K čemu jsou hybridní disky, SSHD a SSD cache

Dotaz na hybridní disky a malé SSD paměti dostávám nějak podezřele často. Vzhledem k tomu, že nejde o něco, co bych považoval za extrémně přínosné, bude nejspíš fungovat marketing výrobců. Co takhle si stručně povědět, jak to funguje a jaké jsou výhody?

SSD je skvělá věc. Do svého notebooku jsem si první koupil v roce 2009 a bylo hrozné. Za nějakých pět tisíc jsem dostal kapacitu 60 GB a velmi pomalý řadič bez vyrovnávací paměti, který měl problém, kdykoli se zapisovaly malé soubory (musel jsem používat RAMdisk pro tempy a cache prohlížečů). Ale načítání programů se výrazně zrychlilo a konečně jsem se dočkal úplného ticha při práci, což byl můj primární cíl.

Jenže od té doby technologie dost pokročila a dnes i horší (značkové) SSD nabídne mnohem lepší výkon než libovolný plotnový disk. Kdo jednou okusil, tomu už se nechce zpět, a tak v mém okolí skoro všichni mají v notebooku SSD na systém a plotnový disk na objemná data (pár jich má dokonce mSATA SSD a dva plotnové disky). Sám teď mám 300 GB SSD, kde mám v podstatě všechno a místo mechaniky (lépe řečeno místo plastové záslepky v šachtě po mechanice) občas vkládám 1TB plotnový disk, když potřebuju pracovat s nějakým velkým projektem.

SSD cache

Převážně pozitivní reakce profíků a „prosumerů“ lákají i běžně spotřebitele okusit výhod SSD. Jenže SSD je pořád docela drahé, a tak výrobci notebooků přispěchali s řešením, kterým je SSD cache kombinovaná s klasickým plotnovým diskem.

SSD cache je v principu klasické SSD, ovšem od těch „plnohodnotných“ na operační systém se liší ve dvou parametrech. Tím viditelným je menší kapacita. Někde se objevuje 8 GB, obvyklých je 16 GB a někdo dá klidně, ať nežeru, rovnou 32 GB. Možná si řeknete, že do 32 GB by se přece dal ořezaný Windows nahrát (případně neořezaný Linux a OS X). Proto je tu druhý, méně viditelný parametr – životnost při častých zápisech.

SSD cache je primitivnější, pokud jde o řadič a použité buňky. Je to něco, co by se jako klasické SSD dnes v notebooku nepoužilo, i kdyby to mělo větší kapacitu. Někteří lidé si tam systém nahráli a začali řešit problémy s životností do roka. Navíc to není jen o životnosti, jde i o nižší rychlost v určitých situacích.

K čemu tam tedy je?

Účelem SSD cache by dle propagačních letáků mělo být urychlování operačního systému. V praxi existují tři přístupy, které výrobci volí, když v notebooku najdete plotnový disk kombinovaný s SSD cache:

  1. Oba disky jsou spojené do speciálního pole RAID integrovaným řadičem od Intelu. Řadič se snaží odtušit, co je často používané, a to duplikuje na SSD pro pozdější rychlý přístup.
  2. Disky jsou samostatné a na SSD je pouze oddíl pro hibernaci operačního systému.
  3. Disky jsou samostatné a SSD je prázdné.

První metoda kupodivu není ta nejpoužívanější. U některých notebooků se objevuje a měla by být nejúčinnější, ale pocitově nemůžu říct, že bych cítil výrazný náskok proti plotnovému disku. Startuje to rychleji a sem tam se něco rychle načte, ale takové ty klasické zádrhele náročných profi programů, které musí načíst několik GB dat, případně rozsáhlou knihovnu po zapnutí, nebo při vyvolání některých funkcí, zůstávají. Navíc si nejsem jistý, co integrovaný RAID řadič řekne při výměně jednoho z disků.

Druhá metoda je nejčastější. Na disk se šoupne oddíl určený pro hibernaci, což znamená jisté zrychlení v případě uspávání na disk (které je ve Windows 8 standardně schované) i probouzení z něj. Od Windows 8 se do hibernačního oddílu ukládá také obraz paměti základu systému, který se může rychleji načíst při klasickém startu (tj. po úplném vypnutí), takže i čistý start je rychlejší. Tedy aspoň do doby, než se začnou v uživatelském profilu načítat různé programy po spuštění. Zbytek SSD cache bývá buďto nevyužitý, nebo je na něm prázdný oddíl. Při práci v systému se žádné zrychlení nekoná.

