Řešení problémů s 3G modemem Ericsson F5521gw

Před časem mi Petr Vones psal o řešení problému s uspáváním modemů Ericsson v ThinkPadech. Tyto problémy jsem zažil na vlastní kůži s modelem X200 a každý, kdo má zkušenost, již ví, o jak otravný problém jde. O to více zamrzí, že Lenovo se k němu postavilo zády a na oficiálních fórech se snažilo spíše potírat diskuzi o něm, než že by přiložilo ruku k dílu. Zde je jeho popis s nalezeným řešením.

Bez internetové konektivity dnes nemá smysl počítač snad ani zapínat. Lenovo nabízí k vybraným modelům možnost dokoupit interní modem pro mobilní 3G (v České republice na mnoha místech stále spíše jen 2G) mobilní připojení. Výhodou oproti externím USB modemům je výrazně lepší příjem signálu díky anténám umístěným na víku displeje a dále to, že nehrozí vylomení USB portu při přenášení notebooku s trčícím USB modemem (což vyžaduje výměnu základní desky). Zkrátka podstatné věci mají být uvnitř notebooku.

Hledání řešení

K mému ThinkPadu X220 se nabízí modem Ericsson F5521gw. Po instalaci se ukázalo, že dochází k častým náhodným odpojením, navíc ve více jak 90% případů se pak nešlo připojit znovu bez restartu Windows (což lze obejít zakázáním a povolením driveru v Device Manageru, ale to není příliš přívětivé řešení). Začal jsem tedy hledat na Internetu a na US Lenovo foréch zjistil, že tento problém mají i ostatní uživatelé, především v Evropě. Řešení nebylo žádné, aktualizace driveru ani firmwaru nepomohlo. Bohužel technická podpora Lenova se omezila na dnes tak obvyklé „výměnkaření“ (vyměňte modem, základní desku, přeinstalujte Windows…), ani náznak snahy existující problém diagnostikovat. Přitom Ericsson má aplikaci pro diagnostiku, kterou by mohlo Lenovo poskytnout. Bohužel ani diagnostika na úrovni zpráv driveru nepřinesla nic užitečného.

Do fóra psali i ti, co používají stejný modem v jiných značkách notebooků (HP a Toshiba), a jedna z rad (instalovat Toshiba driver s nějakým parametrem) dávala smysl. Protože se ale jednalo o specifický driver jiného výrobce, začal jsem hledat, co přesně ten parametr znamená, a jednalo se o vypnutí „USB selective suspend“. Tato vlastnost přepíná USB zařízení do stavu s nižší spotřebou na základě vyhodnocení nějakých parametrů, například že se zrovna nepřenášejí data a zřejmě v případě tohoto modemu nefunguje správně. Tuto spojitost potvrdili někteří uživatelé. Dojde ke zlepšení, pokud se trvale spustí příkaz ping na nějaký server.

Mělo by to jít sice globálně vypnout ve Windows Power Managementu, ale nemělo to žádný efekt. Začal jsem hledat dál ve Windows registru, v parametrech driveru a experimentálně měnil některé hodnoty (tento přístup nemám rád, ovšem bez dokumentace to jinak nejde), co vypadaly, že by zde mohla být spojitost. Až jsem ji zdá se po roce našel :-)

Následující postup lze doporučit jen zkušenějším uživatelům. Provádíte jej na vlastní zodpovědnost! Určitě bych doporučoval vytvořit předtím alespoň Windows Restore Point a podívat se po záloze dat.

