Jaký má smysl rychlý boot do okleštěného linuxu?

Poslední dobou se nějak roztrhl pytel s výrobci, kteří implementují do svých notebooků osekanou linuxovou distribuci, která se spustí místo Windows při stisku nějakého speciálního tlačítka. Nejčastěji jde o Slashtop Linux (případně Phoenix HyperSpace). Většinou to jsou takové jednoduché distribuce, kde (v závislosti na libovůli výrobce notebooku) najdete programy od webového prohlížeče až třeba po Skype nebo prohlížeč fotek uložených na pevném disku.

slashtop-linux-hp-probook

Myšlenka je to pěkná, ale má hned několik úskalí, která celé řešení ubíjejí. Současná podoba je tak podle mého názoru vhodná spíše pro technické nadšence. Rozepsal jsem několik vlastností, které považuji za nedostatky.

Umístění na disku

Distribuce se instaluje na disk jako normální program a notebooku se jen řekne, odkud má tahat data. Pokud si tedy smažete operační systém, nebo vyjmete disk, žádný Linux nenastartuje. Je to trochu škoda, protože by to mohlo být zajímavé nouzové řešení. Představte si situaci, kdy vám odejde disk a vy ho (samotný) dáte reklamovat. Notebook je i bez disku stále v omezené míře použitelný. Těch případů mě napadá ještě víc, ale smůla. Bez disku a instalace ve Windows to nefunguje.

Start není zas tak rychlý

Například u Sony se omezili čistě na webový prohlížeč a nic jiného v osekané distribuci není. Výhodou je rychlejší start. Většina ostatních výrobců však ponechává kompletní distribuci, která zas tak rychle nestartuje. Než se otevře webový prohlížeč, je nutné během startu (někde v půlce) vybrat způsob pokračování spuštění a pak ještě dalších několik sekund počkat.

Většina lidí svůj notebook přes den pouze uspává (zejména ti, kteří se s ním přesouvají). Dle mých zkušeností se průměrný notebook s Windows 7 probudí během několika málo sekund (můj ThinkPad podle situace za 1–2 sekundy). Obrovskou výhodou tohoto řešení je, že po probuzení už mám načtenou práci v místě, kde jsem skončil. Často mi běží i webový prohlížeč s načtenou stránkou, kterou zrovna potřebuji. Proti tomu jsou skoro půl půlminutový start a zadávaní adres do prohlížeče zbytečně zdlouhavé.

Nejde uspat

Pokud budete mít něco rozpracované ve webovém prohlížeči a budete zrovna muset někam odejít, nemůžete notebook jednoduše uspat. Lze ho jedině vypnout. Opět jde o velké omezení. Sám často jen probudím notebook, stáhnu maily, pár jich přečtu a zas jej uspím (když nic velkého nepřijde, je to záležitost na 15 sekund).

Nemá pokročilé schopnosti řízení spotřeby

Výrobci notebooku řízení spotřeby pod rychle startujícím linuxem vůbec neřeší. Spotřeba je tak většinou vyšší než ve Windows a často přichází i další problémy. Třeba takové Sony má regulaci světlosti LCD řešenou softwarově a bez opory ovladačů klávesy pro regulaci nefungují. V jejich linuxu se tak připravte na maximální svítivost displeje po celou dobu. V dnešní době výkonných LED podsvícení je to poměrně nepříjemná záležitost během zatažených podzimních dní.

Rozlišení

Neodvedu pochopit, že na mnoha recenzovaných noteboocích není správně nastavené nativní rozlišení displeje… a pro jistotu ani nejde změnit. Zmíněné Sony si tuto záležitost zrovna ošetřilo, ale z posledních recenzovaných notebooků se mi vybavují ASUSy (UL) a IdeaPady (S10-2). ASUS má v těchto noteboocích displeje s rozlišením 1366×768, ale spouští se rozlišení (tuším) 800×600. U Lenova zas byl displej 1024×600, ale rozlišení bylo 1024×768. V obou případech byl tedy obraz neostrý a s deformovaným poměrem stran. Kdo je takový masochista, že by tohle dobrovolně používal?