Třetí metoda je ze všech „nejlepší“. Několikrát jsem se setkal s tím, že výrobce do notebooku sice SSD cache vložil, ale nijak ji nevyužil, takže se zrychlení logicky žádné nekoná. Je pouze na uživateli, zda si paměť něčím vyplní (pokud si tedy připojí jednotku k nějakému písmenu).

Ve výsledku přínos ani v jednom případě není příliš velký. Kromě třetí varianty se zrychlí aspoň zavádění systému, ale upřímně jak často provádíte čisté spouštění? Pokud potřebuji rychlost, mám přece uspávání do paměti, které je otázkou sekund. Sám už vypínání používám jen v případě výměny některé z vnitřních komponent (nový disk, více paměti). Pokud už musím restartovat, opět to ponechávám na chvíli, kdy je mi jedno, jestli to bude trvat o dvacet sekund déle.

SSHD = SSD cache přilepená k disku

Zatímco ceny SSD klesly a nabídnout alespoň 180GB SSD v notebooku za 30 tisíc by už nebyla velká finanční zátěž, výrobci vymysleli něco dalšího a tím je SSHD. Nejde vlastně o nic převratného, podobnou technologii jsem testoval už mockrát v minulých letech a nikdy se neujala. Poprvé šlo tuším o 160GB disk, kde bylo 256 MB SSD cache (2007?). Teď jsou pouze obě kapacity vyšší, ale princip zůstal.

Řadič disku sám vyhodnocuje, ke kterým částem dat je přistupováno nejčastěji a ty si odsune do SSD cache. Je to podobné jako v případě první varianty se samostatnou cache, pouze je vše integrované do disku kvůli úspoře místa a nákladů.

Zůstává stejná nevýhoda, kdy řadič neví, co se vlastně fyzicky nachází na jednotlivých sektorech (disk nechápe souborový systém, který je na něm, a neví, co je systém, co programy a co data). Není tedy jistota, že do cache (která je často docela malá – 8 GB) vloží to nejlepší pro rychlejší práci s počítačem.

Nedělal jsem žádnou hlubší analýzu, protože jsem nepostřehl žádné zásadní zrychlení při načítání velkých programů (je možné, že SSD cache slouží pouze jako překladiště při rychlých zápisech malých bloků, než se fyzicky zapíšou na plotnu), ale klidně by nakonec mohlo jít o podobnou situaci jako v případě služby Windows SuperFetch.

Když jsem si každý večer při práci zapnul na druhém monitoru koncert The Wall z Berlína, služba po pár dnech vyhodnotila, že to je to nejdůležitější a místo programů a projektu mi po každém probuzení cpala do operační paměti celý film. Pochybuju, že disk, který má ještě menší ponětí o tom, co je důležité, nebude dělat podobné přešlapy.

Chcete diskový výkon? Pak chcete klasické SSD

Brzdí-li vás diskové operace, je nejlepší cestou vykašlat se na všechna polovičatá řešení a pořídit si plnohodnotné SSD, na kterém budete mít operační systém i programy. Doporučuju aspoň 180 GB. Dokázal jsem žít i s 60GB SSD a mít na tom všechno, ale musel jsem se hodně omezovat. 128 GB dnes beru jako absolutní minimum.

Nárůst výkonu poznáte všude. Při startu, hibernaci, spouštění programů i načítání ve hrách. Rázem se situace obrátí a čeká se spíš na procesor. Nejviditelnější případ jsou náročné profesionální programy – takové Visual Studio je na SSD mnohem spokojenější, Cubase na úpravu hudby startuje 5-10 sekund místo minuty. V CADu, ve kterém modelujeme komponenty pro létajícího drona, trvá na plotnovém disku otevření knihovny snad přes minutu, s SSD je to otázka pár sekund.

Musím říct, že mi SSD šetří při práci nervy a v podstatě každý z počítačů, kde dělám nějakou produktivní činnost (a nejde pouze o terminál), už má nějaké SSD. Jak si jednou zvyknete, už není cesty zpět.

Co s SSD cache, pokud ji už mám?

Ideálně se nejdřív podívejte, kterou z těchto tří variant máte. V případě, že nejde o RAID pole a ve správci disků vidíte část prázdnou a část zabranou hibernačním oddílem, můžete zbylé místo využít pro vlastní potřeby jako samostatný disk. Nějakých 16-24 GB prostoru lze šikovně využít například pro odsunutí nejnáročnějších programů (vývojové prostředí, CAD,…), když už z plotnového disku běží operační systém.

