Řízení otáček ventilátoru na business noteboocích HP a EliteBook 9470m

Byly doby, kdy notebooky od HP byly jedny z nejtišších, ale to možná většina z vás nezažila, protože už je to dávno. Posledních aspoň pět let má HP neustále nějaké problémy s hlučností chlazení, a pokud to není u všech, tak aspoň u většiny modelů. Ne, že by se nyní ve výrobě někdo chytl za hlavu a nastavení profilů chlazení přidal, to by bylo až moc hezké. Objevilo se ovšem neoficiální řešení.

Záměrně nyní budu mluvit pouze o pracovních modelech. Pro multimediály zatím nic není. Některé větší Paviliony posledních generací ovšem byly relativně tiché – nejnižší otáčky byly sotva slyšitelné i v tiché místnosti a některé modely měly dokonce možnost ovlivnit četnost spínání. Slabší to bylo pouze při intenzivní zátěži (hry), kdy pak byl i zvuk vysavače leckdy příjemnější.

Možná jste se k tomuto článku dostali při hledání řešení hlučného ventilátoru u nových tenkých modelů Pavilion a Envy. Zklamu vás raději rovnou. Postup zde uvedený vůbec nezkoušejte – nebude fungovat. Váš skoro neustále běžící ventilátor s nepříjemným zvukem je smutnou nedílnou součástí těchto produktů.

Běží, nebo neběží neustále?

Většina pracovních modelů od HP z továrny odchází s nastavenou volbou neustálého běhu ventilátoru s připojeným napájecím zdrojem. Lze to změnit kdykoli v BIOSU (resp. firmware) počítače a je to první položka, kterou u každého ProBooku a EliteBooku přepínám.

Zatímco pokud je aktivní, roztočí se ventilátor ihned po zapnutí počítače, s  jejím vypnutím se sice chvíli netočí, ale napraví to během jedné až dvou minut. Pak je ještě určitá pravděpodobnost, že se zase vypne, když je počítač dostatečně studený, ale je to jen na chvíli a s dalším rozjezdem je pravděpodobnost opětovného vypnutí podstatně nižší. Výsledek je takový, že po půl hodině již běží ventilátor neustále.

Čím to je? Pracovní „hápéčka“ mají ventilátor řízený na základě teploty procesoru stejně jako všechny ostatní notebooky. Rozdíl je ovšem v nastavení hraničních teplot. Jiné notebooky rozjedou ventilátor, když teplota procesoru přesáhne třeba 55°C a vypínají jej až po snížení na 45°C. Někde jsou použity tak nízké otáčky, že se k vypínací teplotě nikdy nedojde, ale procesor se drží někde mezi oběma hodnotami a produkovaný hluk je minimální.

U HP to vyřešili jinak. Ventilátor sepne někde okolo 45-50°C a snaží se procesor ochladit na pouhých 35°C. K takové teplotě se ovšem procesor v notebooku už moc často nepřiblíží, a to platí po prohřátí vnitřku i o HP ventilátorech s 5000 otáčkami za minutu při nejnižších rychlosti. V podání této firmy je výsledek nejhorší možný – ventilátor jede po čase neustále a není tichý. Zvláště ironické je to v těchto dnech, kdy je okolo pěkná zima, notebook nahlas fouká a procesor si drží teplotu 37°C. Nemá cenu dodávat, že jeho kovové tělo je pak nepříjemně studené.

HPFanControl

Několik pokusů na nápravu konstrukční vady notebooků od HP tu již bylo, bohužel většinou nebyly příliš plošné. Současné modely lze naštěstí celkem efektivně řídit programem HPFanControl, což je upravená utilitka TPFanControl, která slouží pro regulaci ventilátorů u moderních ThinkPadů (kde je bohužel poslední dobou také občas třeba).

HPFanControl má stejné jednoduché uživatelské rozhraní, ve kterém vidíte teplotu procesoru a otáčky ventilátoru a můžete zvolit jeden ze tří režimů chlazení. Režim „Bios“ nechává řízení ventilátoru na počítači a program slouží pouze pro monitorování. Režim „Smart“ změní řídicí logiku podle hodnot stanovených konfiguračním souboru programu. Režim „Manual“ umožňuje vynutit konkrétní otáčky nastavením 8bit hodnoty registru regulátoru ventilátoru na základní desce.

Máte-li zkušenost s řízením otáček na vyšších modelech ThinkPadů, víte, že 0 v manuálním módu znamená pasivní chlazení a postupné zvyšování skokově zvedá otáčky. U HP jsou otáčky odstupňované naopak – vyšší číslo znamená nižší otáčky.

