100 let IBM, 30 let IBM PC a 3 roky s mým ThinkPadem

Pokud nesledujete mainstreamová média, možná vám uniklo, že IBM nedávno oslavilo 100 let vzniku – vniklo v roce 1911 a v prvních letech své existence se jmenovalo Computing Tabulating Recording Corporation. IBM je v IT jedna z mých nejoblíbenějších firem, navzdory tomu, že celé generace „hippízáků“ ji vnímaly jako zlo.

Náklonnost k IBM ovšem není kvůli IBM PC, které bylo spíše takové nezbedné dítko, jež se vymklo kontrole. Mám rád společnosti, které se snaží o výzkum a vývoj, protože ti, kteří jen kopírují ostatní ve snaze útočit nižší cenou, lidstvo nikdy kupředu neposunuli.

IBM má na kontě hodně významných technologických objevů a pokrokovost se během let promítla i do některých sociálních aspektů této firmy. K stoletému výročí vznikl krátký prostřih dosavadními roky života, který v 10 minutách shrnuje některé významné objevy.

K tomu není co dodat.

IBM 5150 PC

Už je to celých 30 let od doby, kdy IBM do svého portfolia přidalo levný (na poměry firmy) mikropočítač IBM 5150. IBM od něj moc nečekalo a šlo pro něj spíše o okrajovou záležitost. Jeho vývoj dostal do rukou mladý tým, a aby bylo vše rychle hotové stavělo se pouze ze součástek volně dostupných na trhu.

Původní PC nebylo ani nejrychlejší a ani nejvybavenější počítač na trhu. Zatímco jiné společnosti se snažily nabídnout co nejvíc, v IBM nad celou věcí přemýšleli trochu jinak. Jako procesor posloužila ořezaná verze procesoru Intel 8086, tedy Intel 8088 – procesor vnitřně sice 16bit, avšak pouze s 8bit datovou sběrnicí. Pro 8088 byly totiž levnější obvody potřebné pro tvorbu základní desky a údajně i tento ořezaný procesor byl pro potřeby PC příliš výkonný.

Jeden kus IBM 5150 mám doma taky. Půjčil jsem si jej před časem od Jakuba Hláska, který má doma takové malé muzeum. Musím uznat, že i po letech je to stále sexy mašina, i když její technické specifikace nikoho neohromí aspoň posledních 20 let. Zejména 64 kB RAM a grafická karta schopná zobrazovat pouze text v matici 80×25 znaků.

Kouzlo se však skrývalo v ergonomii. PC bylo možné zakoupit jako komplet s klávesnicí a monitorem. Klávesnice byla na tehdejší poměry velmi pohodlná a sám ji vnímám jako pohodlnou ještě dnes, ačkoli hlučnost bych si dovedl představit nižší. Grafická karta sice zobrazovala jenom text, ale právě u textu se mohla pochlubit prokreslenými znaky. Vnitřně pracovala v relativně vysokém rozlišení 720×350 (8×14 pixelů na znak).

Dobře čitelný text ale není všechno. U kancelářského počítače se očekává, že se do obrazovky bude koukat celý den. Slabou vertikální obnovovací frekvenci 50 Hz proto vynahrazoval monitor s dlouhým dosvitem. Musím uznat, že oproti dobovým barevným RGBI monitorům s frekvencí 60 Hz je obraz pro oči mnohem příjemnější a přiřadil bych jej někam k 85 Hz na „moderní“ CRT obrazovce.

Poslední předností v ergonomii bylo tiché chlazení. Počítač je poměrně tichý ještě teď po 30 letech a zdá se, že značkové počítače byly tišší než skládačky už od nepaměti.

Další historii IBM PC už každý zná. Ze součástek snadno dostupných na trhu si armády kopírovačů složily kompatibilní počítače a jediná licencovaná překážka (BIOS) se záhy taky obešla. Ještě v 80. letech tak IBM ztratilo hlavní slovo a platforma si žila dál vlastním životem – a žije dodnes.

