Toshiba a předinstalované programy – co odstranit?

Již dříve jsem se tu rozčiloval, jak moc dokáže Toshiba narvat své notebooky zbytečným balastem. Jelikož se často setkávám s tím, že bezradní uživatelé takový notebook dostanou, jsou nespokojení s jeho rychlostí, ale nevědí, co mohou smazat, rozhodl jsem se, že udělám jednoduchý návod.

Neříkám, že všechno, co Toshiba do svých notebooků přidává, je špatné. Náhodou u tohoto výrobce musím několik věcí pochválit. Řekl bych, že ta základní sada ovládacích utilit je zpracovaná moc pěkně. Pro začátečníky jsou jistě velmi přínosné karty, které se zobrazují v horní části obrazovky při stisku Fn a radí s obslužnými funkcemi. Potěší také fakt, že všechno potřebné je přeložené do češtiny a překlad je kvalitní. O tom, že je česky také rozsáhlý manuál s popisem všechno možného i nemožného, ani nemluvím (zde by se ostatní měli učit, jak se dělají manuály… slyšíš Lenovo?).

Je velká škoda, že je to všechno zabité hromadou úplně zbytečných nesmyslů, které ve většině případů nikdy nebudou sloužit k něčemu užitečnému. Vlastně neznám nikoho, kdo by přišel a řekl: „Líbí se mi, jak na mě při každém spuštění vyskočí spousta oken, která musím zavřít. Cítím pak, že se o mě někdo stará.“ Nebo třeba: „Neustále vyskakující registrace antiviru mě utvrzuje v tom, že je můj počítač v bezpečí.“

To se v mém okolí prostě neděje.

Seznam programů k odstranění

Nesnažil jsem se o kompletní vymazání všeho. Ukážu, co všechno mažu, abych dosáhl svižného systému. Ne každá nainstalovaná věc totiž ovlivňuje rychlost. Co se nespouští při startu nebo není služba, pouze zabírá místo na disku.

Základem je tedy otevřít ovládací panely a zvolit nabídku s odebráním programu (Start nabídka -> Ovládácí panely -> napsat „odebrat“ -> kliknout na položku týkající se programů). Seznam předinstalovaných programů by měl být více méně podobný tomu, co je zde na obrázku.

Červeně jsem označil programy, které považuju za úplně zbytečné. S jejich mazáním nemusíte otálet. Žluté jsou dle mého také zbytečné aplikace, které však někdo může využít. Já mažu i ty a nikdy mi z nich nic nechybělo.

MS Office 2010 Starter jsem neoznačil, protože pro ty, kteří si nechtějí koupit plný Office, jsou dobré a aspoň máte jistotu, že na svém notebooku vždy otevřete a zeditujete nejrozšířenější typy dokumentů bez rozpadlého formátování.

Nero jsem naopak označil. V dávných dobách, kdy spousta počítačů ještě frčela na Windows 98, bylo Nero asi to nejlepší, co se dalo sehnat (sám mám doma ještě krabice s originálními verzemi), ale postupně během let se z toho začal stávat podivný moloch. Pokud nechcete odstraňovat jednotlivé komponenty postupně, smažte nejdříve Nero Express 10 a pak Nero Multimedia Suite 10 Essentials.

Javu, .NET a další podpůrné knihovny jsem neoznačoval. Dřív nebo později stejně dojde na nějaký program, který se bez nich neobejde.

Závěrem

Připravte se, že odmazání vybraných aplikací je práce třeba na 40 minut, protože některé programy mají proces odinstalace nechutně pomalý. Nejlépe uděláte, když to spojíte například se sledováním čehokoli v televizi.

Je vlastně docela smutné, že musí vznikat návody na „vykydání“ továrních instalací počítačů. Bohužel to evidentně je potřeba. Určitě se časem podívám také na další výrobce. Předpokládám, že by mohlo jít o Sony, nebo Acer.

