Tak nakonec klekl…

Už dlouho jsem nezažil takovou úlevu, jako právě tento týden, když jsem poslal na tiskárnu vytisknout 150 stránek své bakalářské práce (pro méně chápavé, jde o 3 výtisky po 50 stranách). Pokud jste měli pocit, že v poslední době tu toho moc nepřibývalo, tak to nebyl jen pocit. Byl jsem rád, když tu vyšel aspoň jeden článek za týden a někdy byl velký problém to dodržet.

Důvod je celkem logický. Jak jsem již psal před půl rokem, prodlužoval jsem si své bakalářské studium. Důvody jsem z části popsal už kdysi, a co jsem nepopsal, to si nechám pro sebe i tentokrát. Podstatné je, že po určité pauze jsem se v listopadu opět vrhl na svou bakalářskou práci, u které jsem si slíbil, že ji dokončím už v lednu (jinak bych musel žádat prodloužení zadání), což znamenalo vynaložit větší úsilí. Můj zadavatel práce mi totiž v zadání docela „naložil“ a já toho ještě zas tolik hotového neměl.

Až do Vánoc jsem proto tvrdě makal, abych měl hotové veškeré požadované softwarové vybavení a mohl se začátkem nového roku věnovat sepisování výsledného dokumentu (letošní svátky jsem si vážně neužil tak, jak bych si představoval). Druhý den po silvestru jsem začal sepisovat a po mnoha konzultacích a opravách jsem tuto neděli dokument čítající 50 stran dokončil.

Problémy s diskem

Aby to nebylo tak jednoduché, tak už někdy v prosinci mě začal zlobit disk v mém ThinkPadu. Sem tam to vytuhlo a disk přestal reagovat. V takové situaci nikdy nezbylo nic jiného, než notebook restartovat. Kvůli nemožnosti zapsat něco na disk, se samozřejmě neuložila ani událost do systémového protokolu, což se vlastně nedaří stále. To se pak těžko diagnostikuje chyba, když už mě o ní v případě výskytu OS nedokáže srozumět.

Mám sice on-site NBD záruku, jenže k čemu mi v takovém případě záruka je, když na disku mám data a potřebuju nějaký funkční systém. Když se pak člověk snaží využít každou volnou minutu, nepřipouští si, že by musel projít celý procesem reinstalace systému a následné instalace všech potřebných programů (kterých v případě mé bakalářské práce nebylo málo). Občasné BSOD a vytuhnutí systému jsem proto ignoroval a o to více zálohoval, kdyby se to zhoršilo.

Notebook tvorbu celé práce přežil a ještě jsem z něj posílal celou práci na tiskárnu. Budiž mu to přičteno k dobru. O necelé dva dny později však došlo k poslednímu záseku a nyní už není možné nastartovat OS. Disk se chová podivně i připojený externě k jinému notebooku, takže teď je spíše nutné zjistit, zda je problém v disku fyzicky, nebo jsem jen dokázal postupně rozložit souborový systém.

Až dorazí objednané SSD, tak se teprve vrhnu na čistou instalaci. Do té doby to nemá smysl, takže jsem si raději na dva týdny vypůjčil „náhradníka“ v podobě Toshiba Tecra R10 (14″, 1,89 kg) i s dokovací stanicí. Ještě že mi má práce přináší tento typ výhod.

Co bude dál?

Ještě je potřeba složit pár zkoušek a vyřešit nějak svůj notebook, ale potom by to tady zas mohlo být živější, protože příští semestr bude jen o přípravě na složení bakalářských zkoušek. Nápadů na články je hodně a momentálně jsem rád, když sepíšu vždy aspoň jeden z deseti. Taky ještě musím vymyslet, jak to tu tematicky pojmout. Dříve jsem se psal víc tak nějak „ze života“. Poslední měsíce už se věnuji jen notebookům jen čistě technicky a nevím, jestli je to přesně to, co jsem vlastně chtěl. Musím si rozmyslet, zda budu držet současnou formu, nebo se zas trochu „vrátím“ do doby o nějaký ten rok dříve.

