Všehochuť: Je tohle normální?

nemyslis-zaplatisNerad se dívám v televizi na zprávy. Někteří lidé jsou sledováním zpráv úplně posedlí, ale držím se myšlenky, že až přijde konec světa, někdo mi to určitě řekne. Nejsem ale doma sám a občas je televize zapnutá, když zrovna večeřím.

Zaujala mě Česká protipirátská unie. To je banda takových sluníčkových lidí se zvláštním smyslem pro humor (předpokládám, že navíc placených z našich daní). Výsledky ve svých tiskových zprávách skládají z takových případů, jako že si nějaká holka natočí na starou Nokii film (část?) v kině. Kvalita zcela jistě taková, že už by se na to nepodívala ani ta holka, ale oni ji naháněli policajti společně s přestrojeným promítačem, jak kdyby byla vrah malých dětí. Nakonec si vítězoslavně mohou udělat další krutě vybojovanou čárku v boji proti pirátství. Jestli tohle jsou úspěchy, kterými se potřebují chlubit, tak to asi žádnou pořádnou práci neodvádí.

Opravdu jde o ten typ pirátství, proti kterému by se mělo bojovat? Opravdu je tohle společensky nebezpečné? Vlastně se vůbec divím, že ji rovnou na místě nezastřelili. Promítači by mohli fasovat kvéry, protože jedna kulka je určitě levnější než výjezd policie. Trochu mi to připomnělo logo kampaně Ministerstva dopravy ČR.

Taky bych chtěl být právník

Kauza kolem právnické fakulty v Plzni je docela veselá. Ukazuje se spousta špinavostí a prohřešků, ale Kyndl Kindl se stále usmívá, že je vše v pořádku. Na jednu stranu tu sice máme rychlokvašky z Plzně, na druhé straně jsou ale tací, kteří si sice pár let v lavici nejspíš odkroutili a jejich diplomová práce má požadovaný počet stran, ale… no, to se prostě musí vidět. Jestli se v Ostravě za tohle rozdávají magisterské tituly, tak by se to tam mělo zkontrolovat hned po Plzni.

Windows 7 EE a zlé Lenovo

Bál jsem se, že je to taková typicky česká vlastnost chtít všechno zadarmo, ale ne. Je to ve světě úplně stejné. Četl jsem si zápisek Matta Kohuta na lenovoblog.com a v komentářích ho tam málem kamenovali, že urychlený start Windows 7 za pomoci upraveného BIOSu nebude přístupný pro stávající modely ThinkPadů. Člověk si tam pak přečte, že teď jsou vlastně jejich notebooky na vyhození a že lenovo ze všech jen ždíme peníze.

Dobře, se stávajícím notebookem mi možná nenastartuje Windows 7 za půl minuty jako na testovacím kusu T400s, ale je to takový problém? Proti Vistě nová verze stejně startuje rychleji a pak taky: kdo potřebuje rychlý start, nevypíná systém úplně. Svůj ThinkPad kvůli starému BIOSu určitě nevyhodím. Naopak mě fascinuje naivní představa některých komentujících, kterým asi nedochází, že s tak výraznou úpravou BIOSu na současných modelech by se muselo utopit dost peněz v intenzivním testování, než se taková věc může pustit ven.

ThinkPad jako ThinkPad

Pro tentokrát u Lenova ještě zůstanu. Zaujal mě jeden starší článek, kde jeden uživatel popisuje výměnu ThinkPadu SL400 za R400. Ale když já řeknu, že SLko podle mě není pořádný ThinkPad, tak jsem hned označován za špatného. Aspoň vidím, že má někdo podobný názor na základě vlastních zkušeností.