Komentáře k článku

  1. 1. mouse  20.12.2011  12:25:56

    Nemyslím si, že tento návod s vymazáním některých programů je řešením zrychlení systému, některé programy k vymazání jsou užitečné a přitom systém nezatěžují.
    Bohužel se s tímto setkávám každý den, řešením je optimalizace spouštění programů v závislosti na jejich používání, případné odinstalování je individuální záležitostí a vztahuje se k potřebám konkrétního uživatele. V případě programu který neúměrně zatěžuje systém je možné zvolit jiný alternativní program, vše závisí na konkrétním modelu notebooku a jeho možnostech.
    Takže řešení typu „tohle smaže a bude to v pořádku“ nejde uplatnit všude, zkrátka někde ani tohle nepomůže, jinde je to zbytečné a zabere to akorát čas.
    Je ale pravda, že výrobci často přidávají k notebookům spoutu demoverzí a programů s časovým omezením aby si je zakoupily, toto dost považuji za zbytečné ale ty lze jednoduše odinstalovat.

  2. 2. swarm  20.12.2011  12:42:52

    [1] Je to řešení pro multimediály od Toshiby a zaměřuje se hlavně na ty programy, které mají nutkání otravovat uživatele zbytečnostmi a prodlužují čas startu OS.

    Netvrdím, že jde o univerzální řešení, ale cílovka je tady jasná: jsou to lidé, kteří nechtějí u každého programu hledat, zda není nutný, ale chtějí mít čistý systém, kde jsou všechny ovladače a všechny podpůrné utility (funkce Fn kláves, OSD, funkční FPR čtečka,…), do kterého si pak doinstalují své oblíbené programy.

    Jde o blog, nemám za cíl tady obecně rozebírat, zda náhodou někdo třeba nepoužívá třeba Windows Live (kdo jo, tak si ho logicky nesmaže) nebo něco jiného. To ať si udělá Toshiba někde sama.

  3. 3. swarm  20.12.2011  12:44:33

    [1] Btw jestli jsou některé z těch programů nějak extra užitečné, klidně mi to sem připište s odůvodněním, ať jsme taky konkrétní.

  4. 4. Brand  20.12.2011  14:02:56

    Ja osobne by som nechal SilverLight, myslim, ze trebars web M$ to vyzaduje mat nainstalovane a nemyslim, ze by to nejako pretazovalo PC.

    No a vykopol by som Adobe Reader 10 a dal si tam Foxit Reader, rychlejsi, mensi, krajsi :).

  5. 5. mouse  20.12.2011  15:23:48

    Téměř všechny programy co jsi označil k odebrání tak já osobně nechávám v PC. Odinstalovávám pouze tialverze a programy které skutečně otravují k zakoupení (zákazníka se samozřejmě dopředu zeptám zda to tak chce). Odinstalovat antivirus je šílenost, po zkušenostech odmítám nechávat PC bez antiviru (alternativou jsou bezplatné antiviry, dnes dokonce i pro komerční užití) – je pravda, že McAfee není nejlepší řešení. Nepoužívané programy – nebo programy které jsou použity jen občas deaktivuji pro každodenní start v registrech. SilverLight je nezbytný pro dynamický obsah aplikací, Skype při startu zatěžuje systém – tam se projeví úspora času při startu – stačí ho nastavit tak aby se při startu nespouštěl, někdo však Skype používá každý den. Alternativ je mnoho, je to individuální v závislosti na uživateli a daném NB (PC).

