Vybírám si notebook – 4. díl: Co takhle Thinkpad?

Jak jsem začal psát tento svůj malý seriál, ozvalo se mi i dost přátel, kteří se ptali: „a proč vlastně tak nutně chceš tablet?“ a „nejsou náhodou i důležitější věci, než dotykové ovládání?“.  Musím dát částečně zapravdu. Sám hlásám pořád, jak bych chtěl lepší klávesnici (vždyť na počítači v jednom kuse pořád něco píšu), jak mi vadí malé pixely na současném notebooku a jak bych chtěl už konečně něco opravdu pevného (každý notebook dokážu hrozně rychle „zmasit“).

Normálně bych to asi nějak odignoroval, ale přiznám se, že těch 9 dní, kdy jsem pracoval výhradně jen s Lenovo ThinkPad X300, mě velmi nahlodalo. Ani bych nečekal, že se ještě dnes dělají notebooky, které jsou navrženy s maximálním ohledem na efektivitu práce uživatele. Připomnělo mi to situaci před deseti lety, kdy se takhle snažili ještě všichni.

Přichází tedy otázka. Pokud se vzdám dotykového displeje a minimalistických rozměrů, co mohu získat? Na základě toho, jak do mě hustilo hned několik lidí najednou, a dle mého střízlivého úsudku jsem došel k určitému závěru.

  • Lepší klávesnice – Klávesnice 12“ notebooků je vždy o kompromisu. U takového 14“ notebooku už je klávesnice plnohodnotná a rozhodně je pak i z čeho vybírat (drtivá většina 15,4“ notebooků používá klávesnici z 14,1“ modelů doplněnou o mezery na krajích).
  • Větší displej – Tento problém mě nahlodává snad úplně nejvíc. Často jsem nucen pracovat na notebooku mimo pracoviště s možností připojení externích periferií. Seděli jste někdy 5 hodin u 12“ notebooku s WXGA (1280×800) rozlišením? Za sebe mohu říct, že mi to dost unavuje oči a někdy mě z toho bolí i hlava (jenže někdy prostě není na výběr). Pokud bych si dopřál větší displej, tak bych pravděpodobně nechtěl vyšší rozlišení, protože bych zas dosáhl stejně mrňavých pixelů (15,4“ obrazovka s WSXGA+ (1680×1050) má dokonce pixely ještě o kus menší). Když už velkou obrazovku, tak ať je to kvůli vyšší ergonomii.
  • Nižší cena – Za tablet funkce se musí tučně připlatit. Když je vyškrtnu, notebook je rázem za poloviční cenu. Pokud si nebudu kupovat co nejmenší, tak opět výrazně ušetřím.
  • Větší výběr – V 14,1“ kategorii už je na výběr hned několik osvědčených modelů, které splňují spoustu parametrů, na kterých si potrpím (klávesnice, tichost, nízké teploty, lepší dokovací stanice).

14,1“ business notebooky

Asi nejzajímavějšími kandidáty jsou z levnějšího segmentu HP Compaq 6510b a Lenovo Thinkpad R61. Z dražšího je to pak HP Compaq 6910p a Lenovo Thinkpad T61. 6510b má pro mnoho lidí výhodu možnosti konfigurace s vyšším rozlišením displeje. Nevýhoda je jasná – na dokovací stanici nefunguje DVI výstup pro tento model. Bylo by tedy nutné pořídit dražší verzi 6910p, u které DVI na (té samé) dokovací stanici funguje. Asi by mi ale vadilo připlácet si jen kvůli tomu. U Lenova je R61 a T61. Prohlížel jsem si oba a opět jsem došel k závěru, že nějak nevidím důvod, proč připlácet za vyšší verzi. R61 navíc podporuje DVI v dokovací stanici bez problému (nefunguje to jen na 15,4“ verzi, která jde mimo mě). Má stejně vyztužený rám a dokonce i vypadá dost podobně.

14,1“ Lenovo Thinkpad R61

Došel jsem tedy ve výběru k možnosti levné R61, která za naprosto minimální cenu nabízí celkem dost. Nízká cena je dána i brzkým příchodem nových řad. Na ně se však dle mého názoru čekat nevyplatí. Velká revoluce stejně nepřijde a ty nové kousky budou zase za vyšší cenu.

