Oasa Computers 486 (1994)

První notebook v mém virtuálním muzeu je v určitém ohledu atypický. Neznám totiž jeho výrobce. Jde o tchaj-wanskou OEM šasi zaměřenou na nízkou cenu, prodávanou pod různými jmény. Stejný systém některé továrny s úspěchem praktikují i dnes.

V Americe jste se s tímto notebookem v půlce devadesátých let mohli setkat pod značkami Aspen Computer, Altima System nebo také Canon. K nám se dovážel jako Oasa Computers 486. V první polovině 90. let nebyla situace s notebooky v ČR růžová. Bylo zde pár modelů lokálních dovozců a německých výrobců (typicky Siemens-Nixdorf).

Společnost Oasa Computers byla na našem trhu poměrně činná a „jejích“ notebooků se zde hodně prodalo (na tehdejší poměry). Pozitivním důsledkem byla česká lokalizace klávesnice již z výroby. Tchaj-wanci byli v tomto ohledu již tehdy dostatečně vstřícní a odlišné popisky jim dělali menší problém než našim německým sousedům, kteří to v lepším případě řešili přelepkami.

Nabušené specifikace především

Za ty roky se na cílové kategorii podobných počítačů nic nezměnilo. Zaměřují se hlavně na uživatele, kteří chtějí vysoký papírový výkon za málo peněz.

Megaherzy a megabajty prodávají. Základem podobných notebooků je výkonný procesor. Nejvýkonnější Intelovská čtyři-osm-šestka měla v polovině roku 1994 přesně 100 MHz a šlo o model DX4. Klasické značkové počítače měly takt jen okolo 75 MHz. Nebylo to snad tím, že by chtěli vzít své zákazníky na hůl. 100MHz 486 se totiž dělaly jen v desktopové verzi (3×33 MHz), zatímco mobilní Intel DX4 byl limitován 25MHz sběrnicí (3×25).

Desktopový procesor je opravdu výkonnější než jeho alternativa přímo určená pro notebooky. Má však také znatelně vyšší spotřebu a minimální schopnosti správy napájení (automatická změna taktu, vypínání některých nepoužívaných částí).

Vedle procesoru již tak zářivě nepůsobí operační paměť s kapacitou pouhé 4 MB. Desktopovým procesorem se dá dobře ušetřit, ale paměť byla drahá před příchodem Windows 95 pro všechny. Paměť je ve formě proprietárního modulu a k nám se dovážely verze s nejméně osazenými čipy. Tehdy to nebyl takový problém, když většina aplikací byla pro DOS a na zbytek tu byl Windows 3.11.

Další místo pro šetření byl displej. K nám se dovážel hlavně pasivní, monochromatický s úhlopříčkou 8,9″, ale existovaly také barevné verze (aktivní i pasivní). Pasivní displeje jsou nesrovnatelně horší než libovolný dnešní TN panel. I mezi nimi jsou však velké rozdíly. V tomto notebooku je osazený kousek z úplného dna nabídky – s nízkým kontrastem a silnými artefakty v obraze. Platí však to samé co dnes, tedy že kvalitu displeje ze specifikace prodejce nepoznáte.

Abych jen nekřivdil, monochromatické displeje spojovala často vyšší svítivost proti barevným (které skrze subpixely barevných složek propouští jen asi třetinu světla). Je to s podivem, ale ještě dnes se tento notebook nemusí stydět vedle některých nových strojů s LED podsvícením.

Multimediální výbava

Velmi příjemný bonus je multimediální výbava v podobě zvukové karty ESS ES1488 a stereofonních reproduktorů (ve víku pod displejem). Zvuková karta je ve formě modulu s veškerou podpůrnou logikou a v rámci nabídky OEM výrobce byla volitelná.

Volitelnost zvukové karty vyřešil výrobce šalamounsky. Uvnitř notebooku jsou totiž rovnou tři reproduktory. Dva ve víku slouží pouze zvukové kartě. Třetí nad klávesnicí je řízen obvody základní desky a pamětníci jej znají jako PC Speaker.