Řešení je jednoduché. Ve správci disků přiřaďte volnému místu nějaké písmeno a novou jednotku přesuňte složku vybraného programu (např. „Autodesk Inventor“). Následně otevřete příkazový řádek s oprávněním správce (v nabídce Start napište cmd, na zástupce příkazového řádku klikněte pravým tlačítkem a zvolte spustit jako správce).

Dejme tomu, že složka měla původně adresu: „C:\Program Files\Autodesk Inventor“ a nová adresa na SSD je: „D:\Autodesk Inventor“. Pak je potřeba zadat příkaz (uvozovky mají být jen ty nahoře, wordpress mi je upravuje v textu automaticky):

mklink /j „C:\Program Files\Autodesk Inventor“ „D:\Autodesk Inventor“

Tím se na úrovni souborového systému vytvoří propojení (directory junction; je to něco jiného než klasický zástupce) a program není nutné kvůli přesunu přeinstalovat (stále totiž bude pracovat s původní cestou). Pokud se časem rozhodnete SSD cache vyjmout, nebo už tam program nebudete chtít, stačí propojení smazat a složku přesunout zpět.

Tímto způsobem je možné přesunout i některé složky z uživatelského %AppData%. Jsou programy, které sem ukládají gigabajty dat a samy je neumožňují přesměrovat do jiného adresáře.

Závěrem

SSD je výborná cesta, jak mít podstatně rychlejší počítač ve většině běžných situací. SSHD a SSD cache jsou ovšem spíše marketing a přidaná hodnota zdaleka neodpovídá tomu, co se v reklamách prezentuje (výkon bude stále velmi podobný samotnému plotnovému disku).

Neberte zbytečný ohled na přítomnost SSD cache v notebooku a zaměřte se spíše na ostatní parametry. Rozhodně jeho přítomnost neberte jako výrazné plus – pokud někde uvidíte dvě konfigurace stejného notebooku za stejnou cenu, kdy jedna má SSD cache a druhá větší disk, nebo lepší procesor, berte tu druhou.

Pokud už náhodou SSD cache v notebooku máte, zamyslete se, zda by nešla použít užitečněji (odsunutí náročných programů), nebo zda nejde vyměnit za plnohodnotné 128+GB SSD na celý operační systém.

Ještě nás také čeká nějaký zajímavý vývoj, neboť WDC teď představilo kombinovaný 2,5“ disk (výška 9 mm), který má jak 1TB plotny, tak 128GB SSD a oboje se může chovat odděleně. Jde tedy v podstatě o dvě plnohodnotná řešení v jednom a to může být velmi praktické. Přece jen ne všude máte možnost mít SSD i disk současně.

Komentáře k článku

  1. 1. Dave1x  2.12.2013  15:36:30

    Swarme, pěkně shrnuto. Zcela souhlasím s tvým názorem, že hybridní disky mají velmi diskutabilní přínos a spíše jde o dobře cílený marketing. Fakticky jsi mě přivedl k SSD, které používám od roku 2008 a teď už fičím na třetí generaci SSD od Intelu. Potvrzuji, že kdo jednou okusí rychlost SSD, která se fakticky projevuje plynulostí systému a reakcí na práci uživatele, se ke klasickému disku vrátí stěží. O tom, že SSD nevydávají žádný provozní hluk a vhodně zvolený notebook je pak naprosto bezhlučný, to je jen další důvod k jeho koupi.

    Nezbytná, minimální velikost SSD je poněkud diskutabilní. Prakticky při 64 GB a méně to chce poměrně velkou míru sebekázně. Sám si vystačím se 120 GB, a to tak, že na něm mám systém, programy a dokumenty. Okolo 50 GB free na práci s grafikou a videosoubory. Objemnější data a věci, které potřebuji méně často, přesouvám na 1 TB HDD, který mám místo DVD mechaniky. Toto řešení mě naprosto vyhovuje a plně dostačuje. Zároveň je to taková zlatá střední cesta i finančně.

  2. 2. Anonym  2.12.2013  15:36:37

    „…který má jak 1TB plotny, tak 128GB SSD a oboje se může chovat odděleně. Jde tedy v podstatě o dvě plnohodnotná řešení v jednom a to může být velmi praktické.“

    Tohle mě zajímá – takže z pohledu BIOS-u/OS se to transparentně tváří jako dva fyzické disky, které sdílejí jeden SATA port, nebo jsou to jakoby dva svazky jednoho disku s pevnou velikostí? Co na to rychlosti, když se přistupuje na obě části zároveň?

