32bit, nebo 64bit operační systém? Výrobci už rozhodli

Ono je to s těmi bity takové těžké. Průměrný uživatel naprosto netuší, o co vlastně jde, a rádoby-pokročilí zas mají pocit, že „čím víc bitů, tím víc Adidas.“ První 32bit procesor na platformě PC vznikl někdy v polovině 80. let minulého století a šlo o Intel 80386. Platforma PC však šla vždy cestou velké kompatibility, takže reakce softwaru byla pomalejší. V podstatě ještě Windows Millenium (nástupce Windows 98) z roku 2000 je z části 16bit.

Prvním 64bit procesorem (v podobě, která se dnes používá) kompatibilním s instrukční sadou x86 byl Athlon 64, se kterým přišlo AMD někdy v roce 2003. Vývoj počítačů je dnes rychlejší, takže nehrozí, že by se plně 64bit operační systém pro běžné lidi objevil až za 15 let. Dlouhou dobu bylo 64 bitů otázkou spíše pro serverové nasazení, ale doba pokročila, tak zkusím rozebrat, jak se dnes vlastně věci mají.

Alternativní systémy

Linux byl 32bit už od prvopočátku a jeho minimem byl právě procesor Intel 80386. Protože jsou dostupné zdrojové kódy prakticky k celému systému, nebyl problém rychle zareagovat a s příchodem Athlonu 64 přinést kompletně 64bit verzi. Jenže ne ke všemu jsou zdrojové kódy a problém vznikl u některých komerčních řešení.

Pokud se dobře pamatuji, tak problémy se vyskytovaly ještě poměrně nedávno například u Flash pluginu, 3D akcelerace ve Wine a u některých ovladačů zařízení (třeba pro mou tiskárnu dodává Canon linuxové ovladače jen v 32bit verzi). Ve výsledku si sice můžete nainstalovat 64bit verzi, ale u některých distribucí ji sami tvůrci pro běžné použití stále nedoporučují.

U Mac OS X poslední se Apple verzi Snow Leopard (10.6) chlubí 64bit jádrem. Spouštění 64bit aplikací bylo možné už v předchozí verzi a limit adresace 4 GB paměti se obcházel pomocí PAE (stránkování). Stránkování v tomto případě není všespásné, protože zpomaluje práci s pamětí, ale je samozřejmě otázkou, jak velkým limitem je to při běžném použití (lepší než drátem do oka). Nejnovější verze sice 64bit jádro má, ale standardně ho nepoužívá, pokud uživatel nestiskne při (každém) startu kombinaci správných kláves.

Windows

První 64bit Windows byl ve verzi XP, ale nedošlo k velkému rozšíření, takže šlo spíše o specialitu pro workstation sféru. S Vistou se situace změnila. Microsoft začal víc šlapat na výrobce ovladačů a 64 bitů konečně přestalo být okrajovou záležitostí. Někteří výrobci byli natvrdlejší, ale v případě Windows 7 je tuším dodání 64bit ovladače nutností, aby Microsoft udělil výrobci certifikaci WHQL. S aktuálním hardwarem tak naštěstí konečně nejsou problémy (až na pár výjimek). Ten základní problém tak padá – 64bit verzi lze nainstalovat na většinu dnes prodávaných notebooků a počítačů.

win7-system

Limit paměti a paměťová náročnost

Jak už jsem naznačil, 64bit systém má smysl kvůli použití většího množství operační paměti nad přibližně 3,25 GB). Mnoho notebooků v cenové relaci do 20 tisíc dnes má ve výbavě 4 GB RAM. Jak jsem se tak koukal do plánů výrobců, tak se v lowendu budeme za chvíli setkávat s pamětí o velikosti klidně 6 nebo 8 GB.

Zlí jazykové říkají, že 64bit verze Windows spotřebovává více paměti. Často lze slyšet, že s méně než 4 GB RAM nemá takovou verzi ani cenu instalovat. Mají pravdu v tom, že té paměti se spotřebuje o něco víc, ale nestojí to za řeč. Když jsem testoval vedle sebe obě verze, tak po instalaci a spuštění základního setu programů byl rozdíl využití paměti zanedbatelný.

Používám Windows 7 v 64bit verzi a ani po několika dnech provozu se při kancelářské práci nedostanu přes polovinu z osazených 2 GB RAM.

