USB 3.0 – je tam, nebo není?

Výrobci si na nás nachystali další vypečenost s novým rozhraním USB 3.0. Už když vycházely informace o ThinkPadu X220, mluvilo se o přítomnosti jednoho portu USB 3.0 a někde se to zase popíralo. Výsledek je takový, že USB 3.0 v ThinkPadu X220 opravdu je, ale pouze v konfiguraci s procesorem Core i7, což znamená, že nejvýkonnější konfigurace budou mít odlišnou základní desku se samostatným řadičem navíc (řadič v čipové sadě totiž zůstane i nadále pouze USB 2.0). Čip navíc něco stojí, a tak se k situaci podobným způsobem postavili i další výrobci a udělali to tak, aby se v tom běžný zákazník nevyznal.

ASUS U36Jc a nejednoznačnost

Dobrý zmatek se podařil ASUSu s jeho novým modelem U36Jc. Konfigurace s Core i3, která nám přišla do redakce, sice na šasi měla vytlačenou popisku USB SS (super-speed = USB 3.0), ale proti promo fotkám (a nakonec i fotkám ze zahraničí od konfigurace s Core i5) nebyl tento port modrý. Zahraniční články se o USB 3.0 zmiňují, recenze s vyšší konfigurací také a stránky výrobce v download sekci mají ovladače k samostatnému řadiči (Fresco). Normálně bych to ve své recenzi neřešil a nepochyboval, ale jako na potvoru do redakce dorazilo externí SSD, které se chlubí právě novým rozhraním.

K mému nevelkému údivu běželo SSD ve všech portech na chlup stejně rychle (pomalu… jako USB 2.0), takže jsem začal hledat důkaz přítomnosti/nepřítomnosti USB 3.0 řadiče. Článek jsem sepsal, pokud by se někdo dostal do podobné situace. Nejjednodušším způsobem to pod Windows zjistíte přes správce zařízení:

Ve správci zařízení si v menu přepněte na „zařízení podle připojení“, a pak se proklikejte přes PCI sběrnici až k USB řadičům. Pokud zde vidíte jen řadiče Intelu z čipové sady, znamená to, že USB 3.0 nemáte. Stále však může jít o případ, že přídavný řadič nemá nainstalované ovladače a systém jej nechal v kategorii „ostatní zařízení“. Existuje tedy ještě průkaznější postup.

Každý řadič je přímo svázaný k některým z USB portů, a pokud do portu připojíte zařízení, objeví se pod některým z řadičů. Libovolné zařízení (klidně USB 1.1/2.0) připojte do portu, u kterého si nejste jisti, a najděte si toto zařízení mezi řadiči. Pokud vidíte, že všechny fyzické porty směřují jen k interním řadičům z čipové sady, máte jistotu, že podporu USB 3.0 v notebooku nemáte.

Závěrem

ASUS sice nakonec na přímý dotaz odepsal, že USB 3.0 je jen ve vyšších konfiguracích, ale v obchodech i v některých recenzích je to beztak špatně uvedené a lidé budou možná stejně zmatení, jako byli kolem přepínání grafických karet. Vsadil bych se, že něco podobného se podaří i dalším výrobcům. Nezbývá než dodat, že při klamném uvedení parametrů máte nárok na odstoupení od smlouvy s prodejcem.

Komentáře k článku

  1. 1. Zacker  25.3.2011  10:00:54

    Není náhodou ve standardu USB uvedeno že porty podporující verzi 3.0 musí být porty odlišeny modrou barvou ? Zatím to platilo ve všech případech kdy jsem na něj narazil.

  2. 2. wizaard  28.3.2011  13:02:56

    ThinkPad W701(ds) má taky USB 3.0 černou bravou, s označením „SS“. Naopak třeba novější ThinkPady už mají standardně USB 3.0 porty modré.


Napsat komentář