Samotný zvukový obvod ovšem není jen ledabyle nalepený. BIOS je uzpůsoben, aby zvukovku ihned po zapnutí inicializoval a přiřadil jí potřebné adresy, přerušení a kanály DMA. Na adrese 220h je možné přehrávat digitalizovaný zvuk tak jako na pravém Sound Blasteru od Creative (tehdejším standardu) bez jakýchkoli ovladačů. Adresa 388h slouží pro přehrávání hudebních dat prostřednictvím FM syntezátoru.

Praktickou vychytávkou je otočný potenciometr u konektorů, kterým se mění hlasitost vestavěných reproduktorů i sluchátkového výstupu. Dneska už se s tímto přístupem nesetkáte a většinou stačí softwarová regulace. Zejména v DOSu šlo ovšem o jedinou pohodlnou možnost změny hlasitosti, která spoustě notebooků chyběla.

Kvalita reproduktorů není špatná ani na dnešní poměry a tehdy šlo o jasný nadprůměr. Sluchátkový výstup je použitelný s reproduktory, ale například moje vysokoimpedanční studiová sluchátka s ním šumí.

Více jako stolní počítač

Mobilní procesory třídy 486 se zvládaly uchladit pasivně, a tak v té době řada značkových notebooků nemusela řešit chlazení. Zde se muselo kvůli žravějšímu procesoru sáhnout po ventilátoru a v době, kdy se ještě nepoužívaly heatpipe, to znamenalo jeho umístění na výšku a větší tloušťku šasi.

Na nějaké tepelné senzory rovnou zapomeňte. Ventilátor se roztočí současně se zapnutím a točí se, dokud počítač zas nevypnete, a to stále stejnou rychlostí.

U značkových notebooků se již rozmáhá specifikace ATX, která umožňuje řízené vypnutí a zapnutí počítače. Tyto funkce jsou potřeba pro pokročilejší režimy napájení (uspávání, hibernace). Zde nic takového není. Vypínač je řešen jako dvoupolohové tlačítko a uspání zde sice existuje, ale slouží pouze k vypnutí displeje a pevného disku (ventilátor běží dál), což jeho užitečnost výrazně limituje. Pevný disk a displej se dokážou vypínat i při nečinnosti.

Poslední odlišnost od značkových notebooků se týká konektorů. Chybí totiž PS/2 sběrnice a mini-DIN konektor v zadní části notebooku můžete použít pouze pro klávesnice. Myš lze připojit jen sériovým portem, který je pro jistotu pouze jediný. Leckterý uživatel byl proto postaven před výběr, zda zrovna připojit myš, modem, nebo komunikační kabel.

Na své si přišli hlavně ti, kterým šlo v první řadě o výkon. Multimediální funkce pak byly jen jakýmsi bonusem. Na cestování existovaly i vhodnější notebooky. Takové, ve kterých byl mobilní procesor a jejichž výdrž nebyla necelé dvě hodiny jako zde. Také ne každému by vyhovovalo neustálé hučení ventilátoru.

Windows 95 s 4 MB RAM

Takovému notebooku by nejvíce slušel Windows 3.11, který jsem na něj původně chtěl dát. Bohužel jsem zjistil, že pod tímto systémem není možné s generickými ovladači (od výrobců HW) rozběhat grafickou kartu a PCMCIA. V případě grafické karty byl problém s 256barevným režimem, který měl při standardním SVGA ovladači špatnou paletu odstínů šedi a s ovladačem od CL zas zasekl počítač.

U PCMCIA docházelo k zasekávání počítače, při vyšším zatížení sběrnice. Bylo jedno, jestli šlo o kopírování z CF karty, čtečku SD, nebo síťovou kartu. Po pár minutách provozu vždy skončil notebook kousnutý s rozsvícenou kontrolkou IC-Busy.

Ovladače přímo od výrobce se mi nikdy dohledat nepodařilo, takže byl Windows 95 jasná volba. První edice běží relativně obstojně a identifikovala všechna zařízení s vnitřními ovladači.

