaleka nebyl tak použitelný a tak úžasný. (Apple už měl grafické rozhraní a myš a okna a ikony). Díky rozvoji herního průmyslu se samozřejmě snadno jako většinový a levný systém udržel na trhu. Windows podědily genialitu původního MS-DOS a z této geniality těží dodnes. (to byla ironie). Poslední počin (Win7)snad už vypadá nadějně. Rozhodně lépe než takové NT4, které šly do prodeje a bylo známých cca 70000 chyb.

    No nic.


Napsat komentář