Tři roky od koupě ThinkPadu R61

Jako by to bylo nedávno, kdy jsem psal tady na blogu, že jsem si koupil 14“ notebook ThinkPad R61, ale bez pár týdnů jsou to už 3 roky. Původní plány směřovaly ve výběru někam jinam, ale pár týdnů s ThinkPadem X300 na recenzi změnilo mé preference (dalo by se možná říct, že konkretizovalo priority).

Ze všech mých dlouhodobých testů je tento nejdelší. Chtěl jsem vyzkoušet, zda chvalozpěvy na ThinkPady jsou oprávněné a zda se mi podaří počítač nezničit do dvou let, jak se mi často při mém počínání děje. Tři roky jsou za námi a s nimi vypršela i tříletá záruka on-site NBD. Pořádně jsem ji využil jen jednou, když jsem si nechal vyměnit vyviklané (nicméně ještě držící) panty.

Vše ostatní funguje stále stejně. Chlazení se nezaneslo, elektronika nezlobí a displej, ač už se taky trochu vysvítil, se ještě jasem příliš neliší od některých nových notebooků na recenzi.

Jestli mě něco opravdu překvapilo, jsou to baterie (resp. ve všech případech články Panasonic). Původní čtyřčlánkovou (38 Wh) mi sebral kamarád s 14“ ThinkPadem T61, protože na jeho prezentace u klienta 2 hodiny výdrže stačí. Tři roky používání se na ní podepsaly snížením kapacity na 30 Wh (-21%), a to je docela pěkný výsledek na nějakých 400 nabíjecích cyklů.

Šestičlánkovou baterii jsem si dokoupil ještě v prvním roce výhodně od někoho, kdo si koupil dvě, že je bude střídat, ale nakonec zjistil, že je to zbytečné (měla najeto asi 20 cyklů). Po 170 cyklech má dnes kapacitu 52 z původních 56 Wh (-7%). Poslední, devítičlánkovou baterii jsem získal zdarma náhodou letos v únoru. Používám ji při delších cestách, ale zatím je moc krátká doba na to, aby se její kapacita změnila od výchozích 84 Wh.

Proti dnešním notebookům už můj ThinkPad v některých ohledech zaostává. Dnes se dbá více na nízkou spotřebu, displeje mají výkonnější LED podsvícení a na trhu je spousta tenčích počítačů. Pokud to ale vezmu z praktického hlediska, nic mi vlastně nechybí – na displeji zatím všechno přečtu i při cestách vlakem, výdrž je se zmíněnými bateriemi luxusní a tloušťka se nakonec od dnešních ThinkPadů T (bez S) nijak neliší.

Ověřil jsem si, že pokud má počítač dobrou výdrž na baterie, kvalitní klávesnici a dokonale nehlučný provoz, jsem s ním spokojen, a tak nemá cenu, abych jej prodával a hledal něco nového. Když si ke svým nárokům připočtu ještě příslušenství (několik baterií, adaptér na druhý disk místo mechaniky, dokovací stanice), vypláznul bych za nový počítač v obchodě aspoň 35 tisíc. To mi naštěstí svědomí jen tak z rozmaru nedovolí.

Troufám si tvrdit, že 14“ ThinkPad R61 testem prošel na výbornou.

Komentáře k článku

  1. 1. Derek  26.6.2011  13:43:36

    Jsem rad zrovna za tohle tve zhodnoceni zivota s eRkem, protoze ja musim potvrdit prakticky totez.

    14″ R61 jsem porizoval v dost hektickem vyberu na posledni chvili pred odjezdem na druhy konec sveta a velmi me ovlivnily postrehy tvoje i ostatnich „TP positive“ z fora.
    Musim rict, ze i kdyz byly nejake problemy (boje s Lenovem okolo pantu, problemova podpora ovladacu behem prichodu W7), tak ve finale se ThinkPad a i Lenovo zakaznicka podpora opravdu predvedli.
    Lide kolem kupuji nove stroje s Core ix, ale ja nejak nemam potrebu. Naopak jsem kamosovi sehnal v super stavu repasovou T61 za hubicku, bratrovi X31 a dalsiho lamu na neco z T4x rady.
    Pevne verim, ze mi R61 zustane v rukou /i kdyz treba casem jako sekundar/ jeste minimalne dalsi tri roky.

