Pozor při výběru levného notebooku – nebezpečí procesorů Celeron a Pentium N

Dlouho jsem se odhodlával k napsání tohoto zápisku. Opakované zkušenosti jiných při výběru levných notebooků mě utvrzují, že jde o velkou záludnost, kterou snadno přehlédnete, a nakonec pak budete naštvaní, co jste si to vlastně koupili za křáp. Řeč je o N-kových procesorech v řadách Celeron a Pentium, které nejsou nic jiného než ořezaný (!) pomalý Atom.

Dlouhé roky platilo, že v procesorech není co řešit. Stačilo letmo zkouknout model, nebo si dát pozor na jasně odlišné názvy. Doba se však mění. Už jsem psal o tom, že třeba Pentium (M) může být rychlejší než Core i5 (U). Stejně tak jsem psal, že se někdy notebooky s jedním konkrétním procesorem mohou lišit ve výkonu až o 50 % a že dnes už vůbec není běžné, že by dokázaly podávat svůj maximální výkon dlouhodobě. Ta největší nástraha však číhá v levných noteboocích do dvanácti tisíc korun s daní.

Historie ve zkratce (koho nezajímá, přeskočí)

Někdy před šesti lety Intel dodal na trh úplně nový procesor nazvaný Intel Atom. O co šlo? Byl to procesor určený do levných mini-notebooků (obvykle s úhlopříčkou 9“), kde měl vytlačit rozmáhající se konkurenční platformy (zejména VIA) a nabídnout lepší alternativu než hluboko podtaktované ULV z prvního ASUS Eee PC. Dá se říct, že šlo o úspěch. Procesor byl totiž hodně levný a měl malou spotřebu. Nevýhodou byl poměrně nízký výkon a fakt, že jeho jádro neobsahovalo skoro žádné pokročilejší technologie známé z dospělých procesorů. Na druhou stranu zrovna v levném mini-notebooku ze supermarketu to lidem příliš nemuselo vadit. Byl to zpravidla jen doplněk k něčemu většímu.

Zprvu byla euforie výrobců tak velká, že zkusili nabídnout i levné supermarketové notebooky s úhlopříčkou 15,6“, uvnitř poháněné tímto pomalým Atomem. Neodolatelné nabídky byly rychle prokouknuty, zákazníci ztratili zájem a podobné stroje opět zmizely z trhu. Někteří výrobci se trh snažili ovládnout a nebyly schopni odhadnout poptávku. Výsledkem bylo přezásobení, výprodeje pod cenou a uvědomění, že v této podobě už výroba nemá smysl. Musela začít kampaň proti levným mini-notebookům. V tu dobu už „naštěstí“ byly na světě tablety a celá tahle šaškárna mohla začít nanovo.

Atom v původním pojetí postupně dostal lepší čipovou sadu, integrovala se grafika a počet jader se zdvojnásobil. Takový byl Atom na konci mini-notebooků. S tablety ovšem přichází zásadní změna, a to SoC provedení. Najednou není konkurencí VIA a AMD se svými úspornými levnými čipy, ale je to platforma ARM, která tabletům a mobilům dominuje. Jenže ARMy nad Intelovskými procesory ve spotřebě vítězily především svou integrovanou architekturou, a system-on-chip Atom to měl změnit. Všechno se integrovalo do jednoho čipu a vyhodily se univerzální sběrnice jako SATA, PCIe a další. Paměť byla najednou přidělaná přímo k pouzdru čipu, místo disku se použil eMMC flash čip a všechno se připojilo přes různé obdoby UART a I2C/I2S/USB. Výsledek? Spotřeba klesla tak, že tablety s Atomem jsou na tom podobně jako tablety s ARMem. Výkon sice není takový jako u plnohodnotných procesorů notebooků, ale komu to vadí – jde přece jen o tablety (případně tablety s odpojitelným kloubem a klávesnicí).

Jenže teď zas někdo oprášil ten blbý nápad nacpat Atom do velkých notebooků. Jednou to přímo pod názvem Atom neprošlo, a tak bylo na čase pozměnit strategii.

Je to Atom, není to Atom

Nenápadně se mezi procesory objevily nové Celerony a Pentia, jejichž modelové značení začíná písmenem N. Pravda je taková, že kdo kupuje Celerony a Pentia, tak obvykle vůbec na nějaké další značení nekouká. Zažitá praxe je, že jde o nějakým způsobem ohlodané klasické procesory Core (obvykle odstraněné Turbo, HyperThreading, menší vyrovnávací paměť a takty). Tak to i nadále platí pro Celerony a Pentia, která mají v modelovém značení písmena M (od Core s TDP 35 W) a U (od Core s TDP 15/17 W) a Y (ty nejúspornější). Pokud si vybíráte notebook s takovým procesorem, můžete být pořád v klidu. Nic se zde nezměnilo.

Horší je to s těmi procesory N. Ty totiž nemají s Core nic společného. Jde o jádro ze SoC Atomů pro malé tablety, které má odstraněné Turbo (zvýšení taktu při zátěži jednoho jádra nad výchozí) a obvykle o něco vyšší takty. Toto jádro však na rozdíl od SoC Atomu má vyvedené všechny klasické sběrnice, takže k němu můžete připojovat PCIe zařízení, klasické SO-DIMM paměťové moduly i SATA disky (má také porporu 64bit EFI). Kvůli těmto sběrnicím však má také větší spotřebu, v praxi někde na úrovni úsporných Core. V levných noteboocích tyto procesory obvykle dostanete kombinované s malými bateriemi, takže poslední výhoda v podobě výdrže je ta tam. Aby to bylo ještě lepší, jenom vyšší Nka mají všechna čtyři (pomalá) jádra jako Atom. Levnější Celerony N mají pro jistotu jen dvě a to je teprve jízda.

Najdou se i taková extrémy jako 11,6“ mini-notebook s Celeronem-N, který má výdrž pouhé tři hodiny při největším šetření (při přehrávání filmů jen dvě). Za něco takového pak výrobci klidně mají drzost chtít přes deset tisíc.

Skutečný výkon

Poměrně rozšířený je právě ten nejhorší model, tedy Celeron N2810 s dvěma jádry na 2 GHz. Jeho výkon je jen poloviční proti úspornému dvoujádrovému Celeronu 1007U (odvozenému od Core) s taktem 1,5 GHz, který se taktéž dává do nejlevnějších strojů. Méně znalí zákazníci, kteří se orientují podle taktu procesoru, se právě v těchto případech nejvíc spálí.

U čtyřjádrových Pentií N je celkový výkon při zátěži všech jader vyšší skoro dvojnásobně proti základnímu Celeronu N (na úrovni dvoujádrového Celeronu U), ale pořád zde zůstává jeden problém a tím je zoufale nízký výkon na jedno jádro. To je právě ten výkon, který mnohdy rozhoduje o pohodlí při prohlížení složitějších webů a spoustě dalších činností. Vícejádrový výkon je podstatný ve chvíli, kdy více procesů současně zatíží procesor, a pak ještě při optimalizovaných činnostech jako konverze audia, videa a fotek, archivaci nebo 3D renderingu.

Zde můžete vidět srovnání s jinými procesory v testu renderingu Cinebench R11.5 (výkon jak pro jedno jádro, tak pro všechny):

Všechny procesory N vychází nepříliš dobře nejen v porovnání s aktuálními Core, ale i se staršími procesory Core2 Duo. Jak je vidět, SoC Atom v 8“ tabletu může nabídnout klidně víc výkonu než Celeron N v 15,6“ notebooku. Je dobré si uvědomit dvě věci, které plynou z těchto výsledků, a to: (1) lze sehnat podstatně výkonnější notebooky, aniž byste si museli připlácet, a (2) klidně se může stát, že neuváženým nákupem vyměníte pět let starý stroj za ještě pomalejší.