  3. 3. Kamil  2.12.2013  17:35:44

    Jak na SSD pod XP?
    Vyplatí se SSD do netbooku?
    Pro co se SSD vyplatí a pro co ne?
    Jaké SSD?
    Díky.

  4. 4. Zivan  2.12.2013  18:34:12

    [2] Podle clanku vidi BIOS jen to SSD, HDD az po instalaci systemu a specialniho ovladace (jen pro Win). Nefunguje to na radici od nVidie a ASMedia a proti samostatnemu reseni je cca dvojnasobna. O rychlost se budou delit.
    http://extrahardware.cnews.cz/western-digital-uvadi-black2-neni-hybridni-disk-ale-hdd-ssd-jednom

  5. 5. Zivan  2.12.2013  18:35:59

    …cena je dvojnasobna…

  6. 6. Nox  2.12.2013  19:13:57

    Proboha, co vsichni neustale mate proti spousteni PC? Doma pocitac kazdy den vypnu a zapnu, v praci take. Nevidim duvod to furt uspavat a mit pod proudem. Stejne kazdou chvili otravuji aktualizace s restartem.
    3. XP neumi TRIM, musel bys jej delat rucne.
    Zrychli to nacitani programu, ale bohuzel te bude limitovat procesor/RAM. Sam jsem mel SSD v Aceru 722. Brzdilo CPU.
    SSD se vyplati, pokud jsi ochoten dat ty penize za rychlejsi pocitac. Pokud ti cekat nevadi, nebo na to nemas, nic pro tebe.

  7. 7. Zax  2.12.2013  23:35:33

    K SSD jsem se nechal přemluvit vlivem kamaráda a po pravdě, pro mě to jsou vyhozené peníze. Rozumím, že v pracovní stanici se to hodí, zvlášť pokud třeba v notebooku nechce člověk vůbec mít HDD kvůli hluku, ale jako běžný uživatel bych ty peníze radši ušetřil, nebo si pořídil silnější základní hardware. Jinak je samozřejmě fajn, že se snažíš SSD cache přijít na kloub, snad to někdo využije :).

  8. 8. swarm  3.12.2013  15:22:05

    [6] Nox: Záleží, jak kdo počítač používá. Někdy mám rozdělanou práci a do toho otevřených několik programů. Nevidim důvod to zavírat, abych to pak ráno zase otevřel, když to můžu uspat. Když je notebook v doku, tak klidně dávám jen sleep a neřešim to. Když jsem někde pryč a jedu převážně na baterku, tak je tu pořád hibernace, která má spotřebu stejnou jako vypnutí. Pak nevidim důvod, proč nepokračovat v práci přesně tam, kde jsem včera přestal.

    [7] Zax: Je spousta situací, kde SSD určitě není potřeba. Stačí, abych většinu času jenom něco řešil ve webových aplikacích a připojoval se na vzdálené servery SSH, VNC a RDT. Pak mě nějaké SSD vůbec nemusí trápit. Stejně tak, když mám notebook jen na hry, tam to pak ovlivní akorát loading. U sebe jsem však zjistil, že disk je komponenta, na kterou čekám ze všeho nejvíc, takže upgrade na SSD byl logický. Naopak můžu říct, že rychlejší procesor bych běžně asi nepoznal na tom, co potřebuju. Ale možná jsem už jen zkažený 6core Xeony s 48GB RAM v domácím workstationu, a tak už na notebooku nic výpočetně náročného nedělám.

    Obecně je podle mě nejlepší, když si člověk umí identifikovat, kde je úzké hrdlo výkonu jeho počítače, a podle toho se rozhoduje. Nástrojů je na to všude dost (a mnohdy stačí „perfmon /res“).

  9. 9. Kindrman  4.1.2014  22:51:22

    Zdravím! Uvažuji o mSata SSD jako primárním disku a chtěl bych znát názor jestli to je úplná blbost nebo to není až tak špatné řešení. Přesněji bych si to představoval jak jsi psal v úvodu – mSata SSD a dva disky (klasika a druhý místo mechaniky) Tak jestli je lepší mSata nebo klasické SSD + plotnový disk místo mechaniky.
    Díky za radu a názor :)

  10. 10. swarm  4.1.2014  23:05:03

    [9] mSATA je pouze jiným form-factor. Jen se tam vejde méně paměťových čipů a tedy nejsou dostupné tak velké kapacity. Na druhou stranu ty menší kapacity u 2,5″ se řeší tím, že nejsou na desce osazeny všechny čipy, takže nezřídka 2,5″ a mSATA varianta nějakého menšího SSD je v podstatě to samé se stejným výkonem.

