Linux na zkoušku

Sem tam nějakého uživatele napadne vyzkoušet si alternativní operační systém Linux na svém notebooku. Zatímco na stolním počítači stačí vložit nějaký jiný disk a vše se může testovat bez rizika, v notebooku má zatím stále většina lidí disk jen jeden. Část lidí se čachrování s diskovým prostorem raději vyvaruje, ale najdou se i tací, kteří si Linux zkusí nainstalovat a nechají jeho instalátor automaticky zmenšit oddíl s Windowsem.

Jenže ne všechno je bezchybné. Zejména na noteboocích jsou kolikrát disky podivně rozdělené už od výrobce, a tak si s tím instalátor nemusí správně poradit. Zbytečně se pak na fórech množí nešťastní uživatelé, kterým v lepším případě jen nechce nabootovat Windows a v horším případě zmizela „nenávratně“ všechna data.

Instalace bez dělení disku

Mezi „linuxáky“ by šlo o nošení dříví do lesa, ale tady je to hlavně o noteboocích, takže to všichni určitě neznají. Aktuální verze Ubuntu Linuxu je možné instalovat i na oddíly Windows. Princip je jednoduchý. Na disku se vytvoří obraz disku v podobě souboru. Část disku s tímto souborem si následně Linux dokáže připojit jako klasický diskový oddíl. Pro zavedení systému se použije standardní zavaděč z Windows, u kterého se jen do nastavení (boot.ini) přidá potřebná volba.

Tímto způsobem se lze vyvarovat dvou největších problémů při instalaci Linuxu k Windows: nahrazení zavaděče v boot rekordu a práce s diskovými oddíly. Proti instalaci v emulátoru typu Virtual PC a VMware ovšem zůstává plná rychlost systému a nativní práce veškerého hardware notebooku. Sám to tak používám na svém notebooku a nemohu si to vynachválit.

EDIT: Chtěl jsem vám ukázat, jak vypadá linux na mém notebooku, ale je to beznadějné – můj disk má před smrtí (sem tam přestane komunikovat s notebookem) a nejde mi zapisovat na boot recordy, ani mi to nečte boot.ini.

Komentáře k článku

  1. 1. Maroš  11.1.2009  13:42:12

    „Proti instalaci v emulátoru typu Virtual PC a VMware ovšem zůstává plná rychlost systému a nativní práce veškerého hardware notebooku. “
    Práveže mne vyhovuje, že linux nepracuje natívne s hardware v prípade virtualizácie. Vždy sa nájde nejaký hardware, ktorý sa v linuxe nedá rozbehnúť.

  2. 2. danaketh  11.1.2009  14:36:25

    [1] Jo, většinou to jsou buď horké novinky, dávno zapadlé kousky nebo nestandardní kousky. Já rozběhal i WiFi a IR, jen stačilo trošku hledat. Ale zrovna Ubuntu má vcelku slušnou šíři podporovaného HW.

    Kromě toho spousta HW nejde rozběhnout i pod Windows. Půl roku jsme po všech čertech sháněli třeba ovladače na ATi grafiku v notebooku.

    IMO je chyba na straně výrobců, kteří nedodávají drivery pro ostatní OS. Mohli by si vzít příklad z nVidie, která nabízí drivery i pro Linux.

  3. 3. swarm  11.1.2009  17:38:57

    [1] Já mám třeba Linux nativně (Ubuntu) i v emulátoru (Debian Server). Ten v emulátoru má výhodu, že ho můžu mít spuštěný s Windows, což využiju třeba, když si ladim testovací web server (na kterém mimochodem vznikal tento blog). Ten nativní linux používám, když zkouším/programuju nějaký hardware. Tam mě nasazení na opravdovém systému zajímá mnohem víc.

    Tady pro lidi je to spíš dobrý, že si můžou odzkoušet, jak moc je jejich notebook kompatibilní, a podle toho se pak třeba rozhodnou, že to začnou používat jako hlavní OS.

  4. 4. Warcz  11.1.2009  23:21:40

    Linux už nikdy ! :o) Ne fakt na tom se da jenom hrát ale ne pracovat. Jak jsem tady psal odešel mi na Asusu HDD a tak jsem musel měsíc !!! pracovat v linuxu na flash disku ( flash verze ). Pro mě osobně to bylo ale utrpení a už to vypadalo že pustim linux a v dosboxu hned XP jenže ten flash disk nebyl zase tak velký :o((( To vubec nemluvím o tom že jsem měl na měsíc internet od Vodafone, ale ten jsem v linuxu neoživil ( USB modem ) prostě měsic mi skoro stála práce. Na zkoušku Live verzi (SLAX) v USB doporučuju. Umi to hodně věci a hlavně si to pamatuje oproti CD

    Schálně dokazali by jste měsic pracovat, hrát, sufrovat atd na linuxu ?

