Japonci a jejich odvěká láska k notebookům

Není náhoda, že právě Japonci se tak zasadili o přivedení notebooků na světový trh a že u nich můžete vidět tolik zajímavých zařízení sahajících na hranice možností miniaturizace. Z jejich strany to není otázka stylu, ale řešení odlišné situace.

Oproti Evropě a Americe se v Japonsku osobním počítačům tolik nedařilo. Teď nemyslím domácí počítače nadšenců. Problém byl hlavně ve firmách, kde o ně nebyl tak velký zájem (zejména v porovnání s USA, ale neznamená to, že by se snad klasické desktopy v Japonsku nevyskytovaly). Nešlo snad o vykreslování jejich složitějších znaků (místo IBM PC tam kraloval NEC PC9800 s výrazně lepšími grafickými schopnostmi), ale o nedostatek místa. Něco, co si tenkrát nikdo tady, kde mají lidé klidně celou místnost jako pracovnu pouze pro sebe, nedokázal představit. Místo je prostě v Japonsku cenné a nikdo si ho nechtěl zaplácnout velkou neskladnou krabicí s monitorem.

Není divu, že v roce 1989 se dočkal první notebook uvedený pro japonský trh tak vřelého přijetí. Šlo o upravenou Toshibu T1100 prodávanou pod názvem Toshiba DynaBook (tento brand Toshiba v Asii stále používá). Vřelého přijetí se dokonce dočkala navzdory nekompatibilitě s jejich standardem PC9800 a přispěla pozdějšímu proniknutí standardů IBM. Úspěch byl prakticky okamžitý – během půl roku najednou tvořily notebooky přes 35% japonského trhu s osobními počítači a vytlačily do té doby používané jednoúčelové elektronické diáře (jednoduché databanky pro psaní a ukládání kratších textů).

Opravdu osobní počítač

Nemusíte být velcí pamětníci, abyste postřehli, kdy u nás prodeje stolních počítačů byly překonány prodeji notebooků. Je to jenom pár let. V Japonsku ovšem tvořily notebooky přes polovinu trhu už někdy v letech 1991-1992. Tím notebooky nemyslím žádné 10kg stroje jako byly dlouho v USA, ale něco opravdu kompaktního s hmotností okolo 3 kg, co funguje na baterii a můžete to odnést v batohu.

Zde se výrazně liší přístup Evropy/USA a Japonska. Pro naši západní civilizaci byl tou dobou (1991) pod názvem notebook* chápán také počítač s hmotností 3 kg, ale obvykle šlo o plně vybavený stroj s rychlým procesorem (386), dostatkem RAM (2 MB) a cenou mezi $4000-6000. Šlo tedy spíše o nástroj pro pracovníky na cestách, který plně nahradí stolní variantu.

To v Japonsku byla situace jiná kvůli větší poptávce po mobilních strojích v podstatě u všech kategorií uživatelů. Jejich notebooky se pohybovaly v cenovém rozpětí $1500-3000. Ty levnější neměly podsvícené obrazovky, žádné pevné disky, ani rozsáhlou nabídku konektorů. Byly jednoduché a ne moc rychlé, nicméně dostupné všem. Hlavní předností pro Japonce nebyla možnost pracovat na cestách, ale rozměry a celková skladnost. Šlo o tu možnost mít svůj vlastní plnohodnotný počítač, který po použití zaklapnete a vložíte do šuplíku. Oni už tehdy vnímali počítač mnohem víc jako osobní v tom smyslu, že spíš směřovali k tomu, co je dnes běžné i tady – tedy jeden člověk na jeden počítač.

U nás to už není jiné

Dá se říct, že v tomto přístupu byli Japonci napřed, neboť dnes je chování západního světa podobné. Lidé raději upřednostňují notebooky (nebo jiná mobilní zařízení) před stolními počítači. Ne snad, že by nám ubylo prostoru, ale těch počítačů okolo jaksi přibylo. Dříve se celá rodina podělila o jeden počítač někde v obýváku, ale dneska už je běžné, že má každý svůj vlastní, a ta představa pětičlenné rodiny někde v bytě, jak má každý kout vyplněný počítačem, není moc reálná. Nejspíš ani v rodině zatvrzelých ajťáků.