Z výsledků je vidět, že to není jen Intel, kdo nabízí něco podobně špatného. AMD má v záloze své nejnižší procesory A4, které si s Atomovým jádrem v pomalosti nezadají (přitom už několik let starý low-end AMD E-350 má výkon vyšší). U AMD je navíc docela komplikované značení, takže je situace ještě horší než u Intelu.

V praxi se to má tak, že třeba jen Windows Update dokáže pomalý procesor zatížit tak, že je naprosto nepoužitelný. Spousta podobných levných notebooků je přeplněná po okraj různým bloatware, který si z už tak dost nízkého výkonu ještě ukousne. Některé moderní programy jsou na podobných procesorech tak pomalé, že to skoro nejde používat. Ostatně i prohlížení stránek je dobré dělat jen v dobře optimalizovaných prohlížečích (IE v pohodě; Firefox na Celeronu N je doslova utrpení), doplněných o pluginy zamezující spouštění různých skriptů a blokováním flashových reklam.

Zkoušel jsem jeden takový stroj používat a dlouho jsem to nevydržel. Je to příliš mnoho kompromisů. U malého stroje se to ještě dá odpustit, pokud má pasivní chod a hodně dlouhou výdrž baterky (tak to mám třeba v Atomovém HP Envy X2 – takovém chytřejším zápisníku s IPS obrazovkou a supr klávesnicí), ale v 15,6“ notebooku? To fakt ne.

Dva na pohled stejné notebooky. Někdo by si mohl říct, že nebude šetřit a ty čtyři stovky za čtyřjádro přihodí. Získá tak ovšem třikrát nižší výkon na jedno jádro, poloviční výkon na všechna jádra dohromady a poloviční výkon grafiky.

Závěrem

Procesory Celeron a Pentium N jsou rozhodně něco, na co byste si měli dát pozor. Pokud vybíráte levný notebook svým známým, sáhněte raději po něčem s procesory Celeron/Pentium U, které sice mají nižší takt, ale jejich vyšší výkon už je použitelný pro základní činnosti bez většího omezování. Pokud najdete něco s Pentiem s M v názvu (35W TDP), jde už o procesor s takty okolo 2,4 GHz, který pro běžného uživatele s přehledem stačí (ostatně sám dělám na notebooku s menším výkonem). Notebooky s rychlejšími procesory, často úplně ty samé, jen s jinou deskou, nestojí víc. Pokud ano, není to o víc než stokoruny.

V případě, že obměňujete notebook jednou za deset let, může se vám stát, že celkový výkon nového počítače bude větší i v případě Celeronu/Pentia N, ale třeba jen v případě všech jader. Ono takové 1,5GHz Pentium-M z roku 2003 má totiž výkon na jedno jádro úplně stejný jako Celeron N2810. Pokud jdete koupit nový notebook, protože vaše staré Core2 Duo už „nestíhá“, můžete s odvozeninami Atomu hodně naletět.

DOPLNĚK: K Celeronům/Pentiím-N a levným notebookům jsem se po čase vrátil ve článku Druhý pohled na superlevné notebooky a přejmenované Atomy: Celeron a Pentium N.

Komentáře k článku

  1. 1. Kamil  22.4.2014  10:09:45

    Dík. Tak ještě s osm let starým core 2 duo T5500 vydržím. Ono to pořád funguje. Dokud XP co na tom běží budou použitelná. Psaní, internet, jednoduchá úprava fotek a práce se zvukem, přehrávání filmů…

  2. 2. Logout  22.4.2014  12:28:32

    Já děkuju za včasné varování minulý týden, jinak bych ty N-kové mrchy do finálního výběru zařadil.

  3. 3. swarm  22.4.2014  12:39:23

    [1] Přítelkyně má šest let starý 13″ notebook (Benq S32B), který tehdy stál 13 tisíc. Trochu se postupem času vylepšil (2,4GHz Core2 Duo T7700, 4GB RAM, 500GB disk), ale stejně je smutný, když vidim, že dneska za 11 tisíc může koupit něco, co je o tolik pomalejší. Zatímco na jejím notebooku bych běžnou práci dokázal v pohodě dělat, něco, co má single-thread výkon jen 0,38 bodu, je dneska pomalé i na prohlížení webů.

  4. 4. Nox  22.4.2014  15:50:03

    Dalsi pokus o klamani spotrebitele. Osobne si myslim, ze by si mohl treba alespon Microsoft dupnout a vyzadovat nejakou minimalni konfiguraci, dejme tomu neco na urovni C2D, 4GB RAM a 7200 Otackovy disk. To by vyresilo bezne uzivatele a ti ostatni uz vedi, nebo alespon vi, kde hledat.
    Kupovat dneska notebook s cimkoliv, co je slabsi nez C2D podle me nema cenu. Sice osobne znam spokojenou uzivatelku Atomoveho netbooku, ktera pracuje stylem: pustim netbook, uvarim kafe, pustim Word, 2 hodiny pisu a vypinam, ale takovych moc nebude. Rad bych si poridil nejakou vykonnejsi nahradu sveho Vostra 1520, bohuzel ve stejne cenove hladine se nic lepsiho nez ten soucasny nevyskytuje.

  5. 5. r4in  22.4.2014  16:40:34

    No super. Jediné, čeho Intel tímhle hraním s jmény dosáhne je, že akorát časem zkompromituje názvy Pentium a Celeron. Taková názvová inflace, inu.

  6. 6. ThinkPro  22.4.2014  19:06:39

    To je potom hlavne radosť robiť so zákazníkmi, vysvetlovať, že vlastne to „slabšie“ dvojjadro je vlastne lepšie než 4jadro :/ a tiež vysvetliť, že nech sa niektorým notebookom proste len vyhnú – vždy trpnem, keď sa niečo takéto slabé predá, pomer vratiek je pomerne vysoký, kedže ľudia pomerne rýchlo prídu na to, že im to seká už keď majú otvorený Facebook a Youtube zároveň

  7. 7. elzet  23.4.2014  0:52:43

    [6] Já tomu nerozumím – tak proč to prodáváte? Jako prodejce přece můžete mít v nabídce jen část sortimentu, ne? Pokud je v rámci modelové řady třeba 10 konfigurací a z toho dvě jsou shit, tak proč neprodávat jen těch dobrých osm?
    Nerejpu, skutečně mě to zajímá, pokud se o takovou informaci můžete podělit.

  8. 8. ThinkPro  23.4.2014  9:45:01

    tak Lenovo zatial tieto nove Celerony/Pentia v ponuke nema, nastastie, takze problem pri predaji nie je, skor je to o tom, ked si to zakaznici najdu niekde inde a potom argumentuju, ze inde maju viac vykonu za menej/rovnako penazi. To je celkovo aj problem aktualnych plnohodnotnych a uspornych procesorov.

    Lenovo nam samozrejme nezasahuje do toho co mame v ponuke, to je vyslovene v nasej rezii. Ono do urcitej miery to aj obmedzujeme, ale zase niektore konfiguracie co si ja myslim, ze su shit sa predavaju dobre a ludia su s nimi spokojny, takze nechcem do toho prilis zasahovat (aj ked teda je pravda, ze su aj najviac vracane, ale celkovo je to stale ziskove).

  9. 9. Jolanka  23.4.2014  15:14:14

    proto každý by se měl podívat nejdřív na
    http://cpubenchmark.net/ (dole je dokonce single core benchmark)
    pro základní orientaci to stačí.

