Herna a muzeum herních automatů kousek za Prahou

O víkendu byl otevřen zajímavý projekt herny vybavené starými automaty, které naše generace pamatuje jako skvělý způsob krácení času při cestě ze (základní) školy. Automaty bývaly pro mnohé prvním kontaktem s počítačovými hrami a svého času jsme do nich ještě jako děti naházely spoustu peněz. Teď si na těchto téměř zapomenutých strojích můžete znovu zahrát a na výběr jsou snad všechny klasiky.

Všechny automaty jsou předělány tak, aby se do nich již nevhazovaly mince, a příjem je řešen formou celodenního vstupného za 99,- Kč. Cena je podle mě příznivá a na dobrou věc rád přispěju. Nezbývá než doufat, že se herna uživí a nebude na překážku ani přece jen zapadlejší lokalita a pro Pražáky dlouhá cesta MHD.

Snad ze všech automatů lze sehnat hry do emulátorů, ale není nad to zahrát si něco na originálním systému třeba z roku 1980. Z historického hlediska by pozornosti neměly ujít vektorové automaty. Hodně zábavy jsem si užil u stříleček, kde se zaměřovač navádí pomocí otočných pistolí, a samozřejmě typických mlátiček (nechybí Street Fighter a Mortal Kombat).

Zápisek sepisuji z jednoho důvodu. Nemohu se zbavit dojmu, že se málo zapracovalo na propagaci projektu. Sám jsem se o ní dozvěděl jen náhodou z kruhů, které běžnou veřejnost zcela jistě míjejí. Nevím proto, zda se projekt udrží při životě a jak dlouho bude fungovat. Pokud tedy chcete zavzpomínat a okusit důležitý díl historie počítačových her, udělejte si někdy cestu okolo.

Více informací najdete na webu projektu.

Více fotek v původním rozlišení má logout ve své galerii. Brzy by snad měl publikovat také video, které při společné návštěvě pořídil.

Komentáře k článku

  1. 1. mrq  18.4.2011  17:44:01

    diky za tip

  2. 2. starenka  18.4.2011  18:23:49

    Jo, je to dost z ruky, ale stalo to za to. Ty vektorovy jsou opravdu sila. Krome klasiky asteroids by vam nemel ujit Space castle.

  3. 3. Michal Petrgál  19.4.2011  21:58:06

    Mně právě ta procházka napříč Červeným újezdem směrem do arény přišla velmi lyrická a tak nějak to hezky souvisí s odkazem těchto automatů. Mohu jenom doporučit. Asteroids a Galaxian perfektní! Pro mě byl rovněž zážitek s Monaco GP, ale prakticky na všem, co jsem stihl za ten den odehrát, jsem se královsky bavil. Určitě doražte, kdo rádi vzpomínáte na tehdejší dobu ohledně hraní v maringotkách nebo nádražích. Emulátory jsou sice skvělé, ale ani s patřičným herním panelem to stále není ono.

  4. 4. bonjoura  19.11.2012  11:40:54

    Ahoj, nevím jestli jsem to přehlídl, ale kde přesně se toto místo nachází? díky za odpověď.


Napsat komentář