Nedávno jsem se bavil s kamarádem o hraní her a došli jsme k tomu, že on by si klidně zahrál, ale konzole mu z nějakého důvodu nevyhovují a u stolního počítače zas neví, kam by ho v jejich bytě s malým dítětem dal. Takže nakonec kdyby chtěl hrát hry, tak by si musel pořídit nějaký multimediální notebook, který by měl mimo hraní uklizený v poličce.

Tohle není zas tak atypický případ. Vlastně je to docela běžné, když vidím, s jakými požadavky lidé hledají nový notebook v diskuzích. Když se tak nad tím zamyslím, ani já to nemám jinak – mám vedle pracovního notebooku ještě jeden herní, který bych desktopem nahradit nemohl. Už jen proto, že jen zřídkakdy si jdu zahrát zrovna u sebe v pokoji.

 

*) Neni rok, abych někde nečetl, že slovo notebook se pro počítač v anglicky mluvících zemích vůbec nepoužívá, protože notebook znamená pouze poznámkový blok (ten papírový). Nesmysl. Notebook a notebook computer jsou například v americkém odborném tisku naprosto běžné pojmy od doby, co se začaly prodávat přenosné počítače s hmotností okolo 3 kg.

zdroj obrázku: wikipedia

Komentáře k článku

  1. 1. Honza  11.4.2013  20:52:40

    Další zajímavý článek :) Já taky preferuji Notebook ale na hry mám stolní PC (C2D 3ghz, 4gb ram, NVidia gt430, 1280gb hdd). Mít více peněz, koupil bych si jeden pořádný výkonný noťas a ten měl na vše.
    V japonsku jsou vždy o krok napřed co se týče technologií :)

  2. 2. MCA  13.4.2013  23:52:22

    U nas mame zatim ctyrzubou princeznu, cili test pritahovani stolnim pocitadlem nejaky ten tyden pocka (zatim vali sudy a mydlit + kousat vse v okoli), nicmene i presto mame dva laptopy, svuj 8470p a X220 drahe polovicky. Oba cestuji po byte, do prace a X220 jezdi v kocare. Jsou zkratka prakticke, ale neumim si predstavit, ze bychom meli strihat z kamery nebo zrcadlovky na laptopech. Nastesti s timto nazorem souhlasi i draha polovicka, jez sice zavrci, ze se nam doma premnozil hw, ale oba servery, routery a diskova pole uspesne ignoruje, jsou-li ve sklepe. Porad chapu notebook, jako vhodny a prakticky doplnek, nikoliv jako nahradu plnohodnotne workstation s poradnou diskovou farmou, tremi panely a Xeonem. Notebook nema vykon na to, aby utahl praci s DB (Oracle, MSSQL), nebo Premiere Pro. Sednout si brzy rano s notebookem na terasu, vychutnat si klid, kavy a vyridit postu, precist errata/mail. konfery ma neco do sebe.

  3. 3. swarm  14.4.2013  13:15:30

    [2] Pro mě notebook nedokáže být náhradou desktopu pouze v otázce ergonomie. Ostatně mě stačí mixovat stopy z koncertních nahrávek a notebook je po stránce integrovaných I/O součástí v podstatě mimo hru. Tohle je v podstatě minimální setup pro takovou práci a zdaleka nejde o něco, co by šlo nazvat profi (nicméně pro účely našeho sdružení je víc než dost):

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=515523041845423&set=a.304322039632192.73749.304315796299483&type=1

    …ale pokud jde o výkon, tam mi stačí Core2 Duo T9900 @3,2Ghz v zadokovaném ThinkPadu (Cinebench R11.5 CPU: 1,89 pts), přitom v poličce mi leží Acer Ethos s prvním QC Core i7 (CPU: 2,85 pts). Kdybych opravdu chtěl výkon, mám doma HP z600 s dvěma 6core Xeony (CPUs: ~14 pts = 7x vyšší výkon než má ThinkPad), 32GB RAM a profi grafikou. Nakonec ale stejně většinu věcí dělám na ThinkPadu (de facto 3 roky starém). Celkem tedy chápu, že spousta lidí si s výkonem dnešního notebooku vystačí. Pro mě je nutnou podmínkou pouze velké a výkonné SSD.

