Bytefest 2016: report z akce

Celý víkend byl na Smíchově v zaplivané nádražní budově oblíbený sraz nadšenců pro staré počítače, který jsem si nemohl nechat ujít ani já. Po letech jsem se rozhodl, že přinesu některé ze svých starých notebooků, aby mě něco donutilo ověřit jejich funkčnost a některé opravit. Návštěvníci nakonec mohli vidět na desítkách exemplářů postupný vývoj přenosných počítačů od roku 1982.

bytefest2016-01

Bytefest je jednou z akcí, na které se těším celý rok. Je tam spousta fajn lidí a počítače, které běžně nemám možnost nikde potkat. Na rozdíl od muzeí, jsou zde ty počítače zapnuté, můžete si k nim sednout a zažít jejich používání na vlastní kůži.

Každý rok k přípravě na akci zaujmu jiný přístup – někdy mám chuť toho vzít více, někdy naopak beru jen jeden až dva počítače. Tentokrát jsem ze svých standardů vybočil a rozhodl jsem se přitáhnout většinu toho, co mám doma. Říkal jsem si, že jestli ne teď, tak už ty staré notebooky nikdy nevytáhnu, což by byla možná škoda. Spolu s nimi šly do auta ještě dva počítače od SGI a monitory k nim (všechno pěkně těžké). UNIXové stroje jsou samozřejmě o síťovém spojení, takže nutnou výbavou byly vedle všech elektrických prodlužek ještě kluba ethernetových kabelů.

bytefest2016-02

bytefest2016-03

Zapojení všeho trvalo docela dlouho a proti očekávání jsem se nakonec rozlezl přes pět stolů. Ukázalo se, že elektrických zásuvek je pořád málo, takže všechny notebooky nemohly běžet najednou – během akce jsem je proto jednou za čas přepojil, případně něco konkrétního na požádání zapnul.

K mému příjemnému překvapení měli lidé o výstavku zájem, ptali se a zkoušeli počítače, takže celého toho úsilí s nakládáním a vozením nelituju. Přesto s jistotou mohu říct, že příště už se s tím vším nebudu tahat. Kdo to chtěl vidět, měl možnost letos.

bytefest2016-04

Sám jsem na akci nějaký ten hardware rozdal, ale stejně jsem si toho domů nakonec odvezl víc, než kolik jsem toho přivezl. Jeden postarší pán přinesl na akci velkou tašku s notebookem Bondwell. Prý ho koupil v roce 1985 v Hongkongu a dle všeho na něm překládal dokumenty nějaké zahraniční firmy, která chtěla spolupracovat s československými podniky.

Právě tento notebook možná použiju na příštím Bytefestu, protože má grafický adaptér CGA (tedy to samé, co původní PC) a je na něm kompozitní televizní výstup. Mohl by tedy v kombinaci s televizorem posloužit na ukázku, jak vypadaly hry na původních PC.

Nejspíš k tomu přihodím ještě nějaké SGI a možná i Commodore PET, ale to bude tak maximum, co by se mohlo příští rok na Bytefestu ode mě objevit. Minimálně to bude příjemná zpráva pro ty, kterým jsem zabral stoly uprostřed místnosti. Příště se totiž raději budu věnovat pokecu s ostatními a zkoušení různých počítačů okolo.

Chcete-li vidět komentovanou kompletní galerii fotek, pokračujte do alba na facebookové stránce NotebookBlogu.

Pokud máte systém/prohlížeč, se kterým se na Facebook nedostanete, můžete si stáhnout všechny fotky v plném rozlišení ZDE (~500 MB). Budou tam asi týden, než je smažu.

Komentáře k článku

  1. 1. Nox  19.10.2016  16:58:01

    Super akce, ja dekuji zejmena za zapujceni PSIONu na vyzkouseni.

  2. 2. swarm  19.10.2016  20:48:04

    [1] Bylo to tam dost hektické, ale mohl jsem tam býval ukázat i nějaké aplikace (na kartě byly instalátory). Věřim, že příště, až tam toho budu mít minimum, bude možné lépe někomu něco předvést.

  3. 3. Nox  20.10.2016  13:46:55

    2. Chvili to tam bzucelo jako v uli. Pristi rok mam v planu jet zas, klidne bych se nechal zaskolit do EPOCu.

  4. 4. swarm  22.10.2016  8:05:56

    [3] Na školení EPOCu bude určitě vhodnější třeba Logout, který seděl hned vedle. Já byl vždy jen uživatel-konzument, který to měl na zápisky a náčrtky ve škole. Nicméně věřim, že i tohle se dá zrealizovat.


Napsat komentář