    A abych trochu oprasil svou anabazi se zarukou a Protection plnenim – odvolavam to, kdyz jsem chtel Lenovo ze sveho uvazovanido budoucna odepsat :)

    22-06-2011 mi koncila NBD Protection zaruka, nekdy zacatkem cervna mi notas hapal nejspis v aute na bok a polamala se mrizka chlazeni na levem boku a trochu se pomuchlal okraj zeber heatsinku. Jindy bych na to asi kaslal, ale protoze jsem byl na Lenovo trochu nakrknuty kvuli odmitnuti vymenit panty a jeste vic na technika (z IBM), co mi pri vymene desky poskrabal display, tak jsem si rekl, ze i kdyz je v praci frmol, ze zkusim zaruku aspon trochu vyuzit.
    17. jsem odvezl masinu do PC Net CZ v Praze, ukazal bebicko, slecna me ujistila, ze basecover a heatsink nebude problem. Tak jsem jeste ukazal skrabance na displayi, ale ze vim, ze je to kosmetika a ze budu mit asi smulu. Ona ze to technik nafoti a uvidi se. V utery byl notebook k vyzvednuti.
    Kdyz mi ho predavala a ukazovala nove sasi, ntb komplet vycisteny (nabidla mi to vzhledem k zapraseni uz u prijmu) a jako vrchol vseho, ze i s fungl novym displejem, tak jsem jen zustal stat s otevrenou hubou… :)

    Konecna bilance je, ze v sestem pulroce s R61 jsem dostal: novou desku (kvuli jacku sluchatek co nepripojoval repraky), novy basecover kvuli vlastnimu padu a nadavkem i novy displej (kupodivu dobry, bal jsem se „zlute“ serie) kvuli skrabancum (ktere uz nikdo zduvodnit nechtel).
    Na druhe strane mam porad vuli na pantech :D (Ale v servisu rikali, ze u mladsich stroju videli vyrazne horsi a i ja vim, ze to neni takovy problem. Ale slo mi o princip pristupu Lenova a ten neznam doted..).
    Jo a malem bych zapomnel na CRU vymenu napajeciho adapteru (pouzivanim praskla prechodka za konektorem) a opticke mechaniky (ty se pri jednom vyjimecnem otevreni nejak vypojil flexo kabel).

  2. 2. riprex  26.6.2011  15:43:54

    No R61 máme v rodině jednu, kupovanou před necelými třemi roky. Za celou tu dobu vpodstatě nebyla žádná závada, jen jsem preventivně čistil chlazení a měnil pastu. Baterka je na tom už mizerně, jsou to totiž články Sony a i když má za sebou jen asi 80 cyklů, výdrž je tak půl hodiny. Co mě dost překvapilo, je nespolehlivost její elektroniky, která hlásí 0% opotřebení tedy plnou výdrž. Člověk to nabije na 100% a když normálním tempem klesne na 80% notebook se vypne. Celkově tedy musim ríct, že za ty peníze to byl a je výborný notebook a myslím, že ještě několik let bude.

    Jinak řadu T4x bych nikomu nedoporučoval, neb horší ThinkPady jsem neviděl (nepočítám ty nový E, L a SL). Konstrukce je nekvalitní, plasty praskají, ale co je hlavní odcházejí desky. Proti tomu se ani nedá něják účinně bránit, protože když už si člověk vybere model s integrovanou grafikou, začne zlobit jižní můstek. Osobně mám s touto řadou velmi špatné zkušenosti a dnes se ani vzhledem k cenám nevyplatí. Naopak vyplatí se třeba T60 což je jeden z nejlepších ThinkPadů, výkon i v dnešní době stačí a ceny jsou velmi přijatelné (okolo 3500 Kč). Pokud starší a levnější, tak dobré stroje byly R51 a R52 ikdyž docela trpěly na vůli v pantech. Za nejlepšího ThinkPada vůbec považuji 600E. Je nezničitelný, přežil koupel, baterka i po 13ti letech zvládne 2 hodiny a je hodně bytelný. Líbí se mi taky možnost dotáhnout panty obyčejným klíčem a tak nemají žádnou vůli a jdou z lehka, drží perfektně.