    Teď mám tady doma třeba DELL E6430 s čtyřjádrem Core i7 (základní takt 2,6GHz, turbo ani nevim), 8GB RAM a 256GB SSD. Výkon (CPU: ~6 pts) více méně odpovídá rok starým základním workstation s jedním čtyřjádrovým Xeonem Sandy Bridge. To není vůbec špatné na plně vybavený 14″ notebook s hmotností 2,2kg. Výkon tedy neberu jako zásadní problém ani pro nějaké činnosti jako úprava fotek ze zrcadlovky, či sestřih FHD záznamu z dovolené. Stroje jako to domácí HP z600 maj pak význam až ve chvíli, kdy jde třeba o zpracování vizuální stránky reklamy/dokumentu/whatever v Adobe AE pro klienta.

  4. 4. MCA  14.4.2013  17:54:56

    Chapu, ale muj pripad to bohuzel neni, nebot ziju v dobe „uz vcera bylo pozde“. Sice mam „jen“ 3520M 2x8GB 256GB SED, ale neumim si predstavit, ze by zastoupil workstation (i tu domaci). Nejaky ten Lightroom asi ano, Premiere Pro ciste z nouze, ale simulovat/ladit/prevadet DB s pouzitim virtualu uz nikoliv. S dockem bych si vystacil na Ent. Managerem, Visual Studio (ECC pro lazeni/buily/kompilace skoro nutnost, hledat duchy nemim) vykonem jiste. Ja si nevyberu i kdyz by si mi to treba libilo, bohuzel. Ja osobne se nehrnu ani do Premiere Pro, pouze musim (jsou to cestopisy, ucebni pomucky, dokumenty pro mistni skolu – nejaky ten efekt a mapove podklady atd). Nevyberu si, kdyz si nemuzu ten vykon vzit jinde (i kbybych chtel, tak stejne ia64 HP-Ux musim jinde) a nevyberu si, s2011 s C602 skalovat diskovy vykon co to jde.

  5. 5. Michal  14.4.2013  21:12:32

    [2] Dle mě na většinu profi práce výkon vhodného notebooku není problém. Spíš jde o kvalitní periferie ( monitor, klávesnice, myš, tablet atd). Nedávno jsem mohl používat T530 s čtyřjádrem 3820QM ( 2,3-3,3GHz, Cinebench R11,5 CPU: 6,2) s NVS Quadro 5400 a renderovací výkon v OpenCL ( testováno na Luxmark2.0) celé sestavy byl nepatrně vyšší než Workstation s 6jádrem XEON E5645 s Quadro FX3800. Výkon GPU notebooku byl při HDR scénách až 2krát vyšší než FX3800 ( výsledek CPU+GPU v tomto případě jen o 10% ve prospěch notebooku). Vzhledem k tomu, že procesor i grafika v notebooku mají samostatné instrukce při akceleraci kodování/dekodování AVCHD videa, tak reálný výkon při práci s videm ze zrcadlovky bude ještě vyšší. Tím chci říct, že výkon VHODNĚ VYBRANÉHO notebooku není pro náročnou profi práci problém, ve výsledku to bude jen o těch periferiích (velký profi monitor, ideálně dva; klávesnice, myš, na grafiku tablet, na střih nějaké jog shuttle zařízení apod) než o hrubém výkonu sestavy.

  6. 6. Python.P  15.4.2013  4:40:08

    [5]u profi práce s videem ti bude stejně scházet výkon diskového systému :)

  7. 7. swarm  15.4.2013  7:47:26

    Diskový výkon už s SSD nevidím jako takový problém. Stačí si propočítat bitrate zdrojových vrstev (těch, které nejsou renderované) a bitrate výstupu. S něčím takovým moderní 256/300/512GB SSD nemá problém. K tomu pak stačí hodit místo mechaniky ještě jeden větší disk (1TB, klidně 5400rpm) a dá se pracovat.