  11. 11. Kindrman  7.1.2014  10:44:51

    Kapacitou by mi dostačovaůla 128, jen mě pár lidí odrazovalo od této varianty s tím argumentem že mSata má pomalejší přenosy a že disk to bude brzdit? Což mi přišlo jako hloupost.

  12. 12. swarm  7.1.2014  10:54:26

    [11] Lidi toho hodně nakecaj. U většiny notebooků posledních dvou generací jede mSATA na stejné rychlosti jako klasické SATA (6Gb/s).

  13. 13. Kindrman  7.1.2014  12:10:39

    Děkuji za info a za ujištění. Půjdu tedy do mSata disku! :)

  14. 14. `ipython qtconsole`  12.1.2014  13:52:10

    Manuální TRIM je alternativa k zapnutému TRIM (pokud třetí možnost je TRIM nedělat vůbec). On totiž zapnutý TRIM (parametrem discard v mount options) teoreticky zpomaluje, (jen v některých situacích a asi jun u některých disků , myslím že to bylo při kompilaci něčeho nebo stahování git repozitáře). Ovšem neodvažuji se odhadovat vliv discard na rychlost při běžném použití. Manuální trim se pak může ručně spustit přes `sudo fstrim -v /` nebo přes cron. Takže bych doporučil TRIM nechat zapnutý, a jedině při potřebě většího výkonu zkusit, co udělá vypnutí trim.

    Info:
    https://patrick-nagel.net/blog/archives/337
    https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_State_Drives#TRIM

  15. 15. Kindrman  12.1.2014  22:28:01

    Měl bych ještě jeden dotaz mimo téma, když bych chtěl do budoucna zakoupit rámeček na disk místo mechaniky, po jak vysokém rámečku se mám poohlížet? Vím, že jsi tu Swarme srovnával HP 8470w, které mám tak jestli si náhodou nevybavíš, jaká výška je ta vhodná. Děkuji.

  16. 16. Lubek  21.11.2014  13:08:36

    ad SSHD:
    Jako laik v oboru jsem usoudil, že pro mě a rodinu náš domácí a (pro zdejší znalce) chabý a starý notebook chci levně zrychlit a že by to mohlo SSHD dokázat. Vyměnil jsem, zvětšil kapacitu (za 160 na 500 GB) a razantně zrychlil všechno, co se s tím děje, dramaticky ty diskutované starty (v rodině nutné). Zkušenost jediná, ale jasně pozitivní – úplná spokojenost všech.

  17. 17. Lubek  21.11.2014  13:11:39

    doplněk k SSHD: výrobcem vsazené SSD je 8 GB.

  18. 18. Figio  28.11.2014  15:18:12

    ad Lubek:

    mas tam windows 7 ci win 8? Bolo treba nieco nastavovat, ci len cista instalacka na sformatovany disk? pretoze mam tiez nove sshd 508gb, na nom win 7 a nevidim nikde v spravcovi diskov tych 8gb a zatial nemam pocit ze by sa to ssd zapajalo..

    dakujem za odpoved!

  19. 19. Daniel Vážny  23.1.2015  21:01:45

    Ja som zamenil HDD v mojom notebooku za SSD a wow, to je zmena! Odporúčam každému. Taktiež som si všimol, že na win 8 to ide ešte o niečo rýchlejsie spolu s SSD diskom. Som zvedavý na win 10…

  20. 20. milan  29.1.2015  17:55:13

    SSHD od seagate používá to SSD sám pro sebe, a tak o něm systém naví. což je hodně dobrá věc třeba pro starší počítače, kde jsou ještě XP, které neumí pořádně pracovat s SSD diskem.
    vypozoroval jsem že jsou typy 500GB a 508GB. dle mého názoru ten 508GB nemá SSD zálohované na plotně.
    u plotny je nevýhoda že se vysype motor, u SSD že umřou buňky.