Sepsal jsem si kvůli lepšímu rozhodování pár „pro a proti“ tohoto notebooku (částečně v porovnání s těmi z minulého dílu):

Klady

  • Velmi tichý (při troše nastavení běží i pasivně)
  • Údajně jeden z „nejchladnějších“ notebooků
  • Výborná ThinkPadí klávesnice s dobrým, jistým stiskem navíc s možností nasvícení lampičkou ve víku displeje
  • Oddělená tlačítka pro regulaci hlasitosti
  • Synaptics touchpad (nejlepší dostupné touchpady, které netrpí input-lagem)
  • Trackpoint s možností scrollování
  • Možnost připojení dokovací stanice s VGA i DVI a legacy porty (RS232, paralelní)
  • Multibay s možností přidat druhý disk, druhou baterii a hlavně možností přidat legacy porty (místo mechaniky tak bude RS232 a paralelní port, které se mi v laborce hodí a jejich nativní zapojení bez dalších kabelů velmi potěší)
  • Kovová konstrukce v základně i víku
  • Možnost připlatit za on-site záruku
  • Větší displej s většími pixely

Zápory

  • Musím oželet dotykový displej
  • 2,35 kg je o skoro 200g více než zmiňovaná Toshiba M700
  • Stále chybí S-Video výstup (musel bych jít do HP Compaq)
  • Na numerickém bloku klávesnice nelze psát číslice jen s Fn (opět na HP Compaq jde)

Ani klady, ani zápory

Slabší čtyř-článková baterie sice není nic moc, ale má aspoň výdrž v úsporném profilu přes 3 hodiny, což není špatné. Za docela rozumné ceny je možné koupit větší primární baterii s 6, 7, nebo 9 články. Někdy v říjnu (až bude pro mě zas výdrž na baterie aktuální) bych asi dokoupil tu největší. Měl bych pak výhodu, že mohu střídat baterie podle toho, zda potřebuji maximální výdrž (údajně „až“ k 8 hodinám), nebo ne (a radši budu táhnout lehčí notebook).

Závěrem

Zatím se ještě rozhoduji mezi původními notebooky a tímto jako takovou alternativní variantou. V pondělí se asi rozhodne. Překvapilo mě ale, kolik lidí mě přesvědčovalo, že Tablet PC by byl především rozmar (grafiku sice dělám, ale na tu mám i tablet externí do USB). Uznávám, že velký ThinkPad má hodně co do sebe. Na notebooku (bez externích periferií) 95% času něco čtu nebo píšu, takže trochu té ergonomie bych asi fakt neškodilo. Navíc teď mám na komplet 14“ Thinkpad R61 + Advanced Mini Dock + 3 roky NBD docela pěknou cenu. Docela příjemně bych tak proti ostatním alternativám ušetřil a možná bych i dost získal.

Teď mě tak napadá ještě jako možnost Acer TravelMate 6492. Ten je v mnoha ohledech zajímavější než R61 i 6510b. Na druhou stranu je docela drahý. Asi se na něj ještě také poptám. Měl jsem 15,4“ verzi (6592) a byl jsem ohromně nadšen.

Komentáře k článku

  1. 1. Martin1  25.5.2008  16:59:54

    jsi si jistý že nemá s-video ? 15,4" ho má.

  2. 2. swarm  25.5.2008  17:35:35

    [1] Jsem. 15,4" ho má. 14,1" ne. Těch rozdílů je tam samozřejmě ještě víc a je škoda, že Lenovo v tom dělá takový binec. Ty dvě verze by se měly nějak odlišovat i značením.

  3. 3. leifert  25.5.2008  18:32:35

    R61 vlastním ve verzi 14,1" (2.0 G, 2048 RAM)již více než měsíc a aniž bych mu chtěl dělat přehnanou reklamu, je to výborný notebook. Je to vlastně můj první notebook, měl jsem několik služebních strojků. Od dellu přes hp, ale lenovo hodnotím nejlíp. Displej v této verzi není ani velký ani malý, vydržím u něj pracovat i celý den (když není možnost na velké lcd) bez bolesti očí. Výkon skvělý, ergonomie parádní, nic neschází, nic nepřebývá. Trochu problém byl s Vistou, ale i to se podařilo odstranit. Při dobrém vyladění profilu vydrží ku 4 hodinám. Co je asi úplně nejlepší, tak to, že ho není slyšet. Pokud už začne trochu topit při výkonu, tak fouká jen teplý vzduch ale opět o notebooku nevíte. Nemůžu jinak než doporučit.