  6. 6. Jirrick  20.12.2011  17:44:01

    [5] Tak zrovna McAfee bych zařadil do kategorie virus. Ohledně virů mám docela jiné zkušenosti a to konkrétně takové, že za deset let co využívám přístupu na internet, jsem ještě žádný nechytil (anebo ho prostě mnou používané antiviry nezaznamenaly). Vpodstatě vše, co hlásily byl víceméně neškodný internetový odpad, ale ne skutečná hrozba. Takže počítač bez antiviru mi nepřijde až tak nepředstavitelný (aneb vybavují se mi slova jednoho přednášejícího: „Za starých dobrých časů se viry šířily samy, dnes už předpokládají, že je uživatel blbec a nainstaluje si je sám,“ který tuto problematiku podle mě pěkně shrnuje).
    Normálně uvažující člověk (pokud nemusí), tak weba v Silverlightu nenapíše. Osobně jsem se s ním setkal jen na stránkách Microsoftu a pár Windows fanatiků, nikde jinde. V tomto souhlasím se swarmem, pro normální prohlížení webu zcela zbytečná technologie.

  7. 7. swarm  20.12.2011  21:39:34

    Silverlight na svém počítači nemám a jelikož jde o dost okrajovou technologii, nepociťuju kvůli tomu nějaké omezení. Ostatně třeba uživatelé Maců si taky nestěžují, že by kvůli tomu byli ochuzeni o dobrý požitek z webových stránek. Pokud vim, tak MS už chce Silverlight zaříznout, protože o něj není zájem.

    Počítač bez antiviru se používat dá. Když je chytrý uživatel, není to problém. Občas na zkoušku zkusim nějaký nahodit na svůj pracovní ThinkPad a nikdy se nic nenajde… maximálně něco jako „tracking coockies“, což za reálnou hrozbu nepovažuju.

    Jasně, že můžu spustit msconfig a ty programy odebrat z „po spuštění“, ale k čemu mi pak budou, když je nechci používat. Všechny programy, co jsem označil, jsem vyzkoušel a přesně vím, proč jsou označené (zejména u těch Toshibáckých mám naprosto jasno, protože jsou především docela velký vopruz).

  8. 8. Honzyk  21.12.2011  3:36:00

    Skype, Chrome i Live Essentials vyuzivam (Movie Maker, MSN). Silverlight mam nainstalovany kvuli webum, ktere to vyzaduji, napriklad Netflix.
    Nechapu tu skupinu Nero, to je mazec. McAffee je balast, specialne jak byva otravny.
    Toshiba utility neznam, k tem se vyjadrovat nemohu.

  9. 9. Damianus  21.12.2011  9:12:14

    Swarm krásně ukázal jak jsou zahnojené prvotní instalace. Komentáře typu 1 jsou zcestné.

    Osobně to dělám tak, že nainstaluju čistý OS, udělám update a počkám jak se bude činit MS s drivery. Až pak instaluju drivery od výrobce.

  10. 10. mouse  21.12.2011  14:40:22

    Jasně, můžeme polemizovat co kdo by smazal, co kdo by nechal, každý používá jiné programy, proto není možné dávat jednotný návod co mají lidi smazat aby jim PC fungoval (startoval) lépe. Souhlasím s názorem čisté instalace OS atd ale to si můžete udělat samy na svém vlastním PC za předpokladu určitých znalostí. Já se každý den setkávám s lidmi kteří tomu moc nerozumějí (těch je většina)a díky některým návodům na webu si PC dokážou rozhodit, pak mám 10 a více tel.denně jak to napravit. Dále – kdo nezažil hack útoky na podnikové sítě kde původcem byl trojan donesený na usb klíčence, tak netuší jaký je to problém řešit ohrožení osobních údajů tisíců lidí, proto bezpečnost PC na prvním místě. Moc nepřispívám do blogů, uživatele Swarm si za jeho recenze a práci vážím, ale do tohoto příspěvku jsem musel vstoupit, jelikož si myslím že není správně napsán, není to úplný a dobře propracovaný návod.

  11. 11. swarm  21.12.2011  15:36:30

    [10] V tomhle se určitě neshodneme.