Natočil jsem jako ukázku dvě videa. První ukazuje dobu rychlost startu systému od zmáčknutí vypínače do chvíle, kdy definitivně přestane pracovat disk:

Druhé ukazuje svižnost systému při multitaskingu (disk je tak hlasitý, že jeho aktivitu poznáte ze zvuku ve videu):

Technická specifikace

  • Procesor: 100MHz Intel 486 DX4 (standardní patice Socket 3, DIP switche pro nastavení rychlosti)
  • RAM: 4 MB (speciální karta s polovinou osazených čipů)
  • Grafický adaptér: Cirrus Logic GD-6440 1MB RAM, VESA 1.2, bez akcelerace
  • Displej: 8,9″ pasivní monochromatické LCD
  • Pevný disk: 320 MB, 2,5″ IDE
  • Rozhraní: 1x sériové, paralelní, mini-DIN klávesnice, vyvedení ISA sběrnice, sluchátkový výstup, mikrofonní vstup, 2x PCMCIA II/III
  • Výměnné jednotky: 3,5″ disketová mechanika HD (1,44MB)

Podporované video-režimy nad rámec VGA:

  • 640×400 70Hz, 256 barev
  • 640×480 60Hz, 256 barev
  • 800×600 56Hz, 256 barev
  • 1024x768i 43Hz, 256 barev

Grafický adaptér umí klonovat obraz do interního displeje a externího monitoru. Externí monitor v takovém případě pracuje fixně v režimu 640×480 60Hz.

Další fotky

Pod Windows 95 funguje PCMCIA slot skvěle a zvládá hot-plug síťových a paměťových karet. Tímto způsobem přetahuji data do svého počítače, když na blízku není žádný UTP kabel.

Přesně tuto klávesnici můžete najít v řadě lékařských zařízení starší výroby. Samozřejmě s jinými popiskami.

Šikovné diody na víku sdělují základní informace bez nutnosti počítač otevřít.

Starý známý AMI BIOS. Snad nejznámější obrazovka BIOSů z první poloviny 90. let. Disk momentálně kvůli testování Windows 95 není původní (proto vyšší kapacita).

Pod čarou

Pokud máte nějakou zajímavou informaci k tomuto notebooku nebo vás něco zajímá, nebojte se zeptat v komentářích.

Notebook jsem před lety dostal od pracovníka bezpečnostní firmy za tabulku čokolády :-).

Komentáře k článku

  1. 1. Frettie  2.6.2012  12:29:58

    No super! Krásný, takovejch článků klidně stovky.

    Co je ten dlouhý konektor pod seriovým? Toi je nějaká „dokovací“ sběrnice?

  2. 2. swarm  2.6.2012  13:01:34

    [1] Dokovací stanice se, předpokládám, k tomuto stroji nikdy nedělala, ale v dávných časech ještě bylo zvykem přidávat na všechny klasické notebooky vývod sběrnice. V tomto případě jde téměř jistě o 16bit ISA.

    Výrobce tak nemusel nabízet plnohodnotnou stanici, ale pouze krabici na 3-4 ISA karty s kabelem k notebooku. Bylo to jednodušší a levnější. Člověk si tak například v práci mohl přidat měřicí kartu, řídící kartu k nějakému průmyslovému zařízení atd.

    Vychází to trochu z vývoje, kdy v 80. letech byla snaha v notebooku mít 1-2 sloty pro rozšiřující karty, ale postupem času už něco takového nebylo možné z prostorovýh důvodů.

  3. 3. Frettie  2.6.2012  22:34:26

    dík!

  4. 4. Daewoo  30.6.2012  20:34:48

    Díky moc za tento článek! Vlastním podobnou relikvii – Notebook 486SX Professional. Jen to nemá zvukovku a sloty na externí karty. Před chvílou mi shořely některé články v baterce, ještě větrám. Prý se ale dají dokoupit, jedná se o nějaké se standardními parametry. Za chvíli ji rozdělám. Nefunguje mi externí monitor – toto asi zajišťuje až systém, že? Mám tam Windows 3.11. Uvítal bych alespoň klonování (na LCD), monitůrek ve stroji je strašně malý. Pokud budete mít chvíli, náladu a čas, můžete se mi ozvat na email.

  5. 5. swarm  30.6.2012  22:50:02

    [4] Děkuji za komentář. Potřeboval bych vidět foto, ale obecně všechny notebooky z té doby mají přepínání výstupu a všechny další podobné funkce řízené BIOSem. Fungují tedy všude (snad kromě vlastního POSTu BIOSu).