  3. 3. Lukáš  26.6.2011  19:08:40

    Moje zkušenost s baterií – u 15″ R61i – je v podobné situaci (také po necelých 3 letech používání) podstatně horší. Výrobcem je Sanyo, původní kapacita je 56,16Wh a současná pak 25,8Wh – při 187 cyklech.
    Zklamaný nejsem, neb jsem to čekal :-) Resp. notebook je pro mě něco, co mohu snadno přenášet od zásuvky k zásuvce, takže výdrž pro mě naštěstí není až tak zásadním parametrem.

  4. 4. Džuny  26.6.2011  20:39:39

    Musím potvrdit to, co píše Lukáš. Mám T61p také necelé tři roky a mám tam druhou baterii – první byla (úspěšně) reklamována právě pro ztrátu kapacity již po půl roce. S druhou je to úplně stejné – jsem sotva na polovině původní výdrže, což samo o sobě jsem schopen akceptovat, horší je, že SW toto neregistruje a v okamžiku, kdy mi ukazuje, že zbývá cca 45 %, se notebook uspí a po probuzení už ukazuje 5 %. Naprosto stejně to bylo u obou kusů baterií, tuším, že obě vyrobilo Sanyo.

  5. 5. riprex  26.6.2011  21:04:09

    Já ale na druhou stranu musim říct, že Panasonic co mám ve své R500 (9cell) má už 3 roky (pochází z T61), 198 cyklů a kapacita pořád 100%, to mě mile překvapilo a doufám, že to ještě dlouho vydrží. Původní 6cell co byla k R500 je taky Panasonic a má taky 100%, ale moc toho nezažila má tak 80 cyklů a beru si jí sebou když jedu někam, kde nebudu mít dlouho zásuvku – typicky pod stan, to si kolikrát sesbírám baterky ze všech ThinkPadů v rodině a s 5ti baterkama mám energie na celej den :). Jinak všichni v rodině mají povinně ThinkPad (R500, R61, T60, T61) a všichni jsou spokojeni, žádný neměl nikdy vážnou poruchu a ikdyž na vzhled si zpočátku stěžovali, dneska by už neměnili. Zajímavé bylo taky pozorovaní toho co se dělo když nějaký rodinný příslušník dostal ThinkPada. Nejdřív používal externí USB myš a na cestách TouchPad. Nakonec když objevili kouzlo TrackPointu tak externí myš nepoužívá nikdo a dokonce u R61 jsem měnil palmrest za ten bez TouchPadu, protože prá překážel :), sám bych taky radši vyměnil TouchPad za tablet nebo volnou plochu.

  6. 6. swarm  26.6.2011  21:31:09

    Záměrně jsem u baterek zmínil jejích výrobce (Panasonic). Lenovo od nich bere (bralo?) hodně baterek, takže byla ještě docela rozumná šance na ně narazit. Sanyo považuju za odpad. Měl jsem články Sanyo v předchozím notebooku (FSC Amilo Pro V3205) a po roce byla kapacita pod 40%. Když jsem měl Sanyo znovu, bylo to v dlouhodobém testu ThinkPadu X200… baterka tam po roce měla kapacitu snad o třetinu nižší (zatímco neorigo WE byla pořád v pohodě).

  7. 7. Radek  26.6.2011  22:23:58

    Hodně lidí neví, že Thinkpady mají možnost rekalibrovat baterii přes Power manager on Lenova. Vetšinou se tak zvětší výdrž (a někdy i výrazně). V menu Battery – Battery Maintenance.

