Skládání nového ThinkPadu k 20. výročí značky

Píše se o tom všude a každý, kdo se zajímá o notebooky, to pravděpodobně už někde četl – právě včera slavily ThinkPady své 20. výročí. Když už tu máme takové významné jubileum, mělo by se nějak oslavit. Já to udělal tak, že jsem si pořídil nový ThinkPad. Tedy nový starý…

S ThinkPady je to v poslední době těžké. Něco mě na nich těší a něco naopak strašně štve. Asi v tom nejsem sám, protože řada skalních fanoušků značky se pozná podle toho, že si vyhlíží konkurenční hi-end notebooky, ale nekoupí si je, neboť na nich není (dobrý) trackpoint a logo ThinkPad. Svou frustraci se pak snaží ventilovat aspoň prostřednictvím jízlivých komentářů na diskusních fórech.

Sám situaci nevidím tak negativně, a přestože bych si z letošní generace nevybral (nešikovné rozložení klávesnice, špatné touchpady, přehřívání modelů v zátěži napříč všemi řadami), pořád si dokážu najít nějaké alternativy. Kdysi jsem uvažoval o ThinkPadu T520, ale nějak to nedopadlo, protože by přidaná hodnota proti 14“ R61 nevyvážila vynaložené prostředky. Byl by to rozmar.

Na druhou stranu aspoň trochu rozmarný jsem, a tak jsem se myšlenky updatu úplně nevzdal. Pouze jsem zvolil cestu nejmenšího odporu. Ke staršímu ThinkPadu mě váže postupně zakoupené příslušenství jako dokovací stanice a tři různé baterie. Řešením by tedy bylo sehnat novější model, který oba typy komponent podporuje. Takové řešení existuje a jmenuje se ThinkPad T400.

ThinkPad T400, aneb Lego pro dospělé

ThinkPad T400 je v mnoha ohledech výborná volba. Řada T je o něco tenčí, takže bude počítač vypadat modernější (u T400 je to ještě podpořeno zkosením hran). Nová generace se dá navíc osadit 3G modemem a webkamerou. Na druhou stranu příslušenství je kompatibilní a nemusím si zvykat na nové rozložení klávesnice (zvláště když staré rozložení mi maximálně vyhovuje).

Po stránce výkonu je výhoda, že v nové čipové sadě je grafika s podporou akcelerace HD videa a možností alokovat více paměti (což je nezbytný požadavek pro OpenGL akceleraci v aplikacích od Adobe) – více od grafiky nepotřebuju. S procesorovým výkonem je to složitější. Poslední dobou používám řadu programů, které z výpočetního výkonu těží (audio projekty v Cubase a renderování HD videa). Jestli se na výstup čeká tři minuty nebo dvacet, je pro mě někdy zásadní rozdíl. Do T400 se dají osadit jen starší procesory Core2 Duo, nicméně i zde jsem si poradil.

Vybraný ThinkPad je už několik generací starý. Výhodou je velký výběr komponent při nízkých nákladech. Když už skládám notebook jen o generaci novější, rozhodl jsem se jej mít aspoň přesně podle mých představ. Taková konfigurace se ovšem špatně hledá, a tak je nejjednodušší si ji celou složit:

Základem je pěkná zánovní šasi. Spodní plastová část základny vypadá, jak když se právě dostala z fabriky.

Ke spodku šasi se musí před vložením ostatních komponent zvolit konfigurace rozšíření pro interface a datové karty. U nás dostupná 14“ Tčka byla většinou vybavena kombinací ExpressCard a PCMCIA, jenže já bych raději čtečku paměťových karet.

Na čtení PCMCIA mám doma notebooků dost, takže jsem zvolil možnost ExpressCard v kombinaci s čtečkou paměťových karet. Na obrázku můžete vidět obě řešení i odlišné plastové výplně.

Plastová výplň je zamontována. Záslepky jsou zaměnitelné s Rkovými modely, ale pouze v rámci generace. T/R 61 je mají trochu jiné.

Vana základny shora. Ani bez výztuh není jako z gumy (tj. jako dnešní notebooky po vyjmutí hliníkové části).

Základní deska pro modely R400 a T400. Sehnal jsem si verzi s integrovanou grafikou, protože přepínatelný Radeon HD3450 znamená jen problémy. Výkon taky žádný nemá, ale ještě je obtíž s přepínáním mezi grafikami a DVI v dokovací stanici běží jen v případě, že je Radeon aktivní (= častější potřeba chladit).

Než se deska vloží do vany základny, musí se nejdříve přimontovat rám Roll Cage. Je to poctivý kus hmoty, díky které se základna nemůže kroutit a obvody jsou v bezpečí před mechanickým poškozením.

Roll Cage se do vany vkládá trochu hůř, ale podařilo se. Čas osadit komponenty.

Jako první přišel na řadu procesor. Mohl jsem zvolit cokoli – třeba nějaký úspornější model P8xxx – ale to by nebyla legrace. Chtěl jsem něco, s čím se trochu projeví nárůst výkonu, a tak volba padla na to nejvýkonnější, co se dělalo pod jménem Core2 Duo – model T9900 s výchozím taktem 3,06 GHz a 6MB L2 cache.

Udělal jsem pár testů a dává si první generaci Core i7-620M (dvoujádro) i Core i7-720QM (čtyřjádro). Při porovnání s Ivy Bridge Core i5-3320M (2,6-3,3 GHz) už to není takový nářez, nicméně v single-thread je výkon nižší o 32%, v multi-thread o 38%, což ještě není tak hrozné s ohledem na stáří. Zvláště v době, kdy je všude hodně úsporných variant a Core i5-3317U (1,7-2,6 GHz) překonává starou T9900 jen o 15-20%.