Kompatibilita programů

V případě uživatelských aplikací a her prakticky nevidím problém. Na problémy lze narazit v případě některých speciálních programů, které do systému nějak zasahují. Běžný uživatel na tento problém nenarazí, ale ve firemní sféře to může být jiné.

V praxi jsem u běžných 32bit programů na 64bit systému narazil pouze na jeden nedostatek. Nepřidávají své položky do kontextového menu průzkumníku (jde to nějak obejít?). U pár freeware utilit jsem si tedy stáhl novější verze. U komerčních aplikací používám v mnoha případech hodně staré verze (klidně z roku 2000), ale na nic, co by mi znemožnilo jejich používání, jsem nenarazil (MS Office 2003 taky drží).

Pokud něco prostě nechce fungovat, tak je tu ještě XP Mode (pouze ve W7 Professional), ve kterém se v podstatě emulují 32bit Windows XP. Ten poslouží pro nějaké prehistorické aplikace a lze v něm spouštět také 16bit programy jak pro Windows, tak pro DOS (prostě jako klasická Windows XP). Na hraní her v XP Mode rovnou zapomeňte. Je to pouze emulátor a na grafické kartě emuluje pouze 2D zobrazení.

Rychlost

Některé programy dokáží těžit z delších registrů procesorů a v 64bit verzi nabízejí určitý výkonnostní nárůst. Také programy pracující s obrovským množstvím dat v paměti na tom budou lépe. U běžných programů je výkon v podstatě stejný. Přesto mi zejména u Windows Vista připadala 64bit verze tak nějak svižnější (dokonce celkem výrazně, možná za tím stojí zapnutá optimalizace pro lepší architekturu). U Windows 7 jsem se ještě s 32bit verzí nesetkal.

Závěrem – s jakou verzí OS koupit notebook

To rozhodnutí je nakonec výrazně jednodušší. V segmentu běžných „domácích“ notebooků už rozhodli výrobci. Už je to tak dva měsíce, co přišel do redakce první notebook s Windows 7 a tak poslední měsíc už s žádným jiným systémem notebooky ani nechodí. K mému překvapení byly všechny tyto notebooky (prodejní kusy pro ČR) vybaveny 64bit Windows.

Když si dnes půjdete koupit notebook do obchodu, u některých konfigurací (toho samého NB) můžete vidět „W7 64bit“ a u některých jen „W7“. Tím se raději neřiďte. I bez explicitního označení totiž nejspíš na disku najdete 64bit verzi. Teď jsem kupoval nový notebook pro otce a přesně takhle to bylo (já s tím naštěstí počítal, protože jsem si popis konfigurace ověřoval jinde).

Předpokládám, že 32bit verze se budou vyskytovat jen v business segmentu, kde by mohly být problémy s kompatibilitou, ale řekl bych, že do dvou let přejde i tato část trhu.

Komentáře k článku

  1. 1. Keff  2.11.2009  18:28:21

    Ad ‚jde to nějak obejít?': Ne, 64bit explorer akceptuje jen 64bit shell extensions, pokud chceš zacházet s 32bit rozšířeními, je třeba používat nějaký 32b file manager (třeba skvělý český Altap Salamander, nebo 32bit TC).

    Možná by pomohl nějaký program – co nejvěrnější náhrada exploreru, který by v sobě ale měl 32bit kontrolku exploreru – nevím, mě explorer nevyhovuje takže jsem alternativy nehledal.

    Některé programy už mají 32b i 64b rozšíření, třeba Winamp (standardně instaluje 32b i 64b), nebo TortoiseSVN (je třeba nainstalovat obě verze, 32b i 64b, aby bylo kontextové menu ve všech aplikacích).

    Viz http://support.microsoft.com/kb/895561 a http://social.answers.microsoft.com/Forums/en/w7programs/thread/5e360735-6ad9-4b38-b64e-bc5e13fac852 :

    „In Vista 64-bit and earlier Windows 7 builds, before the RC, you could run a separate 32-bit instance of Explorer, where the 32-bit shell extensions would work fine.
    %windir%\syswow64\explorer.exe /separate
    Unfortunately this does not seem to work anymore. „

  2. 2. Vláďa J.  2.11.2009  19:57:07

    Hezký článek. Jen doplním, že Snow Leopard již PAE nepoužívá bez ohledu na jádro, které se spustí…