Bezpečnost

Už delší dobu se na Windows používá souborový systém NTFS s podporou řízení práv přístupu k souborům. Linuxový ovladač pro práci s NTFS tato oprávnění ignoruje. Nainstalovaná rychlo-distribuce linuxu tak může vytvářet určité bezpečnostní riziko. Bez hesla se totiž dostanete do systému, ze kterého můžete procházet celý disk (tedy i složky ostatních uživatelů, kam byste normálně přístup neměli). Z tohoto pohledu se mi líbil přístup Sony, které ponechalo pouze webový prohlížeč.

Závěrem

Důvody, které jsem zde uvedl, jsou pro mě dostatečné, abych podobné vychytávky nepožadoval, nepoužíval a v případě předinstalovaných systémů i odinstaloval. Zaujalo mě kdysi pouze řešení od DELLu, kdy na nových strojích Latitude byl pro zjednodušený linuxový systém připraven modul s ARM procesorem. Smyslem bylo v případě potřeby přiblížit notebook přerostlejšímu mobilu, respektive PDA – tedy omezenému zařízení s dlouhou výdrží. Bohužel DELL tuto funkci totálně zabil. Ksdyž jsem měl jeden takový Latitude na test, bylo tam možné pouze prohlížet poštu z MS Outlooku (z ničeho jiného). Ten já bohužel neměl, takže jsem se po „rychlostartu“ dočkal vždy jen hlášky, že funkce není správně nastavena. Dál už mi bylo nabídnuto jen vypnutí.

Jakou máte zkušenost vy? Najde se někdo z řad čtenářů, kdo takovou funkci používá? Pokud máte jiný pohled na věc, rád si ho poslechnu.

Komentáře k článku

  1. 1. Tomáš Fejfar  13.11.2009  15:08:37

    Vidím to úplně stejně jako ty. Celý ten princip toho rychlosystému by měl smysl, kdyby to byl ROM modul. Ten by během 0,5s dostal systém do stavu s naběhlým browserem a připojil by se k wifi/LAN. Tam si využití umím představit. Rychlé kouknutí na dopravní spojení, kontrola mailů…

  2. 2. Honzyk  13.11.2009  15:33:49

    Ja si myslim, ze uzivatele si to najde.
    Odpada nutnost logvani
    – neukazuji okoli, jake mam soubory, neresim privatnost
    – pokud chci pustit detem DVD ci si s nimi prohlednout fotky, – netreba, aby mi u toho ditko neco smazalo (a nepotrebuju, nebo dokonce nemohu vytvaret dalsi profil)
    – neresim bezpecnost siti, instalaci viru (resp. snizuji rizko), apriklad na letistich apod.
    – v letadle a na cestach to pouzivam jako mp3 prehravac – ano, mozna to nesetri energii, ale je to podobne, jako ze si na prehravani mp3 neberu Windows, ksyz mam prirucni prehravac. Tady mam proste tohle. Uplne stejne na DVD.

    Mozna nekdo prida duvidy ci napady uziti, ale to neznamena, ze to je spatne. Do urcite miry mi to pripomina jednoduche zarizeni do auta pro deti – co umi kde co, ale zaroven to nejsou Windows, natoz s mym ostrym profilem :-)

  3. 3. MartensPh  13.11.2009  16:56:57

    2 Honzyk – dobré nápady na využití, ale umí to tyhle pseudolinuxové distribuce?

  4. 4. Honzyk  13.11.2009  17:38:06

    Neznam jich moc, ale ty, co jsou na ideapadech Lenovo, ano. Navic mne napadla jeste jedna vec. Nezapomenme, ze napriklad maji dost slaby vykon, ze nastartovat a pustit dvd z linuxu muze byt rychlejsi, nez probudit windows a pak spustit ve win DVD. Nemluve o tom, zze pocitam, ze v linuxu mozna bude vice cpu k dispozici, nez ve windows. Nebo se mylim? Pocitam, ze windows s aplikacemi sezerou vic na pozadi nez jednoucelovy linux…

  5. 5. Warcz  13.11.2009  18:16:38

    Na diagnostiku používám Slax Linux na flash disku a jinak Windows 7 a uspávám…

  6. 6. SlovaN  13.11.2009  21:55:45

    Vzpomínám si na kamarádův NTB Asus a tam měl nějaký ten linux, ale bylo to celkem k ničemu, správce disků a souborů to nemělo, a dalo se to použít opravdu jen jako nouzovka na net, skype a tak. Ten hlavní účel to vůbec nesplňovalo…chudý příbuzný v horších časech.