    Návod, tak jak je postavený, nic v PC nerozhodí. Právě o tom je – kdo má potřebu to promazat, podle tohoto návodu nenarazí na typické problémy (bezhlavého mazání), které se pak na fóru objevují typu „jak udělat, aby se mi znovu zobrazovala indikace jasu displeje, zvuku,…?“, „proč nereagují Fn klávesy?“ nebo třeba „proč mi přestalo fungovat bluetooth?“.

    Vše potřebné pro optimální běh notebooku tam zůstalo. Takový notebook je relativně čistý a připravený pro instalaci oblíbených programů, které uživatel v minulosti používal, případně k nim má zakoupené licence. Je mi jedno, jestli pak někdo bude používat Operu, nebo Firefox (nebo si nesmaže Chrome). Stejně je mi jedno, jestli si rád přehrává filmy ve VLC, nebo MPC HC.

    Pokud někdo používá Silverlight, Skype, nebo Chrome, určitě ho to na seznamu trkne a danou položku vynechá (kdo neví, ten smaže a stáhne, až bude potřeba). Pokud mu to dojde zpětně, maximálně ho to bude stát pár desítek MB stahování, ale nic se nestane. Ono stáhnout si webový prohlížeč a zjistit, proč nefungují Fn klávesy, má velký rozdíl v náročnosti. Při smazání položek dle návodu se mu ta druhá situace nestane.

    Otázku antiviru bych se vůbec netahal, protože není relavantní k tématu článku. Ať už člověk chce antivir, nebo ne, měl by se tak jako tak podívat po něčem normálním a tento trial smazat. O tom, jaký antivir je optimální tento zápisek není a ani nechci aby byl.

    Ta kritika je takto strašně vágní. Byl bych rád, kdybychom se drželi věcné roviny a bavili se o konkrétních nedostatcích. Ty tu nějak nezazněly. Když tu zazní, můžeme tu o nich polemizovat, zda další díly nějak upravíme.

    S formátem, který jsem tu nasadil, jsem spokojený a plánuju se ho držet i nadále. Kdo chce veškerý plevel od výrobce, ten si ho tam může nechat a nejspíš nebude vyhledávat podobné návody. Kdo chce čistý systém připravený pro instalaci vlastních aplikací a zároveň nechce zkoumat, co je nutné pro optimální běh, ten to sjede podle návodu. Nic víc, nic méně. Ta cílová skupina je vydefinovaná dostatečně.

    Pořád je to tady blog – tedy subjektivní názory, glosy, rady z pozice zkušeností určité autority, která je předává dál. Není to vědecká práce. Není to ani jako článek do běžných magazínů. Nechci tu mít zdlouhavé články řešící všechny minority a každé coby-kdyby. Je to spíš o tom, jak to vidím, k čemu jsem během svého bádání dospěl, jak mi to vyhovuje. Zaměřuju se na konkrétní skutečnosti a ty se snažím zpracovat stručně a věcně. U každé položky jsem se mohl podrobně rozepsat, protože každou jsem vyzkoušel, ale to nechci – snažím se zde prezentovat především výstupy.

    Dělám to už třeba jen z časových důvodů.

  12. 12. Damianus  21.12.2011  15:43:22

    2 mouse: Kdo dnes nedokáže nainstalovat W7 tak snad ani za tu klávesnici nepatří, jelikož opravdu stačí kolem entru nasypat zrní.

    Nezpozoroval jsem, že by Swarm nějak ohrožoval bezpečnost uživatele. Osobně bych toho odstranil mnohem více a pokud jde o ten bazmek McAfee tak zkušenost je taková, že uživatelé jej raději vypínají ať je neotravuje a nezpomaluje OS.

  13. 13. mouse  21.12.2011  16:39:07

    Damianus – souhlasím, drtivá většina lidí to neumí a nejsou kamarádi s PC. McAfee je hroznej antivirus, zpomaluje, otravuje. Když jsme zpětně testovaly průchodnost onoho hack útoku tak byl ale jeden z mála který trojana identifikoval (bohužel ale jenom to, jinak nic), ostatní antiviry dopadly daleko hůře (mimochodem, průchod dokázal zastavil Symantec). Ale pro obyčejný lidi alespoň něco než si ho buď zakoupí nebo nechají někomu nainstalovat něco jiného.