  4. 4. Ironjoe  25.5.2008  18:42:05

    14" R61 je velmi dobrý notebook, v tomto formátu bych šel do Rka. U 15,4" už ne, tam je rozdíl mezi R61 a T61 dost veliký ve zpracování – je to prostě vidět, když jsou vedle sebe. Měl jsem možnost mít najednou vedle sebe a nafotit 15,4" Z61, R61 a T61, docela zajímavé srovnání.

    Co se srovnání s konkurencí týče – jak píše leifert, ThinkPady jsou velmi velmi tiché, měl jsem možnost porovnat vedle sebe s HP a bylo to propastné..

  5. 5. swarm  25.5.2008  18:53:22

    [4] Ta tichost je důvod, proč se nekloním k HP. Jak už jsem jich pár měl přes ty recenze, tak jsem si tam snad vždy stěžoval na větrák, který navíc jede skoro nepřetržitě. U 8510p jsem to chlazení chápal kvůli Quadro FX grafice. U 6710b a 2510p mi to ale nejde do hlavy.

  6. 6. MadCap  25.5.2008  18:55:57

    Ta oblubena lacna varianta R61/14" vazi 2,41kg + 0,16kg adapter co je dohromady velmi sympaticke cislo – vacsina adapterov vazi 300-500g. S 4clankom vydrzi 2:43 do vypnutia so stiahnutym jasom a aktivnym Wi-Fi pripadne 2:14 filmu z disku. Ked pozeram do poznamok z testu tak som kritizoval slabsie farby (silny dithering) a nizsi kontrast (v porovnani s lesklymi displejmi samozrejme) – to je vsak dan za pure mat displej bez filtrov. Nie prave idealne je aj rozlozenie portov. Velkou vyhodou je tradicne ticha prevadzka, ThinkVantage aplikacie, velmi kvalitna klavesnica (X300 ma lepsiu, nie o moc, ale ma). Mimochodom pri vydrzi/bateriach sa hodi mysliet aj na existenciu UltraBay.

  7. 7. lipo  25.5.2008  20:20:15

    Osobne vlastnim T61, prisla mi jeste o neco kvalitnejsi nez rada R, v niz jsem mel predchozi thinkpad. Premyslim o dalsi investici do mensiho adapteru (originalni od lenova, polovicni velikost oproti puvodnimu), prece jenom jej nosim stale s sebou. Co se tyce vetsi baterie, ktera vzadu "vycuhuje", jsem odpurcem. Notebook potom nejen presahuje dany format, ale hrb na zadech vypada skutecne hnusne. Druha baterie do Ultrabay je podle me mnohem stastnejsim resenim. Kazdopadne volba thinkpadu mi pri Vasich narocich (casto podobnych mym) prisla nevyhnutelna. Verim, ze s ni budete dale spokojeny, tak jako ja. Moh rict, ze bych jinou znacku po thinkpadu nezvolil.

  8. 8. Martin1  25.5.2008  20:40:54

    samozřejmě že řada T je kvalitnější ale lenovo si to nechá velice dobře ( dle mě co se týče cena/užitná hodnota neadekvátně ) zaplatit. i kvalita R, i 15,4" je velice dobrá, zamrzí jen absence výztuhy displeje.

    u R 14" si mohli dovolit přiblížit jí řadě T asi proto, že se nedá sehnat v kloudnější konfiguraci, ani s dedikovanou grafárnou. kdo chce to, musí automaticky do T.

  9. 9. MadCap  25.5.2008  23:24:35

    V sucasnosti je dedikovana grafika este stale skorej trest – vydrz nechutne klesa.

  10. 10. swarm  25.5.2008  23:46:10

    [6] Díky, chtěl jsem slyšet něco takhle konkrétního od člověka, co má s notebooky obecně hodně zkušeností. Matný displej sice dvakrát moc nepreferuju, ale radši matný, než úplně lesklý jako zrcadlo (o tom bude další zápisek tady na blogu). Konektory nakonec moc neřeším. Zastoupí je dokyna a v terénu málokdy něco připojuju.