    Aby to bylo opravdu použitelné, mělo by to umět pracovat s usb disky, dále určitě přístup k disku (např. po hesle), každopadně nějaký ten správce oddílů, případně nějaké ty linuxové utility na kontrolu disku, přehrávač, textový editor a komunikátor. (asi nikdy neuskutečněný ideál).

    Každopádně mě napadá jedna věc, která možná bude, ne až tak těžce, realizovatelná. Někteří výrobci od dob Visty cpou do notebooku robson modul (nebo jak se ten krám pro prefetch souborů a urychlení startu počítače jmenuje) a pokud se nepletu, je to obyč 2GB rychlá flash paměť, která by snad měla být i bootovatelná…

    Voila :D člověk může nainstalit nové ubuntu a je za vodou…start extrémně rychlý (cca 15-20s), plně funkční systém, v případě vypadnutí disku, či systému, zůstává aspoň tato možnost… Ještě je tady možnost použití velmi malých usb flash disků, či ještě lépe systému na flash kartě…také výborná možnost…

    samozřejmě bootování nejde přes nějaké blbé tlačítko, ale co jsem měl notebooky (Acer Aspire 4920G a Dell XPS M1330) tak to tlačítko bylo v biosu naprogramované tak nevhodně, že nešlo použít nic jiného než kompletní obnova disku z DVD pro jejich funkčnost (= po instalaci linuxu bye bye, pokud si s tím člověk nepohraje). a ve výsledku tam člověk měl celkem hezký, ale trochu méně použitelný přehrávač…

    Kdyby ti výrobci aspoň to tlačítko udělali jako programovatelné…

    Ale i bez něj, myslím si že čtečka karet a modul s ARM procesorem a čipy pro periferní zařízení (displej, usb řadič) by byla pravá volba. Takové ubuntu s 24 hodinoovou výdrží by možná zazdilo i ty přechvalované windows.

    Proč jen se tak neděje? Že by tlak Microsoftu?

  7. 7. SlovaN  13.11.2009  22:00:55

    A nejsem zas až tak velký fanda linuxu (jedu na w7), nic moc mi nepřináší, spíše bere (slabší výdrž, soft, vývojové nástroje), ale to bootování je fakt rychlé a vše základní to umí a ještě to k tomu nevypadá špatně

  8. 8. Keff  14.11.2009  22:36:00

    SlovaN: „Proč jen se tak neděje? Že by tlak Microsoftu?“ – Nemyslím, podle mě je prostě zakomponování ARM system-on-chip do systému dosti nákladné (je třeba minimálně custom napojení na grafický adaptér a vstupní periferie, adaptace OS na konkrétní systém, vyřešení spousty use casů které se budou na ARM sekundárním čipu dělat, ale současný linux je, jako okrajové případy, neřeší, nebo řeší nepříliš přátelsky k uživateli), a výrobci se bojí, že za to uživatelé nebudou schopni zaplatit.
    Ale myslím, že sekundární ARM systém v NTB plánuje Dell…

    PS: Nejdál byl s tímhle HTC Shift – paralelně běží Windows Mobile na ARMu i Vista, oba mají přístup k 3G modulu, a pokud jsou zapnuté oba, lze mezi nimi synchronizovat data.

  9. 9. Radek Slovák  15.11.2009  1:15:51

    Mno, když se zamyslíte nad tím, kolik dnes stojí telefony s ARM platformou a vezmete si výrobní náklady pouze za procesor a čipovou sadu toho řešení bez konektorů, tak to nebude nějak extra hodně (hádal bych tak 50-500kč).

    Zakomponování? ale jděte :D rozdvojený výstup z klávesnice a touchpadu, rozdvojený vstup na displej, zdvojené připojení na jeden externí fyzický USB port, zdvojené připojení interních repráků, mikrofonu, kamery, případně externího audio vstup/výstup a je vymalováno :D to máte 7 blbých kabelů.