    Pokud máš, něco od stejné továrny, nemusí být Fn zkratky nakreslené. Zde k přepínání sloužily Fn + F1-F4… nevím přesně, co který dělá, ale je tam přepínání roztahování obrazu, přepínání centrování obrazu, invertování odstínů šedé a přepínání LCD/CRT/LCD+CRT. Minimálně přepínání výstupů tam někde bude naprosto jistě.

  6. 6. adam  30.7.2012  21:09:06

    Hezký :). Pamatuju si že na něčem podobném jsem tak před 16ti lety hrál GoldenAxe :).

  7. 7. Banjo  30.3.2013  13:34:08

    Ahoj. Mohl by si mi prosím poradit ?? Mám hodně podobný stroj jako máš ty, akorát pod LCD nemám nastavovaní kontrastu a jasu, mám tam pouze ten jas. Notebook mi běhal asi před dvěma lety celkem dobře a od té doby jsem na něj nesáhl. Teď jsem ho zapl a hned (před naběhnutím do Windows) mi napsal:
    CMOS battery state low

    RUN SETUP UTILITY
    Press to RESUME
    Zmáčkl jsem F1 a spustilo se mi jakési nastavení (ale setup biosu to nebyl). Dali se tam nastavovat různé věci, už přesně nevím jaké a když jsem dal uložit a ukončit tak začal něco načítat z disketovky a když zjistil že tam nic není napsal ať mu tam dám nějakou disketu a zmáčknu cokoliv a on to z toho načte.
    Nechal jsem to být a rozhodl jsem se že ho rozeberu a vyměním tu baterku co drží tu CéMOSku (protože psal že je vybitá). Vyměnil jsem jí za úplně novou a když ho zapnu tak mi napíše toto:
    CMOS battery state low
    CMOS display type mismatch

    RUN SETUP UTILITY
    Press to RESUME
    Nejen že hláška o vybité baterii nezmizela ale přibyla tam ještě jedna o nevhodném display. Ale hlavní můj problém je tento:
    Když teď zmáčknu F1 objeví se mi:
    Enter ROM Password :
    O žádném hesle samozdřejmě nevím a nikdy jsem tam také žádné nezadával a hlavně tam ani žádné heslo zadat nejde. Klávesnice jako by nereágovala. Reáguje pouze na tlačítko Prt Sc Sys Rq (v horní řadě, třetí od konce) a to tak že pípá, potom na Enter a to tak že vlastně odentruju heslo a za nápisem se objeví křížek jako špatně zadané heslo a na tlačítko Esc reaguje stejně jako na Enter. A když třikrát odentruji heslo objeví se mi za posledním křížkem takový malí smajlík co se směje. Poté musim notebook zapnout a vypnout a mám znovu tři pokusy a to se opakuje stále dokola.
    Nevíš prosím tě co by se s tím dalo dělat ?? Jak zrušit to heslo nebo něco takového ?? Díky moc za odpověď klidně mi napiš i na email. Banjo

  8. 8. swarm  30.3.2013  19:09:28

    [7] Ahoj, nastavení kontrastu by mělo chybět, pokud máš osazený aktivní barevný displej. Kontrast se obvykle nastavuje pouze u pasivních.

    Podle mě to nastavení byl BIOS. Jen mohl vypadat jinak. Problém byl pravděpodobně v tom, že notebook zapomněl nastavení disku, a tak z něj nedokázal nastartovat. Tyhle notebooky ještě nemají autodetekci, ale z disku se dají hodnoty opsat.

    Pokud proběhla výměna baterky rychle, mohl se obsah CMOS poškodit (takže se tam nastavily nesmysly). Doporučuju znovu otevřít, vyndat baterii (CMOS i hlavní) a odpojit adaptér na 5 minut, pak vrátit CMOS, hlavní a zapojit. To by mělo na výmaz stačit.

    Klávesnice v tom zadávání reaguje, jen se neobjevují hvězdičky.

    Kdyby náhodou nic nepomohlo a napadlo tě ho vyhodit, tak mi ho radši dej (pro mě třeba kvůli tomu displeji, pokud říkáš, že jinak notebook vypadá stejně).