Další důležitou součástí je operační paměť. Kvůli lepšímu výkonu grafického jádra a lepšímu pocitu jsem 4 GB složil ze dvou identických 2GB DDR3 modulů běžících v režimu dual-channel.

T9900 je žravá potvora, a tak jsem chlazení raději pořádně vyčistil.

Zde už je chlazení nasazené a procesor i čipová sada přepastovány. Dva ze tří volných mini-PCI slotů jsem obsadil: základním Wifi-N modulem (Intel 5100AGN) a 3G modemem Gobi2000. Po nasazení víka již stačilo pouze zapojit všechny antény a kabel od LCD.

První verze notebooku hotová, ale není to ono. Je tam stále pouze zářivkový displej (i když docela dobrý) a chybí webkamera. O pár dní později jsem se tedy pustil do další přestavby.

Vzal jsem R400, která má ve víku LED panel i webku. Kompatibilitou jsem si tentokrát nebyl vůbec jistý, ale dle servisních manuálů a seznamu všech komponent se zdálo, že by to mohlo jít.

Nejjednodušší by bylo zůstat u R400. Stačilo by prohodit SSD a vše by bylo hotové, jenže těch pár milimetrů, o které je T400 tenčí a hezčí někdy stojí za pár hodin se šroubovákem.

Na výměně displeje je super, že kvůli ní nemusíte rozebírat celý notebook. Displej je namontován k další části Roll Cage, která je vzadu zakrytá plastem potaženým gumou a vpředu je pro změnu přišroubovaný plastový rámeček. Když sundáte oba plasty (a boční anténu), můžete displej jednoduše vyšroubovat z rámu.

První obavy se rozplynuly při kontrole desky s indikačními diodami. Na desce jsou totiž i obvody pro napájení displeje, které se liší mezi CCFL a LED variantou, a tudíž se deska mění dohromady s displejem.

Na ThinkPadech R ovšem chybí indikace 3G modemu a mrzelo by mě, kdybych o tuto diodu přišel. Při dřívějším zkoumání R500 jsem zjistil, že tam sice je místo na diodu modemu, ale není do plošného spoje osazená. U R400 jsem měl větší štěstí. Diodu má, jen přes ni není v rámu žádná ikona.

Webkamera je na samostatném plošném spoji, který je s notebookem propojen stejně jako ThinkLight pomocí hlavního plochého kabelu. V tomto kabelu je část vyhrazena pro interní USB, které díky minimu vodičů představuje ideální spojení vzdálených komponent uvnitř notebooku.

Pomocné plošné spoje odstraněny. Po nich mohl ven i displej.

Webkamera v celé své kráse. Objektiv je možné ručně doostřit.

Displej již je osazený v T400. Vlevo je vidět tenký modul Bluetooth. Vpravo jsou dva konektory pro desku stavového panelu. Ten uprostřed ji propojuje s hlavním kabelem, ten vpravo je pro napájení displeje.

LED panel funguje. Barvy jsou sice hnusnější, ale v systému si je stejně dolaďuju a nic není dost hnusné, aby to nevyvážilo vyšší svítivost, díky které můžu pracovat s notebookem venku za letního poledního slunka (což dělám docela často).

Bohužel jsem zjistil, že hlavní kabel u konfigurací bez webkamery nemá připájený konektor pro její připojení. Vodiče plochého kabelu jsou v daném místě pouze přelepené. Neobešel jsem se proto bez hlubšího rozebírání. Hned mě zamrzelo, že jsem si toho nevšiml dřív.

Nakonec to nebylo tak hrozné, neboť se nesundávalo celé víko, se kterým by se musely ze základny vymotat také kabely antén.

Až na připájený konektor identické kabely. Že Lenovu vůbec stojí za to vyrábět a distribuovat dvě verze.

Webkamera v T400. Připojená a detekovaná operačním systémem.

Po technické stránce je notebook konečně dle mých představ. Zbývá vyřešit druhý problém přestavby víka – adaptovat rámeček z R400. Rámečky jsou mezi R400 a T400 zaměnitelné, což je dobrá zpráva, když původní v T400 byl ve verzi bez výřezu pro webkameru. Bohužel pouhé přehození by znamenalo přijít o natištěnou průhlednou ikonu 3G modemu (nebyla by vidět dioda) a především mít na T400 nápis R400.

Moje domněnka se naštěstí potvrdila a stavové ikony jsou samostatná vrstva, která je k rámečku přidělená lepidlem. S trochou šikovnosti jsem obě fólie sloupnul a prohodil, aniž by to na nich zanechalo následky.

Teď už je notebook konečně kompletní. Poslední fází bylo přehození 300GB SSD s původním systémem z ThinkPadu R61 a obnovení licencí některých programů, které se ozvaly kvůli změně hardware. Nejhorší byl v tomto Windows, který nešel aktivovat přes internet. Zdlouhavý telefonát s automatem naštěstí proběhl v pořádku a systém se aktivoval.

Co jsem vlastně získal?