    [8] Rko má tady u nás dvě nevýhody. Není možné objednat s dedikovanou grafikou (to je asi globálně) a chybí možnost lepšího displeje (to bych musel objednat třeba z USA). Displej s vyšším rozlišením asi ani nechci (líbil by se mi WXGA s ostatními parametry toho WXGA+, ale to chci nesplnitelné).

    No a pokud jde o dedikovanou grafiku, tak o tu já vyloženě nestojim. Notebook je pro mě pracovní nástroj a hry na něm hrát nepotřebuju. Když mě nějaká hra hodně zaujme, tak si to zahraju na nějakém notebooku na recenzi (z těch má lepší grafiku každý druhý).

  11. 11. Almon  26.5.2008  0:10:50

    [10] Přítomnost dedikované grafiky je snad to jediné, co mi na mé R61 vadí. Raději bych preferoval integrovanou a větší výdrž, jenže ta se v konfiguraci s WXGA+ displejem u nás neprodává. Navíc grafické ovladače od nVidie (už třetí verze, co mám) neustále zlobí. Čas od času se začne při spuštění náročnější grafické aplikace vlnit displej, dneska jsem dokonce zažil BSOD :-( Už by to konečně mohli pod těma Vistama doladit, nejspíš ale stejně downgraduju na XP …

    jinak k těm kladům TP bych ještě přidal voděodolnou klávesnici ;-)

  12. 12. Martin1  26.5.2008  10:23:04

    no ta klávesnice je spíš "voděodolná"

    jinak já jsem se stabilitou nikdy problém neměl, pár bsod ale jak se nakonec ukázalo, za to mohlo až moc nízké nastavení napětí v rmclock, po zvýšení vše v pořádku. s hrami jsem problém neměl žádný. nicméně co mě štve, pokud se nějakému programu podaří shodit visty, čas od času neni řešení než restart. u xp je vyvolání nabídky správce úloh..jak to říct.. spolehlivější. tady nejdřív nabíhá ta nabídka co s počítačem a to je asi kámen úrazu.

  13. 13. sirius1983  26.5.2008  13:40:07

    Swarme: vzhledem k tomu, že jsi znám svým každodenním nošením ntb a prací v terénu, mě celkem překvapilo, že jsi se nakonec uchýlil ke 14" a váze skoro 2,5kg. Osobně se mi více líbí 13,3" notebooky, ale tam už ta klávesnice nebývá standartní, což pro tebe bude z hlediska ergonomie asi nepřekonatelný problém. V displeji bych ale asi potíž neviděl…

  14. 14. swarm  26.5.2008  20:39:55

    [13] 13,3" modely sice taky jsou na trhu, ale zas jim chybí často některé věci, co bych asi chtěl. Kdybych chtěl to samé, co budu mít tady, v 13,3" notebooku, tak budu muset hodně připlatit. Nejdu nakonec cestou maximální efektivity, ale cestou přijatelné efektivity za přijatelnou cenu.

    Trochu se i změnila situace. Dneska už asi nepotřebuju tak nutně co nejmenší notebook, jako tomu bylo před rokem a půl. Kvůli bolestem krční páteře a nadměrnému namáhání očí se rozhoduju, že bude lepší těmhle částem těla ulevit a holt tahat o něco větší potvoru. Za poslední dny jsem si osahal spoustu 12, 13,3 a 14" notebooků, abych zjistil, zda neudělám chybu.

    Potřebuju změnit trochu životní styl a minimalizovat stres. V rámci těhle změn si myslim, že ten větší notebook je i na místě. Asi se o tom ještě rozepíšu.

    _________

    Mimochodem diskuze o výběru už jsou nyní bez předmětné. 5 hodin zpět jsem celý komplet (NB+dok+záruka) nechal objednat.

  15. 15. maros  26.5.2008  20:51:37

    K malému notebooku – zaujímavé. Občas rozmýšlam, či som neurobil chybu, keď som kúpil 14"(6510b), tiež som rozmýšlal nad 12" toshibou. Ale podľa toho, čo píšeš, som asi spravil dobre, radšej budem mať ťažší batoh/brašnu ako bolesti hlavy. Ďalší notes bude asi tiež 14", zdravie mi za tých pár gramov nestojí.