  3. 3. Damianus  2.11.2009  21:24:26

    Tak jsem byl označen za zlého jazyka :D nevím zda to bylo záměrné, ale je to tak. Windows x64 bere více pamětí a BFU ho instalují většinou úplně zbytečně a i když je třeba app v 64 tak si nainstalují 32 což zase system emuluje a práce je neefektivní. Mrzí mě ovšem Swarme, že jsem opomenul pomalu nastávající problém zabíraní pamětí jinýma komponentama viz GPU. Já na T500 jsem omezen v 32bit pouze na 2,5gb RAM. Na ntb je to pomalejší ač je tu zase možnost hybridních GPU systému na desktopu už pomalu kdejaká low a mainstream GPU mají 512mb nebo 1gb. Já jsem za to, že x64 by se měl prosadit agresivněji jak MS tak výrobci SW. V žádném ohledu to není krok zpět.

  4. 4. swarm  2.11.2009  21:54:51

    [1] Teď mi dochází, že v tuto chvíli mi takhle zlobí jen ten WinAmp, tak i u něj zkusim stáhnout novou verzi.

    [2] To jsem možná trochu zmatený, protože netušim, jak by jinak v 32bit režimu šlo víc jak 4GB RAM (předpokládám, že i v tom základním módu stále Mac umí pracovat s víc RAM). Snad leda, že by to jádro bylo nějak hybridní, což by možná nějak šlo, ale netušim, jak se tam ten procesor musí přepínat do 64bit režimu a jak se taková věc řeší. Asi si někde budu muset doplnit vzdělání.

    [3] Proč by si ho BFU instalovaly zbytečně? To je přece blbost nad tím takto přemýšlet. Licence je na oba systémy současně a pokud 64bit verze s přehledem funguje i na 2GB RAM systémech, tak nevidim důvod jiný pro instalaci 32bit verze než kompatibilitu.

    Ano, těch 32bit (…= 2^32 = 4 GB) je samozřejmě celý adresní prostor. Cokoli, co jde přímo adresovat, tak je obsažené v tomto prostoru. To znamená, že tam je nejen paměť grafický karty, ale taky třeba stínová kopie BIOSu a spousta dalších „nesmyslů“. Proto z toho ve výsledku zůstane tak málo.

  5. 5. Damianus  2.11.2009  22:00:38

    [4] právě ta kompatibilita aplikací. Některé jsou na tom dost špatně. Já mam třeba problém s tím, že na W7 x64 mi běží CPU díky nějaké app pořád na 50%. Myslím, že to bude KMplayer, který není právě kompatibilní, ale neřeším to není čas. O ovladačích nemluvě. 32bit je bohužel stále upřednostňován.

  6. 6. Vláďa J.  2.11.2009  22:12:10

    [4] Ono je to řešené velmi fikaně: procesor se inicializuje v plně 64bitovém módu v long modev ring0, v ring1 se spustí jádro v 32bitovém módu a aplikace pak běží opět odděleně v ring4. Jádro přistupuje k paměti ne přes PAE, ale právě přes ring0, který běží v 64bitech a jako takový adresuje paměť …

  7. 7. Mem  3.11.2009  13:35:15

    „Pokud se dobře pamatuji, tak problémy se vyskytovaly ještě poměrně nedávno například u Flash pluginu“

    No a ve Windows 7 a IE8 to platí asi stále (aspoň tedy když jsem uživatelsky zkoušel plugin nainstalovat tak mi neexistující 64b verzi oznamoval, a místo toho používám flash plugin v Chrome)

  8. 8. RakeW  4.11.2009  14:02:41

    [5] Tak zrovna KMPlayer mi problém nedělá, ale občas mám z některých programů podobné pocity. I když, těžko říct, jestli to je tím rozporem s 64bit.

  9. 9. alfah4ns  4.11.2009  22:46:22

    ja jsem taktez zastancem nazoru, ze v 64bit je potreba vice pameti proti 32bit verzi. Napr. Pro-engineer slibuje pri 64bit (samozrejme ze nativni, podle nekterych for totiz nebeha 32bit verze v 64bit OS prilis korektne) urcite zrychleni, ale soucasne s upozornenim, ze pokud je co se tyce pameti v 32bit uz takzvane „na hrane“, je mozne, ze 64bit verze prinese dokonce zpomaleni. Stejne tak Autocad ma v pozadavcich pro 64bit prostredi uvedeno 2x vice RAM (dle pozadavku instalacky pro 32/64prostredi). Tezko rict, kde je ta spravna hranice, to asi musi vedet kazdy sam podle sveho zpusobu pouzivani.