Kromě dobrého pocitu lze najít i nějaké reálné přínosy:

  • Tišší ventilátor při kancelařině – přibyla totiž jedna nižší rychlost ventilátoru, při které jej uslyšíte pouze v tiché místnosti po přiložení ucha. Tiché chlazení bylo jedním z důvodů, proč jsem neuvažoval o novějších modelech T410 a T420 – oba jsem je měl doma dříve na recenzi a ani jeden mi nesedl zvukem ventilátoru.
  • Výkon Core2 Duo 3,1 GHz je vyšší o 50-60% a v pár aplikacích i o 80% (že by větší cache?). O stejná procenta je teď rychlejší i celková odezva systému, protože ani teď se ještě nečeká na SSD (Intel 320). Stojí za zmínku, že výdrž baterie zůstala při kancelářské práci stejná.
  • Webkameru a lépe umístěný mikrofon (konečně ve víku). Na video-hovory přes Skype už nepotřebuju tahat externí webkameru. Externí je stále lepší (snímačem i mikrofonem), ale když někam jedu, jsem radši, když táhnu co nejméně technického harampádí.
  • WWAN 3G modem Gobi2000, který mě po negativních zkušenostech s Ericssonem příjemně překvapil svou bezproblémovostí (ačkoli přestože byl vyjmut z X201, pro provoz v T400 jsem musel do notebooku nahrát neoficiální BIOS… shame on you Lenovo!). V ČR sice 3G modem příliš nevyužiju kvůli mizerné nabídce služeb, ale v zahraničí se mi už několikrát hodil.
  • Tenčí základna sice není tak pevná jako u ThinkPadů R, ale v ruce je znát, že je lehčí.
  • Celý notebook vypadá jako nový (včetně klávesnice) – nikde žádné škrábance a vyleštěné plochy.
  • Větší touchpad vždycky potěší. Navíc ještě není zničený odporně vroubkovaným povrchem, jako má současná generace (vedle klávesnice další důvod proti – věřím ale, že se v budoucnu přejde zpět k hladkým povrchům).
  • Integrovaná grafika Intel X4500M HD je sice jen o generaci novější, ale zvládá konečně akcelerovat full-HD videa, dokáže alokovat více paměti potřebné v některých programech a lépe pracuje ve Windows 7.
  • Dioda ThinkLight ve víku je výrazně silnější. U R61 bylo světlo slabé i za tmy a osvit se týkal jen části klávesnice. S T400 si můžu osvítit klidně i dokument vedle notebooku.
  • Konečně mám slot ExpressCard, který nejspíš brzy vyplním kartou s dvěma USB 3.0. Nejdřív ovšem musím najít nějakou spolehlivou, která ze slotu nevyčnívá.

ThinkPad R61 byl skvělým pracovním notebookem. Měl jsem ho ze všech svých notebooků nejdéle jako svůj hlavní stroj – čtyři a půl roku. Ani dnes nemá žádné mechanické problémy a při běžné práci nepocítíte nedostatek výkonu. Dokonce i původní čtyřčlánková baterie ještě udrží notebook v provozu přes dvě hodiny. Takhle dobré výsledky jsem u žádného z předchozích notebooků ještě neměl.

Také proto jej nehodlám prodávat. Nyní nahradí prodanou R400 ve věcech, kde potřebuju systém UNIXového typu, a v dualbootu to vidím na Windows XP kvůli speciálnímu zvukovému hardware na tábory. Až doslouží, zůstane i s příslušenstvím, manuály, recovery disky a originální krabicí jako součást mého notebookového muzea.

Věřím, že „nový“ ThinkPad T400 se osvědčí stejně dobře a pomůže překlenout několik generací ThinkPadů, než se značka zase vrátí k tomu, co mi vyhovuje. K návratu podle mě dojde, přesvědčil mě o tom v několika ohledech i ThinkPad X1 Carbon.

Komentáře k článku

  1. 1. Mem  6.10.2012  13:08:59

    Klobouk dolů před skládačkou :). Snad se ThinkPady zase vrátí tam, kde je chceme, byl jsem zaskočen, když otec teď 3 roky po sobě v zaměstnání vystřídal 2 a s každým byl nějakým problém, který jsem ze starších neznal.

  2. 2. Tomáš Fejfar  6.10.2012  13:44:54

    Tyjo, tak to je sen! Kdybys měl kdykoli chuť se do něčeho podobného pustit znovu a výsledek nepotřeboval, tak si na mě vzpomeň!

    Jsem právě teď v situaci, kdy bych rád vyměnil R400 za něco lepšího (přeci jen 1.8GHz neni úplně med). Ale neni prakticky za co. Nová řada je úplně zabitá – rozložení klávesnice, vroubkovaný touchpad, printscr místo kontextovky… Co má chudák fanoušek značky teď dělat?!

  3. 3. Nolwendil  6.10.2012  15:04:47

    Na netu jsou návody, jak vroubkovaný touchpad předělat na hladký. Mými favority už jsou dlouho Delly, ale jak říká swarm: nemají tak dobrý trackpoint, a chybí na nich logo ThinkPad. :)

  4. 4. jirkatic  6.10.2012  19:04:30

    „Stojí za zmínku, že výdrž baterie zůstala při kancelářské práci stejná.“

    Tak to musím potvrdit – když jsem měnil procesor ve svém TP R400 za T9900 tak jsem se mimo jiné dozvěděl že jsem blázen, že mi to pak vydrží hodinu a bude z toho vysavač…
    Naštěstí se to nepotvrdilo…

  5. 5. Adaptec  6.10.2012  20:13:30

    Technická otázka: prečo 2x2GB RAM a nie 2x4GB RAM?.

  6. 6. Michal  6.10.2012  20:18:43

    [5] Odpovím já. Protože doma nebylo 2x4GB a časem se to změní, ale proč to kupovat hned, když se to časem doma objeví. Navíc 4GB RAM nejsou pro Swarma aktuálně omezením.

  7. 7. Gersa  6.10.2012  20:54:56

    Tohle uprava presne podle meho gusta. Muzu se zeptat, kolik dany upgrade stal?

  8. 8. Johny007  7.10.2012  9:34:40

    Ten nový procesor mi dal brouka do hlavy! Díky za nápad.

  9. 9. swarm  7.10.2012  13:00:58

    [2] Zabil jsem tím postupně dvě neděle. Normálně bych to nedělal, ale bral jsem to jako zábavu. Živnost tohoto druhu bych si zakládat nechtěl.

