Jak na hnusný obraz některých nových notebooků

Nechci dnes znovu omílat starou známou pravdu, že displeje notebooků jsou povětšinou bída (a že stolní LCD a mobily nabídnou vyšší kvalitu zobrazení). To už beztak každý ví. Chtěl bych se zaměřit na fintu, jak výrobci dělají displeje svých notebooků ještě horší. Pokud jste si koupili notebook, připadá vám obraz jak vypraný a zpozorovali jste, že je to špatné hlavně při běhu na baterku, jde pravděpodobně o jednu z hloupých šetřících technologií, kterou další a další výrobci zapínají již v tovární instalaci.

Technologie mění kontrast, tak aby při dané svítivosti bylo co nejvíce vidět, ale místo kvality obrazu se zaměřuje na čitelnost textu. V určitých situacích se tak stává ze světle šedé bílá a některé barvy ztrácí sytost. Mám rád energeticky úsporné počítače, ale šetřit zrovna tam, kde mají notebooky už tak velkou slabinu, podle mě není nejchytřejší. Sám raději těch 10-15 minut (v ideálním případě) z 5 hodin výdrže obětuju.

V úvodním obrázku je vidět nastavení grafického jádra Intel GMA (HD a vyšší), které vyvoláte z kontextové nabídky při kliknutí pravým tlačítkem myši na plochu. Zde vyberte napájení a u zdroje napájení zvolte Napájen z baterie. Až pak se objeví funkce úspory napájení. Zde můžete snížit dopady funkce, nebo ji (lépe) úplně vypnout.

U grafických karet AMD je nutné spustit Catalyst Control Center (stejnou cestou) a kliknout na volby PowerPlay. AMD dalo funkci dokonce marketingový název Vari-Bright. Princip je však naprosto shodný. Opět stačí zrušit zaškrtnutí posledního políčka, dát použít a vše je vyřešeno.

Nemám tušení, jak je to u grafických karet NVIDIA, protože ty už teď chodí jen ve verzi Optimus, kdy výstupy obsluhuje integrovaný Intel. Nicméně pokud by se něco podobného projevovalo, určitě to půjde vypnout i tam.

Komentáře k článku

  1. 1. Honzyk  9.6.2011  16:37:08

    Ja to mel na T420 vypnute, pravdepodobne Power Manager na ThinkPadu tuto funkci pri max nastaveni v PM prepise i v grafice.

  2. 2. mravac  9.6.2011  18:38:03

    Ja som na mojom SL410 nejakým nedopatrením nainštaloval ten nový vyššie uvedený modrý ovládací panel pre grafiku Intel 4500MHD, a nešlo mi vôbec meniť podsvietenie displeja pomocou Fn skratky. Vždy sa to vrátilo na jednu hodnotu, ktorá bola nastavená v Power Manageri pre daný konkrétny plán.

    Táto funkcia pre zníženie energetickej náročnosti spočívala v tom, že obraz notebooku bol strašne svetlý aj pri najnižšom stupni podsvietenia, čo bolo dobré pre šetrenie energie, ale zlé z hľadiska farebného podania ako sa píše v článku.

  3. 3. swarm  10.6.2011  11:10:52

    [1] Jo, mám pocit, že Lenovo si tyhle věci řídí přes power management. Možná to má ale vypnuté čistě z principu jako třeba Fujitsu – měl jsem tu 12″ superúsporný notes, kde v rámci šetření šly vypínat všemožné čipy na desce, ale tohle si zapnout nedovolili.

    V poslední době to má ale zapnuté docela velké množství notebooků na recenzi, tak jsem článek raději napsal. Kdo neví, co přesně hledat, může být docela nemile překvapen.

  4. 4. David  15.6.2011  19:03:46

    Tak já to měl ve svém e420s na intelovské grafice zapnuté, u dedikované amd hd6630m tato možnost naštěstí chybí.

  5. 5. swarm  15.6.2011  19:45:28

    [4] U té dedikované to není jen z toho důvodu, že o obrazový výstup se v E420s stará vždy jen integrovaná grafika (dedikovaná vypomáhá jen s aplikacemi a platí to samé co pro Optimus).

  6. 6. Luky  24.2.2012  0:46:43

    Díky za radu, chtěl jsem vrátit notbook kvůli odpornému obrazu a vyblytým barvám a po vypnutí vari-brightu je to asi o 1000% lepší. Jsou to blbci…

  7. 7. Falda  2.2.2015  12:27:31

    Díky, super. Moc pomohlo.

  8. 8. Vilém  12.1.2019  12:06:52

    Já vám moc děkuji. Asi dvě hodiny hledám co mi to ten displej proboha dělá.

  9. 9. Jirka  19.1.2019  9:18:09

    Šetřící vychytávky dokáží obraz zmrzačit, ale co jsem teď viděl za displej v Aceru Nitro 5 – Polil mě studený pot a šel jsem ho vrátit. Panel LG-Philips vykresloval červenou jako sytě oranžovou a nic se s tím nedalo dělat. Displej ve více než čtyři roky starém Asusu N56 od Samsungu je nesrovnatelně lepší.


Napsat komentář