Zaujala mě také v komentářích poznámka o společných dílech s notebooky Uniwill (ECS). Ty jsou asi největší žumpa, která se dá najít. Nevím, nakolik je ta zmínka pravdivá, ale kdo ví, kde si to ten ASUS vlastně nechal vyrobit…

Další notebook do rodiny

Konečně jsem pro otce koupil náhradu za jeho 5 let starý DELL Latitude D600. Největší důraz byl u nástupce kladen na výdrž baterií, nízkou váhu, tenký profil a nějakou rozumnou konstrukci. Stále jsem hledal u 14“ business notebooků, jenže ThinkPady (konkrétně špica T400s) otec zamítl kvůli prohozenému Fn-Ctrl a nemožnosti rychlého psaní čísel (= numerická klávesnice, nebo rychlé psaní přes Fn bez nutnosti přepínat NumLock). Toshiba byla hlučná a horká a DELL měl sice zajímavý E4300 (sic o palec menší), jenže za 50 tisíc ten zpracováním hodně průměrný notebook s poměrně slabou konfigurací prostě nestál (když daleko lepší T400s je za 40).

asus-u50-pro-tatu

Nakonec se ještě ušetřilo. Domů jsem si přinesl na recenzi 15,6“ ASUS U50 s papírovou výdrží 12 hodin (reálně 8), tichým a účinným chlazením, numerickou klávesnicí a bylo rozhodnuto. Koupila se vyšší konfigurace za směšných 20 tisíc, která má přepínatelnou grafickou kartu a Windows 7 Professional a vidím u otce spokojenost.

Trochu mě to vede k zamyšlení. Za kolik by se vlastně dal lehký 15,6“ notebook s numerickou klávesnicí, 10hodinovou výdrží a přepínatelnou grafikou koupit v business segmentu? Mám pocit, že by byl problém něco najít, i kdybych si odmyslel tu grafiku.

Komentáře k článku

  1. 1. Honzyk  6.11.2009  9:13:10

    Ta vymena notebooku me bavi. Rad ctu tyhle blogy a nazory. Vsimli jste si, ze krome recenzi novinaru malokdy vychazi tolik pozitivnich a takto rozsahlych recenzi (na cokoliv) jako tech negativnich? Ono to totiz potom vypada, ze kdejaka firma vyrabi sunt.
    Stejnym prikladem je automobilovy prumysl. Pozitivni blogy nikdo nepise, zato negativnich je vzdy dost.
    Protoze kdyz jsme spokojeni, neni duvod o tom tolik psat.

    Kdyz se podivate do IDC cisel, proda se tu neskutecne kvanta notebooku vsech znacek, ale blogu, i jenom tech negativnich, je minimum. Zato diskutujicich pod nimi je znacna kvanta rozdelenych do dvou nesmiritelnych taboru.
    Navic co vadi jednomu, nemusi vadit druhemu (priklad: spouste lidi i podle for vadi nekde praskle plasty na noteooku. Me ne, beru notebook jako spotrebni zbozi a dokud to nema vliv na funkcnost ci kompaktnost notebooku, neresim to).

    Takovy je holt zivot.

  2. 2. Zacker  6.11.2009  9:33:29

    Ostravská univerzita je celá taková … vtipná.
    Doufám, že to bude trvat ještě dlouho, než si tam regionální politici prosadí i plnohodnotnou lékařskou fakultu, důsledky by mohly být smrtící :D

  3. 3. volodjA  6.11.2009  9:43:58

    kyndl je kindl, nevim jestli to bylo s tvrdym schvalne :) ta kaluzova diplomka ti mozna prijde k smichu, ale muzu te ujistit, ze na spouste skol by to byla jedna z nejlepsich praci, pocet stran je dostacujici, je tam spousta textu kterymu nikdo z vyucujicich nerozumi, to je bezny vzpomen si na hodiny informatiky na SPSE 320 :) jediny co by se snad dalo vytknout je prevaha obrazku, ktere by spravne mely byt v priloze
    :)
    kaluzova diplomka stvrzuje jediny fakt, ktery je dlouhodobe znamy a to ze vetsina kvalitnich skol se nachazi na uzemi hlm prahy a ostatni vesnicke skoly jsou zrejme jeste jednodussi nez vsechny soukrome v praze…je to znama vec koho vyhodi z fsi cvut dostuduje v liberci, koho z pf uk dostuduje v plzni atd…

  4. 4. mobilcarl  6.11.2009  9:52:46

    No nevím, školy v Pze jsou asi těžší, ale co se znám s pár lidma, tak bereme tu stejnou látku. Jediný důvod proč v Liberci projde více lidí je dle mého názoru osobitý přístup profesorů. Většina předmětů mě baví, ale taková matika nebo statistika byla peklo a projít tím je opravdu dost těžké a zadarmo to určitě není.