  10. 10. Radek  6.11.2009  1:09:38

    No ja bych to tak cernobile nevidel.

    Treba na blogu autoru photoshopu se 64 bit rozebiralo (http://blogs.adobe.com/scottbyer/2006/12/64_bitswhen.html) a vysledkem je, ze diky narustu datovych struktur (int 32 bit na 64bit a tim i pameti!) je zrychleni nepatrne.

    Mimochodem Thinkpad R400 se dodava s 32bit Windows7.
    http://sws.cz/default.asp?mtc=0&cls=stoitem&stiid=223215

  11. 11. zoki  9.11.2009  16:03:25

    „Používám Windows 7 v 64bit verzi a ani po několika dnech provozu se při kancelářské práci nedostanu přes polovinu z osazených 2 GB RAM.“
    Tak na základe tohoto tvrdiť, že 64 bit verzia nepotrebuje viacej pamäte ako 32 bit verzia je odvážne. Ja napríklad po nainštalovaní 64 bit Win 7 Ultimate som mal obsadenie RAM 1,2 GB. Po nainštalovaní ďalších ovládačov (Catalyst, HP, ASUS Hybrid TV tuner, …) to samozrejme ešte stúplo. Tak kde je pravda? Samozrejme, že zmysluplné použitie 64 bit verzie má od 4 GB RAM a ja sám mám 8 GB RAM, ale to aj kvôli virtualizácii. Vaše nízke obsadenie RAM by som pripisoval skôr dobrému memory managementu a hlavne slušne využitému swap súboru.
    Pokiaľ teda môžem prezentovať svoj názor, tak 64 bit verziu by som na PC s 2 GB RAM nedával.

  12. 12. swarm  9.11.2009  16:14:56

    [11] Jen pro pořádek; na základě té citované věty jsem nikde nic netvrdil. Dokonce v tom jejím odstavci není ani žádná jiná věta, která by podobné tvrzení obsahovala.

  13. 13. zoki  9.11.2009  16:52:29

    [12] To som akože mal citovať celý predchádzajúci odstavec? Tak pre poriadok iba jednu vetu z neho. „Když jsem testoval vedle sebe obě verze, tak po instalaci a spuštění základního setu programů byl rozdíl využití paměti zanedbatelný.“
    Neviem ako ste to testovali, ale vaša metodika testovania musela byť určite chybná. Pretože ja mám okrem iného WIn7 32 bit na notebooku s dvojjadrovým procesorom Intel, ale len 1 GB RAM a okrem toho, že to beží tak isto rýchlo ako XP, tak to „spotrebováva“ len polovičku RAM. Ale tvrdiť, že to spotrebuje rovnako alebo len málo viacej ako 64 bit je blbosť. Okamžite by sa to spomalilo, práve kvôli tomu swapu, do ktorého by musel viacej zapisovať a čítať. A tam je pes zakopaný. On ten Windows sa tvári skoro rovnako, ale len navonok. To, že má toho nacachovane na disku už tak moc nevidno.

  14. 14. dedo jozef  9.11.2009  17:42:25

    ad PhotoShop
    pri instalacii v 64bit prostredi sa instaluje 64bitova verzia (PS CS4. a ten blog je stary 3 roky, neviem, ci jeho informacna hodnota je aktualna …

    co sa tyka vyuzitia 64bit systemov, samozrejme, ze na doma, ci na beznu kancelarsku pracu to nema zmysel. je to zaujimave ale vsade tam, kde je potreba vyuzitia vacsieho mnozstva RAMky. ci uz rendering, CAD, spracovanie obrazu, rozsiahlych dat a podobne.
    osobne mam dosku ktora podporuje „iba“ 12GB a citim pri praci (3D, praca vo Photoshope), ze by to chcelo este viac. bohuzial dosku tak skoro menit nebudem. pouzivam Win7 64bit a nemam problem so ziadnym HW. je pravda, ze nepouzivam nic exoticke, jedina vec, co som musel doinstalovat bola webka, kde pomohol 64bit ovladac na Vistu. a o par tyzdnov mi Windows Update ponukol novy aktualizovany ovladac priamo uz pre Win7.

    mozem povedat, ze som spokojny. jediny problem, ktory mam, je File Manager. Total Commander je iba 32bit a preto „nevidi“ vsade. zlozka windows/system32 je presmerovana do windows/syswow64 … zatial som nenasiel ziadnu odpovedajucu nahrazku

  15. 15. swarm  9.11.2009  21:41:42

    [13] Není nutné citovat celý odstavec. Jen je není dobré citovat nějakou větu, když se pak reaguje na jinou.