  5. 5. x-lukas  11.1.2009  23:46:56

    Linux jsem na svých noteboocích používal (ThinkPad T23 – Fedora 7, 8, 9 a R61i – Ubuntu 8.04 – v dualbootu s Win Vista). Svého času (před rokem a později) jsem o tom napsal pár zápisků na svém blogu. V zásadě jsem tehdy byl spokojený – úměrně požadavkům v té době. Třeba podpora HW je jedna z věcí, která se rapidně zlepšuje (i když pár nepříjemností se tu a tam naskytne), těžiště určitých problémů současných linuxových distribucí bych viděl jinde.
    Jinak můžu se zeptat – zápisek se týká přímo tvého notebooku? Ptám se kvůli HDD – čemu přičítáš současné problémy? Sám jsem po týdnu (nebo dvou) používání své R61i ošetřoval problém s příliš častým parkováním hlaviček HDD (za zmíněnou dobu lehce méně než 2000x) – a to jak pod Vistou, tak pod Linuxem pomocí hdparm.

  6. 6. x-lukas  11.1.2009  23:52:04

    [4]: Linux jsem používal přes dva roky na PC jako výhradní systém (Fedora, Debian, Ubuntu) a pak na noteboocích (viz. můj předchozí příspěvek). Takže ano, dokázal :-) Ale je to všechno a konkrétních specifických požadavcích každého uživatele, co nakonec rozhodne.

  7. 7. Ladis  12.1.2009  0:41:30

    [4] Jak uz bylo receno, pouzivani Linuxu jako primarniho systemu je jen o pozadavcich, co na tom chce clovek delat. Na svem notebooku F-S Esprimo M9400 jsem mel nekolik mesicu jen Ubuntu Linux. Pozdeji jsem priinstaloval do triple bootu jeste MacOS X 10.5.5 a WinXP SP2, protoze mam v planu udelat nejakou multiplatformni hru (tvorba her je muj konicek).

  8. 8. Honza  12.1.2009  2:41:38

    Nic ve zlém, jen bych chtěl podotknout, že virtualizace a emulace jsou dvě odlišné věci.

  9. 9. swarm  12.1.2009  13:42:43

    [4] Já bych linux klidně i používal. V tom svém jsem si rozběhal všechny programy, které potřebuju. Některé mají nativní linuxovou verzi a ty ostatní jsem v pohodě rozběhal přes wine a podobně. Třeba OO.org neuznávám ani omylem, takže mám v linuxu i MS Office 2003, na který mám licenci. Ve výsledku je to systém s hezčím (a mnohem lépe konfigurovatelným) grafickým rozhraním a znatelně vyšší rychlostí. Používám WinXP hlavně z důvodu možnosti testovat na svém notebooku i různý hardware na recenze. Taky jsem ho teda potřeboval na vývoj a testování svého hardware pro bakalářskou práci.

    Notebook mám po stránce HW rozchozený v Linuxu kompletně. Když už MS bude nějak hodně znevýhodňovat WinXP a Win7 nebudou dostatečně odpovídající mým představám, možná ještě u Linuxu skončim. Zatim se do toho nehrnu, neboť neshledávám podstatné, na jakém OS můj notebook běží a produktivitu mé práce by přechod na Linux nijak neovlivnil.

  10. 10. Ganimoth  13.1.2009  18:58:31

    Swarm: A funguje ti hibernace? Ja jen, ze jsem se poruznu docetl, ze v Ubuntu instalovany prez Wubi hibernace nejde.

  11. 11. Ladis  14.1.2009  10:04:48

    [10] Wubi jsem pouzil v praci na desktopu, ale dosud jsem hibernaci nepouzil, precejen u desktopu neni potreba. A i kdyby nefungovala, tak je to jedno – kdo chce pouzivat Linux vice, hodi si jej na samostatnou partition.

  12. 12. swarm  23.1.2009  19:36:02

    [10] Při instalaci přes Wubi hibernace opravdu nejde. Když jsem byl v Linuxu, tak jsem používal jen uspávání.

  13. 13. JV  27.1.2014  17:55:30

    [4]: Co měsíc. Frčím výhradně na Linuxu od r. 1999.


Napsat komentář