Samostatný blog o starých počítačích na tumblr

Staré počítače jsou mou kratochvílí asi odjakživa. Mám spoustu nepracovních zálib, ale když už jsem úplně unavený a nechce se mi nic dělat, je to právě čtení dobových i aktuálních článků o starých počítačích, případně rovnou hraní s nějakým skutečným hardware, abych si ověřil, jak to doopravdy bylo. Historická témata totiž mají velkou výhodu: když si dáte na půl roku pauzu, nic se nezmění*…

r89r5436m

Počítačová historie není tak dlouhá jako historie jiných oborů. Přesto už je dostatečně rozsáhlá, abyste si i po patnácti letech studia mohli říct: „ha, tohle jsem nevěděl“. Nezajímám se jen o technologii, ale také o prostředí, ve kterém se používala, obchodní rozhodnutí a postupný vývoj trhu. Ač to dělám hlavně pro zábavu, jako vedlejší efekt mi to pomohlo lépe pochopit moderní počítače (domácí i enterprise), co stojí za některými rozhodnutími výrobců a v neposlední řadě mi to dává určitý přehled, k čemu ta rozhodnutí mohou vést. Čím více se o historii počítačů zajímám, tím více vidím, jak se opakuje, a úspěchy i neúspěchy mají ve výsledku stále podobné důvody.

Sem tam se mi v mobilu nahromadí fotky z mých aktivit kolem starých počítačů, nebo najdu nějakou zajímavou informaci, kterou bych někde sdílel. NotebookBlog by pro to nebyl ideální formát, protože krátké postřehy by se mísily s původními dlouhými články a celé by to bylo nepřehledné. Navíc ne každého stará technika zajímá. Na tumblr.com jsem si proto založil mini-blog, který by měl tuto potřebu sdílet řešit. Rovnou jsem ho začal psát v angličtině, abych měl důvod psát nějaké texty, kde mě to donutí dávat pozor na pravopis a třeba si to po sobě i přečíst. V práci sice používám angličtinu 80 % času, ale když jsou na druhé straně každou chvíli Číňané, Afričané a Indové, začnete různé chyby přehlížet a používání čehokoli nad rámec nejjednodušších sdělení je kolikrát jen komplikací v komunikaci.

Kde druhý blog najdete? Lze použít tlačítko v horní černé liště, nebo odkaz v pravém sloupci.

Zde se určitě i nadále budou objevovat historické články a brzy snad přibude i něco do sekce Muzeum, ale kratší postřehy budu házet už jen na tumblr.

*) Není to tak docela pravda. Steve Jobs je ideální ukázkou, kde se s odstupem času ohýbá realita s tím, jak dochází k jeho glorifikaci. Typicky právě moderní články a knížky o historii Applu už jsou tak plné nesmyslů, že je nedokážu číst. Aby také ne, když původní zdroje nahradily kompiláty kompilátů okořeněné neznalostí autorů.

Zdroj obrázku v úvodu: [chilton-computing.org.uk]

Komentáře k článku

  1. 1. Kamil2  6.2.2017  16:27:50

    Jo to byly časy. I trochu jsem tomu rozuměl co ten krám dělá a proč. Dokonce dělal i co jsem mu poručil.

  2. 2. kuba  8.2.2017  13:16:34

    Ja bych byl pro clanek z testovani teho Vive (nebo sem ho nekde prehlid?). Diiiky. Kuba

  3. 3. swarm  11.2.2017  14:20:35

    [1] No vidíš. Když teď zkoumám obsluhu grafických/zvukových karet v počítači z 1991, tak si říkám, že ten PC hardware nebyl úplně jednoduchý ani v začátcích.

    [2] Já to netestoval. My to koupili v létě pro děti, tak si sem tam něco zahraju, ale víc jsem to nezkoumal.

  4. 4. Rozšířená realita  16.2.2017  12:37:27

    Také mám doma staré PC komponenty a plno dobových materiálů. Když se podívám na ceník, kde nejmodernější je PC 286 za cenu osobního automobilu, tak je to k neuvěření. Doba je už jinde..


Napsat komentář