Moje konfigurace

Postup

Postup (používám výhradně nelokalizovaný software, takže popisy nejsou české, ale to by zkušenějším uživatelům nemělo vadit):

  1. Přihlásit se jako uživatel s právy administrátora.
  2. Spustit Device Manager, rozbalit uzel „Universal Serial Bus controllers„.
  3. Kliknout na „Ericsson F5521gw Mobile Broadband device„.
  4. Pravým tlačítkem vyvolat nabídku Properties.
  5. Kliknout na záložku Details.
  6. V comboboxu Property vybrat položku „Driver key„, viz obrázek.
  7. Hodnota Value pod ním je důležitá pro výběr správné položky v registru. Nepoužívejte tu z obrázku! Na každém kusu notebooku se může lišit.
  8. Spustit editor registru (regedit.exe).
  9. Postupně otevřít na levém panelu klíč „HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\„.
  10. Dále na levém panelu otevřít pod tímto klíčem další dva, získané v bodu 7.
  11. Na pravém panelu v seznamu hodnot vyhledat tu s názvem „EnableSelectiveSuspend„, měla by mít výchozí číselnou hodnotu 1 (jedna). Pokud tam není, tak jste asi nepostupovali správně, v tom případě nepokračujte.
  12. Změnit její hodnotu na 0 (nula).
  13. Zavřít editor registru.
  14. Restartovat Windows.

Výsledky

Po této úpravě je již spojení stabilní, vydrží tak 16 hodin denně (dříve nanejvýše tak 4 hodiny). Testováno zatím dva týdny. Potvrzují to i další uživatelé v Lenovo fóru a to nejen ThinkPadů, ale i HP kde se používá stejný modem, jen pod jiným označením HP hs2340.

Lenovo nabízí i novější verzi Ericsson driveru 7.2.5.4, která je ale oficiálně určena až pro modely řady 30 (ThinkPad X230 apod.), ovšem funguje i na starších 20. I s tímto driverem prý výše uvedená úprava funguje také. Stejně tak nezáleží na tom, jestli používáte Access Connection, nebo ne.

Uvedený postup neřeší druhý, avšak daleko méně častý problém, kdy se sice připojení tváří jako stále připojené ale nejde přenést žádná data. Na tuto chybu jiní výrobci (například HP) používající stejný modem nabízí aktualizaci firmware modemu, Lenovo však ne. Pokusit se ale aktualizovat Lenovo verzi modemu firmwarem od jiného výrobce rozhodně nelze doporučit! Naštěstí v takovém případě stačí připojení manuálně ukončit a znovu se připojit.

Komentáře k článku

  1. 1. elzet  12.6.2013  9:31:22

    „Erikův Syn“ F3507g se v X200 choval úplně stejně, ale narazil jsem na jiné řešení, když jsem ho potřeboval osadit do X201 (kde už není na whitelistu):
    1) na kartě samotné přelepit (zalakovat) pin 20 – např. kouskem elektrikářské pásky
    2) v BIOSu nastavit místo rychlého diagnostické spuštění (prodlouží POST o cca 3sec, žádná tragédie)

    Od té doby také bez problémů.

  2. 2. Puppy  12.6.2013  10:22:19

    [1] Prelepenim pinu 20 ale prestane fungovat moznost ten adapter vypnout, takze je porad zapnuty.

  3. 3. elzet  12.6.2013  12:15:54

    [2] Pokud je mi známo, zakáže se mu jen přecházet do nějakých úsporných stavů, když není připojen k síti. Vypnout ho lze (ať už přes Fn-F5 nebo v Device Manageru). Kdyby byl stále zapnutý, projevilo by se to poklesem výdrže na baterii – toho jsem si za cca 2 měsíce nevšiml.

  4. 4. kubisz  14.6.2013  9:44:32

    [2] Potvrzuju bezproblemovou moznost vypnuti i po prelepeni PINu 20. Mel sem to takhle na X201 a nez sem ho vymenil za Gobi, tak to jelo uplne stejne, jako predtim a zadny pokles vydrze sem taky nezaznamenal.

  5. 5. Honza  20.6.2013  15:09:18

    Díky moc za vyřešení problému. Mám T420 a zmíněný problém… Dost mě to sra… Obzvlášť při té ceně za modem.
    Ještě jednou – Díky !


Napsat komentář