  10. 10. elzet  23.4.2014  18:58:39

    [8] Díky za odpověď, špatně jsem Váš první příspěvek pochopil. Že lidi kupujou shit mě moc nepřekvapuje ;)

    Osobně mám dojem, že Leninovo je poslední tři generace shit tak nějak celkově, už jsem nad nimi zlomil hůl. Pokud vymřou, nebude mi jich líto, trh pořád funguje a jsou tu alternativy.

    Zrovna koukám na Fujitsu T904 s i5-4300U, ale asi to taky nevyhraje. Nemám důvěru v chlazení, podle mě to bude při zátěži CPU i GPU zároveň throttlovat. Máte někdo zkušenosti z Haswell ULV procesory s iGPU? Třeba první Core (konkrétně i7-620M) plnou zátěž CPU i GPU moc nedávalo…

  11. 11. Vlad  25.4.2014  12:56:49

    Jedu na více než šest let starém Lenovu T61, C2D 7100@1.8 GHz se 4 GB ramky a pohoda. Snad jen SSD by to chtělo. Nedávno jsem z úřadu koupil „nefunkční“ IBM T42 s Pentiem M a 1,5 GB RAM s prý poškozenou základní deskou za celých 72 (sedmdesátdvě) KČ i s dokinou. Noťásek jsem doma zkušebně zapnul, naběhl a vybafly na mě W7 :-) Na brouzdání po netu, holce na Fakebook a podobně to bohatě stačí. Takže za mě, dokud tyto stroje fungují, není důvod ke koupi čehokoliv nového.

  12. 12. Jakub  25.4.2014  13:57:04

    Je škoda, že samotní výrobci hardwaru nepošlou Intel s takovým kočkopsem dopr… nicméně zřejmě chce Intel zničit pověst Celeron a Pentia a nechat si jen Core i3/5/7.

    [10]Sám jsem zvědav na vývoj Lenova, protože reakce na poslední ThinkPady jsou vesměs negativní. Jinak ta T904 od Fujitsu je další ukázkou vytírání si se zákazníky, max 8 GB RAM a přitom stará T902 uměla 16 GB…hlavně že to má asi 10K displej.

  13. 13. elzet  28.4.2014  14:23:45

    [12] Před měsícem jsem v Japonsku viděl na krámě nějakou variantu T904 pro místní trh s jiným označením. Podle popisku mohla nést 10 GB RAM, protože podobně jako U904 má 2GB připájené na desce + jeden volný slot. Skoro bych si ji koupil, stála v přepočtu 40k (o 25k míň, než obdobná konfigurace v Evropě), jenže zase neměla dokovací konektor a rozložení jejich klávesnice je taky mňamka.

    Ještě k těm Celeronům – normální a „U“ verze jsou teď pokud vím poslední v nabídce bez TurboBoost, nebo se pletu?

  14. 14. swarm  29.4.2014  12:44:01

    [4] MS si moc diktovat nechce, pro něj je OEM trh důležitý a horší počítače se častěji obměňují. Navíc v MS jsou taky rádi, že Intel kvůli pohrození ARMem má snahu dělat úspornější procesory (přestože zrovna tyhle jsou kombinovány se slabými baterkami). Nelze čekat, že se tady něco změní.

    [12] Sází se spíše na to, že zákazníc kupující Celeron/Pentium obvykle vůbec neví, co kupuje, takže nějakou pověst neřeší. Spíš řeší vizuální provedení notebooku a často uvěří čemukoli, co mu prodavač v supermarketu poradí. Cílem bude spíš udělat z Nka nový low-end a Core jádro mít pak až od i3. Má k tomu dobře našlápnuto.

    Bohužel tady hrozně selhává konkurence, protože u AMD to není jiné. Teď zas byl na fóru někdo, kdo si pořídil za 12,5 tisíce (!!) 15,6″ Pavilion s procesorem AMD E1… to je ještě větší sračka než ty Pentia N. Samozřejmě se ten člověk pak divil, že to není moc rychlé a jestli se s tím dá něco dělat. Jediné, co se s tím dá dělat, je osvěta… proto tu jsou podobné články.

    [13] Celeron, Pentium a Core i3 U/Y/M nemaj TurboBoost. Takže se nic nemění na tom, že je pořád dostupný až od Core i5 výše a nově teda ještě v některých těch Nkových procesorech.

  15. 15. r4in  6.5.2014  20:12:00

    Jestli někdo zaregistroval, tak dneska měl Intel a Google tiskovku ohledně Chrome OS zařízení, kde teda FEST tlačili Bay Trail, což v tomhle segmentu znamená hlavně Celeron N2810. Vtipné je, že starší Haswellovské Chrome OS zařízení používaly převážně právě Celeron 1007U. Akorát když se zběžně dívám po netu, tak zatím to bohužel hodně lidí Intelu baští. :-(

  16. 16. g.g  3.6.2014  9:52:20

    „Dva na pohled stejné notebooky. Někdo by si mohl říct, že nebude šetřit a ty čtyři stovky za čtyřjádro přihodí. Získá tak ovšem třikrát nižší výkon na jedno jádro, poloviční výkon na všechna jádra dohromady“

    No tak podle Passmarku je ta výkonnostní ztráta jen patnáct procent, ne padesát. Ten Bay Trail má k tomu ještě čtvrtinové (!) TDP. Copak na to asi řeknou baterie, že?

  17. 17. swarm  3.6.2014  12:37:01

    [16] 15% je to pouze proti úsporným Pentiím odvozeným od Core. Je však důležitý brát na zřetel, že těch 15% je opravdu jen při efektivním rovnoměrném využití všech jader, což při situacích, které se týkají běžného používání (typicky web-browser), není relevantní.

    Pokud jde o TDP. Baterka na to asi neřekne vůbec nic. TDP nemá přímou souvislost se spotřebou (řeší pouze kolik tepla čip může odvést). Podívej se na výsledky měření reálných notebooků s oběma platformami a zjistíš, že proti klasickým Atomům (bez PCIe a SATA atd) je reálná spotřeba mnohem vyšší. Na úrovni úsporných Core.

  18. 18. Yarda  21.7.2014  19:04:58

    Zdravím,
    po přečtení jsem lehce znepokojen a prosím o posouzení.
    V textu je jako špatný zmiňován Intel N3520 ( resp.v porovnani dvou ntb ), já v současné době vybírám konvertibilní ntb/tablet a jedním z horkých kandidátů je LENOVO ThinkPad Yoga 2 11 osazený právě tímto procesorem. Výběr v cenové hladině do cca 15-16tis.ale nenín nijak zářný – ještě výrazně levnejší ASUS T100TA ci stejně drahý ACER ICONIA TAB W510P ovsem bez HDD. Ale podle porovnání na passmark – http://cpubenchmark.net/compare.php?cmp=2059&cmp=2123&cmp=1466 je N3520 jasně nejvýkonnější..nicméně připouštím,že nejsem s problematiou procesorů příliš seznámen a možná na to jen „blbě koukám“.
    Ohledně mých očekávání od nového zařízení – povětšinou jednoduchá kancelářská práce( word, excel) maily, web a občas film a základní úprava fotografií.
    Děkuji za případné rady či názory.
    J.

  19. 19. swarm  21.7.2014  19:30:24

    [18] Pro většinu tvého použití bude rozhodující výkon jednoho jádra a ten je špatný. Na to se musí koukat na single-thread testy a ne multi-thread jako odkazovaný. 0,4 bodu v Cinebench je strašně málo. Pokud se výbírá mezi těmito třemi, tak je to jedno, protože ani jeden nemá dobrý procesor (něco odvozeného od Core), ale musí se počítat s tím, že při čemkoli, co vytíží procesor, se notebook bude viditelně zadýchávat.

