Ochrana proti komentářům od málo trpělivých

obrazek z captchaDnes jsem chtěl odeslat jeden komentář na jednom serveru a nemile mě překvapila ochrana proti spamům. Ostatně podívejte se sami na obrázek, který se nacházel pod formulářem na příspěvek. Tohle už je dle mého názoru až příliš nečitelné. Já vím, že spam-boti jsou dnes na velmi dobré úrovni. Však jsem se sám ve škole naučil pomocí MATLABu provádět různé rozpoznávání pomocí speciálních algoritmů. To si pak lze poradit s rotací, transformací, rozmazáním i šumem.

Počítače dnes dokáží rozpoznat i z velmi špatné, rozostřené fotky několika aut čísla SPZek (focené třeba ještě z jedoucího vozidla). Mám na mysli i takové fotky, kde místo poznávací značky uvidí člověk jen šmouhu (pokud znáte takové ty americké „kriminální“ filmy, tak to, co tam předvádí, není úplně vzdálené od reality). Je tedy potřeba se pořádně zamyslet, dokdy je to ještě jen efektivní ochrana a kdy už je to spíše buzerace. Řekl bych, že na zmíněném serveru už tu hranici přesáhli. Příspěvek jsem nakonec odeslal, ale musel jsem 3x dát refresh stránky, než se objevil kód, který jsem byl schopen rozpoznat.

Komentáře k článku

  1. 1. maxxz  16.6.2008  19:27:37

    Hah to mi připomíná moji diskuzi s tebou na téma přibližování :))

    Jinak tyhle antispamový ochrany mě hodněkrát odraděj od toho něco napsat :)))

  2. 2. MadCap  16.6.2008  21:09:20

    Ehm, uz je to opravene – prehodil som to na "math question". Zvalim to na ale inych – "objednal" som si nahodenie captcha pre webform so sutazou, do ktorej jeden chudak postol 24 tisic rovnakych prispevkov a kolega to nahodil vsade, co som ako nalogovany/registrovany nevidel :).
    Mimochodom najuchylnejsiu obrazky ma aj tak rapidshare :).

  3. 3. kayman  16.6.2008  23:06:42

    Presne tak, na rapidshare.com to po takych 5 pokusov vzdavam..
    Najviac ma, ale prekvapuje, ze uz existuje soft, ktory tu macku vie najst lepsie ako clovek :D
    http://www.raymond.cc/blog/archives/2008/06/12/rapidshare-cats-captcha-hacked-and-auto-recognized-by-cryptload/

  4. 4. swarm  17.6.2008  12:54:42

    [3] Tak to je síla. Když to vidim, tak to neni zas tak těžké naprogramovat, aby to počítač rozpoznal. Pro lidi už je to holt asi horší.

    [2] No jo, boj proti idiotům je těžká řehole :-)


Napsat komentář