    Ad k přírůstku notebooku.
    Ani se swarme nedivím. Dřív jsem byl proti Aceru maximálně odměřený a nyní, když bych si vybíral nový notebook, vybral bych asi acer timelina a nebo světe div se, macbook pro.

  5. 5. skvedo  6.11.2009  14:20:01

    A jakýmže jazykem je ta diplomka napsaná? Podíval jsem se zběžně jenom na pár stránek, ale takováto slova přímo bijí do očí: prípadne, mužete …

  6. 6. tark  6.11.2009  15:59:02

    Tohle taky nechápu. Za tu diakritiku by mu to IMHO měli okamžitě vrátit.

  7. 7. Zacker  6.11.2009  16:49:56

    Z diakritiky jde jenom vidět jen to že OU neměla finance na software od Adobe.

  8. 8. wizaard  6.11.2009  17:01:48

    Zdravím Swarma! Koukal jsem jak blázen, proč že dnes lidi tak chodí zrovna na můj blog a zrovna na článek o výměně SL400 za R400, ale už mi je vše jasné ;-). Ano, ThinkPady současné řady SL nejsou zrovna vydařené (tedy v porovnání s ostatními notebooky Lenovo), nová generace (SL410/510) ale vypadá v některých ohledech líp (jiné víko displeje, podle mě trochu lepší provedení šasi základny, …), tak uvidíme.

    Honzyk: Já jsem ale napsal i další zápisky a jinak nikde nijak Lenovo neočerňuju – ani bych si to za to, co pro mě udělali, nedovolil! Viz. třeba můj článek/příspěvek o rozdílech mezi řadou SL a R.

  9. 9. toncek  6.11.2009  17:13:56

    Studuju sice VŠB v Ostravě a o OU si myslím své, ale s takovouto prací by mě vyhodili už na střední škole, natož na VŠ. Nedovolil bych si to odevzdat ani jako semestrální projekt někde v prvním ročníku !

    Je to opravdu reálná a obhájená práce nebo si někdo dělá pouze srandu?

  10. 10. Warcz  6.11.2009  18:23:45

    Tu práci jsem nečetl ale mam podobný názor jako ty a to i o VŠB. Nechápu jak můžou mít hodnoceny semestrální projekt 14 kredity a diplomku 16 kredity. Dohromady 30 kreditu. To je 1 semestr ?!?

  11. 11. toncek  6.11.2009  20:33:50

    Nevím kde jsi přišel na Semestrální projekt, který má 14 kreditů? Studuju informační technologie, za celou dobu studia jsem neměl předmět, který by měl víc jak 8 kreditů. Tyto osmikreditové předměty patřily mezi ty nejtěží (Teoretická informatika, Matematická logika). Byly předměty, kde byly 4 hodiny přednášek, 3 hodiny cvičení + 3 hodiny domácí příprava týdně. Jinak se většina předmětů pohybuje v rozmezí 2 – 6 kreditů.

    Za celou diplomku je dohromady 30 kreditů. Na její vyprocování máš 3 semestry. V prvním je ohodnocena 4 kredity, v druhém 10 kredity a ve třetím 16kredity. Je to odstupňováno podle toho, kolik času by jsi měl diplomce věnovat. V posledním semestru je to prakticky hlavní náplň studia. Já mám např. příští semestr pouze diplomku + jeden šestikreditový a jeden dvoukreditový předmět.

    Pravidla jsou všude stejná je potřeba za 2 roky magisterského studia získat minimálně 120 kreditů. Přitom povinné předměty za ty 2 roky jsou dohromady 4, a to za 28 kreditů + diplomka samozřejmě. Zbytek je na uvážení studenta co ho zajímá a jaké předměty si zvolí.

    Odkud máš takovéto zkresléné informace? Osobně si nemyslím, že VŠB je nějaká flákarna či dávačka..

  12. 12. Radek Slovák  6.11.2009  22:02:47

    No tak co se týče té diplomky, tak mi to zase až tak úplně nejhorší nepříjde. Tipoval bych to sice na E, ale E je taky známka.