    „…vaša metodika testovania musela byť určite chybná. Pretože ja mám okrem iného WIn7 32 bit na notebooku…“

    Ad srovnání s Win32 na 1GB RAM. Systém bere míň RAM, protože si ji nechce zaplácat celou. Kdybys přidal druhý gigabajt, tak se ti i ta 32bit verze roztáhne přes dvojnásobek. Tohle srovnání tedy docela kulhá.

  16. 16. Ladis  10.11.2009  0:22:08

    [14] Mně se hrozně líbí, jak hlavní důvod proti 32bit file manažerům v 64bit Windows je složka System32. Kolik lidí do ní potřebuje? Za posledních několik let tam lezu jen pro soubor hosts, protože občas programuju weby. Na to mi stačí Průzkumník a na zbylých 99,99 % činností můžu používat, co chci.

    Ad využití RAM ve 32/64bit Windows: Všechny Windows využívají množství proporcionálně s velikostí fyzické RAM. Prostě část používá pro cache všeho možného, ale musí nechat určité množství volné.

    „Vaše nízke obsadenie RAM by som pripisoval skôr dobrému memory managementu a hlavne slušne využitému swap súboru.“ atd. – Odswapovaná data jsou započítána v obsazené paměti, takže se zde neschovají. A hlavně disk je o několik řádů pomalejší než RAM, takže by si toho každý všiml.

  17. 17. zoki  10.11.2009  10:13:11

    [15] Vidím, že ste vôbec nepochopili, čo som písal. To roztiahnutie pri pridaní RAM chápem, Však som o tom aj písal, že si win swapuje podľa potreby. Ale bohužiaľ presne tento princím funguje aj na 32 a 64 bit. A preto tvrdiť pri rovnakom množstve RAM, že sú systémy rovnako náročné je blbosť. Skúste viacej študovať a nie len to čo si prečítate od iných nevedomých vydávať za pravdu.

    [16] „Odswapovaná data jsou započítána v obsazené paměti, takže se zde neschovají. A hlavně disk je o několik řádů pomalejší než RAM, takže by si toho každý všiml.“
    Za prvé, v správcovi úloh nie je nič započítané v obsadenej pamäti. Je tam samostatne uvedená RAM a swap data sú tiež samostatne, pokiaľ si niekde v monitore prostriedkov nedáte spočítavať tieto hodnoty. Videli ste vôbec správcu úloh, prípadne monitor prostriedkov? a ak áno, rozumiete vôbec tomu, čo tam vidíte?
    To že je disk pomalší vie každý, ale vzhľadom na predpovedacie mechanizmy si vie windows natiahnúť potrebné data v predstihu, než ich konkrétny program bude potrebovať. A nevšimol som si, že by sa pri spustení viacerých programov pri prepnutí okamžite reagoval nejaký náročnejší, práve kvôli tomu, že sa musí do RAm načítať zo swapu. A to si všimne každý.

  18. 18. swarm  10.11.2009  10:42:17

    zoki: Přestaň tu urážet, nebo ti to smažu. Nějaké nic jste nepochopili, zkuste více studovat atd si nech domů rodičům. O tento způsob invektiv tu nestojím. To hned pro začátek.

    V podstatě jsi totiž nic nenapsal. Pokud máš nějaké argumenty, tak se je nauč prezentovat, protože třeba v komentáři 11 jsi akorát citoval špatnou větu a předvedl svůj názor, že 32bit verze žere míň paměti, ale argument tam nemáš žádný. Jen to, že na 4GB RAM (nebo kolik to máš) ti to žere 1,2GB, z čehož usuzuješ, že pro 2GB systém to nemá cenu (což je samozřejmě „argument“ úplně mimo). Systém využívá víc paměti, protože ji má více dostupné.

    Ve 13. komentáři argumentuješ tím, že z 1GB RAM ti to sežere polovinu ve 32bit verzi. Ok, ale to nemá vypovídací hodnotu. V 17. komentáři se pak jen snažíš o dehonestaci znalostí ostatních.

