ThinkPad R61 a problémy s novými ovladači

Ačkoli jsem doufal, že o víkendu rychle nainstaluji svůj notebook (nahodím systém na SSD) a budu se věnovat učení na zkoušku (kterou jsem měl v pondělí), během víkendu nakonec k žádnému učení vůbec nedošlo. Čím to bylo? Objevily se totiž nečekané komplikace.

Už při nahození čistého systému na původní disk jsem si všiml, že se mi několikrát zvýšilo samo od sebe vytížení procesoru na konstantních 20%, přestože všechny programy dohromady nedávaly víc než 2%. Tehdy před týdnem jsem tomu nevěnoval velkou pozornost, protože šlo jen o provizorní instalaci.

Když o víkendu došlo k instalaci Windows XP i na SSD, tak se po následných aktualizacích všeho možného problém vrátil. Hodně jsem se natrápil s hledáním příčiny, mazáním různých programů Lenova a zakazováním všemožných služeb. Nakonec po několika reinstalacích byl systém ponechán neaktualizovaný s tím, že se problém neobjevil. Jenže pocit, že nebudu moct aktualizovat, mě moc netěšil.

Problematické ovladače grafické karty Intel

Kontaktoval mě pan Slovák, který si přečetl mé trápení ve zprávách na twitteru, a objasnil mi, co stojí za problémem. Není to nic jiného než nové ovladače grafické karty Intel GMA, které se objevily v Lenováckém systému aktualizací.

Tyto ovladače v určitých případech vytěžují procesor vyvoláváním hardwarových přerušení, což lze odhalit přímo ve Správci úloh ve Windows, pokud se aktivuje volba Zobrazit časy jádra. Problém zmizí pouze uspáním (vypnutím) notebooku a po probuzení se do několika minut opět vrátí.

Koho se problém týká?

Vypadá to, že je problém na více, možná že dokonce na všech 14″ ThinkPadech R61 s integrovanou grafickou kartou (je možné, že se to týká i 15,4″ verze a možná i Tčkové řady, která se ohledně návrhu základní desky a BIOSu téměř neliší). Zlobí upravené ovladače od Lenova, i generické přímo ze stránek Intelu. Zároveň se problém projevuje pravděpodobně napříč operačními systémy.

Řešení – starší ovladače

Pokud byste se na svém ThinkPadu (případně jiném notebooku) s tímto problémem setkali a zkontaktovali servis, očekávejte dva návrhy řešení: recovery systému a když to nezabere, tak výměna desky. Chcete-li se ušetřit (zbytečné) výměny základní desky, nainstalujte si poslední bezproblémové ovladače:

ftp://ftp.software.ibm.com/pc/pccbbs/mobiles/7ld140ww.exe

Hlubší popis problémů je na fóru:

http://notebooky-forum.notebook.cz/viewtopic.php?t=17487

Komentáře k článku

  1. 1. zakjan  4.2.2009  21:49:45

    A já si říkal proč jsem v pohodě i s aktuálními ovladači – mám R61 s nVidia.

  2. 2. 3xP  4.2.2009  22:31:44

    Hm, zaujimave, na tom fore sa pise, ze sa to mozno tyka aj EliteBookov s x4500.

    Ja mam T500 s prepinatelnou grafikou (a ta integrovana je x4500) a v poslednej dobe som si parkrat vsimol, ze na baterku na integrovanej grafike zerie namiesto predchadzajucich 11-12 W cez 15 W, co sa tam prave uvadza ako symptom… Skusal som teraz na chvilu odpojit napajanie a sledovat zataz, aj specialne polozku HW Interrupts v ProcExp, ale nic. Ale teoreticky to mohli v tom baliku ovladacov „Switchable Graphics“ uz zas opravit, pretoze zase uplne naposledy, ked som siel na baterku, tak vydrzal zas dlhsie…

    Ma este niekto T500/R500, ze ci sa to tyka aj tychto?

  3. 3. Tomáš Fejfar  5.2.2009  9:37:05

    Jo, pozoruji to velmi podobně. A u mě to dokonce dělá to, že díky vytížení přerušeními blbne zapínání wifiny… občas to tuhne. Stejně tak TrueCrypt …


Napsat komentář