Výstava historických počítačů na ČVUT FEL

Ještě příští středu je možné od 13 do 17h vidět na FELu v halových laboratořích sbírku historických počítačů. Sice je to velmi nepřátelský čas pro všechny, co chodí full time do práce, ale stejně jsem si to nenechal ujít. Pokud se vám poslední termín také nehodí, můžete se aspoň podívat na galerii fotografií (místy s mými komentáři).

sbirka-pocitacu-na-cvut-fel

Od obvyklých sbírek se tato liší spoustou východních klonů (zejména ZX Spectra). K vidění jsou i nějaké měřící/kalkulačkové počítače HP (tedy přesně jeden, a to HP-86B), pár notebooků (jeden zapnutý s plazmovým displejem, takže kdo nikdy neviděl ten pěkný oranžový obraz, zde je možnost), komplet původního IBM PC a Apple II+ včetně monitoru.

Co mě zaujalo?

  • Že původní PC takhle v porovnání s dobovými počítači mělo zdaleka nejlepší klávesnici a nebylo nějak přerostlé proti konkurenci.
  • Že klávesnice byla tehdy velký průser mnohých počítačů, a to nejen těch socialistických (různé japonské jsou na tom taky zle).
  • Že ten úzký plotter měli snad všichni od jednoho výrobce (Sharp?) a jen si ho balili do svých krabiček, nebo integrovali do počítačů.

Kdo chce vidět fotky, nechť pokračuje na facebookovou galerii.

Komentáře k článku

  1. 1. Puppy  15.6.2016  15:41:04

    Pekna vystava. Dobrou klavesnici mel Highscreen B200. Naopak zcela silenou Robotron KC 87 a rusky klon Nafanja. Snad to neuvidi Lenovo, to by byla zase inovace :-)


Napsat komentář