    Pokud jde o správce úloh, tak ten samozřejmě využití swapu zobrazuje (dohromady s RAM). Není to sice v grafu, ale je to hned pod ním v rámečku Systém“, kde je položka „Potvrzeno (MB)“. Po třech dnech provozu tam na svém 64bit systému vidim 1265MB ze 4012 (součet RAM i swapu). Když se pak podívám na graf, tak tam vidim 892 MB využítí z 2GB, což mi dává využití swapu pouhých 373MB z 2GB. Přitom je jasné, že kdyby bylo paměti nedostatek, tak systém bude do RAM a swapu cachovat méně věcí.

    Ve svém notebooku mám relativně pomalé SSD, takže intenzivní práce se swapem by se citelně projevila na rychlosti, což se vůbec neděje. Naopak proti XP se do swapu dle aktivity disku sahá ještě méně. Využití paměti ~44% a využití swapu 18% je pro mě dostatečný argument, abych se nebál nasazení 64bit Windows7 na systému s 2GB RAM.

    Pokud chceš ještě nějak reagovat, tak začni předkládat i nějaké argumenty pro své tvrzení, jinak ti příští reakci už smažu. O hádky v této rovině nestojim a nemám je zapotřebí.

  19. 19. zoki  10.11.2009  12:23:54

    Rozmýšľam, či vôbec má cenu reagovať. V podstate ste opísal len stav svojho počítača. Prvotná myšlienka, že 64 bit žerie rovnako, alebo len málo viac sa akosi vytratila. A myslím, že tu vznikol spor. Rozhodne som vás nechcel urážať. Ale vaše „argumenty“ sú len obyčajné tvrdenia, ktoré vznikli vašim pozorovaním. A to rozhodne nepovažujem za pravdivé. Veci nie sú vždy také, aké sa javia na prvý pohľad.
    V prvom rade 64 bit ovládače sú väčšie. Pretože 64 bitov je viacej ako 32, čo je nepopierateľný fakt. A úspornejšie tie ovládače proste nenapíšete, keď aj registre sú 2 krát väčšie. To znamená, že aj samotný kód systému bude väčší. Nie síce dvojnásobne, ale určite to nie sú len jednotky percent. A každý kto logicky uvažuje musí súhlasiť s tým, že ak sa má spustiť to isté v obidvoch verziach, tak síce na pohľad obsadenie ram je rovnaké vďaka správe pamäte, ale rozdiel v množstve kódu musí byť a teda asi bude „odswapovaný“.
    Na záver by som rád odcitoval Randall C. Kennedy (nájdete vo wikipedii, kto je to), takže ak neviete anglicky, tak google translate pomôže:
    „Q. Why does 64-bit Windows use more RAM than 32-bit Windows?
    A. Any 64-bit OS will consume more memory than its 32-bit equivalent. This is due to the nature of 64-bit code: It uses larger internal structures that necessarily take up more space, both in RAM and on the hard disk. It’s no surprise that the ISO image for the 64-bit versions of Vista and Windows 7 are roughly 50 to 70 percent larger than the equivalent 32-bit ISOs, or that 64-bit Windows shows 20 to 30 percent higher physical memory utilization after initial boot-up.“

  20. 20. swarm  10.11.2009  12:42:05

    Prvotní myšlenka byla o tom, že není potřeba nutně 4GB RAM, když 64bit zvládne bez problému běžet na 2GB RAM a ještě dostatek RAM zůstane volný (tedy podobně jako na 32bit, kde platí taky, že 2GB je rozumné minimum). To jsem tu podložil i čísly na mém systému (upřímně pochybuju, že na jiných 2GB RAM systémech se to bude výrazně lišit… jiný názor?). Takže ano, podle mě je ten rozdíl zanedbatelný pro chod na 2GB systémech (2GB beru jako mezní hodnotu, protože tolik MB RAM má většina klasických notebooků už dlouhou dobu).

    „V podstate ste opísal len stav svojho počítača.“ …tedy to, co jsi udělal ty dvakrát předtím. U mě to aspoň mělo vypovídací hodnotu, neboť ukazuje, že na 2GB RAM je stále dost místa pro programy.

    Ad registry procesoru – jasně, jsou dvakrát tak velké, ale ber v potaz jaká část programu v paměti jsou vlastní instrukce, alokovaný datový prostor a neprogramové prostředky (grafika,…).