    Navíc se to celé dá implementovat na základní desku i s čipy ARM (hádám, že možná vyrábějí i all in one chip řešení) s tím že budou napojeny na fyzické porty všech per. zařízení. Systém se pak zapne jen jeden, buď x86 a ARM zůstane ve vysoké impedanci, či obráceně. Řešení určitě nebude drahé a už vůbec ne náročné na implementaci…prostě se to jen napíchne na současné spoje, případně přidají (de)multiplexory v místě propojení. (viděli jste z kolika čipů se skládá takový macbook air, či lenovo T400s?) :D Je to k smíchu jak jednoduché řešení to dnes může být.

    Co se týče toho systému, problém s ARM rozhodně není, Ubuntu je na něm již plně podporováno.

    Takže zbývá jen čekat jak pro tyto duální systémy budou mluvit marketingové a strategické oddělení firem a třeba se dočkáme. Ovšem myslím si že se notebook co vydrží až 24 hodin provozu nebude prodávat právě špatně ;-)

  10. 10. Keff  15.11.2009  3:49:47

    @Radek: Že je ARM SoC za pár dolarů vím, ale nemyslím si, že současné Ubuntu je ta pravá věc na notebooky – do 5s (aby se vyplatilo nečekat na naběhnutí windows) nebootuje ani na řádově výkonnějších systémech, než je ARM s šíří pásma pamětí nesrovnatelně menší než má běžné PC.

    Zároveň se někdo musí zamyslet nad systémem, UI a výběrem aplikací, tak, aby to rychle plnilo věci které uživatelé od „pohotovostního“ OS očekávají (Intel MobLin je tomu podstatně blíž než default Ubuntu nebo Ubuntu Netbook remix, ale pořád to ještě není ono), plus ideálně zařídit, aby mohl být OS na ARM třeba jen uspaný (a vzbouzet se za pár desítek milisekund, jako PDA).

    Neříkám že to není nemožné, ale že náklady na vývoj tak, aby to nebylo výrazně nepřátelštější než nabootovat do windows, jsou imho mnohem vyšší, než je cena ARM desky.

  11. 11. Radek Slovák  16.11.2009  13:16:59

    To je pravda, ALE kdo to jednou vymyslí, zrealizuje, tak na tom pořádně vydělá…já bych takovému notebooku dal rozhodně nejvyšší prioritu při výběru..

    Myslím si že s tím systémem zas takový problém nebude….Stačí tak 256MB rychlé flash pro hibernaci, 256MB RAM paměti, a systém může být klidně ten ubuntu.

    Vemte si že největší brzda systémů dneška je stejně extrémně pomalý disk (ve srovnání s rychlostí práce procesoru a pamětí).

    Stačí pak např. 1GB RAM, do něj nahrát kompletní systém např. linux podporuje zkopírování kompletního systému do paměti, programy na rychlou menší flash (třeba 1GB) a data uživatele na obyč flash kartu/usb disk.
    A máte systém nebržděný diskem, jen nahrávání programů může trvat pár sekund.

    Cca 600MHz je poměrně obstojné. XP by na podobném stroji (x86) běželo s 1GB RAM a rychlým diskem určitě velmi svižně.

    To je vlastně ten důvod proč např. W2000 na P3 700MHz je nepoužitelné….má to jen pomalou a hlavně malou 128MB SDRAM paměť, pomalé řadiče, pomalý disk. Se pak nečeká na procesor…

  12. 12. Radek Slovák  16.11.2009  13:21:01

    Výkon obyč procesorů (i 6-9 let starých) holt na obyč. kancelařinu již dost dlouhou dobu stačí….

  13. 13. swarm  19.11.2009  0:00:45

    DELL už to má vymyšlené a funguje to. Dokonce za to chce při konfiguraci jen asi o 3 tisíce navíc, což neni moc. To propojení na obě platformy dnes není tak složité. Však si vemte, že třeba obraz se dávno přenáší po sběrnici unifikovaným způsobem a grafická karta v modulu jako taková žádný přímý výstup ani nemá (proto neni problém s přepínatelnýma grafikama).

    Hlavní problém bude asi v tom, kdy se objeví odpovídající softwarová výbava. Současné pokusy totiž nestojí vůbec za řeč.

  14. 14. Martin Fous  21.11.2009  20:51:09

    Mě přijde, že je to docela bezpečnostní riziko. Člověk se nemusí ani obtěžovat lámáním hesla v Win, ale krásně rebootuje PC a má okamžitý přístup k souborům na disku, pokud nebude šifrovaný.


Napsat komentář