  14. 14. Crestwood  21.12.2011  17:48:02

    [13] Swarm nikde nepise, ze tie programy treba odinstalovat bez nahrady.

    Aj ten tebou tolko omielany antivirus (co si na Rychnovsku ich autorizovanym partnerom, ked okolo neho tolko nacvicujes?) je oznaceny najma kvoli otravujucim registraciam a skutocnosti, ze v nasom regione je McAfee rozsireny leda tak vo velkych firmach kde je „prikazom zhora“.
    95% ludi si tam ten antivirak stejne da/necha dat a tych 5%, co bude mazat bezhlavo nezachrani ani 150 vykricnikov. Pre tych vsak tento clanok nie je…

  15. 15. mouse  21.12.2011  18:17:48

    Crestwood – ty jsi hacker? O Rychnovsku nikdo nic nepsal, já jen sledoval nemovitosti na Rychnovsku. Trošku to tu smrdí nemyslíš?

  16. 16. Crestwood  21.12.2011  18:32:40

    [15] Ak nieco smrdi tak je to tvoja prehnane vysoka laska k Toshibam – http://notebooky-forum.notebook.cz/search.php?search_author=mouse – 31 prispevkov a vsetky v sekcii Toshiba.

    Viem ze drviva vacsina ludi vychvaluje bezostysne „svoj“ notebook (len aby nemuseli priznat ze mozno aj spravili niekde chybu), ale mozno by si sa mal nadychnut a pozriet sa na tento clanok nezaujatymi ocami. Ta Toshiba je fakt plna bloatware, viem to z vlastnej skusenosti a tento clanok by si mali povinne precitat vsetci z marketingu vyrobcov NB. Mozno v USA a Japonsku taketo nieco funguje, ale v Europe na marketingove cacky nedavame az taky doraz.

  17. 17. mouse  21.12.2011  18:56:54

    Svůj názor jsem řekl, nic víc, nikoho jsem tím snad nepohoršil, vím, kritizovat je snadné, psaní článků je omnoho těžší, také jsem řekl, že si vážím většiny článků od swarm. Pro Toshibu nepracuji ani nemám rád Toshibu, Rychnovsko není moje působiště, a nesnáším cenzuru.

  18. 18. swarm  23.12.2011  2:19:13

    [12] S tím tak úplně nesouhlasím. Nainstalovat čistý Win dokáže asi opravdu každý, ale nahrát tam pak všechny potřebné ovladače ve správném pořadí a k tomu nahodit obslužné aplikace, to už každý neumí. U některých výrobců je snaha to hodně zkomplikovat (systém řazení ovladačů u DELLu), u některých to zas skoro nejde (aneb Sony a spousta chybějících ovladačů na webu).

    Používat notebook s generickými ovladači je zlo. Často je daní nižší výdrž baterie, vyšší hlučnost a někdy právě nefunkční některé funkce Fn.

  19. 19. AG  27.12.2011  22:08:16

    Nero BurnRights by som nemazal. Nespominam si co presne robi, ale viem ze som ho raz musel instalovat. Myslim, ze umoznuje napalovat aj userom s ne-admin uctom. Teda, ak este dnes niekto aktivne pouziva napalovacku a este k tomu Nero.

    No inak hrozny balast. Ked nejaky vyrobca musi instalovat na svoj vyrobok 20 aplikacii len Toshiba, tak to je nieco fakt zhnite. No aspon tam nie je tolko trialwaru.

  20. 20. Ondřej Deml  11.1.2012  12:17:29

    Dobrý den mohl by mi někdo pomoc vymazal jsem si v regeditu proces který zapína rychle volby přes tlačítka FN ? děkuju předem za pomoc


Napsat komentář