    Btw těší mě, že jsi kvůli mě zkusil hledat na googlu, abys našel nějaký citát… vážně ;)

  21. 21. zoki  10.11.2009  12:54:26

    Vidím, že viete byť aj ironický. Ale teraz už vážne. Môj prvý príspevok bol o množstve obsadenej ram a nie o tom, či je 2 alebo 4 GB dostatok pre 64 bit systém. To vy ste otočili tému na inú koľaj.
    Mimochodom, doplnil by som do článku informáciu, že 64 bit systém má výhodu v tom, že práve 64 bit programy z toho vyťažia. A to kvôli tomu, že 32 bit programy vedia adresovať max. 2 GB RAM. Preto dať 64 bit systém na 2 GB RAM je podľa mňa hlúposť. 32 bit programom je to jedno, v určitých prípadoch sú dokonca pomalšie a 64 bit programy tým nič nezískajú, akurát obsadia viacej RAM.

  22. 22. Ladis  10.11.2009  13:02:32

    V podstatě oba mluvíte pravdu, ale každý z jiného pohledu. Swarm z praktického (jak běží konkrétní systém s konkrétním množstvím paměti) a Zoki hlavně z teoretického (jak funguje 64 bitů uvnitř).

    Tak kde je problém? Jak je možné, že Swarmovi vychází, že v reálném nasazení je rozdíl mezi 32bit a 64bit Windows dostatečně zanedbatelný? Swarm na to již trochu odpověděl v [20] – instrukce programů a jejich interní datové struktury jsou dnes zcela minoritní množství bajtů ve srovnání s daty programů (texty, obrázky, videa, audio, …). Např. 32bitový obrázek bude v paměti zabírat opět 32bitů na pixel nezávisle na verzi OS. Proč by měla být data doplněna nulami?

    A když se podívám na zmiňované ovladače, tak ano, vlastní ovladač jsou procentuálně hlavně instrukce, tedy až 2x větší. Ale ovladač je malinkatý, takže to je jedno. To že instalátor ovladače má třeba 70 MB neznamená, že vlastní ovladač nemůže být v paměti jen 1 MB kódu. V instalátoru jsou totiž zkompilované různé verze ovladače pro různé dostupné instrukční sady, je tam grafika pro ovládací panel, může to být sada více ovladačů pro celou skupinu hardware atd. V paměti ten ovladač nebude mít 1 MB, ale navíc ještě nějaká data – jenže ty jsou často stejně velká nezávisle na 64 bitech (např. když desktop manažer cachuje grafiku oken a naalokované buffery v ovladači zvuku).

    Ještě je tu jeden pohled, proč může být o něco větší využití RAM v 64bit OS: Knihovny programů (.dll) jsou na disku v 32 i 64bit podobě, protože normálně program může používat jen knihovny pro svoji platformu. Proto pokud jednu knihovnu používají spuštěné 32 a 64bit programy, tak je knihovna v paměti načtena 2x (obě verze). Nicméně pokud používáte v 64bt OS výhradně 64bit programy a těch pár 32bit aplikací používá jen omezené množství knihoven, tak to má zanedbatelný vliv (vzhledem k datům aplikací).

  23. 23. Ladis  10.11.2009  13:07:33

    [21] Vy skutečně věříte, že 64 bitů znamená pro aplikaci jen větší množství adresovatelné paměti? A co třeba výrazně větší počet využitelných registrů CPU? Na rychlost vlastně množství adresovatelné paměti nemá vliv, dokud nepotřebuje aplikace > 2 GB (kdy ve 32 bitech už musí používat např. stránkování PAE).

  24. 24. Mem  12.11.2009  14:14:59

    zoki: „Vidím, že viete byť aj ironický.“

    Ty se chlapče v první řadě prober, o příspěvek dřív ses vysmíval, že je potřeba použít google translator, pokud neumíme anglicky, o dřívějších invektivách (více studovat bla bla) nemluvě. I kdybys měl stokrát pravdu, tak se chováš jako naprostý hulvát, když místo argumentů píšeš jen takové výpotky.

