Hack pro HP ProBooky/EliteBooky a psaní čísel na zástupném numerickém bloku s Fn

Lidé numerické klávesnice chtějí a v případě 15,6“ nebo větších notebooků jim výrobci vychází vstříc rozšířenou klávesnici s plnohodnotnou numerickou částí. Do 14“ a menší notebooků se numerický blok nevejde a výrobci poslední dobou psaní čísel u malých notebooků spíše komplikují. U HP ovšem existuje řešení, jak rychle přecházet mezi psaním čísel a písmen s pomocí zástupného numerického bloku.

V dřevních dobách, kdy ještě notebooky neměly tak širokoúhlé displeje, byla samostatná numerická část klávesnice minoritní záležitostí. V těch samých dobách ovšem notebooky sloužily hlavně na práci, a tak se s problémem musely nějak poprat. Vznikla tedy možnost psát čísla také na zástupném numerickém bloku okolo písmen I a K. Čísla lze samozřejmě psát i s pomocí horní řady (v českém rozložení při držení Shiftu), ale uspořádání kláves v jedné řadě není příliš pohodlné pro rychlé zadávání větších čísel, kterému se nevyhnete nejen v účetnictví a ekonomických analýzách, ale také mnoha technických profesích.

Uspořádání číselníku do podoby z kalkulaček a telefonů má tu nespornou výhodu, že bez posouvání dlaně lze dosáhnout na všechna čísla jednou rukou. U zástupného numerického bloku (v angličtině se používá výraz numeric overlay) vzniká problém přepínání mezi funkcí primární (písmena) a sekundární (čísla). Dříve většina notebooků měla přepínače NumLock a PadLock, kdy první dělal to, co na stolní klávesnici (přepínání mezi čísly a navigací kurzoru), zatímco druhý rozhodoval, zda je numerická část aktivní, nebo klávesy píšou písmena. Když chtěl člověk opačnou funkci, než je nastavena NumLockem, držel Shift, když chtěl opačnou funkci, než je nastavena PadLockem, držel Fn.

Zní to možná komplikovaně, ale je to vlastně jednoduché. NumLock býval zapnutý neustále a řešilo se pouze přepínání PadLocku, podle toho, zda chtěl někdo psát jenom čísla bez přepínačů (pak PadLock aktivoval), nebo chtěl pouze rychle zadat číslo a pokračovat v psaní textu (pak PadLock neaktivoval a čísla napsal při držení Fn).

Mnozí z těch, kteří měli možnost se starými notebooky pracovat, si oblíbili právě možnost rychlého psaní čísel při držení Fn. Situací, kdy potřebujete psát pouze čísla (a žádný text) totiž moc není. Jakmile často přecházíte mezi psaním čísel a textu, je toto řešení vhodnější, neboť odbourává zbytečný krok přepínání zámku.

Zprovoznění psaní čísel s Fn na pracovních noteboocích HP

Přímá možnost přepínat odděleně NumLock a PadLock na noteboocích od HP chybí už přes 10 let. Přešlo se na horší způsob, kdy se oba zámky aktivují a deaktivují současně jednou klávesou (pojmenovanou opět NumLock). Tím je znemožněno psaní čísel při držení Fn. Tedy alespoň ve výchozím stavu. Dlouho fungoval trik, kdy jste zapnuli NumLock (a aktivovali i PadLock) a následně dvakrát stiskli klávesu ScrollLock. Světe div se, tím se PadLock zrušil, takže bez Fn fungovalo psaní písmen a s Fn čísel.

Posledních několik generací (tuším, že tři) už tento trik nefunguje. Teď při recenzování HP EliteBook Revolve 810 jsem přišel na jiný trik pro dosažení toho samého:

Zapněte NumLock, uspěte počítač a následně jej probuďte. Dioda NumLocku bude svítit, ale opět bude přístup k číslům až po stisku Fn. Stejný trik jsem vyzkoušel i na starším HP EliteBooku 8440p a na tiskovce HP také na ProBooku 430 z generace, která teprve přichází do obchodů. Všude byl trik funkční do restartu operačního systému, nebo vypnutí NumLocku.

Závěrem

Někomu zástupný numerický blok nevyhovuje a někdo čísla píše minimálně. Pro nás ostatní, kteří jsme si na tuto skvělou funkci zvykli, jde o velké plus. Používal jsem ji u všech svých notebooků a až s přechodem na ThinkPad jsem se ji musel vzdát a pořád mě to štve i po pěti letech. Přemýšlím, že u příštího notebooku si její přítomnost ohlídám lépe, a HP je tak zase „ve hře“. Zadávat čísla totiž potřebuju poměrně často při práci s Excelem, 3D modelování i editaci zvukových nahrávek, ale notebooky se samostatným numerickým blokem jsou pro mě příliš velké.

Hodí se také zmínit, jak je to aktuálně u konkurence. U vyšších modelů Fujitsu LifeBook lze v BIOSu přepnout na možnost „PadLock Off“ (všechny LifeBooky E, v ostatních řadách jsou i výjimky). DELL Latitude má standardně tuto možnost dokonce aktivní a v BIOSu je možnost vypnutí. Toshiba (Tecra a některé Portégé) ji má také v základu, ale pouze u pracovních modelů. Tím ovšem výčet končí. Nyní je trend naopak zástupný numerický blok úplně odstraňovat v rámci zjednodušení pro uživatele začátečníky, natožpak nabízet funkci snadného zadávání čísel s Fn.