    Btw 1,8GHz je málo, ale neni problém tam narvat cokoli výkonnějšího. Vím, že bratr mi dával na výběr 3,1 a 2,8GHz procesor. Možná by ses ho mohl zeptat, jestli by prodal aspoň ten „slabší“.

    [4] Toho jsem se nebál. Při nečinnosti je takt procesoru stejný (800MHz). Jen jsem nevěděl, zda v zátěži vyváží vyšší odběr fakt, že se věc počítá kratší dobu. Zdá se, že ano. Nicméně při kontinuální zátěži je chlazení podstatně aktivnější, než bylo s 2,1GHz procesorem, a teploty jsou taky vyšší (klidně 88°C při renderování v Adobe Premiere).

    [5] Vzal jsem, co bylo zrovna po ruce, přesně jak píše Michal. Časem tam dám 2×4, ale taky musim přiznat, že RAM mě moc nelimitovala ani v R61, kde mám 3GB. Spíš využiju velký hrubý výpočetní výkon.

    [7] Je to složené asi ze 4 notebooků, takže se to blbě vyčísluje. Nicméně ve výsledku třeba 6 tisíc.

  10. 10. notebooky Lenovo  7.10.2012  13:04:09

    Tak to už hej, ja by som si na takúto prestavbu netrúfol. Palec hore

  11. 11. Bouda05  7.10.2012  14:02:44

    Naprosto se vším tu souhlasím. Já sám jsem majitelem T400 již čtvrtým rokem a jediné, co jsem měnil byl pevný disk a po 250 cyklech i baterka, která i tak ještě vydrží cca 3 hodiny, ale to je pro mé použití málo. Zajímalo by mě, jestli je nějak znát vyšší výkon tohoto procesoru oproti T8700 2,53GHz. Ještě bych měl dorbnou otázku, zda se dá odmontovat samotný mikrofon? Z mého pohledu je přímo na plochém kabelu, ale možná se mýlím.

  12. 12. Michal  7.10.2012  14:39:16

    [7] Když už to píše brácha, tak něco k ceně. Nešel jsem cestou, že bych nakoupil za draho jen to, co potřebuji ( jen cena samotného procesoru je nesmysl, to samé ten WWAN atd). Měl jsem možnost mít za 6,5tis notebook s C2D T9900, tak jsem ho vzal a místo něj dal P8600 s kterou ten notebook měl stejnou cenu a tak je to i se zbytkem. Tedy když nepočítám bráchovu práci, tak je to cenově jako základní Thinkpad T400 ( 6-7tis), ale jednorázově to byla cena přes 20tis, která se pak snížila odprodejem těch „dárců“.

  13. 13. Jakub  7.10.2012  17:11:32

    Ahoj,
    díky za velmi pěkný článek. Jsem rád (zároveň však zklamán), že si potvrdil mojí domněnku ohledně zpackanosti nových modelů. Mám T500 již čtyři roky a chtěl jsem si koupit nový ThinkPad, který by mě někam posunul. Bohužel ani přes tři řady (Tx10, Tx20, Tx30) nemůžu najít nic, co by mi nahradilo současný model. Jestli Lenovo takto „zhnojí“ i Tx40, tak asi budu muset infiltrovat vývojové oddělení a trochu to tam překopat :-)

    Mám dvě otázky, ale tak trochu očekávám na obě ne:
    1) Lze vyměnit můj displej s 1680×1050 za LED o stejném rozlišení? (Lenovo oficiálně nic takového dle mě nemělo)
    2) Výměna desky z modelu T510 do T500 je kvůli naprostému překopání konektorů včetně dokovacího, asi taky ze hry, že?

  14. 14. Michal  7.10.2012  17:17:04

    [13] T520 se neboj, ta narozdíl od 14″ modelů má perfektně zvládnuté chlazení i tichost – Swarm může potvrdit. Naopak mě klávesnice z TX10/TX20 vyhovuje víc než ta stará. Viděl jsem i T500 s LED 1680×1050, takže tu nějaká šance sehnání je, ale myslím, že se dá i z jiného notebooku než Thinkpad, ale to už je dotaz spíš na Swarma

  15. 15. Jakub  7.10.2012  17:18:31

    Jo a pro případné zájemce přidám obchod s ThinkPady, který jsem náhodou objevil. Mají tam toho požehnaně za příznivé ceny. Zatím jsem ale neobjednával, takže nemohu posoudit kvalitu.

    [odstraněno – odkazy na komerci raději ne – swarm]

  16. 16. Adaptec  7.10.2012  17:22:58

    Hmm, myslel som ,že tá 2x2GB RAM je kvôli spotrebe. Mňa by strašne zaujímalo ako sú jednotlivé komponenety na tom so spotrebou. Pri takejto „skladačke“ by sa to dalo zistiť? Stále ma totiž trápi cca 20W spotreba môjho R500 a to som už vymenil klasický disk za SSD.

  17. 17. swarm  7.10.2012  17:33:45

    [13] Oficiálně se hi-res LED pro T500 nedělal, takže leda zkoumat nějaké nestandardní cesty. Sám bohužel nemám tušení. Základní deska určitě vyměnit nejde.

    [16] Z pohledu spotřeby by bylo lepší 1x4GB. Větší moduly často nežerou víc energie, za to dvojice modulů proti jednomu už je znát a udělá rozdíl aspoň 30 minut (u R/T 400 s IGP). Ty bys měl mít s R500 spotřebu okolo 15-17W a žroutem bude dedikovaná grafika, která není přepínatelná. Verze s IGP by měly mít 11-12W.