    A když už tedy nějaké argumenty konečně uvedeš, tak najednou vidíme, že toho stejně moc nevíš – „A to kvôli tomu, že 32 bit programy vedia adresovať max. 2 GB RAM“. Za prvé tohle neplatí ani teoreticky (stejně tak 32bit systém není omezen RAM na 4 GB, může klidně používat 32 GB – je to jen tvoje neznalost pokud spojuješ architekturu CPU s šířkou paměťové sběrnice), a ani prakticky, v 32bit XP a dále máš třeba tento switch, kde mají procesy k dispozici i 3 GB:
    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms791558.aspx

  25. 25. vain  12.11.2009  20:41:26

    Jen k PAE bych přidal své zkušenosti. Zvažoval jsem, zda nepřejít na 64bitovou verzi mnou používané distribuce (jelikož jsem si rozšířil paměť na 8GiB tak mělo cenu se tím začít zabývat), ale po shlédnutí několika testů od Red Hatu, kde byl výkon jádra s PAE a 64bit systému srovnatelný, ne li vyloženě stejný, jsem si řekl, že se zbytečně nebudu trápit s možnými problémy, jak bylo v článku zmíněno, třeba právě s ovladači, setrvávám i nyní u 32bitu, ovšem s jádrem PAE, vypadá to, že 64bit není nic pro mě… dokud nemusím, nechci =)

  26. 26. adam  18.11.2009  15:51:08

    U seba mam taký problém že na mojom notebooku MSI G series mam 4GB ram. a pracujem na nom v 3D aplikáciach.
    momentálne mam 32 bit win vista. ale chcel by som preisť na 64 win 7
    Lenže na oficiálnej stránke MSI niesu k dispozícii 64bit Drivre
    čo robiť v takomto prípade ??

  27. 27. Ladis  18.11.2009  22:33:08

    [26] Hledat na jiných stránkách, především výrobců jednotlivých kusů hardware.

  28. 28. Macek  23.12.2009  13:59:01

    No na to že jsem si kupil nový notebook jsem měl Win7 32bit, asi nějaká výjimka, ale chtěl bych vědět jestli by šli lechce spustit starší programy co šli taky na XP na Win 7 64bit.

    Jestli se někdo ozve moc dííky.

  29. 29. -  28.12.2009  9:20:43

    29. Samozrejme, že to ide. Buď pomôže režim kompatibility, alebo inštalácia virtual pc a spúšťanie programov v tomto prostredí. Často sa stáva, že neide inštalovať, alebo spustiť starší program. Vtedy pomôže spustenie s právami administrátora a po inštalácii prípadne nastavenie práv na adresár inštalovaného programu pre daného užívateľa.

  30. 30. Masa  29.12.2009  18:20:45

    Chtěl bych se vás zeptat…Můj windows7 home premium je 64 bitů. Ale chtěl sem si tam nainstalovat jeden program a napsalo mi to že ten program je kompatibilní jen pro 32 bitovou verzi. Mohl by mi někdo z vás říci jestli by to nějak nešlo udělat aby mi ten program chodil v mém operačním systému nebo jak to udělat abych ho rozchodil?
    Děkuji Vám za odpověď.

  31. 31. Aquen  9.1.2010  14:39:40

    Chtěl bych se zeptat. Jaký OS by jste doporučovali na notebook http://www.alza.cz/hp-compaq-610-d138727.htm ?? Díky za odpoveď.

  32. 32. Cejvik  26.1.2010  7:24:08

    Narazil jsem na náhradu za 32bit total commander – Altap Salamander 2.54

    * Plná podpora pro Windows Vista (UAC elevace práv).
    * Přechod na nový překladač (Microsoft Visual C++ 2008).
    * 32 i 64 bitová verze, abychom se vyhnuli omezením WOW64.

  33. 33. Mass  23.1.2011  21:06:27

    Dobrý den,

    Chcel by som prejst z Visty 32-bit na Win7 64-bit.
    Ale problem je v tom, že moj notebook obsahuje obsiahly uživatelský balík softwaru VAIO a cistou instalaciou by som o veškerý software prišiel.
    Je nejaký sposob ako všetky nastavenia a aplikácie preniest do noveho OS ?

    Dakujem.

  34. 34. Petra Rambousková  26.11.2015  14:41:18

    Dobrý den ,

    mám v PC 64 bit Windows 7 Profesionál, jsem s ním spokojená až na to ,že do toho 64 bitového nelze stahovat většinu filtrů pro úpravu fotek a obrázků a fotomontáž vůbec. Všude mi to hlásí že chybí v knihovně díl dll. Můžete mi prosím poradit ? Díky.

    P.R.


Napsat komentář