Program jsem testoval na HP EliteBook Folio 9470m a ventilátor zvládal pouze tři situace – 0 znamená vypnutí, 128 a více přepne do výchozích otáček 5000 rpm. 1-127 aktivuje vysoké otáčky okolo 10 tisíc rpm (=“startující stíhačka“).

Většině uživatelů by mělo stačit přepnout na režim „Smart“, který spíná při teplotě 60°C na výchozí otáčky a vypíná při dosažení 50°C. Spínací hodnoty lze libovolně změnit – stačí otevřít ini soubor v adresáři programu a vepsat tam jiné teploty. Manuální režim zmiňuji především proto, že program se na jiných pracovních HP může chovat jinak, a tak je potřeba prozkoumat hodnoty (0-255) jednotlivých stupňů otáček. Pokud se tedy jiný notebook chová v režimu „Smart“ odlišně, ale reaguje na manuální změnu, je stále velká pravděpodobnost, že lze program zprovoznit drobnou úpravou ini souboru.

Zkušenosti

Kdyby byl EliteBook Folio 9470m tichý, nikdy bych nezkoumal, jak řídit ventilátor. Bohužel projev jeho ventilátoru byl hrozný i chvilkově, natož při neustálém poslechu. Zbytečnost intenzivního chlazení se mi jen potvrdila při sledování teplot pod 40°C.

Po spuštění HPFanControl se ventilátor okamžitě zastavil a zůstal ticho (pak si hned všimnete hlučného 7200rpm disku). Ani mě příliš nepřekvapilo, když se teď v zimě nerozjel ani po třech hodinách kancelářské práce. Notebook, na kterém jsem program testoval, má totiž velmi úsporné komponenty. Teploty se po několika hodinách držely mezi 45 a 55°C.

Povrch počítače se kupodivu příliš neohřál. Na některých místech byl jen vlažný.

HP EliteBook Folio 9470m

Většinou hlučné notebooky na recenzi příliš neřeším. Chlazení zkritizuju a recenzi se snažím psát v hlučných prostředích, kde ventilátor neslyším (cesta vlakem), nebo s uzavřenými sluchátky. U tenkého EliteBooku jsem se řízení ventilátoru vyzkoušel jen proto, že jde jinak o výborný notebook.

Co si budeme nalhávat, situace s tenkými pracovními modely je bídná. Pominu-li nějaké kuriozity za 50 tisíc. Máme tu jen několik málo počinů v ceně okolo 30 tisíc, které mají vždy nějaký zásadní nedostatek.

Nedávno jsem třeba testoval Lenovo ThinkPad T430u – zprvu vypadal nadějně, ale nakonec se z něj vyklubal jen přeznačený ThinkPad Edge pro domácnosti, který nenabídl ani zajímavé technologie zabezpečení a vzdálené správy (absence vPro, přihlašování otiskem v BIOSu) a nebyl ani příliš ergonomický (hloupě řešená přední hrana). Chybějící dokování pak všechny naděje modelu zpečetilo. Je mi jasné, že na T430u se tímto způsobem nemůžu dívat, protože předražený je jen tady u nás. Jinde jde o konzumní kousek s hodnotou 15-17 tisíc. Vyšší cena u nás mě ovšem nutí nasazovat také úměrně vyšší měřítka.

HP EliteBook Folio 9470m je za stejné peníze podstatně zajímavější notebook. Má plnohodnotnou dokovací stanici, která jej dokáže napájet, jeho velký a přesný touchpad má samostatná nehlučná tlačítka, podsvícená klávesnice má neredukované rozložení se zástupnou numerikou a baterie je vyměnitelná (dokonce jde připojit druhá). K tomu všemu se ještě musí připočíst kompletní výbava (včetně LAN a VGA). Takhle nějak si představuju správný tenký notebook (9470m je navíc menší, tenčí a lehčí než T430u). Pro někoho, kdo nepotřebuje dedikovanou grafiku, rázem není důvod kupovat pracovní modely v tlustějším provedení (tedy za předpokladu, že se objeví konfigurace s lepším displejem).

Vzhledem k tomu, že zkoumám možné pozdější nástupce mého notebooku, nechtěl jsem se smířit s tím, že by tak skvělý notebook měl tak strašně dementní chlazení. To je jediný důvod, proč tento článek nakonec vznikl.

Závěrem

EliteBook Folio opět ukazuje, že v HP chlazení navrhuje někdo, kdo už moc neslyší. Jsem rád, že se řešení našlo, neboť nebýt chlazení, má HP často zajímavé modely s dobrou cenou. Zbytečnost častého chlazení ve výchozím stavu podtrhuje fakt, že s HPFanControl nebyl počítač horký ani po několika hodinách pasivního provozu. Možná by se měl v HP někdo konečně zamyslet a přehodnotit situaci. Ostatně dnes již hlučností dotahují HP jen některá nová Lenova.