  16. 16. slovan  26.5.2008  23:02:23

    Začal jsem před půl rokem u Acer 4920G, pokračoval přes Dell XPS M1330 a dnes skončil u TP R61 14", který se u mě zatím drží nejdéle. A musím tě swarme varovat.
    Mám už druhý kus (první s T7250, současný s T8100) a zkoušel jsem reinstall, změnit nastavení, systém atd. book se chová stejně a to následovně:

    Pokud jede na baterku, tak je ventilátor většinu času vypnutý a je velmi tichý, ale ve chvíli kdy ho dáš do elektiky, nebo doku, tak ventilátor běží 80-90% času. Ze začátku mi z toho ventilátoru praskala hlava. Velmi nepříjemně "hučí" – vydává takové vysoké "hůůů" (:D zní to hrozně, ale pištění to není) – je sice relativně tichý, ale v tiché místnosti v noci ti to radost neudělá.

    Také způsob jakým se zapíná ventilátor je "na zabití". Pustí se, naskočí otáčky na cca 3000 a pak se ihned otáčky sníží na cca 2400. Měl jsem Della a ten spíše vydával zvuk jako klasik větrák – svištění vzduchu. Byl sice hlasitější, ale každopádně příjemnější. Současně toto mám vyřešené tak, že je book v dokyně, která je ode mě cca přes metr a tak to hučení není výrazné.

    Další věc: R61 sice je relativně chladná, ale pod touchpadem je velmi zahřátá celou dobu provozu, i když už ventilátor fouká téměř studený vzduch. Při práci na stole pohoda, jenže ve chvíli kdy si ho dáš na klín tak ti upeče, hádej co :D.

    Co se týče dalších postřehů:
    -Velmi "dobrý" displej (i na slunci na něm něco přečteš ;-))
    -nepoužitelná klávesnice (nelze psát fn+numerický blok) – u dellu to bylo super, tady se bez externí klávesnice neobejdu :-(
    -Vpoho trackpoint (až na to že občas jakoby sám ujíždí – celkem naštve)
    -Je celkem hranatý a špatně se tak nosí v batohu na zádech (aspoň v mém)
    -Výborná věcička je baterka v ultrabay (mám), i když je tam trochu navolno.
    -V pohodě zvuk (nečekal jsem, ale hraje dost nahlas a slušně)
    -nemá express card :-(
    -mikrofon je na houby – je vedle touchpadu a při psaní se moc nedá používat + celkem slušná zpětná vazba.
    -Konstrukce je dost odolná (první notebook o který se nebojím)
    -velmi kvalitní VGA výstup bez rušení ze sítě (můj první notes, který má dobré galvanické oddělení)
    -pozor na serial a paralel port na dokyně!! – pokud jsou v biosu zaplé, tak při výpadku proudu ti počítač "natvrdo" zamrzne!

  17. 17. titan4  27.5.2008  8:54:22

    [16] Nevim jak u R61, ale u T61, kterou mám často celý den v práci na zdroji a nepracovat na něm tak o tom notebooku vůbec nevim. Otázka tedy je jestli je to problém R řady nebo jestli to třeba nebyl kusový problém.

  18. 18. Martin1  27.5.2008  10:27:39

    to spouštění větráku myslím má na starosti položka balance all parameters / maximum parformance. při běhu na baterii je standardně to první, při připojení do sítě to druhé. výhoda je evidentní – ntb je sice častěji slyšet, což je ale furt velice tichý zvuk, komponenty se ale líp chladí.

  19. 19. slovan  27.5.2008  10:47:38

    On může být také problém v tom, že pro někoho to může být nepříjemný hluk (pro mě) a pro někoho velmi tichý notebook.

    Záleží to hlavně na stáří, nezničenosti uší a citlivosti člověka na okolní ruch.

    Někde jsem tady právě četl, že swarmovi strašně lezl na nervy 40dB hluk, co vydávala X300 (nebo X61) a nejsem si jistý, jestli si s R61 pomůže, protože mám pocit a někde jsem o tom četl na fóru, že chlazení v TP řadách se už nějakou dobu nemění a zůstává stejné, či vychází ze stále steného návrhu a upravuje se jen velikost.

    O tom že ty booky vydávají dost hluku (i nové R/Tx1 řady) svědčí také stránka na thinkpad fóru s názvem "Fan noise – Light at the end of the tunnel":
    http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?t=17715&postdays=0&postorder=asc&start=810
    Která je již několik let celkem aktivní.