    Je to otázka očekávání. Pokud je 11″ tableto-notebook čistě jen doplňkové zařízení na dlouhé cesty, tak se s tím dá žít, pokud je to vykoupeno dostatečně dlouhou výdrží.

  20. 20. Yarda  21.7.2014  20:30:12

    Díky za radu, byť mne příliš nepotěšila..připouštím,že jsem vycházel z toho,že všechno bude lepší než ASUS Eee 1000HE, na kterém jsem ztrávil cca 3 rocky a na mou kancelářskou činnost v dílně více-méně postačoval. Samozřejmě – rozeběh chvíli trval a po 12h občasné práce už začínal zadrhávat a hlavně „umřel na wifi“ – po 3letech se výrazně snížila citlivost/stabilita připojení.
    Ohledně mých predstav bych toho měl na srdci víc, ale nechci tu zbytečně zasírat blog, kde se evidentně pohybujete v jiných výkonových,vědomostních i přístupových hladinách ( myšleno v dobrém!! )

  21. 21. Yarda  21.7.2014  22:54:16

    Omlouvám se, ale už naposledy :-)
    narazil jsem při zvýšeném zájmu o CPU na tyto dva ntb
    HP Pavilion 13-a000nc x360 – CPU Intel Core i3 4030U Haswell
    Lenovo IdeaPad Flex 14 – CPU Intel Core i3 4010U Haswell
    Mohu požádat o názor,případně osobní zkušennost?
    Děkuji :-)

  22. 22. Nemesis  27.10.2014  13:41:00

    Ahoj, poradíte mi někdo při výběru netbooku? Mám dost limitované finance, tak do 7.000 (a tablet nechci) – vybírám z tohoto:
    * HP Pavilion 10 TouchSmart 10-e000sc (AMD A4 1200, 2čl.; W 8.1, 2 GB RAM)
    * ASUS X200MA-KX043H (Intel Celeron Dual-Core N2815; W 8.1, 2 GB RAM)
    * ASUS X200MA-BING-KX453B (Intel Celeron N2840, 2 čl.; W 8.1, 4 GB RAM)
    * Lenovo IdeaPad A10 (Arm Cortex A9, 4 čl.; Android, 1 GB RAM)
    Potřebuju to na cestování (tj. důležitá je výdrž baterie), hlavně internet, filmy, kancelář, občas fotky v GIMPu). Bylo by fajn, kdyby to nebylo extrémně pomalé (aspoň v rámci kategorie) a nemělo to moc hlučné chlazení. Žádné náročné hry atd. na tom nepojedou.
    V procesorech se nevyznám, budu ráda za radu někoho zkušenějšího (nepište mi prosím, že to jsou všechno shity a ať si připlatím, to fakt nemůžu).
    Dík, N.

  23. 23. swarm  29.10.2014  19:37:50

    [22] Všechno je to dost bídná volba. Bude to pomalé, hodně z nich má i velmi slabou výdrž (pod 3 hodiny) a špatný displej. To jsou tak hrozný stroje, že je skoro jedno, co si zvolíš.

  24. 24. Petr  12.11.2014  19:41:27

    Intel Pentium Quad Core N3540 Bay Trail-M – je to taky špatná volba? Hledám NB do 10k
    Díky

  25. 25. swarm  12.11.2014  19:44:34

    [24] Samozřejmě. Ostatně o tom ten článek je – doporučuju si ho přečíst.

  26. 26. Václav  24.11.2014  17:04:18

    Neměl by jsi nějaký tip na notebook do 10 tisíc? Chápu, že to je těžká rada…. ale přece jen. Dík

  27. 27. swarm  24.11.2014  18:41:17

    [26] V téhle ceně vnímám jako velmi dobrou volbu Acer Extensa 2510.

  28. 28. Martin  6.12.2014  21:11:42

    Dobrý den,
    asi jako každý hledám levnější notebook do 10 000,-
    Prosím jaký byste si zvolil:
    https://www.mall.cz/notebooky-15/acer-extensa-2510-nxeexec001?v=677402
    nebo
    https://www.mall.cz/notebooky-15/lenovo-ideapad-b590-59388935?v=628438

    Případně nevíte o nějaké lepší variantě?
    Děkuji Vám.

  29. 29. Martin  6.12.2014  21:15:11

    Jinak tedy ještě dodám, že obměňuji tento stroj:
    http://notebook.cz/notebooky/Acer/TravelMate-2420-2423WXMi

    Tak zas abych si nějak nepohoršil…

  30. 30. Jarda  10.1.2015  10:48:12

    To Martin:
    Taky jsem chtěl obměnit podobný 7.let starý ntb.(Acer extensa 5220)
    A nakonec jsem ho ugradoval: E-bay 2jádro pentium (2,2ghz cca 360kč) a 120GB SSD disk(1800kč) a jsem spokojený.Jedině grafika se nedá ugradovat,ale hry na ntb nehraju tak mě to neva.A teď je ntb svižnej jak nikdy:-)a když se neopravitelně rozbije,tak z něj SSD použiju do PC.

  31. 31. Vladimír  22.1.2015  11:48:37

    Mám mininotebook Lenovo ( procesor N3520 – 2.16 Ghz, 4 GB paměť ) a řekl bych, že stačí. W8 nabíhají rychle. Hry nehraju a na kancelář, myslím, dobrá volba. Kancelářské programy zvládá s přehledem a tvorbu webu taky. Ještě si synchronizuji poznámky a někdy koukám na filmy. Vše ve vllaku, kam se hodí výtečně. Je pravda, že po připojení doma na monitor je ve fullhd poněkud pomalejší vykreslování, ale žádná tragédie. Vždy záleží, co chce člověk dělat. Jako náhradu počítače nebrat, jako doplněk na cesty je super.

  32. 32. Lukáš  24.4.2015  20:33:34

    Dobrý den, chtěl bych slyšet názor odborníka na tento procesor:
    Processor frequency 2,16 GHz
    Typ procesoru Intel Pentium
    Model procesoru N3540
    Processor boost frequency 2,66 GHz
    Počet jader procesoru 4
    Počet vláken procesoru 4
    Vyrovnávací paměť procesoru 2 MB
    Patice procesoru BGA1170
    Processor cache level L2

    Obsahuje to jeden notebook okolo 12k

    To jsou opravdu všechny procesory s názvem (N) na prd?

  33. 33. Lukáš  24.4.2015  22:36:51

    Který procesor je nejlepší ?
    Procesor: AMD A8-4500M Quad-Core Processor (4M Cache, 1,9 GHz)
    Intel® Dual-Core Core™ i3-4010U Processor (3M Cache, 1.70 GHz)
    Intel® Quad-Core Pentium® N3530 Processor (2M Cache, 2.16 GHz, up to 2.58 GHz)
    Intel Core i3 4030U s pracovní frekvencí (3M Cache 1,9 GHz)
    Intel® Core™ i3-3110M Processor (3M Cache, 2.40 GHz)

  34. 34. swarm  26.4.2015  11:38:41

    [32] Všechna Nka mají nízký výkon na jedno jádro. Aby takto koncipované jádro mělo rozumný výkon na jedno jádro, muselo by umět držet frekvenci při zátěži jednoho jádra aspoň na 3,5GHz.

    [33] Nejvyšší výkon bude mít i3-3110, i3-4030U bude výpočetně asi o 15-20% pomalejší, ale má dvojnásobný výkon integrované grafiky. i3-4010U bude úměrně dle frekvence výpočetně trochu pomalejší.