  9. 9. Banjo  31.3.2013  8:26:04

    Vyhazovat ho určitě nehodlám, budu ho teď mít jako dekoraci a proto jsem ho chtěl zprovoznit. Ano, mám tam barevný display, tak proto tam asi nebude nastavení toho kontrastu.
    To nastavení co se mi objevilo bych řekl že to bios opravdu nebyl, protože když se zapíná a načítá RAMku tak mi píše že do SETUPu (biosu) se dostanu tím když zmáčknu DEL (samozdřejmě mě to do něho nepustí). A to do čeho mě pustil předtím když jsem zmáčkl F1, bylo takové více barevnější a bylo to seřazené v jednom sloupci.
    Celý notebook byl kompletně rozebraný a odpojený od všech druhů napájení celou noc (včetně baterky co drží CMOS) a právě proto mě překvapilo že to z ničeho nic po mě chce nějaké heslo které po mě nikdy nechtěl a které nevím. Nemůže tam být nějaké sdružené heslo pro tyto typy notebooku ??
    Jediné co jsem na internetu našel je toto: http://forum-en.msi.com/index.php?topic=37193.0
    Pán tam má úplně stejný problém jako já, ale závěrem napíše jen že to rozchodil jen přes nějakej program AMISetup (v2.99). Tento program mám, ale jak ho dostanu do notebooku který mi nenajede do Windows to nevím.
    Nevíš tedy prosím co teď mám dělat ??

  10. 10. swarm  31.3.2013  12:32:15

    [9] Hodně barevný ten BIOS je, je tam snad kombinace zelené, fialové a šedé s černým textem a hlavní menu je organizované v jednom řádku. Zde na fotce je to šedé kvůli mono displeji a hlavně už je to vybraná ta první položka menu.

    V tom notebooku je také AMI BIOS, takže je odkazovaná rada správná. Pokud ovšem chybí možnost pokračovat ve startu, je to problém. Kdyby to šlo, dal by se systém zavést alespoň z diskety (program na výmaz CMOS je malý).

    Další možností je najít jumper pro reset. Mohl by být na desce. Obvykle označený nějak jako CLR nebo CMS, ale není to pravidlem.

    Ještě mě napadá, že staré AMI BIOSy měly různá univerzální hesla, takže zkusit najít jejich seznam a vyzkoušet.

  11. 11. Banjo  1.4.2013  13:59:38

    Máte pravdu. Zabrouzdal jsem na internetu a pár univerzálních hesel jsem opravdu našel, které doopravdy i fungují. Takže už mě to pustí dál a i s tím biosem a barvama máte pravdu. Koukám že jste opravdu fajnšmekr. A dokonce už mám v biosu i tu autodetekci disku, jen mám problém, a to mi příjde zvláštní, že když ten disk nechám tou autodetekcí najít tak mi ho v pořádku najde, přiřadí, ale když dám ukončit a uložit, restartuje se a při startu mi znovu napíše že musim pro pokračování zmáčknout F1, najede bios, ale disk už tam přiřazen nemá. Má tam přiřazen 23 disk (ze 46 disků/47 je ten který se dá uživatelsky nastavovat a ten jsem měl nastavený po autodetekci), ale i přesto má čas stále nastaven správně. Myslíte že to může být tou CMOS baterkou ?? Měnil jsem jí a tak mi to přijde divné, ale možná že jsem jí tam dal obráceně.
    A ještě když dám pouze ukončit bez uloženi, tak mě pustí dál ale píše:
    DRIVE NOT READY ERROR
    Insert BOOT diskette in A:
    Press any key when ready
    To asi že nenačetl disk a snaží se systém načíst z diskety, chápu to tak dobře ?? Moc děkuji za Váš čas.

  12. 12. swarm  1.4.2013  14:28:46

    [11] Chová se to tak, že si z nějakého důvodu neukládá nastavení. Otočená baterka by mohla být jedna z možností. Taky to chce zkontrolovat, zda ta nová má stejné napětí jako ta minulá. Dále by pak mohl být problém někde na plošném spoji u čipu, který drží nastavení, případně u baterie (jsou kontakty čisté? není na nich „chmíří“ z minulé baterie?).