  8. 8. Mukl  27.6.2011  6:34:13

    Já osobně mám na R500 baterii od Sony a přibližně po 2 letech jsem z 51.84Wh na 23Wh, po 250 cyklech. S tím, že stavová dioda stále ukazuje 100%.

  9. 9. Sheep  27.6.2011  8:07:27

    „tloušťka se nakonec od dnešních ThinkPadů T (bez S) nijak neliší“
    myslím že Téčka měla výrazně tenčí víko displeje díky kovové rollcage. R jí maj plastovou. Tenkrát sem notebooky vedle sebe srovnával a možná i základna byla tenčí ale mohlo to bejt způsobený gumovejma čučkama zespod notebooku

  10. 10. jt  27.6.2011  8:51:53

    9:
    Pokud vím tak 14″ R400 by měla mít kovovou rollcage v základně i ve víku, 15″ R500 jen v základně.
    Jak je na tom R61 ale nevím…

  11. 11. Honza  27.6.2011  10:21:16

    Je to trochu mimo téma, ale jak zjistím, kolik má moje baterka za sebou cyklů a jaká je její skutečná kapacita? Mám notebook HP Compaq 6710b. Děkuji.

  12. 12. swarm  27.6.2011  13:29:01

    [9] U 14″ verze R61 (a novější R400) je stejné víko jako na ThinkPadech T stejné generace. Tlusté plastové víko bylo jen u 15″ modelů. 14″ verze byly vůbec v mnoha ohledech jako Tčka – třeba jen tím, že i verze s integrovanou grafikou podporovaly DVI v dokovací stanici.

    Jinak tehdejší ThinkPady T byly o malý kousek tenčí (a úměrně tomu taky méně pevné, protože v základně byly opět stejné materiály i postupy). Ovšem dnešní ThinkPady T410 a T420 již mají tloušťku jako moje R61. Kdybych chtěl tenčí počítač, musim investovat až do T420s.

    [11] Podrobné informace nijak. ThinkPady na to mají speciální software. Skutečnou kapacitu lze zjistit třeba utilitou battery bar nebo diagnostickými nástroji typu HWiNFO32.

  13. 13. swarm  27.6.2011  13:38:54

    [2] T4x byly na zvolenou konstrukci moc tenké, jako tehdy spousta jiných notebooků konkurence (HP, DELL). Okolo sebe jich ale vidím ještě docela dost v provozu. Jestliže mnohé přežily až do dneška, troufám si tvrdit, že to nebyly úplně španté stroje. Nicméně je pravda, že opěvování zrovna této generace taky nechápu. Taková T60 je podle mě ve všech ohledech lepší stroj.

  14. 14. Was3k  27.6.2011  16:57:06

    Tak jsem si přečetl recenzi na R61 co jsi psal po zakoupení a celou dobu jsem se jen usmíval protože to něco velmi podobného jako co se mi honilo hlavou v době kdy jsem měl dlouhodobě půjčený ThinkPad T400 – Co je to za škaredou krabici? Co je to za červenou blbost v klávesnici, proč radši nevyhodily ty tlačítka a nezvětšily touchpad, šak se s tím nedá pracovat! (Nutno ovšem dodat že to bylo mé úplně prví setkání s ThinkPadem a o to byl ten „šok“ umocněn)
    Dnes? to snad ani nemusím psát :) hold spousta věcí je o zvyku (ale je fakt že ten zástupný numerický blok mohli vyřešit lépe.

  15. 15. swarm  27.6.2011  18:01:18

    [14] Taky jsem se tomu smál. Záměrně jsem ty odkazy přihodil, protože krásně dokumentují ten typický průběh, který zná spousta lidí s ThinkPady.

    U mě byl úplně první ten ThinkPad X300, který jsem dostal na recenzi týden před tím, než jsem se rozhodl koupit R61. ThinkPady se mi nějak vyhýbaly a od poloviny 90. let jsem se točil spíš kolem značek jako Toshiba a HP.

