Byl jsem na ByteFestu 2013 (mini-report z akce)

Každý rok se snažím stihnout tuhle podzimní akci pro nadšence do staré výpočetní techniky. Poprvé jsem se zastavil jen jako návštěva na pár hodin a od té doby se pokaždé snažím pobýt o něco déle. Letos poprvé jsem si zkusil udělat čas a zastavil jsem se na celou dobu od pátku do neděle. Jak to dopadlo?

Nebudu vás napínat. Dopadlo to dle očekávání – byli tam jak lidé, tak i ty staré počítače, takže rovnováha vesmíru zůstala zachována.

Týden před akcí jsem začal přemýšlet, co bych vzal, protože zabrat tam na tři dny stolek a mít s sebou akorát moderní (pouze čtyři roky starý) notebook, to by se asi nehodilo. Za dostatečně retro jsem nakonec prohlásil přenosný počítač IBM PS/2 P70, který je zajímavý plazmovou obrazovkou. Další notebooky z virtuálního muzea jsem nebral – jednak je bych je pak z kufru auta musel tahat do druhého patra a jednak by tam na to nikdo nebyl zvědavý (holt málo retro).

Když jsem se ovšem hrabal v šuplíkách, našel jsem část své výpočetní historie, na kterou jsem už zapomněl. Našel jsem hromadu „kapesních“ počítačů z doby, kdy jsem ještě byl líný tahat každý den na vyučovací hodiny notebook. Nějak jsem je postupně zařízení upgradoval a kromě Psiona po dokončení své služby nešly z domu. Nakonec se jich doma nastřádalo víc než dost a kdy jindy se na ně ještě podívat než na podobné akci? Vzal jsem je tedy s sebou (tolik k časté otázce, zda handheldy sbírám – ne nesbírám, jen jsem je našel v šuplíku).

Role účastníka se od role návštěvníka v jistých ohledech liší. Předně při třídenní návštěvě je čas od času potřeba něco sníst, takže se v hloučcích běhá do okolních hospod a člověk může nabrat i nepočítačové zkušenosti – například, že servírka v nádražní hospodě je stále nasraná, že jí tam chodí lidi a něco po ní chtějí. Přes noc se spalo v nějaké zasedačce na zemi a v jejímž rohu ležel trenažér pro autoškolu. Bylo to moje první seznámení s trenažérem a s lítostí musím říct, že potenciál hardwaru znázorňujícího vnitřek Fabie II nebyl využit naplno – fyzikální model je na úrovni her z 80. let a ten tříválec vůbec netáhne.

Přes den to byla klasika tak, jak si ji pamatuju. Různé skupiny lidí holdujících nějaké platformě, pár univerzálních sběratelů všeho počítačového, co se jim vejde do sklepa, a sem tam nějaká výjimka, která je ochotna spájet si svou vlastní Amigu.

Loňský report bych tentokrát asi netrumfnul, protože jsem málo fotil. Letošní fotky s komentáři jsou na FB stránce NotebookBlogu.

Komentáře k článku

  1. 1. Puppy  14.10.2013  22:22:26

    Pekny pristroje a nadherne stare klavesnice. Na Tesla PMI-80 si vzpominam, to uz je cistej punk :-)


Napsat komentář