    AMD A8-4500M už je nějaký stařešina a N3530 je prostě pořád jen přetaktovaný Atom.

  35. 35. nagger  30.4.2015  21:30:49

    A8-4500M je opravdu stařešina :D výkonově avšem prakticky shodný jako ta i3-4030U – graficky lepší ;) http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i3-4010U-vs-AMD-A8-4500M

  36. 36. Lukáš  1.5.2015  12:00:46

    poslední dotaz:
    Procesor
    Typ procesoru Intel Core i5
    Modelové označení procesoru Intel Core i5 4210M
    Frekvence procesoru 2,6 GHz (2 600 MHz)
    Počet jader procesoru 2×
    Cache procesoru 3 MB
    Core Boost Frekvence 3,2 GHz (3 200 MHz)
    TDP procesoru 37 W

    Typ procesoru AMD A10
    Modelové označení procesoru AMD A10-7400P
    Frekvence procesoru 2,5 GHz (2 500 MHz)
    Počet jader procesoru 4×
    Cache procesoru 4 MB
    Core Boost Frekvence 3,4 GHz (3 400 MHz)
    TDP procesoru 35 W

    Který bude lepší do notebooku ?

  37. 37. swarm  1.5.2015  19:43:30

    [35] Jednak porovnávat výkon přes CPUboos je nejhorší možný způsob a jednak výkon je stejný možná tak při využití všech jader. Na jedno jádro ne.

    Navíc úsporné i3 bude mít mnohem lepší spotřebu, takže méně tepla, méně chlazení a delší výdrž na baterku.

    [36] i5

  38. 38. míra červenka  10.5.2015  9:20:09

    Zdar,
    je mi jasný, že to tu už proběhlo několikrát, – mluvím
    o N-kách – chci se jen ujistit. Zvažoval jsem koupi Acer Aspire E15S (ES1-512-C2H4) za cca 7 litrů. Mám starej Acer Aspire3003WLMi, kterej sotva dejchá, ale slouží. Jde o kancelář, zákl. úpravy fotek a mejly (sem tam nějaký stažení infa z googlu). Článek jsem četl, proto píšu, mám si nechat toho starýho kámoše a něco s ním udělat, nebo koupit něco z novejch levnejch. Moc díky za názor a radu…m

  39. 39. swarm  10.5.2015  10:26:36

    [38] V Aspire 3003WLMi je použit Sempron 3100+ (tušim 1,8-2,0GHz reálně) a mělo by jít o deset let starý stroj. Byť těch deset let zní jako docela dlouhá doba, výkon pocesoru na jedno jádro je shodný s tím Celeronem N2840 ve zvažovaném Aspire E15. Novější procesor má pouze tu výhodu, že má jádra dvě, takže různé načítání stránek z hlediska procesoru bude nejspíš stejně rychlé, nicméně pokud se na pozadí spustí nějaká jiná úloha, nesebere výkon té hlavní.

    Jestli má smysl nákup takového stroje, těžko říct. Samozřejmě nový notebook bude o poznání lehčí, bude mít novou baterii a nižší spotřebu. Navíc v něm bude rychlejší pevný disk a více paměti, takže určitě bude působit svižněji (i když ten 3003WLMi nejspíš má WindowsXP a všechny další verze Windows jsou o poznání náročnější na systémové prostředky, což to trochu vykrátí).

    Nákup se tedy vyplatí v porovnání s tím, že by se do 10 let starého notebooku třeba dokupovaly baterie, paměť a disk. Pokud ovšem jinak starý počítač slouží a více méně postačuje, tak jak je, tak je možná ke zvážení nechat vyčistit chlazení, nanést novou teplovodivou pastu a udělat nějakou základní údržbu softwaru (což by měl dělat ideálně ručně někdo, kdo ví co a jak): projít, co se spouští při startu systému, smazat neužitečné věci (adware, crapware), promáznout různé cache a zkontrolovat, jestli teoreticky disk nepotřebuje defragmentovat.

  40. 40. míra červenka  11.5.2015  19:05:20

    Ještě jednou zdravím, jak dlouho se tak obvykle čeká na schválení komentáře?

  41. 41. míra červenka  11.5.2015  19:10:36

    Já moc děkuju za radu, znovu to vše zvážím. Cením si pomoci a laicky zdravím všechny znalce…mč

  42. 42. Folt@s  20.5.2015  8:20:29

    Zdravím,

    rád bych znal Váš názor na Acer Aspire E15 (E5-551-81YH) s processorem AMD A8-7100. Cena do 10k a přijde mi to zajímavé v této cenové skupině ;0) díky F.

  43. 43. swarm  21.5.2015  12:54:19

    [42] No, z hlediska procesoru je to mírně lepší než vyšší modely Pentium N s čtyřmi jádry a navíc to má o dost lepší integrovanou grafiku. Na druhou stanu stačí přihodit ani ne tisícovku a vzít Acer Extensa 15 (EX2510-34T3), což je podle mě mnohem lepší volba.

    Nicméně E15 s AMD (jen A6) si domů pro někoho přinesu, tak pak třeba ještě napíšu nějaké postřehy.

  44. 44. JZ  25.6.2015  20:18:41

    Bohužel, procesory jsou jen jedna část skládanky nečisté hry se zákazníkem… stroje se celkem běžně osazují línou RAM, kterou při vší drzosti výrobce naletuje na desku, nebo lákavý terový disky s osmi mega cache, který kdyby výrobce mohl tak je taky naletuje na desku…

  45. 45. Tom  28.7.2015  9:10:44

    Díky za článek!

  46. 46. ms  13.9.2015  10:25:40

    Já si koupil thinkpad E430 protože notebook co má 15,6″ nebo víc už pro mě není notebook. Asi záleží vážně jakou řadu koupíte a taky co to má za vnitřnosti. :-) Tenhle můj 14″ mě potěšil v tom, že jsem později zjistil, že má vevnitř mSata slot takže jsem si koupil SSD disk 128GB a hodil na to systém a ten 1TB HDD mám čistě na data. Spolu s tím, že to má Intel Core i7 a vlastní 2GB grafiku, si myslím, že ten stroj je furt lepší než většina strojů, co je na trhu. :-) A nechápu rpoč někdo nemá rád Lenovo, když jde v podstatě o IBM, to už jsou podle mě větší šity Acer a Asus a jiný pseudoznačky. :-)

  47. 47. Uwe  24.9.2015  13:23:36

    A jaký je tenhle procesor ? Typ procesoru: Intel Pentium (Bay Trail). Model procesoru: N3540(2.16/2.66GHz).Používá se u : Asus X751MJ-TY006H notebook.
    Díky
    Uwe

  48. 48. swarm  24.9.2015  14:18:19

    [47] Stejně špatný jako ty, které popisuju v článku. Jen se liší mírně odlišnou frekvencí.

  49. 49. Pabllo  28.9.2015  14:41:24

    Dobrý den, děkuji za zajímavý článek, náhodně jsem ho vygooglil při ověřování procesoru ke kupovanému notebooku a bum ho :)
    Takže noví adepti jsou následující. Mohl bych poprosit, který notebook se Vám zdá být kvalitnější – pro manželku, nebyl by na cestování, převážně by se využíval doma, tedy využití internet, youtube, facebook, základní úprava fotografií, office, žádné hry
    1) Lenovo IdeaPad Z50-70
    …/lenovo-ideapad-z50-70-white-d2192101.htm

    2) ASUS X555LD-XX852H
    …/asus-x555ld-xx852h-bily-d2302466.htm

    3) ASUS X554LJ-XO076H
    …/asus-x554lj-xo076h-bily-d2413801.htm

    Případně zda Vás něco v poslední době zaujalo do 14.tis.