    Jinak jo, systém zkouší disk i disketovku. Pokud je disk špatně nastavení, hledá systém na disketě. Pokud je ve výchozím stavu nastavená disketovka typu 1,44MB 3,5″, pak po vložení z ní počítač nastartuje.

  13. 13. Banjo  3.4.2013  10:15:07

    Baterie má určitě stejné napětí. Ale je dost možné že jsem jí tam dal obráceně. Totiž není to tam dělané na slot ze kterého se to jen vycvakne, ale jsou tam připájeny dvě plošky který drží tu baterku. Připájel jsem to určitě dobře protože jsem to potom měřil a proud tam určitě jde, ale je dost možné že obráceně. Teď už asi na to nebudu mít tolik času pitvat se v tom znova, ale hned jak to půjde tak jí zkusím otočit a uvidím.

  14. 14. swarm  19.12.2013  22:06:05

    Nedávno jsem zkoušel svůj kus a narazil jsem na úplně stejný problém. Notebook hlásí, že napětí CMOS baterky je nízké a zapomene pokaždé nastavení BIOSu. Dokonce po mě začal otravovat s heslem, takže jsem musel vygooglit univerzální: AMI_SW

    Bohužel ani po restartu (bez odpojení napájení) se hodnoty v CMOS neudrží. Někdy se v tom asi pohrabu, až si najdu hodně zbytečného času.

  15. 15. Tom  13.2.2017  23:57:40

    Krásná nostalgie. Tento kousek se jmenuje Cary. Model si už přesně nepamatuju, ale byl to 8xxx nebo 9xxx. Výrobcem byla firma Clevo z Taiwanu. Model 486 SX, který zmiňuje Daewoo, pokud se jedná o kousek, který prodávala Oasa je výrobcem Chaplet, taktéž z Taiwanu. Obchodní název byl Halikan. Toto byly nejúspěšnější modely, kterých se prodalo na tehdejší dobu opravdu hodně. Když se podíváme více do historie, našly by se Laptopy XT s plazmovým displayem, pak následovaly velmi populární Halikan 286 SX, 386SL a zmiňované 486SX/DX – u těchto se poprvé objevily i barevné displaye (DSTN a TFT). V té době konkurence prodávala také populární NTB Coda. Později se začaly objevovat značkové počítače. Oasa prodávala třeba málo známý NTB od Texas Instruments. Později TI divizi NTB odkoupila společnost Acer.

  16. 16. Sabina Zelená.  8.1.2022  23:56:30

    Pokiaľ je CPU pod tým pasívom nad/za RAM,tak je dosť ďaleko od toho ventilátora.Je tam nejaký tunel na chladiaci vzduch medzi CPU a ventilátorom,alebo to je niečo iné pod tým pasívom(GPU?) a CPU je v tom rohu pri ventilátori?
    A tie čipy pod vyňatou RAM sú Video RAM,alebo čo?
    Veľmi zaujímavý kuriózny laptop,ale k tej snímke,kde je odsunutá klávesnica a vyňatá RAM,by to chcelo lepší opis,čo sú čipy pod RAM a ako sa chladí CPU,keď je tak ďaleko od toho ventilátora.

  17. 17. swarm  9.1.2022  11:17:46

    [16] To chlazení je tam udělané dost naivním způsobem. Nejspíš to nikdo nepočítal, ani nad tím moc nepřemýšlel. Prostě tam dali ventilátorek, který je rychlý a hlučný, a doufali, že to bude stačit.

    Ty čtyři čipy na desce jsou ROMky a je to vlastně strašně zajímavé. Zatímco notebooky větších výrobců mají obvykle ROMky všech zařízení nakombinované do jednoho čipu, zde jsou ROMky jednotlivých zařízení počítače jedna vedle druhé (díky tomu nejspíš nebyli potřeba žádný softwaroví integrátoři). Je to dělané skoro jak generický stolní počítač – jen někdo všechny komponenty narval na desku notebooku.

    Článek je jednodušší, protože tohle virtuální muzeum vzniklo ve formátu, že články měly být kratší. Pak se to u těch dalších trochu zvrtlo a zase jsem se v tom začal moc rochnit :)

  18. 18. Sabina Zelená.  24.1.2022  13:00:20

    Ďakujem za dopĺňajúce info.
    Rochneniu zdar.


Napsat komentář