    Málem jsem se k ThinkPadům dostal v roce 2003, kdy jsem si vybíral notebook a TP R31 se dostal do výběru v této konfiguraci: http://www.alza.cz/ibm-thinkpad-r31-c1-d41961.htm#popis

    Nakonec vyhrála Toshiba Satellite 1410 – http://uk.computers.toshiba-europe.com/innovation/jsp/SUPPORTSECTION/discontinuedProductPage.do?service=UK&com.broadvision.session.new=Yes&PRODUCT_ID=38779 – za stejný peníze a setkání s ThinkPadem se odsunulo o 5 let.

  16. 16. riprex  27.6.2011  22:20:43

    Můj první ThinkPad byla stará dobrá 600E. Dodnes na ni nedám dopustit a mám ji rád. Dodnes slouží k plné spokojenosti a bezproblémů. V dnešní době spíš už ale okupuje poličku s exponáty, občas ale neunikne experimentu, jako třeba když vyšel Android tak jsem ho na tom zkoušel :) a občas taky do terénu pokud člověk potřebuje COM nebo LPT a taky pro komunikaci a přenos dat do mého Psiona.
    Jinak co platí o baterkách Sanyo platí i o Sony, kvalita je skoro stejně mizerná stejně jako další jejich výrobky. Taky jsem nikdy nepřišel na chuť Vaiu, ikdyž spousta lidí je taky docela vychvaluje.
    Pomalu se taky blíží doba, abych začal vybírat nový notebook. Jednou z hlavních podmínek je, že chci aby byl malý, černý s TrackPointem a poměrem 16:10, jenže jak se tak rozhlížím, tak si asi nevyberu.

  17. 17. Tomáš Fejfar  28.6.2011  10:53:18

    Mě teď taky odešla baterka v R400. Resp. „odešla“. Po 320 cyklech je na 31% původní kapacity, což ovšem stále znamená 1:20 práce na battery stretch. Na to že je to sanyo a je od 2008/09/09 to není špatné. Ze začátku jsem měl nastavené nabíjení od 70% a jen na 90%.

    A teď kvuli tomu mam dilema – jestli do postačujícího notesu pořídit 9článkovku za 3500 nebo prodat tak jak je za nějakejch 8-10 a pořídit novej…

  18. 18. riprex  28.6.2011  13:20:10

    Proč tak drahou baterku? Vždyť nějáká čína se nechá sehnat za pakatel a práci zastane stejnou. Jinak za 8-10 tisíc se nedá koupit notebook, jen něco, čemu tak výrobce říká.

  19. 19. swarm  28.6.2011  13:26:31

    [17] R400 už měla většinou LED podsvícení a úspornější chod. Pokud by byla baterka jediný problém, do novýho notebooku bych se nehrnul.

    6cell origo baterka se občas někde dá v ČR sehnat pod 1500,-, i když teď, když už tenhle typ lenovo nikde nepoužívá, se situace spíš bude zhoršovat. Po zkušenostech s neorigo baterkou v X200 od poláků, bych do neorigo šel klidně znova.

  20. 20. riprex  28.6.2011  15:31:48

    Jo jinak udělal jsem ten reset baterky, ikdyž zlepšení jsem nečekal, tak výsledek překvapil. Baterka je už totálně K.O. :)

  21. 21. tomik  18.7.2011  15:03:21

    [20] s tou baterkou se v mem okoli spalilo uz nekolik lidi, mam tuseni ze zmineny postup slouzi jen pro stare NiMH baterky,novejsi na LiON-LiPol bazi nemaji rady hluboke vybijeni, ktere ta utilita provadi…

    Jinak se muzu pridat ke spokojenym uzivatelum – 3 roky T22, tri roky T61 (doted a nemam duvod menit), ktera prosla jen mirnym upgradem strev – RAM+vetsi HDD a hlavne LPT a COM redukce do ultrabay, bez ktere se v praci neobejdu :-)


Napsat komentář