    Předem moc děkuju za doporučení.

  50. 50. swarm  28.9.2015  21:10:15

    [49] Z těhle asi to Lenovo. Jen počítej s tím, že ten FHD displej zde má pouze vyšší rozlišení, ale kvalita bude stejně bídná jako u těch ASUSů (a všech ostatních notebooků se základním HD TN displejem). Lenovo má proti ASUSu lepší touchpad. Jinak to vyjde možná na stejno.

    Pokud ovšem chceš něco na fotky, tak bych šel raději do Lenovo IdeaPad Flex 2 14 Grey (hledej konfigurace, které mají ve specifikaci uvedeno „14“ 1920×1080 IPS“. Tam dostaneš displej úplně jiné kvality, který lze aspoň něajak použít na práci s fotkami.

  51. 51. mrazikcomp  4.10.2015  18:06:52

    mam osobni skusenost se 3 generacema notasu , prvni intel pentium T2300 sem kupoval uz ani nevim kdy pred 10? lety za 3500 , vykon nebyl nicmoc ale internet rychlou upravu fotek a filmy to zvladalo , minuly rok jsem ho prodal a koupil po nejakem manazerovi nepouzivany HP elitebook 6390p s intel pentium P8700 a netknutou baterkou a dockung station za 3600 vykon uz byl sviznejsi ,ale world of tanks to stale nezvladalo , nakonec sem pres kamose koupil i5-3210m za 6000 , tohle uz zvalada i tanky, lode , war thunder a dalsi hry pri nativnim rozliseni 1366×768 kolem 30-40 fps takze pokud o vikendu mizim na cesty a nechci prijit o akcni mise a darky tak sem v poho :) – http://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp=728&cmp=975&cmp=815

  52. 52. Ladis  6.10.2015  11:41:43

    [51] Pozor, pentia od i3 maj iGPU se zhruba třetinovým výkonem. Proto to pomhla ta i5, protože tam už je plnohodnotná iGPU. No iGPU v nových pentiích od atomů, to ani nemá smysl řešit.

  53. 53. Flatom  6.10.2015  20:47:48

    Dobrý den, hledám levný notebook. Použití je kancelářská práce a zejména pouštění filmů minimálně v 720p. Zvládnou tyto uváděné procesory tento úkon bez problémů?

  54. 54. Aveisen  24.10.2015  23:15:27

    ono to je ještě o něco složitější

    dnes intel Atom který se dává do tabletů z3740 nebo z3735 je rychlejší než ULV procesory i3 a i5 které se dávají do notebooků nebo drahých tabletů Acer W700 atd

    mohu sám porovnat jelikož vlastní více typů na w700 s ulv si moc her na cestách nezahraju ale s atomem z3740 v asusu t100 si hraju na cestách World of Warcraft a GTA5 relativně v pohodě na to že je to tablet s atomem tudíž bych neklamal tvrzením že počítače (notebooky) s C2D jsou rychlejší mají mnohem pomalejší paměti horší grafické jádro (mnohé grafické karty v notebooku s C2D má horší grafické jádro než SoC Atom) nebo jiné vámi zmiňované procesory jelikož o výkonu notebooku nerozhoduje jen CPU ale i GPU a RAM (C2D mají DDR2 a o taktu 800 se vám může jen zdát) navíc mají UEFI což samo o sobě zrychlí start zařízení

    dnes všechny procesory od intelu (grafické jádra) zvládají 1080p

  55. 55. swarm  24.10.2015  23:23:56

    [54] Právě že to ani moc složitější není. Jen platí, že stará integrovaná grafika je většinou pomalejší než nová ořezaná. ULV i3 a i5 v moderním notebooku/tablet generace stejně jako ten Atom bude vždy rychlejší v CPU i GPU. To grafické jádro konkrétně je v rámci řad procesorů postupně osekanější a osekanější s tím, že nejslabší verzi má vždy Atom a Celeron-N. W700 má pokud vim 3. generaci procesorů Core a to ještě v té graficky nejosekanější verzi Y. To dnes, kdy už je v obchodech 6. generace není úplně relevantní srovnání. V té době měly Atomy licencované grafické jádro PowerVR, kde neběžel plynule ani Unreal Tournament 2004.

    Pokud jde o srovnání s C2D, tak to je čistě o neherním výkonu. Paměť nemá cenu řešit, protože výkon, který srovnávám, tak je aplikační, takže zahrnuje všechny komponenty, které se na něm podílejí (v tomto případě vše až na úložiště a grafiku). Pokud jde o hraní her (jakkoli pochybuju o smysluplném hraní GTA5 na Atomu), pak je samozřejmě výhodnější vždy pořídit low-end notebook s nejslabší dedikovanou grafikou, než hledat mezi 5+ let starými stroji.

  56. 56. SETRMAJER  9.12.2015  10:14:28

    Dobrá rada nad zlato,chci koupit notboob do 10 tisíc,moc se nevyznám ,poradí někdo? Díky

  57. 57. Josef Štraybl  18.12.2015  8:11:58

    Vážený pane, s chutí já laik jsem si přečetl vše co o počítačích píšete. Sám se rozhoduji koupit si nějaký notebook a tak Vaše články si rád přečtu. Je zde mnoho dotazujících a překvapuje mě Vaše trpělivost a asi velice dobré rady.A víte proč Vám píši? Protože se mi líbí Váš přístup k otázkám a Vaše trpělivost.Proto taky budu chodit na Vaše stránky a i po 70tce se snad něco přiučím.
    Protože tyto rady Vám v krámě nikdo neřekne,zde aspoň pár základních info a víte co nemůžete kupovat. Tak Vám přeji hodně zdaru ve Vaší práci!
    S pozdravem Štraybl Josef.

  58. 58. Michal Šindler  5.1.2016  11:25:07

    Dobrý den,

    poradíte mi někdo který vybrat procesor?A proč?
    Procesor
    Intel Core i3
    Frekvence procesoru
    2.1 GHz
    Počet jader procesoru
    2
    nebo
    Procesor

    Intel Pentium Dual-Core
    Frekvence procesoru

    1.9 GHz
    Počet jader procesoru

    2

  59. 59. Jaryn  6.1.2016  21:46:47

    Dobrý den,
    jsem laik v těchto věcech, ale z toho co jsem se zde dočetl vidím, že není jednoduché se správně rozhodnout pro koupi levnějšího notebooku, tak aby to nebyla úplná šunka. Informace to jsou opravdu k nezaplacení a díky za ně.
    Tady jsem si vybral několik možností. Asi nejefektivnější bude ten nejdražší, ale co ty dva levnější. Stáli by za koupení?
    Bude sloužit hlavně na Word, Photoshop, filmy a internet. Možná nějaká starší hra, pokud půjde spustit ve Windows 10. Používám prohlížeč Firefox a pravidelně mám otevřeno více oken.

    http://www.euronics.cz/notebook-lenovo-ideapad-100-15-cerny-lnv80qq00cdck/p404735/#parametry
    http://www.euronics.cz/notebook-acer-aspire-e15-e5-551g-87fe-cerny-acenxmleec006/p393481/#parametry
    http://www.euronics.cz/notebook-lenovo-ideapad-g50-80-cerny-lnv80e5033bck/p402453/#parametry

    Cena je max 15000,- Tak pokud máte nějaký tip, rád si nechám poradit.
    Jsou lepší Windows 8.1 nebo 10 ? Zatím používám XP.
    Děkuji za vaše reakce a informace.
    Přeji všem pohodový rok 2016

