Intel grafiky a nativní rozlišení externího LCD

Kdysi dávno jsem se v jednom článku věnoval problému, že některým lidem nejde na externím LCD připojeném k notebooku nastavit nativní rozlišení. Tento problém se zpravidla týká širokoúhlých monitorů kvůli jejich méně standardním rozlišením. Rozhodl jsem se napsat takové volné pokračování minulého článku, kde bych problematiku malinko ucelil a nabídl jednodušší řešení.

Kde je problém?

Intel grafické karty umožňují vybrat z množiny rozlišení zprostředkované třemi způsoby.

  • Statické módy: To jsou ta úplně standardní rozlišení známá už víc jak deset let. Mezi ně se řadí například 640×480, 800×600, 1024×768, 1280×1024 a 1600×1200.
  • Speciální módy: Ty si přidává výrobce notebooku přímo do Video BIOSu. Například Lenovo do svých Thinkpadů přidává i nižší (než nativní) širokoúhlá rozlišení (960×600, 1280×800,…). Díky tomu u TP nebývá s rozlišením takový problém. Ostatní výrobci na to ale kašlou a nic si nepřidávají.
  • EDID módy: Tento způsob je poslední záchranou. Po připojení externího monitoru si ovladač načte rozlišení podporovaná monitorem (minimálně alespoň to nativní).

Teoreticky by se mělo stát, že každý monitor si nakonec to své rozlišení přidá. Jenže občas se něco s něčím nepohodne a rozlišení se nepřidá. Není to zas až tak extrémně nereálná situace (samotnému mi na FSC V3205 přes VGA nativní rozlišení 1680×1050 u mého LCD nejde; při připojení přes DVI je vše ok).

Jak to rychle vyřešit?

Dříve jsem odkazoval na diskuzi ohledně vývojářské verze Intel ovladače, která se dá libovolně konfigurovat. Jenže toto řešení není pro každého kvůli své mírně vyšší složitosti. Intel o problému také ví, takže se uráčil vydat upravený ovladač speciálně určený pro lidi s tímto problémem. Stáhnout si ho můžete zde (XP i Vista a 32 i 64bit):

Komentáře k článku

  1. 1. edois  17.5.2008  21:18:05

    Díky, sice sám Windows nepoužívám a u XServeru není problém si do konfigurace přidat vlastní modelines (záležitost snad 5 minut), ale když bude mít někdo v mém okolí tento problém, aspoň budu vědět, že řešení existuje..

    Nevíte proč to výrobci driverů nedělají jako to dělala svého času firma Matrox, že se přímo v nějakém ovládacím softwaru k tomu ovladači daly definovat vlastní módy? Konkrétně si vzpomínám, že nás před cca 10 lety zachránila Matrox karta od vyhození špičkového 21" monitoru, který byl však bohužel fixed-sync a vyžadoval speciální nastavení, které se v té době ve Windows dalo spáchat právě jen s kartami Matrox…

  2. 2. swarm  18.5.2008  0:09:37

    No jo Matrox a 21" monitor – to v mém životě taky mělo svou malou kapitolu:

    http://myego.cz/item/sbohem-21-crt-monitore-od-sgi

    Některý dnešní karty maj v ovladačích taky tohle nastavení. Jsou to občas nějaký testovací drivery od NVIDIA, kde jsem tohle i ne zas tak dávno viděl.

    Intel má tohle celé docela nešťastně řešené, takže podobné problémy se v dnešní době objevují jen u něj. V Linuxu bylo ještě před rokem potřeba "915resolution". Dneska už je to v pohodě. Přepínat tam jdou rozlišení za chodu téměř libovolně bez nutnosti cokoli konfigurovat ("xrandr"?).

    Chyba vlastně ani neni přímo v Intelu, ale v líných výrobcích. Jak mám teď Thinkpad X300, tak vidim, že to jde vyřešit. Na TP tu je už totiž nadefinován kopec širokoúhlých rozlišení. Právě to, že jsem to dnes objevil, mě dokopalo k napsání tohoto dalšího článku.

  3. 3. edois  18.5.2008  1:49:09

    [2] Hehe, ten Matrox byl snad dokonce stejná karta, co máte na té fotce.. Škoda, že ji mám zahrabanou někde v bedně na půdě a nemám náladu se tam jít hrabat ;) Ještě si vzpomínám, že ten monitor měl původně sync-on-green (pro neznalého: šly do něj pouze 3 kablíky s BNC konektorem, jen červená+nula, zelená+nula a modrá+nula a sync se předával na té zelené) a můj otec se v něm krapet pohrabal, přidal tam ještě dva ty BNC konektory a celý monitor předělal na separate-sync, se kterým ta karta fungovala..

    BTW jsem zvědav, jestli si ten ultratenký ThinkPad nakonec nebudete chtít nechat ;)

  4. 4. swarm  18.5.2008  13:20:55

    Ad poslední věta: Upřímně pochybuju, že bych víc jak týden vydržel používat notebook s hlučností 40 dB. Že ThinkPady nepatří k nejtišším jsem věděl, ale netušil jsem, že je to tak hrozné :-(.

  5. 5. Martin1  20.5.2008  12:59:55

    to s tím hlukem mě překvapuje, tady tvrdí opak

    http://www.zive.cz/Clanky/Lenovo-ThinkPad-X300-exkluzivni-test/sc-3-a-140722/default.aspx

    samozřejmě že je to subjektivní, co jsem našel tak 40db odpovídá tlumenému hovoru a pro někoho to může být moc, pro někoho někoho málo. já mám R61 a zdá se mi naopak velice tichá, i při maximálním zatížení, ale třeba by mě Db (ne)přesvědčili o opaku :)

  6. 6. swarm  21.5.2008  0:32:25

    [5] Větrák jako takový hlučný je a 40dB je i celkem vysoká hodnota na ventilátor notebooku. To je prostě fakt (ty desítky recenzovaných notebooků mě opravdu utvrzují v tom, že jde o jeden z těch hlasitých).

    Ventilátor ale nejčastějí běží, když je notebook dlouho na stole na stejném místě (třeba když mám na něj připojené externí periferie). Zkusil jsem místo optimálního nastavení s automatickou regulací nastavit profil na co nejnižší frekvenci fixně a částečně to pomohlo. Dálším velkým zlepšením bylo podložení notebooku (použil jsem tubu od lepidla) – to mělo vliv skoro nejvíc… Teď je většinu času ventilátor vypnutý, takže už si moc nemůžu stěžovat.

    Celkově tedy mít tento notebook, tak si pod něj dám asi nějakou pasivní chladící podložku. Myslim, že pak by se ventilátor spustil jen výjimečně.


Napsat komentář