  18. 18. elzet  7.10.2012  20:10:13

    [13] ohledně displejů vyhledej a kontaktuj uživatele Aukra s nickem LordMord, pohybuje se kolem repasovaných ThinkPadů a poměrně často má i high-res kousky a ví, jak na to.

    [16] Kapacita nemá význam, jenom počet modulů – ty s vyšší i nižší kapacitou totiž často nesou stejný počet pamťových čipů, jen s rozdílnou kapacitou.

    Jinak hezká skládačka; „dárcovská“ R400 mimochodem slouží dobře nové majitelce. Jediný opruz byl s licenčním číslem na Visty, online aktivace ho prohlásila za neplatné, ale přes telefon to šlo v pohodě. Fakt kreténi.

  19. 19. tark  9.10.2012  8:35:30

    [18] Tak ona online aktivace nejde ani při *čisté* instalaci Windows 7 na tovární X201i (pouze jiný disk a přidaná RAM), takže ono je to možná problém všech Lenovo a speciálních Lenovo-OEM licencí.

  20. 20. elzet  9.10.2012  17:24:06

    [19] tohle byla taky čistá instalace. Ono u těch OEM je to nějak jinak, stalo se mi, že licenční číslo vyčtené z OS nesouhlasilo se štítkem :)

  21. 21. Adam Ležák  9.10.2012  18:35:16

    [20] Aktivoval jsem W7 u T520 a zadny problem, stejne tak u X220i tam jsem dokonce nemusel ani volat, Windows to vzala sama – coz me po predchozim otravnem telefonatu prekvapilo. Nevim totiz, jesli to bylo telefonem ze ktereho jsem volal (Nokia E7) nebo byl problem jinde ale k automatu nedorazil zadny tonovy signal…

  22. 22. Zdeeenas  9.10.2012  19:32:32

    Velice hezka prace Swarme, uz docela dlouho procitam tvoje pociny v ramci Think Padu. A musim uznat velice hezka prace, sam mam jedn z prvnich R500. Koukam pomalu po necem jinem ale proste neni ted co vybrat, u novych TP me vadi ta klavesnice:( Swarme na kolik by jsi si cenil orientace ten ,,slabsi procesor“ :)

  23. 23. Adam Ležák  9.10.2012  20:19:19

    [22] Pokud Vas to neurazi – mohl bych take nabidnout nevyuzite Core 2 Duo T9400 2.53GHz…

  24. 24. swarm  10.10.2012  8:15:58

    [22] Řeknu bratrovi, ať se sem podívá a řekne nějakou cenu. Procesor je jeho.

  25. 25. Zdeeenas  10.10.2012  10:17:24

    [23] Tak orientacni cenu muyete poslat na zdeeenas@gmail.com.Díky
    [24] Super

  26. 26. Johny007  10.10.2012  14:49:49

    Jinak na eBayi je P8700 za 600 s dopravou do CR. Taky nema spatny vykon vzhledem k cene http://www.ebay.com/itm/221136353844?_trksid=p5197.c0.m619

  27. 27. Jakub  11.10.2012  15:28:58

    [26] Swarm mi nasadil brouka do hlavy, takže taky zvažuju update. Nicméně volil bych Intel Core2 Duo P9700 6M Cache, 2.80 GHz, 1066 MHz (28 W) na ebayi se dá pořídit okolo 100 dolarů. Dle reakcí uživatelů funguje, ačkoliv jej Lenovo nikdy nenabízelo.

  28. 28. Karel Vondráček  11.10.2012  19:50:51

    Jsem rád, za takovéto příspěvky. Člověk aspoň vidí šikovné české ruce. Zároveň jsem rád, že vidím lidi, co jim ještě záleží na poctivém kusu železa.
    Jsem v této oblasti nováček, zjišťuju, že další NTB bude od Lenova, libí se mi design a vychytávky a také komunita, kolem těchto notebooků. Chtěl bych se proto zeptat na zkušenosti s T400 a střihem HDV videa a úpravou fotek Adobe Lightroom, zoner atd. Případně by mě zajímalo, jak notebook vylepšit, aby to šlo.
    Děkuji za radu, i když není zrovna k tématu.

    Karel

  29. 29. Michal  11.10.2012  21:11:30

    [28] Na Core 2 Duo ( ideálně od 2,4GHz) není problém dělat v Lightroom 4 a ani v PS 6 ( tam je už akcelerace přes Open GL, takže i ta 4500 HD trochu pomůže). Na tyto progamy je spíš důležitější kvalitní displej a SSD disk.

    S tím videem je to horší. Sám s videem dělám a občas mi nestačí ani 49GB RAM, SSD je nutnost a v mém případě 8x 3,2GHz, čtyřjádro beru jako nutnost. Pokud budeš dělat s AVCHD ( hlavně 24MB/s), tak je náročnost ještě vyšší než u mého 50MB/s 4:2:2.

    Zracovávat FullHD video na notebooku mi přijde jako nouzovka a pokud by to bylo nutné, tak aspoň SSD, 8GB RAM a ideálně čtyřjádro a nebo 2jádro Sandy bridge ( akceleruje AVCHD). Když už Core 2 Duo, tak něco jako má brácha ode mě, teda tu T9900 ( 3,06GHz), tak to taky docela zvládá.

    Jinak jak brácha psal, mám ještě tu 2,8GHz – je to T9600, 6M Cache.

    Cena 1.500,- a místo ní jiný C2D procesor, aspoň 2,2GHz ( například P8400).

  30. 30. swarm  12.10.2012  7:10:03

    [28] Jak píše Michal, Lightroom i PS v pohodě. Nicméně třeba když jsem zkoušel v Premieře střihat jednoduché full-HD video z AVCHD kamery, stačilo, aby se mi prolínaly dva layery a byl náhled trhaný. Ani jsem nemusel používat nějaké extra efekty.