    A psal jsem, že je to můj 2. kus ;-), takže vadu kusu mohu vyloučit, protože se chovají naprosto stejně.
    Měl jsem stolní počítač, který mi lezl na nervy několik let hlasitým větrákem na CPU (snažil jsem se ho nevnímat, ale nepomohlo), speedfan to vyřešil a jakž takž v pohodě. U mého TP (mám 1,5 měsíce) jsem to ze začátku řešil a pak se na to vybodl a můžu říct, že vetrák sice stále vydává otravný zvuk, ale už ho tak moc nevnímám a jakž takž si na něj zvykl.
    Jinak samozřejmě ve vysoké zátěži je notebook jeden z nejtišších co znám (cca 3000RPM). Problém v těch boocích je ten, že mají nejnižší otáčky zbytečně nastavené na 24OORPM, což už jde dobře slyšet, místo neslyšitelných 2000RPM, jak bývá u některých "tichých" booků jiných značek.

  20. 20. slovan  27.5.2008  10:51:57

    To byla první, věc kterou jsem zkusil nastavovat, a mění to jen teplotní práh, u kterého větrák zapíná a vypíná. Při delším provozu na zdroj se ty časy k sobě celkem blíží a tedy to moc nepomáhá. Při provozu na baterii má naopak book tendenci vůbec nechladit, i když by si to zasloužil.

  21. 21. swarm  27.5.2008  10:59:48

    [16] Díkes za recenzi. S tím ExpressCard je to těžké. Člověk si stejně jako u Tčkové řady může vybrat, zda v tom místě je ExpressCard, čtečka paměťovek, nebo smartcard. Kdybych tam měl ExpressCard, tak bych si musel nějakou čtečku koupit, protože ji nutně potřebuju, a pravděpodobně bych vzal kvůli ceně nějakou do PCMCIA. Jenže PCMCIA slot využiju víc než ExpressCard. Ad displej – no nevim, čekám to nejhorší z nejhorších :-).

    [18] Ano, doufám, že to tak bude. Ono u X300 jsem ze začátku napsal dost nelichotivý odstavec, jak mu pořád běží větrák, který navíc nemá moc příjemný zvuk, ale pak jsem objevil tuhle volbu a rázem jsem měl na světě (při kancelářské práci) tichý počítač. Kdyby to nezabralo, tak je tu ještě ten TPFanControl, či jak se to jmenuje. Nějak se to prostě vyřeší.

  22. 22. slovan  27.5.2008  13:52:38

    Taky jsem měl z něho strach, ale ten displej je opravdu relativně dobrý. Celkem slušné (na TN notebookový displej) pozorovací úhly, a dobrá čitelnost na slunci. Acer 4920 byl proti němu jak výplach z hovnocucu :D.
    Dell XPS M1330 se svým lesklým displejem s tlumenými odlesky byl podle mě na tom s displejem stejně, možná hůř než R61.
    Ono sice klesá kontrast při světle, jenže lidské oko se lépe adaptuje na nižší kontrast, než na např. zrcadlový odraz světla, který mě osobně může vždy vytrhnout.
    Přeju vpoho notes.

  23. 23. MadCap  28.5.2008  3:25:06

    Napadla ma este jedna vec, co by mohla zaujat :)
    Kedysi davno sme R61cku 14" mali vykuchanu este v testlabe Computeru – video zaznam procesu vid tu http://tv.superveci.cz/?q=node/23… to keby sa chcel niekto pozriet pod kapotu svojej hracky ;)

  24. 24. swarm  28.5.2008  22:43:03

    [23] Ten svůj si možná budu muset taky rozebrat. Nějak mi přijde, že nedosedá ten plast opěrky pravé ruky pod klávesnicí.

    Jinak teda zrovna thinkpada jsem ještě nerozebíral nikdy. Z ostatních značek už ale celkem dost. Z recenzovaných kousků spíš jen nějaký vychytávky. Třeba takový malý sony jsou ale skoro nedobytný :-)

  25. 25. Martin1  29.5.2008  14:45:24

    swarme swarme jak to tak vypadá tak thinkpadím tématům na foru jsi se obloukem vyhýbal, snad 100 x se tam řeší že to nedosedání plastu je zcela častej jev u R, týká se to asi možní všech, výrobní "vada" nicméně minusové bodíky mu za to nedávám , protože prostě stačí pod ten plast strčit a nějak izolačkou vlepit přeloženej papír nebo nějakou měkou hmotu, práce na deset minut.


Napsat komentář