Komentáře k článku

  1. 1. Honza V.  24.6.2013  16:28:56

    Používám HP Compaq 6710b (s Windows 8) a mohu potvrdit funkčnost prvního postupu: zapnu NumLock -> stisknu dvakrát ScrollLock -> zadám čísla při stisku Fn. Jak bylo uvedeno v článku postup funguje jen na starších modelech, kam se můj notebook řadí.
    A ještě jsem zjistil, že když mám připojenou USB klávesnici (přes dock) a zapnu na ní NumLock, tak nemusím dvakrát stisknout ScrollLock, ale rovnou funguje zadávání čísle při stisku Fn. Funguje i po odpojení dokovací stanice nebo uspání a probuzení.

  2. 2. Máček333  25.6.2013  12:07:51

    Zmínil bych i fakt, že mnohdy je rychlejší i psaní znaku * přes Fn, a pro skalní příznivce TC je „šedé plus“ a „šedé mínus“ přínos při operaci se soubory.

    Nemluvě o CALC.EXE, kdy * a / je pro mě taky lepší přes Fn

  3. 3. Robert  15.2.2015  18:55:57

    Děkuji, návod s uspáním NB pomohl. Funguje to :)

  4. 4. Lucia  7.10.2015  20:18:42

    Dobrý den,
    chci vám jen napsat, že jste Hrdina dne! Návod ke zprovoznění klávesy Fn jsem nenašla v žádném CZ ani EN článku. Až zde a funguje! Jsem zvyklá jej používat, jak píšete, ovšem před většinou „IT odborníku“ jsem byla spíše za blázna. Den je hned krásnější! :-)
    Velice děkuji za pomoc

  5. 5. Jakub  23.10.2015  22:40:29

    Dobrý den,
    jen více takových článků! Tohle téma je pro mě naprosto nepochopitelné. Psát čísla přeci potřebuje každý už jen, když se má přihlásit do int. bankovnictví. Horní řádka je opravdu těžká nouze. Vybral jsem si NTB Lenovo Yoga, ale byl jsem se na něj podívat a k mému zděšení nemá na klávesnici vůbec čísla natištěna…takový si prostě koupit nemůžu, škoda. (proč to ti výrobci dělají?) Myslíte, že neexistuje nějaký prográmek, který by to doplnil bez ohledu na to, co je v BIOSu nebo co je natištěno na klávesnici?

  6. 6. swarm  24.10.2015  10:48:45

    [5] O žádném takovém bohužel nevím. Co jsem se bavil s kamarádem z DELLu, kde zástupnou numeriku taky zrušili úplně, lidé se na to ptají. Bohužel ani jako výrobce k tomu nemají žádné dodatečné řešení.

  7. 7. Filipenský  16.2.2016  21:51:34

    Já mám tento problém s Asus B400VC. Je to dost slušný model utrabooku za nemalý peníz.
    Bláhově jsem si myslel, že když kupuji hi-end od Asusu, tak tam ten přepínač v biosu bude.
    Zvláště za předpokladu, že byl už v mém 10 lest starém Asus A3HF.
    Tak pánové se rozhodli již existující funkci prostě opomenou do nového biosu implementovat? Tím ale dělají z nových mašin dost zásadní downgrade.
    Jediné ofic vysvětlení od Asus bylo, že jsem si koupil model, který touto funkcí nedisponuje. Tak to jsem při nákupu opravdu neočekával. Spíše bych očekával aktualizaci biosu. Jsem zvědav, jaké další funkce pro přímé ovládání HW ještě z biosu vyhoděj příště. To aby se člověk při nákupu ptal jestli jsou ještě pořád na NB hodiny.
    Jsem zvědav kdy se sami chytěj za nos a něco s tím udělají. Na dotaz uplatnění 100% záruky vrácení peněz už mi radši neodpověděli vůbec.
    Používal jsem to na cestách s externím usb numlockem. Zapnout variaci numlock on + plnohodnotná vestavěná klávesnice NB prostě nejde.
    Jestli máte někdo typ jak to obejít nebo co za zkratky Fn platí na Asus, tak budu vděčný.

  8. 8. Filipenský  16.2.2016  21:59:05

    Chvilku jsme si s tím hrál.
    Funkce je tady nastavena reverzně: Při zapnutém numlock mohu s Fn psát písmena.
    No není ten Asus fakt uhozenej. Nenapadá mě moc příležitostí, kdy bych to chtěl použít.

  9. 9. swarm  18.2.2016  18:11:33

    Teoreticky by sis mohl přes KeyTweak předefinovat klávesnici tak, že bez NumLocku by jsi měl čísla a s NumLockem pohyb v dokumentech. Pak by ti to fungovalo na Fn. Ani by nebyl problém s externí klávesnicí, prostě by si nechával NumLock pořád vypnutý.

    https://www.google.cz/search?q=keytweak

    Dřív jsem měl program SoftPadLock, který jsem si vytvořil s bratrem, ale ten už pod novými OS nefunguje. Tohle řešení bych použil teď, když bych měl podobný problém (sám už mám ale na notebooku samostatnou numerickou část, takže není co řešit).

  10. 10. Kateřina Kryštofová  12.3.2016  13:22:00

    Neumíme zapnout psaní čísel na notebooku Lenovo? Můžete nám poradit?
    Děkuji

  11. 11. swarm  12.3.2016  14:45:12

    [10] Notebooků Lenovo je mnoho druhů, takže těžko říct.


Napsat komentář