    Ne, že by to na tom nešlo (zvládl jsem to v pohodě), ale kdybych chtěl něco na častější střih HD videa, nejdu dneska pod čtyřjádro generace sandy bridge.

  31. 31. Kamil  13.10.2012  11:27:01

    Pěkné, sám si sestavit notebook je můj sen. Mám dvě otázky.

    1. Který z modelů ThinkPad/Lenovo s procesorem Txxx má relativně kvalitní displej a je vhodný pro upgrade?
    2. Mám Fujitsu Siemens V3205, T5500, 2GB ram, 500GB Hdd. Štve mě na něm flekatý displej, to je závada téhle řady, je to za LCD v podsvícení. Také podsvícení je už trochu unavené. Lze řešit jinak než výměnou displeje? Má s tím někdo zkušenosti? Už jsem na téhle technice opravil lecos, jenže bych se nerad zbytečně pouštěl do něčeho co objektivně nemůže skončit úspěchem.
    Dík.

  32. 32. Adam Ležák  14.10.2012  21:03:32

    [31] 1. Rada W (W500,W700 a pribuzne…) Displeye jinych TP jsou tem W pomerne vzdalene (hledejte kalibrovane LCD jako ma treda W701ds)… Pripadne je mozne koukat jeste po starsich kouscich treba s IPS…
    2. Jsem presvedcen, ze to nelze vyresit jinak nez vymenou displaye…

  33. 33. swarm  15.10.2012  14:34:54

    [31] Kvalitní displej pouze T/W 510 a 520. Z těchto dvou generací bych spíš volil 520 kvůli přepínatelným grafikám. Starší generace nemají LED podsvícení a s ohledem na jejich stáří už bych byl s jejich sháněním opatrný.

    Do oprav podsvícení bych se asi nepouštěl. Nicméně ten panel jde rozlepit a koupí vhodné náhradní zářivky stejného typu si ho můžeš opravit doma. Jen nevim, jestli to stojí za tu práci a starání.

  34. 34. Kamil  15.10.2012  15:47:13

    Má to měké víko, byly by vyhozené peníze kdyby nový dislej začal flekatět. Sice mě to štve, ale funguje, zkusím rozdýchat. Dík.

  35. 35. swarm  15.10.2012  15:50:44

    [34] V3205 všechny flekatěly. Sám jsem jednou reklamoval, a pak jsem je tam měl znovu. Stačí to přenášet v batohu a hned se objeví. Bohužel příčina je opravdu v tom víku, takže jiný displej by nebyl řešení. Btw co baterie? Ta ještě funguje?

  36. 36. Kamil  16.10.2012  22:49:19

    35. Swarme máš pravdu, obávám se, že by to nebylo řešení. Fleky jsou ve fóliích za displejem, vznikly otlačením. Dokonce mezi zadní stranou displeje a víkem byly pěnové distanční podložky, které se otiskly, a otiskl se i připojovací kabel. Rád bych věděl, jak to vzniklo, co se otlačilo, jestli je to odstranitelné, ale nebudu jen tak rozebírat. Jinak jsem spokojený. Notebook je standardně ošoupaný jak to znáš. Z povrchu touchpadu jsem obrousil lak až na základní černý plast a vyleštil. Pracuje se s ním daleko příjemněji. Dalším problémem byly tuhé panty, ty jsem povolil, víko drží tak akorát a nic se nenamáhá a nekroutí. Opravil čtečku SD když se šprajcla vadná karta a urval kontakt. Čte mi i SDHC. Baterka je původní, drží ještě přes dvě hodiny, náhradní neoriginál je k mání za levno. Kdybych si měl znovu vybrat, vybral bych si asi stejně, v té době nic lepšího za tu cenu nebylo, jen bych se snažil zavčas nějak vymyslet ochranu displeje. Vždycky když něco kupuju, čekám zradu. Testy notebooků by se měly dělat se šroubovákem v ruce. Co naplat, že V3205 byl výborný v testech, když neodhalily konstrukční nedostatky, které se projeví po čase. Nad některými nynějšími konstrukčními počiny rozum zůstává stát a za tyhle peníze nemusím mít dodo – dodělej doma, přestože se občas rád pohrabu. Mým snem je standardizovaný notebook jako stavebnice.

  37. 37. michal  6.11.2012  23:06:46

    Ahoj swarm,mam t400vku,,,konkretne 6475-CA6 ,,,a kupil som SSD 520 120 gb,,,a chcem sa spytat ci to bez neoficialneho biosu pusti plnu rychlost sata II pre SSD,vdaka

  38. 38. swarm  9.11.2012  21:51:25

    [9] Musím se opravit. Měl jsem chybu v chlazení – jednak jsem do sebe špatně zaklesl ty dvě části kolem ventilátoru a jednak nebyla moc dobře nanesená pasta, takže tam asi někde vznikla bublina.

    Oba problémy jsem napravil a teď se ventilátor točí tiše i při maximální zátěži obou jader – teplota je přitom 65-68°C.

  39. 39. Pavel  11.11.2012  21:59:03

    Ahoj Swarme, nemáš tušení jestli se dá display z T400s WXGA+ (1440×900) nacpat do T400 ?

  40. 40. swarm  11.11.2012  22:56:21

    [39] Docela pochybuju.

  41. 41. jirka  7.4.2014  19:35:45

    Zdravím.Chtěl bych se zeptat, jestli jde vyměnit procesor v x301 za nějaký core 2 duo? A jestli jde místo dvd mechaniky dat druhy disk nebo aspoň expresscard slot? Díky

  42. 42. swarm  7.4.2014  19:48:31

    [41] Procesor je na desce, s tím se nic neudělá. EC místo mechaniky určitě ne. Disk místo mechaniky ano, stačí do googlu zadat „X301 second hdd“ a dostaneš i odkaz, kde to koupit.