Komentáře k článku

  1. 1. Asdf3  14.12.2012  15:26:02

    Vyzera ten notebook dost dobre. Skoda toho displeja ked uz chladenie sa da vyriesit.

    Skoda, ze dnes okrem tusim Sony nerobia dokovacie stanice s pridavnou externou grafikou. Imho s lepsim displejom a takou dokovacou stanicou by to bol asi idealny notebook.

  2. 2. swarm  14.12.2012  17:19:56

    [1] S tou grafikou v doku to není jednoduché – pokud ti vypadne napájení doku, nebo to odpojíš bez softwarového oddokování, dojde k HW vytuhnutí notebooku. Bohužel dnešní polodementní uživatel si není schopen ohlídat, že nejdřív oddokuje a až pak odpojí, takže takové řešení není nejvhodnější.

    Lepší displej by to chtělo. T430u má stejně špatný a skoro mám pocit, že je to nějaký kartel :)

  3. 3. mArtinko5MB  14.12.2012  19:15:10

    Dobry den, rad by som sa spytal autora, odkial stahoval hpfancontrol, neviem to nejako nikde najst :] Vopred dakujem za odpoved

  4. 4. p3v4x  14.12.2012  19:28:14

    Hlavně u HP 530 ntb po půl hodině provozu vydával silně nepříjemný zvuk při kterém se nedalo ani v klidu programovat v C++ nebo jiných programovacích jazycích.

  5. 5. swarm  14.12.2012  20:56:28

    [3] Hned první odkaz po zadání názvu programu vyhodí stránku http://www.staff.uni-marburg.de/~schmitzr/donate.html

    Je to program pro pokročilé uživatele takže nemá žádnou fancy stránku, musíš si zadat jeho název do vyhledávání na stránce a najdeš to s popisem, že funguje jen na dvou ProBoocích. To je čen, který jsem používal.

    Upozorňuju, že na starších HP nejspíš nepojede (tipuju starší víc jak 2-3 generace).

  6. 6. Asdf3  14.12.2012  21:04:31

    [2] Tak na to by mohli spravit lepsi ovladac, aj ke to je asi tazka cestou. Skor by mohli ist nejako tak s mechanickym systemom na 2 krat, kde by jeden klik softwarovo odpojil a druhy klik by odpojil uz aj mechanicky.
    No v tych 14kach sa to zda na kartel. Tie displeje su dlhodobo podvyzivene. Nechapem ked do mobilov s apretekaju kto da lepsi displej tu nevedia dat ani jeden decentny TN panel o lepsich technologiach nehovoriac.

  7. 7. mArtinko5MB  14.12.2012  22:15:04

    Neuveriteľné, ale funguje to. Konečne sa notebook hp 4530s vypína aj na radeone, konečne je tichý tak, ako som si predstavoval. VEĽKÉ ĎAKUJEM :)

    fan sa správa tak, ako v popise z článku

  8. 8. Kamil  15.12.2012  13:00:37

    Nelíbí. Jsem konserva. Mám rád klasické uchycení víka. Hliníkové tělo a černý rámeček okolo displeje působí splácaně. Pracovní Thinkpady, obyčejné Delly a starší HP jsou úhlednější. Snaha o co největší placatost přináší technické problémy i s chlazením. Není divu, že se tam nevejde co by se mělo vejít. Exemplárním případem jsou ultrabooky kam se nevejdou ani standardní konektory a baterie. Normálně tlustý plně vybavený notebook by nebyl dražší, výdrž by měl dvacet hodin a neměl by problémy s chlazením. Vítězí design nad funkčností.

  9. 9. r4in  16.12.2012  11:06:53

    Další možností je NoteBook FanControl (NBFC), http://www.computerbase.de/forum/showthread.php?t=1070494

    Aktuálně podporuje HP 4530s, 4535s, 6460b, 6465b, 8710p nebo i Asus Zenbook UX32VD.

  10. 10. MM  21.12.2012  19:30:15

    Řeším stejný problém s větrákem v HP Folio 13.
    Vypnul jsme to v BIOSu, ale i tak to pořád trochu hučí. HPFanControl nereaguje a s mým modelem z nějakého důvodu nefunguje. Zkoušel jsem i NBFC, tady zmíněné, ale nějak se mi nedaří podle návodu nakonfigurovat jednotlivé parametry, aby to fungovalo.
    Nemáte někdo ještě jinou alternativu nebo připomínku, co dělám blbě, případně vytvořený profil pro NBFC
    Díky moc

  11. 11. Richard  24.2.2013  19:49:19

    Tento notebook vlastním a souhlasím, že to je opravdu k nevydržení:/ Zkoušel jsem tedy vyhledat HPFanControl, ale byl to velký problém (proč tu není link?). Nakonec se zadařilo, nainstaloval jsem, ale antivirus dal exe soubor do karantén (s tím, že je v něm virus). Nějaký komentář k tomuto?