Komentáře k článku

  1. 1. 3xP  22.1.2009  13:48:45

    Inak, este stale si neoznamil, ze co to bude za SSD… Myslim ze po poslednych udalostiach v Seagate a neustalom odkladani 7200.4 pokukuje po SSD viacero ludi, tak sa pls podel o svoju volbu (a nieze odpovies, ze az pri teste ked dorazi, toho cakania si vsetci uz odkrutili dost na tom Momentuse :P ). Dik ;)

  2. 2. danaketh  22.1.2009  16:18:34

    Gratuluji k úspěšnému dokončení bakalářky.

    Možná bys mohl některý budoucí článek věnovat diskům a SSD – takový menší test, jaký disk nebo SSD koupit/nekoupit. Uvažuji o výměně obou disků ve svém FSC za něco rychlejšího (5k otáček je fakt zlo) ale nemám přehled a nechci koupit zmetek :)

    Jo a k tomu disku – osvědčilo se mi „zaposlouchat“ se do činnosti podezřelého disku. Ve většině případů totiž hardwarově odcházející disk vydával podivné zvuky, byť i málo slyšitelné.

  3. 3. RakeW  22.1.2009  16:31:21

    Ta dock station na R10 je docela cvalík.

  4. 4. Smety  22.1.2009  16:47:29

    Docela zajímavé s tím diskem. Kamarádovi odešel ze dne na den na postarším HPčku. Do té doby žádné problémy, žádný podezřelý zvuk… Najednou BSOD. Od té doby zálohuje a zálohuje… :-)

  5. 5. swarm  22.1.2009  16:54:29

    [1] Objednaný je OCZ Solid Series 60 GB… je to levný MLC kousek už z té druhé generace, takže by měl pro mé potřeby postačovat. Problém je jen v tom, že už jsem to objednával přes 2 týdny, takže tam asi zavolám, kde se to loudá a případně objednám jinde (a možná i jiný kousek).

    [2] Na testy očekávám SSD od Intelu a vůbec se chystá víc recenzí SSD pamětí na notebook.cz. Zatím nemám tolik zkušeností (i když dneska jsem zrovna dorecenzoval VAIO TT21XN se 128 GB SSD Samsung), ale pak určitě něco napíšu i sem.

    [3] Ani ne, měl jsem tu mnohem větší. Na tohle téma už připravuju článek (i s fotkama dokyn, co jsem tu kdy měl).

  6. 6. jimm98y  23.1.2009  15:00:49

    Ten disk, který ti odešel, byl originální dodávaný s notebookem? Protože přesně to samé, co popisuješ, mne dělal nový Seagate 320GB 7200rpm v mém T61 – náhodné odpojování disku během práce, po cca dvou měsících podobných útrap (stávalo se to nejméně jednou za týden) mne nakonec poškodil nenávratně nejen systém, ale i šifrované disky s daty, které jsem měl naštěstí zálohované. Teď jsem za dvojnásobnou cenu koupil 320GB 5400rpm disk originální od Lenovo, tak jen doufám že bude fungovat bez problémů.

  7. 7. kuba  23.1.2009  17:06:38

    mohl byste prosim potom napsat, zdali jste s diskem spokojen? mam tu 64 a ac je disk celkem rychly (a hlavne nezhlucny :-)), tak ma obrovske problemy pri zapisu malych souboru…a je na tom hur, nez napriklad pametovka v SD slotu…cely pocitac se jakoby sekne a nejde nic delat…problemem je to napr. pri spousteni pluginu v mozille (gmail), kdy neni prvnich 10-30s mozne s NB temer nic delat…souvisle cteni je samozrejme zcela OK…instalace photoshopu (CS2) trva cca pul hodiny…

  8. 8. kuba  23.1.2009  17:07:37

    jo a gratuluji k bakalarce ;-)