  43. 43. Jakub  27.8.2014  14:49:27

    Ahoj, tam mi přišel Gobi 2000 3G modem a moje T400 ho samozřejmě nebere, píše nepodporované zařízení. Jaký BIOS jsi tam flashnul, aby to jelo? A nezlikviduje mi to SLIC (flash neorigo BIOSem), kterou tam mám z výroby? Abych pak neměl problém s Okny. Díky

  44. 44. swarm  27.8.2014  15:54:39

    [43] Nemyslim si, že by měl. Je to upravený oficiální BIOS se standardním flashovacím nástrojem. SLIC by mělo zůstávat flashem biosu nedotčené a pochybuju, že by tady byla nějaká výjimka.

  45. 45. Jakub  27.8.2014  15:57:39

    A kde ten BIOS vezmu? Prosím prosím, měl by jsi odkaz? :)

  46. 46. swarm  27.8.2014  20:21:34

    [45] Někde na fóru notebookreview. Konkrétní link už nikde nemám, ale dvakrát jsem to hledal a vždycky se to dalo najít na googlu jako jeden z prvních odkazů.

  47. 47. Jakub  27.8.2014  21:58:15

    No tak googlím to už celé odpoledne. Kombinace ThinkPad T400, Gobi 2000, BIOS :(

  48. 48. swarm  27.8.2014  22:04:02

    [47] Hledej spíš: ThinkPad T400 whitelist free bios

  49. 49. Jakub  27.8.2014  22:35:19

    Našel jsem a naprd :/ Našel jsem na http://forums.mydigitallife.info/threads/7500-All-SLICs-2-x-(Modded-Bios-List)-Note-For-requests-use-Bios-Mod-Requests-section/page971?p=544727&viewfull=1#post544727 , jenže mám BIOS 7UET94WW a ten není modnutý, jen 7VET94WW. Takže banán no :(

  50. 50. AlcatrazCZ  31.8.2014  17:15:13

    Zdá se mi to nebo je T400 tenčí než třeba T420 ?

  51. 51. swarm  31.8.2014  19:59:01

    [50] Nezdá. Tak to je. Od následující generace už byly tenčí vždy jen modely končící písmenem S. Až T440 je tenčí (ale taky kupodivu ne o tolik, kolik bych čekal).

  52. 52. Jirka  4.9.2014  18:48:12

    Zdravíčko, neměl by někdo na prodej za rozumnou cenu procesor T7400? Díky.

  53. 53. Jakub  18.9.2014  13:52:59

    Tak jsem nakonec modnutý BIOS sehnal a úspěšně flashnul. Noťas s modeme najede. Je to modem vyrabovaný z HP, hlásí se jako HP un2420 Mobile Broadband Module. Našel jsem na webu HP drivery, nainstaloval. To proběhlo v klidu, jenže modem se hlásí jako COM 5 port, v síťových připojeních ho nikde nevidím, v správci připojení Lenova také ne (nejde vypnout, pořád svítí kontrolka zapnuto) a prostě se přes něj nejde připojit. Drivery pro Gobi 2000 od Lenova modem nevezme. Mám smůlu a nebude to fachčit, protože Lenovo nesežere kartu z HP? Nebo kde je chyba?

  54. 54. Grad  19.9.2014  18:04:11

    Ahoj tak přispěji se svojí troškou do mlýna. Mám Lenovo Thinkpad W500 a v něm bohužel WUXGA od Samsungu o kterém každý ví, že je děsně tmavý. Proto jsem zakoupil original WUXGA Sharp který se dodával do Dellu řady 8xx. Během 14 dní by měl dorazit z USA cena i s DPH a poplatkem poště za proclení +- 2400Kč. Je to sice pálka kterou cpu do starého NTB nicméně když ho miluješ není co řešit :D Displej budu muset trošku modnout ať se vejde do šasi takže se budu snažit vše nafotit a pak mohu poskytnout Swarmovi pokud bude chtít zveřejnit :)

    P.S Nemáte někdo doma v šuplíku za rozumnou cenu procesor x9100/T9900/P9700 ? Když už jsem u toho tunění svého miláčka :D

  55. 55. Lukáš  19.9.2014  23:17:11

    Dobrý den.
    Nešel by do t400 dát nějaký čtyřjádrový procesor Core 2 Quad? A jestli ano, má to smysl (zvýšení výkonu, chlazení atp.)? Děkuji

  56. 56. Lukas  19.9.2014  23:22:09

    Dobrý den, jde do thinkpadu t400 dát procesor core 2 quad? Jestli ano, myslíte, že je to vhodné? (změna výkonu, vyšší teploty..)
    další věc je, že píšete o špatném led display. Myslíte, že pro běžného uživatele je lepší lcd?

    Děkuji

  57. 57. swarm  20.9.2014  13:31:30

    [54] Zájem určitě je. Jsem vůbec zvědavej, jestli to bude fungovat. Tento typ přestavby jsem vůbec nezkoumal, ale naprosto chápu, proč to děláš.

    Ohledně procesorů, ebay bude asi nejlepší cesta. Někdy vyjde levněji procházet celý notebooky, prohodit procesory s tím, co máš ve svém, a ten jiný notebook zas poslat dál.

    [56] Na webu jsem nenašel nikoho, kdo by se do takového pokusu pustil. Pravědpodobně to nepojede, nebo to deska správně nerozpozná. Do podobného stroje bych to nedoporučil. Q9000 je docela pomalá kvůli nízkému taktu a ty vyšší extreme verze, které by měly smysl, jsou zas spotřebou dost mimo. Stále vnímám T9900 jako nejlepší způsob pro získání maximálního výkonu pro běžné použití (Quad-Core bys poznal spíš někde v renderingu, naopak single-thread věci by byly pomalejší).