  21. 21. Pavel Špinka  1.5.2015  21:12:00

    Hybridní disk je k hovnu při kopirování programem DVD Shrink na disk mě vyskakuje hláška DVD Shrink encountered an error and cannot continue Out of memory – Ke zpracování tohoto příkazu není dostatečný prostor. Při kopirování na druhý disk je to bez problému jen s tím hybridním diskem je to v prdeli

  22. 22. Petr  9.11.2015  16:34:38

    Díky za velmi obsáhlý článek. Dozvěděl jsem se vše co jsem chtěl, díky.

  23. 23. Petr2  22.11.2015  13:41:31

    Díky za článek. Zrovna teď podruhé instaluji kamarádce notebook s 500Gb + 24GB SSD. Při první instalaci W7 normálně SSD disk viděly a tak jsem říkal, že při dostatečné sebekázni tam dám celý systém a zbytek (user profiles, tempy, swapy, aplikace dám na druhý HD). Bohužel nezbylo mnoho a při představě, že kamarádka bude ukládat soubory, jak se ji namane, jsem se do toho pustil znovu. Na HDD systém + všechno a mezitím popřemýšlím co s SSD diskem. Nejprve zjistím, zda-li ho W7 nezačaly samy od sebe používat(?) a když ne tak tam hodím asi velký swap, nevím…

  24. 24. Petr2  22.11.2015  16:21:43

    Dodatek: po přečtení diskuze http://kyou.cz/forum/viewtopic.php?t=1088 jsem si myslel, že dojde k instalaci č.3 – tedy že nastavím v BIOSu místo AHCI na RAID a donutím systém SSD disk využít jako cache. V mém BIOSu však taková volba není (AHCI/manual=disabled), takže jsem vytvořil oddíl, zformátoval na 22,4 GB a uvidím, co s tím.

  25. 25. Martin  1.12.2015  17:26:11

    Nazdar, potrebujem 1tb do ps4. Oplatí sa dat toľko peňazí (cca 350€) do konzoly za SSD disk, ak ano co sa zmení, alebo postačí klasika.

  26. 26. David  3.12.2015  22:05:36

    Zdravím, chtěl jsem koupit přítelkyni notebook pro úpravu fotek s klasickým diskem 1TB + 128GB SSD disk a ted po přečtení článku si nejsem jist zda je to dobrá volba. Za prvé SSD disk má omezenou životnost? jaká je tedy životnost? Myslel jsem že na SSD disk by se nahrál windows a program pro úpravu fotek aby to měla bez čekání rychlejší a na klasický disk zbytek programu. Tak si nejsem jist zda je to dobrá volba zda by nebylo lepší koupit klasický disk s 7200ot/min.

  27. 27. swarm  3.12.2015  23:20:43

    [26] 128GB už je plnohodnotné SSD, takže tam problémy s životností nejsou. Pokud je to tak z výroby, tak už na tom SSD operační systém bude. Na pevném disku bude pouze obnova systému do továrního nastavení a jinak bude prázdný.

    Klasický 7200rpm pochopitelně nebude lepší. Naopak bude mnohem horší.

  28. 28. Mick  9.12.2015  23:06:30

    Ahoj,
    Díky za článek, který mi trochu více „rozsvítil světla“ v této oblasti :).
    Mám doma jeden nepotřebný 128 GB SSD. Zároveň jsem koupil před týdnem tablet pc (ACer switch 10, 32emmc + 500GB HDD v dock keybordu).
    Účel tohoto srandovního pc je nahradit mi pracovní (internet, office365, google apps) notebook po dobu, co bude v opravě.

    Uvažuji, že tam místo toho HDD šoupnu tento SSD. Jednak chci prodloužit výdrž na baterii (což je myslím přínos, kterýs nahoře v článku při upgradu nezmínil – zejména pro notebooky), ale také zvednout výkon.

    Každopádně v tabletu (byť s atom quadem) je přínos výkonu diskutabilní, pokud by to bylo jenom „odkladiště fotek, filmů a jiného pasivního obsahu. Tak přemýšlim, že bych tam odhazoval něco, co výkonu skutečně pomůže – tedy kusy OS nebo Office 365.

    a) Co jiného by to mohlo být, když uvážíme, že na emmc je OS a není možné/vhodné jej dát na tento disk, neboť je tento disk „odpojitelný“ tím, že prostě vezmu tabletovou část a dock keybord s ssd nechám na stole?

    b) Lze obecně ve WIN10 nakonfigurovat více disků tak, že systém bude odhazovat swap na konkrétní disk v případě, že bude v systému (tedy bude v docku?).