  60. 60. Roland Dubovan  7.1.2016  7:19:50

    Dobrý den,
    také ten samý problém,zda koupit LNV B 50-80,int.pentium 3825U,2jádro,1,9GHz hyperthreading,4/500GB?
    Nebo opět LNV B 50-30,int.pentium N!3540,4jádro,2,16-2,66GHz,4/500GB.
    Prosím Vás o radu,tento týden musím rozhodnout,jako laik,koupi.
    Děkuji.
    Roland

  61. 61. Mirka  16.3.2016  8:01:27

    Dobrý den, prosím o radu: chci koupit notebook hlavně na hry, potom na klasické brouzdani na netu a filmy a stahovani. Uvažují o lenovu. Co dorucujete? Dekuji

  62. 62. Veronika Hájková  3.5.2016  9:12:00

    Dobrý den,
    moc prosím o radu. Čím více se snažím nastudovat sama, tím v tom mám větší zmatek.
    Sháním notebook místo původního, který se vcelku osvědčoval, nicméně již dosloužil. Specifikace níže.
    Nový notebook by měl mít alespoň takové parametry (některé lepší – operační paměť, slušný disk, asi sshd, možná ssd), wifi, preferuji, ale ne nutně, webkameru, dvd mechaniku. Pracuji v ArchiCADu, Artlantisu apod., tedy grafika…(nehraju hry apod)
    Ale ne zrovna nepodstatná je cena.
    Prosím, doporučíte mi něco?
    Děkuji a omlouvám se, VH
     
    starý NB byl Lenovo Z61m (výchozí specifikace: http://www.cnet.com/products/lenovo-thinkpad-z61m-9450-core-2-duo-1-66-ghz-1-gb-ram-120-gb-hdd-series/specs/)
     – procesor (výchozí): Intel Core 2 Duo T5500 (1,66 GHz, 2 MB L2 cach, 667 MHz FSB)
     – LCD (výchozí): 15,4”, 1680 x 1050 (WSXGA+)
     – RAM (změněno): 3GB 
     – HDD (změněno)

  63. 63. swarm  3.5.2016  20:54:06

    [62] Těžko radit bez nějakého konkrétního rozpočtu.

  64. 64. Jan Beránek  26.9.2016  21:32:48

    Dobrý den, děkuji za velice přínosné informace.
    Jako řada mých předchůdců, i já prosím o radu při rozhodování:
    S rozpočtem max 10000 mám vybrat notebook pro sestru.
    Požadavky jsou:

    Úhlopříčka 15,6
    optická mechanika
    numerická klávesnice
    4GB ram
    Win 10 home
    Disk – velikost nepodstatná

    Použití – kancelářské využití, internet, filmy. Ne hry.

    U disku jsem uvažoval kvůli rychlosti o variantě se 128GB SSD, čímž jsem zúžil výběr na následující varianty:

    https://www.czc.cz/hp-15-15-ba005nc-cervena/191371/produkt
    https://www.czc.cz/hp-255-g5-stribrna/198944/produkt
    https://www.czc.cz/hp-255-g5-cerna/198941/produkt
    https://www.czc.cz/acer-aspire-es15-es1-571-p5gq-cerna/190926/produkt

    Ačkoliv ani jeden z výše zmíněných nemá procesor řady N, je mi jasné, že hlavně v případě AMD E2 to nebude o moc lepší.
    Má smysl moje úvaha s SSD diskem, nebo je v podobných konfiguracích zbytečný a plynulá práce bude uškrcena slabými procesory???
    Děkuji za odpověď.

  65. 65. Ľubomír  26.12.2016  16:59:22

    DOBRÝ DEŇ VŠETKÝM – HLAVNE TRPEZLIVÉMU AUTOROVI !!!
    Všetko najlepšie prajem – skutočne vynikajúce, musíte mať za sebou hodiny práce, ktorých výsledky ste ponúkli pre laikov, aby neboli sklamaní tým, čo si kúpia.
    Krásne, držte sa toho i naďalej. Musí to byť skvelý pocit.
    ZDAR!
    Ľubo

  66. 66. Honzislav  5.1.2017  10:17:05

    Bohužel všechny dnešní notebooky za 10 000 kč původní ceny jsou zkonstruovány tak, aby vydržely co nejméně. To, co vydrželo kolem roku 2008 a frčí dodnes – v této levné – myšleno výrobně – kategorii, tak to dnes nikdo nevyrábí. Proto také třeba nejen Datart – jinak hnusný obchodní řetězec – spíše ojediněle nabízí NTB nad 15 000 – to je totiž cenová kategorie, nad kterou už jsou skutečně bytelné noteboky – ještě lepší je to nad 20 000.
    Za 10 000 výrobce sestaví špatné chlazení a rozpadající se součástky na cca 2-3 roky životnosti. Samozřejmě i nad 15 000 seženete totální šmejd, ovšem už v malém procentu případů – dokonce i Alza.cz sama upozorňovala na svých stránkách na velice nespolehlivou Toshibu za 20 000 – zákazníci hromadně reklamovali a to je za 20 tisíc průser. Doporučuji připlatit a nebudete litovat – NTB není technický rohlík – minimálně procesor může spolehlivě šlapat určitě 5 let a déle – tato součástka je tak výrobně drahá a složitá, že se nedá zkazit – ještě jsem za 20 let neslyšel ani nezažil reklamaci procesoru – tedy pokud ho zákazník neodprásknul vypojením pojistek a ventilátoru v PC nebo NTB. Takže se ošidí něco jiného – typicky chlazení šasi, dá se mizerná klávesnice, že které po čase začnou odpadat lepená tlačítka, z dvd/cd mechaniky se odlepí nebo ulomí kryt šuplíku – NTB se přehřívá, až se i vypoukne vrchního část konstrukce kolem příšerné ventilace – a následuje reklamace … jako PC technik vím svoje – následky kurvítek u levných výrobků jsou běžná situace.

  67. 67. swarm  5.1.2017  22:19:05

    [66] Tak to já bych si teda klidně dovolil tvrdit, že levné notebooky do 10 tisíc byly v roce 2008 úplně stejné křápy jako dnes. A i tehdy všichni tvrdili, že jsou dělané na co nejnižší životnost a vydrží maximálně záruku. Dnešní low-end notebooky jsou obvykle s nízkou cenou díky použití primitivnějších čipů, kde je všechno integrované. Kolikrát tam není heatpipe, ventilátor a plotnový disk, takže bych řekl, že takový stroj vydrží ještě déle, než se pokazí (však je tam toho méně k pokažení). Jen je problém, že to zas není stroj, který bych chtěl používat.

    Naopak třeba v ceně 15 tisíc jsou většinou stroje poruchovější. Mechanické zpracování je kolikrát stejné (často identická šasi), ale uvnitř je toho více a na nic moc chlazení se dávají i5 a i7, kde turboboost výrazně navýší teploty, a tedy i namáhání vnitřních komponent.

  68. 68. Josef  24.1.2017  18:01:30

    Díky za skvělý a velice užitečný článek. Od napsání článku uběhly sice skoro tři roky a tak si nejsem jistý, nakolik se v tomto směru změnila situace, přesto bych měl dotaz k tématu – notebook vyhledaný na Heurece má na pravé straně ve výpisu Parametry produktu typ procesoru Intel Celeron M, ale na levé straně ve Specifikaci je uveden Intel Celeron N3060 (S označením N, což by mělo podle článku označovat ořezaný Atom). U jiného notebooku bylo na téže stránce vpravo Intel Pentium M, ale nalevo Intel Pentium N3710. Spadá Intel Celeron N3060 do kategorie Intel Celeron M nebo se jedná o podvod či zavádějící informaci na straně prodejce?

    https://notebooky.heureka.cz/acer-aspire-s1-131-nx-mygec-002/specifikace/#section

    Je to takhle u více typů.