    Všechny displeje pro notebooky jsou LCD. LED je pouze podsvícení místo CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp = zářivka). 1280×800 LED LCD displeje pro tehdejší ThinkPady byly obrazově docela nic moc, pokud chceš něco dobrýho, tak si sežeň 1440×900 LED LCD (tušim LG), který je asi top, co se montovalo do T400. Já ho do toho svého montoval chvíli po vydání tohoto článku. Barvy, svítivost, kontrast všechno na tehdejší poměry business notebooku dobré a obrazem je ten displej pořád lepší než průměrnýho TNko z dnešní doby.

  58. 58. Grad  20.9.2014  14:07:10

    Bude to fungovat a už je to i odzkoušeno naši Lenovo kolegové z Německa, Britanie atd. to už otestovali. Rozměry jsou totožné je to 30-pin display sjednou CCFL trubicí a vše funguje jak má. Ten typ co jsem koupil já je SHARP LQ154M1LW2A a protože je to pro Dell má jiný kovový rámeček okolo, tudíž budu muset odřezat dremelem uchycení invertoru a kovové úchytky nahoře na displeji. Existuje i verze bez těchto kovových bazmeků SHARP LQ154M1LW2 ale není k sehnání, pouze kopie obou typu a jejich kvalita se obrovsky různí je to jako ruská ruleta. Měl jsem možnost zakoupit sice originál WUXGA od LG z jetého NTB. Jenže když jsem se ptal pana prodejce jak je na tom CCFL podsvícení nedokázal mi odpovědět.Pořád dokola točil stejnou písničku že stav displeje odpovídá jeho staří a chtěl 2000,-Kč tak jsem tedy radši 400,- přidal.

    Display je momentálně na celnici v Prááááglu tak snad se tento týden pustím do úpravy držte palce a přejte pevné nervy.

    P.S Další upgrade mého wéčka….SSD 120GB,caddy hdd 750GB,8GB DDR3, ještě si pohrávám s myšlenkou dodělání webky ale ve finále nepotřebuji. Nicméně co chci určitě upgradnout je procesor…jenže sehnat něco za slušnou cenu je problém…..

    S pozdravem a přáním hezkého dne

    GRAD

  59. 59. Grad  22.9.2014  8:28:28

    Tak display je doma předběžně jsem ho bez uprav připojil a dostavil se WOW efekt……krásný jasný ostrý obraz. O tomhle jsem si u Samsungu mohl nechat jenom zdát už teď jsem spokojený a investice se vyplatila.

    P.S Balík prošel přes celnici bez povšimnutí tak snad se zpětně neozvou s platbou DPH :)

  60. 60. Zikáč  4.1.2015  22:58:13

    Ahojte všichni,

    chci se jen zeptat (určitě 100x omílané téma):
    Mám R61i (15,4″) a mám v něm T5750, 3 GB RAM, WXGA (1280×800)

    Oplatí se upgrade:
    T8100, 4 GB RAM?
    Byly by problémy s přehozením displeje z WXGA na WSXGA z modelu R61i? Stačil by přehodit pouze monitor, nebo ještě něco navíc?

    Děkuji předem za jakoukoliv radu :-)

  61. 61. swarm  4.1.2015  23:28:41

    [60] Na upgrade z T5750 (2,0) na T8100 (2,1) už bych se dneska asi vykašlal. Když už, tak to chce najít něco z nejvyšších modelů, protože jejich ceny někde v zahraničí nejsou o moc vyšší. Pro tenhle čipset je maximální model C2D někde na 2,6GHz. Pořád to ale bude navýšení tak max o třetinu, tak nevim, jestli to má smysl.

    4GB RAM místo 3GB má smysl leda v případě, že máš 64bit operační systém. Pokud máš XPčka, tak ty si s 3GB v pohodě vystačí a víc neni třeba. U Win7 to může být ku prospěchu, ale pouze v případě, že teď se dostáváš do situací, kdy tu ram vyplníš a začne kvůli tomu hrabat disk do swapu. Pokud se to nestává, tak to nebude mít žádný efekt.

    S displejem si nejsem úplně jistý. Sem se montovaly buď 1280×800, nebo 1680×1050. Druhý jmenovaný už možná bude potřebovat dvoulinkové zapojení, což možná deska R61i s integrovanou grafikou nemusí mít. Zjistíš to tak, že zkusíš najít klasickou R61, zda existovala v konfiguraci s integrovanou grafikou a současně 1680×1050. Pokud ano, tak to půjde a bude opravdu stačit vyměnit jen displej. Pokud to neexistovalo, tak to nejspíš nepůjde.

  62. 62. Zikáč  5.1.2015  8:16:50

    Mockrát děkuji za vyčerpávající odpověď.
    Na procesor se tedy vykašlu, nemá to asi valný smysl. Mám W7P 64bit, vím, že 32bit jsou 3GB maximum. Jen jestli to bude mít nějaký přínos mít o GB navíc. Dělám občas ve Photoshopu nebo jiných programech, když někde poletuju (vím – grafika intel je perfektní volba, ale notebook jsem vyhrál na aukru za 3000.. no neberte to :-D ).
    S tím displejem – podle prvotního zjištění jsou opravdu rozdíly. Nenašel jsem žádný s Intel grafikou s tímto rozlišením, vždy je tam Nvidia. Ale to bylo jen tak pro zajímavost, jak si mazlíka vylepšit :-)

    Každopádně ještě jednou děkuji za vyčerpávající odpovědi.


Napsat komentář