    c) a možná trivka: je možné nainstalovat officy na jinou jednotku, než na c: program files? mě to zastihlo nepřipraveného a tuto volbu jsem nikde neodchytl…

    díky

    mirek

  29. 29. Ladis  10.12.2015  13:59:41

    [28] a) Ten druhý disk je jen na data, když je odpojitelný. b) Swap si můžeš dát na libovolný disk, ale změna vyžaduje restart počítače (tj. nastavíš swap na druhý disk, reboot; před odpojením vypneš swap z druhého disku, reboot), takže je to na nic. Navíc Win10 už (nebo brzo bude) podporuje kompresi RAM (stejně jako další OS), takže ten swap zas tak hrotit nemusíš. c) Programy nemusíš přeinstalovat, stačí přesunout jejich složku na druhý disk a na původní místo dát junction point (mklink /j). Soubory rogramu pak budou dostupné i na původní cestě.

  30. 30. Mick  10.12.2015  18:51:27

    [29] Dík ladis za relativně vyčerpávající odpovědi.
    a)Druhý disk bude na data. ještě by mě zajimalo, jak zjistit, na jakém je rozhraní, zda to je USB3 nebo jiné. Dá se to nějak prostředky OS zjistit? abych tam nerval disk, co umí sata III atd.
    b) Swap je zabitý, ale ta komprese Ram mi vnukla myšlenku sw řízené SSD cashe pro os na emmc. Ovšem samozřejmě pochybuji, že to bude mít efekt, protože to nebude na adekvátně rychlém rozhraní
    c) To je super hint. díky, ihned jsem načetl na netu a využiji :)

  31. 31. swarm  10.12.2015  20:01:55

    [30] a) Je tam USB. Předpokládám, že 3.0. SATA tam být nemůže, protože by ho nebylo jak k notebooku připojit. V Atomu není SATA řadič.

    b) Nevím, jestli jsem to pochopil, ale snažil bych se vyvarovat jakýchkoli ne nezbytných zápisů na eMMC. Jsou fakt pomalé a špatně nesou víc zápisů najednou (to pak nejde ani číst).

  32. 32. Jan P  21.11.2016  20:21:48

    dobrý den

    mám notebook Lenovo Y500 s 1TB HDD a 16GB SSD právě na to zrychlení zapínání a vypínání, ten marketingový tah, notebook mám už tři roky takže nemám záruku a SSD se zničil, podle programu Hard Disk Sentinel je SSD uplně na maděru, zapínání mi trvá asi 10 minut a vypínání asi 2 hodiny, počítač zamrzává tak že ho jde pouze natvrdo vypnout, a to jsem přeinstaloval windowsy před dvěma dny, potřebuju vědět jestli je možné ten SSD jen nějak odpojit aby ho počítač nepoužíval a používal jen HDD, třeba jen zakázat ve správci zařízení, bojím se aby se něco nepodělalo když to udělám,

  33. 33. swarm  21.11.2016  23:39:10

    [32] Pokud je to spojené přes Intelovský řadič, tak normálně ve Windows bude stačit vlézt do tušim Intel Rapid Storage (hledej ve start nabídce „Rapid“). Tam někde zrušíš RAID0 mezi SSD a diskem.

    Nejlepší pak bude, když ten notebook otevřeš a SSD kartu prostě vyndáš. Tím asi nic nezkazíš.

  34. 34. Jan P  22.11.2016  17:00:15

    odinstaloval jsem rapid storage, ve správě disku jsem zrušil ten svazek SSD a ve správci zařízení jsem odinstaloval ovladač a zakázal zařízení, a zlepšilo se to, dnes jsem to zapl a zase to bylo zpomalené a koukám ten disk se automaticky zase zprovoznil a nainstaloval, takže fakt asi jedině natvrdo vyndat

    díky za odpověd

  35. 35. ivan  13.12.2016  22:41:01

    ahoj, mám hybridní SSHD na HP pavillon. Potřeboval jsme čistou instalaci WIN 10. Po mnoha návodech a peripetiích – klíčové je, zda máš chipset a řadič od intel – zda můžeš používat Intel @Rapid Storage Utility. Pokud ano – oulala! Stačí odstranit všechyy partitions; nainstalovat WIN 10 do – pozor – HDD!!! Pak instalovat Intel @Rapid Stotrage Utility. Update Win 10. Restart. Spustit Intel @Rapid Storage Utility – zvolit, že chceš svojí SSD partition jako boost k výkonu HDD.
    Funguje, ale výkon moc nezvedá ;-).
    Navíc podezírám chipset z neidentifikovaného hardware v sestavě počítače… záleží na podpoře výrobce,. můj NTB HP Pavillon je starý 5 let ;-). Enjoy.