    Nevím nakolik se za tři roky posunuly Intel Atomy, ale přečetl jsem spousty recenzí, které chválí tento notebook se čtyřjádrovým Intel Atom x5 Z8300.

    https://notebooky.heureka.cz/asus-vivobook-e200ha-fd0005ts/specifikace/#section

    Hledám něco levného na kancelářskou práci – MS Office, prohlížení internetu a sem tam nějaké to video, a chtěl bych se zeptat, nakolik to bude tento notebook stíhat.

    Díky za odpověď.

  69. 69. swarm  24.1.2017  18:24:06

    [68] Celeron M vs. N je o neschopnosti prodejce. Pokaždé, když jsem něco takového viděl, šlo o pomalé eNko.

    Od doby, co jsem článek psal, se bohužel nic nezměnilo. Jen se zlepšilo grafické jádro, ale někde se to stalo na úkor taktů procesoru, takže v nové generaci některé modely procesorů vycházely dokonce výpočetně jako slabší.

    Nicméně Office, základní weby to dá, a pokud tam je aspoň 4GB RAM, tak to není úplně otřesné. S 2GB a pomalou 32GB eMMC pamětí je to nicméně velmi pomalé, kdykoli nějaký program nebo web sežere poslední zbytky paměti (což se stane dost snadno). Ani jeden z těch odkazovaných bych tedy nemohl doporučit.

    Pokud jde o přehrávání videa, to není problém dnes už na ničem, co zvládne spustit Windows.

  70. 70. Josef  27.1.2017  1:42:58

    [69] Díky moc za odpověď. V posledních dnech jsem strávil spoustu času procházením e-shopů a nabyl dojmu, že ošizené procesory jsou snad ve všem, co je jakž takž cenově dostupné. I když by takový notebook základní věci nejspíš stíhal, tuto obchodní politiku se mi nechce podporovat a navíc je otázkou času, kdy se mi bude větší výkon hodit. Dnes jsem po dlouhém hledání náhodou narazil na dobře vypadající repas za 7000 a tak bych se rád ještě zeptal – Jak by v testu výše přibližně obstál v porovnání s ostatními procesory 2jádrový procesor Intel Core i5-3340M s 2.70GHz? Notebook s tímto procesorem, displejem 12.5″ – 1366 x 768, 4GB RAM a 500 GB HDD mi na první pohled přijde jako dobrá volba.

  71. 71. Martin  21.7.2017  14:18:24

    To Swarm: Zdar. V r.2014 nahoře v této diskuzi jsi psal o upgrade notebooku BenqS32b přítelkyně. Pouzivam tohoto starika na praci, ale bohuzel posledni dobou se zadychava. Rád bych v tomto ntb vyměnil SATA150 disk za SSD disk a procesor T5500 za T7700. RAM uz je na max 4GB. Už delší dobu do počítačů nedělám, takže jsem z toho dost v rozpacích. Proc jsi zvolil ten T7700, je to max, co tam pujde? Tusim ze ta T5500 je max FSB 667. Desku se mi nepodarilo zjistit – Everest ji nevidi. Takze nevim kolik podporuje. Ma takova uprava pro Office praci smysl? Pobezi SSD disk v tak starem pocitaci? Bios je 1.17. Dekuji za pripadnou odpoved. Martin

  72. 72. swarm  21.7.2017  17:40:19

    [71] S procesorem už nevím, T7700 tam půjde určitě. Nicméně teoreticky by mělo fungovat všechno, co je kompatibilní s Intelovským chipsetem toho notebooku. Já zvolil T7700, protože jsem ho měl zadarmo a stačilo si ho jen vzít. Ohledně maximální frekvence se neřiď notebookem, ale spíš tím, co v té době podporoval chipset.

    Vyšší procesor má význam hlavně třeba při přehrávání HD videa, protože o kus posune hranici, kde už to počítač (který nemá akceleraci přes grafiku) začne nestíhat. Pro běžnou kancelářskou práci bude zásadním zlepšením SSD. Tam to strašně brzdí plotnový disk, takže nákup SSD rozhodně má největší smysl.

    SSD v tom notebooku pochopitelně běží.

  73. 73. Pet  10.11.2017  8:57:58

    Dobrý den, tušíte někdo jestli má konečně hdmi 2.0 a podporuje tedy 4k 60 hz a jestli to videa v plné kvalitě z 1 gbit lan sítě přehrává bez problémů?

  74. 74. swarm  10.11.2017  18:05:49

    [73] Apollo Lake prý už má podporu HDMI 2.0, ale třeba na dvoujádrovém Celeronu N3350 to není povolené. Možná se to týká jen Pentií.

  75. 75. Iva  18.12.2018  22:06:46

    Dobrý den, mohu poprosit o posouzení, zda je ten dražší notebook opravdu lepší? Lenovo IdeaPad 120s-14IAP Mineral Grey – u dražšího napsáno: Procesor, Typ procesoru Intel Pentium, Počet jader procesoru 4 ×, Frekvence procesoru 1,1 GHz (1 100 MHz). U levnějšího napsáno: Procesor: Intel Celeron, Frekvence procesoru 1,1 GHz (1 100 MHz), počet jader procesoru 4 ×. Bohužel více infa k typu procesoru více není uvedeno. Předem moc díky za radu. Chci PC jen pro domácí použití, nehraji hry, chci si na něm pustit filmy (vím, že optická mechanika není), používat internet a používat Skype…. Žádné extrabuřty:D Díky Iva

  76. 76. swarm  19.12.2018  7:02:07

    [75] Tohle je bohužel málo informací. Oba procesory určitě umí navýšit dočasně výkon nad tu frekvenci 1,1GHz, takže pak bude lepší ten, který ji dokáže navýšit víc. Pravděpodobně to bude to Pentium. Pentium má také, pokud se nepletu, o kousek lepší grafiku.

    Celkově budou ale oba dost hrozné, ostatně jako celý ten notebook s nedostatečně velkým a pomalým diskem. Z vlastní zkušenosti s o kousek lepším strojem, bych se takovým notebookům vyhnul velkým obloukem, i když budou sloužit „jen“ na internet a Skype. I tyto činnosti na nich budou utrpení.

  77. 77. Petr Langr  1.2.2021  0:39:55

    Potřebuji poradit.chci koupit vnučce pro práci ve škole i doma velmi malý notebook,kvůli váze a velikosti asi jako velký sešit,aby ho unesla v aktovce do školy.Lze najít něco vhodného,rozhodující je lehkost,velikost,kromě klasických školních úloh,rada si občas i něco zahraje,třeba hru Roblox apod.Dekuji za doporučení ve výběru.
    Tablet má,chtěla by klasický notebook s klávesnicí.Neco velkého a těžkého nepotřebuje,to má doma,ale něco lehkého,malého,levného přenositelného to ano.V nabídce jsou často kusy neschopné ke školnímu provozu a potřebám mladého dítěte,nemají vhodné parametry nebo jsou mimo cenovou realitu.Dekuji za radu.Mit Web kamery,Bluetooth,WiFi,HDMI ,USB to má každý,ale ne být Malý a lehký rozmerem a také cenou.A teď k tomu vhodný W, a procesor,zvládnout Office,internet,poštu,drobné hry už ne každý,a přehrát videa sj.Dekuji za pomoc.Petr Langr.


Napsat komentář