    Na té práci možná hodnotili kladně kompletní pojetí dané problematiky. Hned se tady nedivte uražení „odborníci“, za odborný text se považuje i text jako je učebnice pro začátečníky, či všestranné shrnutí problematiky.

    Na druhou stranu, abych jen nechválil.. Ty diagramy, to vážně? :D To snad kreslil v malování a ještě silně pod vlivem :D. Rozházení částí databáze taky působí celkem zajímavým dojmem (jako že tam nic není :D). A další pseudo diagramy? WTF? to snad ani neexistuje. :D

    Aby bylo jasno kdo hodnotil: Mám titul Bc. Fakulty informačních technologií VUT v Brně. Bakalářku mám za A (Distributed Raytracing). Prý bych s tím obhájil v pohodě i diplomku (mírně podprůměrnou) :D Myslím si, že naše škola, ve které když student chce, má vysokou úroveň, když chce prolézt, dokáže to, ale nesmí to být moc okaté.:)

  13. 13. wizaard  7.11.2009  0:34:14

    Mně ta diplomka taky nepřijde nejhorší – jasně, je to takový mišmaš „PHP a MySQL pro začátečníky“, manuálu k PHP a nějakých nahodilých informací, nicméně jde to. Ale, jak už psal kolega, obrázky jsou tedy opravdu, ale totálně hrozné :-).

  14. 14. Honzyk  7.11.2009  5:34:09

    [8] wizaard: ja mel hlavne na mysli to, ze kazdy muze narazit na vadny kus. I bugatti udela spatny a problematicky kus auta, az jich vyrobi milion. To je proste spicka ledovce.
    A pri dnesnich cenach se divim, proc si lidi nekupujou Rka. Eviddentne SLka maji cilovou skupinu.

  15. 15. Warcz  7.11.2009  8:14:53

    Promin špatně jsem se podíval ale i tak 30 kreditu za semestralky a diplomku. Ja mám 10 za diplomku a 5 za semestrální projekty. Proti povinné skladbě nic nemam, ale tohle mě dostalo. prostě 30 kreditu celkem mi přijde úlet proto by mě zajímalo jak to je jinde. Hodnota obou prací by měla být stejná ale kreditově to máme poloviční.

    PS: kdybych chtěl studovat informatiku tak jdu osobně na FIT.

  16. 16. toncek  7.11.2009  11:53:30

    Ok. Úroveň by určitě měla být stejná, proč je to u nás za 30 a jinde za 15 netuším.

  17. 17. wizaard  7.11.2009  13:06:43

    [14] Honzyk: Ale tak samozřejmě, však já taky oficiálně zastávám názor, že jsem měl vadný kus ;-).

    Co se prodejnosti SL týče – od Lenova je to celkem „chytrý marketingový tah“, že na SL nalepil ThinkPad – lidi vidí ThinkPad za super cenu s výbavou, jakou mají třeba Acery, ASUSy, MSI, a tak jsou šťastní a berou SL! Kdyby si ale koupili Rko s WSXGA+ displejem a dedikovanou grafikou, cena je maličko jinde (v současné době za R500 cca 24.000, za SL500 20.000). Ale kde jsou ty 4.000, jim už nikdo nevysvětlí…

  18. 18. tubler  12.11.2009  17:41:03

    ta diplomka je fakt mazec, ten člověk snad nikdy nic neslyšel o tvorbě odborného textu. Použitá literatura je úplně z cesty, chybí závěr, obrázkům se dnes chechtala půlka třídy :) hlavně že se ten člověk na svém blogu/webu ohání titulem jak splašený. Zajímalo by mě, kolik ho to stálo obhájit (ne času, ale peněz). Neskočí někdo z Ostravy do knihovny a nenaskenuje sem posudky?

    Jinak u nás v Plzni (FELka ne u Kindla) je za diplomku kreditů 9, je to ale nespravedlnost :(

  19. 19. peter  12.11.2009  18:18:49

    swarm: co si myslis o tej obrazovke? Neleze to pri praci tak trosku na „city“? (ta uhlopriecka)

  20. 20. Kvakunek  23.11.2009  22:16:08

    to pdfko mohla být klidně nějaká beta verze ,tohle nemohl nikdo nikdy odevzdat jako diplomovou práci …a ne,nejsem z VŠB :-D


Napsat komentář