  9. 9. swarm  23.1.2009  17:25:43

    [7] Až to bude doma, tak tomu pak věnuju určitě nejeden zápisek. To zasekávání není neřešitelné. Chce to trochu upravit systém, ale pak lze dosáhnout velmi dobré odezvy prakticky při všech činnostech: http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?t=47183

    [6] Ano, ten disk je originál k notebooku. Ty jsi s tím diskem pak udělal co? Podařilo se ti to nějak vyřešit, nebo bylo tvé řešení jen koupení jiného disku? Přemýšlím, že to nechám vyměnit v rámci reklamace. Nemám k tomu disku žádnou důvěru a ač ukazuje dle testu v BIOSu, že je ok, poškozená byla i recovery partition, takže asi nejde jen o obyč SW problém.

  10. 10. Ivan  23.1.2009  17:27:57

    Abys nakonec z toho SSD nebyl zklamán. Problém takřka všech, momentálně prodávaných, je, že používají interní řadič Jmicron, který má velmi malou cache. Při použití jako sys. disku je pak rychlost naprosto ubohá a práce takřka nemožná. Jediný, kdo tím netrpí je zatím intel, taky je vidět, že si za to nechá slušně zaplatit :)
    Pokud by to někoho zajímalo více tak opravdu povedený článek o aféře Jmicron na anandtechu: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=3403

  11. 11. swarm  23.1.2009  17:55:50

    [10] Dovolím si částečně nesouhlasit. Když se provedou ty tweaky na zmíněné stránce, tak to vůbec pomalé není. Mám to vyzkoušené a levnější MLC paměti už nasazují i někteří výrobci. Dneska jsem vracel VAIO TT21XN, které v sobě mělo MLC 128GB SSD Samsung s parametry na úrovni těch, co se prodávájí tak za ~7 tisíc. Rozhodně to nebylo pomalé. Ba naopak – bylo to plně srovnatelné s běžnými disky a zároveň podstatně lepší než 1,8″ disk z VAIO TT11XN. Žádné záseky jsem nepozoroval. Dneska jsem si vzal na recenzi notebook HP s Intel SSD (80GB) a zběžně nepozoruju žádný velký rozdíl ve výkonu při práci ve Windows Vista proti tomu vaiu.

  12. 12. jimm98y  23.1.2009  17:59:26

    [9] Nejprve mne napadlo, že problém bude způsobovat Active Protection, protože většina záseků nastala v autobusu cestou ze školy, popř. když jsem s notebookem nějak pohnul. Párkrát se to seklo i když jen tak ležel na stole, ale většinou to udělalo právě při přenášení. Kontaktoval jsem online podporu Seagate, kde mne technik na otázku, jestli to může být způsobeno Active Protection od Lenova v kombinaci s G-protection od Seagate odpověděl, že je to velmi pravděpodobné a v případě přetrvávajících problémů mám koupit jiný disk. Zakázání Active Protection nepomohlo, takže jsem nakonec Seagate vrátil a místo něj objednal originální disk od Lenova. Nyní na něj instaluji systém, tak uvidím, jak se to bude chovat dál. Zajímavé nicméně bylo, že po vrácení původního disku dodaného s notebookem (WD 160GB) vše fungovalo/funguje bez jediného problému. Jo a gratuluji k bakalářce :-)

  13. 13. kuba  23.1.2009  18:48:34

    chapu to tak, ze to neni az tak tweak, ale program, ktery „kesuje“ data do jednoho velkeho souboru a zapisuje je az pak ve velkem? ja to zatim vyresil tak, ze vyuzivam RAM disk a TEMP a jemu podobne mam nasmerovane do RAM disku a je to podstatne zrychleni, ale jako klasicky disk to porad neni…pokud se takove dotazy sem nehodi, tak prosim dejte vedet…diky

  14. 14. DEE  25.1.2009  21:36:14

    K té bakalářce gratuluju. Moc dobře znám ten pocit, kdy je kopa papíru konečně vytištěna a svázána :-).


Napsat komentář