    Spíš jsem měl problém, že když jsem ze svého notebooku přesedlal na workstation s dvěma zaraidovanými 10k rpm disky čistě na OS, bylo to na mě trapně pomalé.

    Nevýhodou notebooku proti stolnímu kompu je, že tam jednoduše nevytvoříte 30GB ramdisk, protože dneska běžně seženete jen 8GB so-dimm moduly a spousta velkých notebooků už nabídne pouze dva sloty. Těch počítačů se čtyřmi sloty jen za poslední tři roky většina zmizela (můj Ethos z 2010 teda ještě podporuje 4x8GB).

  8. 8. Michal  15.4.2013  8:36:30

    Konkrétně ta T530 měla mSATA SSD. SSD místo původního disku a 1TB místo mechaniky a 16GB DDR3 1600MHz RAM. Co mám odzkoušeno na velké střižně, tak i nové 15000 ot disky jsou násobně pomalejší než tato SSD. Navíc tu NASku nebo datový server mohu mít doma tak jako tak a jen k tomu připojím notebook místo stolního. Omezení je opravdu jen v té RAMce, kde na Stolním PC mám 64 a 48GB RAM, ale i tam se to projevilo až po přechodu na SSD, protože jakmile se zaplnil RAMdisk, tak výkon šel na 30% a čekalo se jen na zápis na disky. Já netvrdím, že nejvýkonnější notebook může být stejně výkonný jako nejsilnější workstation, ale že už ten výkon je takový, že neomezuje.

  9. 9. MCA  15.4.2013  18:49:26

    Kdyz zapomenu na multi-workload (SSD jej bytostne nesnasi), bude prvni minutu SSD velmi rychly a zacne rapidne degradovat – consumer velmi rychle. Vsak ja souhlasim, ze vykon uz tam je, jen rikam, ze pro me pouziti (virtualy, databaze, obcasne Premiere Pro a sem tam Lightning – az moc jste se chytli Adobe)jeste laptop neni. Mluvime 8x8GB ECC E51650, 2xDP I/OAT s 5tici disku (DirectI/O), to dela chleba.

    Ciste pro zajimvost Swarme, co je v tom Dell za SSD? Samsung 470?

  10. 10. Jirka  17.4.2013  17:25:54

    Ohledně toho multi-workload, tak to rozhodně není problém u kvalitních SSD. Konkrétně Intel 320 anebo Samsung 840 Pro s tím problém opravdu mít nebudou (Kingston V200, a jiné levné s tím samozřejmě problém mít budou).

    Testovali jsme tato SSD ve spolupráci s Adaptec řadiči řady Q jako Read/Write cache, dále také s obyčejnými integrovanými řadiči + SW FancyCache a také jen jako obyčejné disky připojené přímo na desku. Sloužili jako úložiště pro virtuální počítače (VDI) a nikde jsme nezaznamenali žádný problém s výkonem (nebo s degradací výkonu). Bootování 10 virtuálních počítačů najednou, práce v AutoCAD MEP + načítání výkresů (u několika uživatelů najednou), atd.. Naprosto bez problémů. Problém byl leda s výkonem procesoru, protože AutoCAD je single-thread aplikace (kromě několika málo příkazů), a na 100% plynulou práci by byl potřeba procesor s frekvencí 20-40GHz (v dnešních měřítkách).

  11. 11. swarm  18.4.2013  18:13:38

    [9] Přiznám se, že netuším. Doma už je tolik SSD, že se v tom ani nevyznám. Ale v podstatně pomalejším ThinkPadu mám alespoň ten Intel 320 (300GB) a nemám tam problém s výkonem (ani při maximálním vytížení). Vlastně už moc dneska netušim, kde se mi z hlediska výkonu může vyplatit dát plotnový disk.

  12. 12. volodjA  27.5.2013  8:55:15

    Ahoj Jirko kdy napíšeš knihu? Těsím se na tvojí první monografii. :)


Napsat komentář