  12. 12. swarm  25.2.2013  13:45:22

    [11] Stránka autora je zde uvedena v odkazu u pátého komentáře. Problém s antivirem může být také způsobený tím, že AV detekuje snahu programu zasahovat do základního nastavení (což řízení ventilátoru je), takže ho může vyhodnotit jako potenciálně škodlivý kód, i když o virus nejde.

  13. 13. Richard  26.2.2013  10:28:56

    Díky, tento file jsem nakonec našel a stáhl, po instalaci ale nepřesvědčím antivir, aby exe soubor nechal být. Takže pro mě je to nefunkční.
    Zkoušel jsem i NoteBook FanControl, ale pro HP 9470m nemá config.

    Nějaký nápad, jak notebook ztišit? Fakt to nevydržím! :)

  14. 14. swarm  26.2.2013  10:40:44

    [13] S tvým nefunkčním antivirem bohužel nepomůžu. Nejčastěji podobně prudí různé molochy typu McAfee a Norton. U kvalitního antiviru není problém. Řekl bych, že jiné řešení než toto, pro tento konkrétní model nenajdeš.

  15. 15. Michal 01  26.2.2013  10:53:13

    HwInfo32 by to mělo umět. Ale odzkoušené to nemám.

  16. 16. Richard  26.2.2013  11:27:51

    To nejsou dobré zprávy:( Jinak mám antivir Symantech, který píše tohle:

    Scan type: Auto-Protect Scan
    Event: Risk Found!
    Security risk detected: Suspicious.Lop.2
    File: C:\Program Files\HPFanControl\HPFanControl.exe
    Action taken: Pending Side Effects Analysis : Access denied
    Date found: 26. února 2013 11:13:09
    Discovered: February 3, 2010 Updated: February 3, 2010 12:50:34 AM Type: Trojan Systems Affected: Windows 98, Windows 95, Windows XP, Windows Me, Windows Vista, Windows NT, Windows Server 2003, Windows 2000

    Suspicious.Lop.2 is a detection technology designed to detect entirely new malware threats without traditional signatures. This technology is aimed at detecting malicious software that has been intentionally mutated or morphed by attackers.

    Co vy na to?

  17. 17. swarm  26.2.2013  11:39:56

    [16] To je přesně to, co jsem psal. Doporučuju předat notebook někomu počítačově schopnějšímu, kdo dokáže kliknout na povolení programu v antiviru. Pak to bude fungovat.

  18. 18. Richard  26.2.2013  12:54:29

    Dodal jsem si odvahy a program přidal do výjimek antiviru, nyní běhá a – funguje! Tedy pokud jedu na baterku, jinak se musím ještě vlámat do BIOSu a provést změnu nastavení pro napájení ze sítě (teď nemám heslo pro přístup).
    Zajímavé je chování při připojení napájení, otáčky se mění přesně obráceně, než by jeden čekal – při teplotách pod 50°C jede na 4165 RPM, jakmile protne hranici 50°C, zpomalí na 3840 RPM (je to velmi dobře slyšitelné). Při ochlazení procesoru opět zrychlí. Nastaveno mám Fan On/Off: 60/50°C.
    Toto chování si vysvětluju právě bojem této utility a nastavení BIOSu (tj. když je teplota nižší než 50°C, kontroluje BIOS zapnutí, je-li 50-60°C, přebírá HPCF (a stáhne trochu otáčky), co se stane při 60°C+ nevím, nedokážu dosáhnout.

    Jinak používám jen webový cpu loader:
    http://www.fossiltoys.com/cpuload.html

    V každém případě díky za pomoc, nejhorší je vyřešeno. Teď ještě vyřešit ten obstarožní displej a mám ideální notebook:))

  19. 19. Michal 01  26.2.2013  14:52:40

    Já s tím mám takový problém, že: Interval kontroly teploty nejde zkrátit (zmíněno na fóru). Ono to třeba častěji kontroluje, ale teplotu to vypisuje a řídí otáčky jen po pěti sekundách. A zřejmě v důsledku tohohle problému se mi občas stává, že notebook roztočí ventilátor na hodně vysoké otáčky, i když podle pravidel takové otáčky být neměly (během přednášky je to dost nepříjemný). Mám HP 4330s.

  20. 20. Aleš Hradecký  16.11.2014  8:34:54

    mám HP probook 455G1,když tam dám ,,smar“ větrák začne strašně vrčet!!!Když tam dám BIOS,je uplně zticha.Tak co to jako má být?Dnešní laptopy opravdu stojí za starou bačkoru.


Napsat komentář