  36. 36. Andrea  25.3.2017  13:15:56

    Zdravím, koupila jsem notebook ASUS K401UQ-FR008D bez systému, má disk 1T+24GB a chtěla jsem si na něj nainstalovat svůj originál Win7 Ultimate, ale nejde mi to ani z externí mechaniky, ani z bootovací flash, vypadá to, jako by installer neviděl pevný disk, chce to nějaký ovladač, ale na flashku ani externí mechaniku žádný ovladač nemám. Můžete mi prosím poradit? Děkuji

  37. 37. swarm  25.3.2017  13:38:45

    [36] Je možné, že bude potřeba přepnout v BIOSu (F2 nebo Delete po zapnutí) SATA mód z RAID na AHCI, pokud tam taková volba je. Pak je samozřejmě nutné instalovat systém na ten 1TB disk a ne na to malé SSD, protože tím by se po čase zničilo.

    Pokud to zabere, tak je pak potřeba nahrát ovladače na čipovou sadu, aktivovat zpět RAID mód a nastavit chování v Intel Rapid…(něco) utilitě.

    Ale jenom odhaduju, Win7 jsem na nic z generace Skylake neistaloval.

  38. 38. Ladis  25.3.2017  14:41:40

    [36] A přečíst ta externí mechanika a flash disk jdou? Problém je jen v nevidění toho HDD? (SSD je moc malé na systém.) Pokud má HDD tabulku diskových oddílů ve formátu GPT místo MBR, tak jej Win7 neuvidí (neumí bootovat z GPT – to až Win 8 a novější). Pokud je to problém v GPT, tak musíte nabootovat Linux a v něm program GParted.

  39. 39. Ladis  25.3.2017  14:49:52

    (Obě odpovědi jsem zkopíroval do diskuze pod produktem: ZELENÝ_ZMRD/asus-k401uq-fr008d-kovovy-d4672413.htm#discussionPosts)

  40. 40. kandepel  23.10.2018  13:48:34

    Ahoj, navazuji na tuto starsi diskuzi, neb marne hledam reseni sveho problemu a tyka se to zde resenych situaci. Rozhodl jsem se upgrd Lenovo ThinkPad S430, ktery byl z vyroby vybaven 16GB mSATA SSD + 500GB HDD, a nakonfigurovany viz ad2 v clanku. Muj zamer byl vymenit mSATA za vetsi (256GB) a primo na nej udelat cistou instalaci W10 a HDD nechat na data. Postupoval jsem podle diskuze na oficialnim foru Lenova tak, ze jsme nejprve fyzicky vyjmul HDD, pak vymenil mSATA SSD, pak provedl instalaci W10 a nakonec vratil zpet HDD. Vse klaplo, az na posledni krok: po navratu HDD do ntb BIOS pri startu prestal videt SSD (chyba „2102: Detection error HDD (mini SATA)“ a nabootoval z dalsiho dostupneho disku, tedy HDD. Po opetovnem vyjmuti HDD se vse vrati k normalu a ntb nabootuje z SSD. Zkousel jsem HDD naformatovat i vymenit za jiny, vysledek je stale stejny. Oficialni support Lenova se domniva, ze je vadna zakl. deska, ale me se to nezda – ntb pred zasahem fungoval pomalu, ale normalne, a i nyni projde vsemi HW testy. Mate nekdo poneti, o co jde?

  41. 41. swarm  24.10.2018  19:18:14

    [40] Pozor na jednu věc – předchozí SSD nejspíš pracovalo v hybridním RAIDu 0 spolu s plotnovým diskem. Pokud SSD vyměníš, řadič to může zmást. Zkontroloval jsi, zda nemáš v BIOSu nastavení pro SATA? Bylo by tam něco jako AHCI a RAID a pravděpodobně by byla vybrána volba RAID. Pokud to tam je, tak to přepni na AHCI a SSD by pak mělo být vidět spolu s diskem.

    Na vadnou základní desku nevěřím (podobný problém jsem měl na EliteBooku 840 G1). Stejně tak ale dost často nevěřím ani na rady oficiálních supportů :)


Napsat komentář