8 důvodů proč nemám rád ThinkPad Edge

Lenovo před časem rozšířilo řadu ThinkPadů o modely Edge. Ty jsou zaměřeny na nenáročné uživatele, kteří od notebooku čekají jen, že bude tenký a chvíli vydrží na baterii. Slůvko ThinkPad zde znamená v zásadě tyto věci: lepší softwarovou výbavu, trackpoint, možnosti rozšíření záruky a stejný konektor napájení. Mám teď možnost pracovat s ThinkPad Edge 13, což mě donutilo k sepsání několika naprosto subjektivních postřehů, které bych si v této podobě do normální recenze nedovolil (protože se týkají pohledu čistě z pozice mého způsobu používání notebooku).

thinkpad-edge-klavesnice

Vím, že jsem teď v poslední době psal o ThinkPadech až příliš a neměl jsem tento článek v plánu. Snad mi to odpustíte ;). Zde jsou moje důvody, proč bych si ThinkPad Edge pro sebe nikdy nevybral:

  1. Místo funkčních kláves jsou natištěny ikony jako ovládání jasu displeje – Klávesy lze sice přepnout do původního režimu, ale popisky F1-F12 jsou miniaturním, tmavě červeným písmem na černém podkladu, takže je za běžného osvětlení přečtete jen stěží.
  2. Chybí zástupný numerický blok – Už na normálních ThinkPadech je pruderní, že nelze přepínat zadávání čísel pouhým držením Fn. Edge ovšem nemá zástupný numerický blok vůbec, takže neexistuje, že byste v Excelu jednou rukou rychle zadávali hodnoty (naslepo) a zároveň druhou rukou drželi potřebný papír, ze kterého čtete.
  3. Velký nezapuštěný touchpad – Výrobci se předhání v co největších plochách touchpadů, které nejsou zapuštěné. Dotyková plocha je tak natlačená tak moc na tlačítka pod ní, že pokud si na ně položíte prst, bude jej už dotyková plocha snímat a nebude tak druhým prstem fungovat pohyb kurzoru po obrazovce (místo toho si bude touchpad myslet, že chcete použít funkci Lupa).
  4. Chybí klávesa kontextové nabídky – Každý, kdo rád ovládá systém z klávesnice, ocení tlačítko kontextové nabídky (zastupuje ho jedině kombinace Shift+F10). Na jeho pozici má klávesnice Edge klávesu PrintScreen (wtf?).
  5. PageUp a PageDown jen jako mikrospínače – Z nějakého mně nepochopitelného důvodu jsou tyto dvě klávesy pod úrovní všech ostatních (takže se i blbě nahmatávají) a jde jen o mikrospínače bez jasné hmatové odezvy. Stačí si na ně položit prst a hned se stisknou.
  6. Stříbrně nastříkaný plastový lem – Okolo notebooku se táhne plast nastříkaný stříbrnou barvou. Tento prvek je přežitý už minimálně 5 let a dnes je charakteristický spíše pro různá levná OEM řešení. Stříbrný nástřik je na tomto místě velmi nepraktický, protože se používáním odírá a odkrývá původní černou barvu pod sebou. Z pohledu designu jsou stříbrné boky velmi nešťastným řešením, protože dělají základnu opticky tlustější a u víka zas umocňují tlusté okraje kolem displeje.
  7. 16:9 displej v rámu pro 16:10 – Dokážu pochopit, že jsou výrobci notebooku tak trochu natlačeni do používání 16:9 (i když si taky myslím svoje), ale když už se použije displej s poměrem stran 16:9, měly by se tomu přizpůsobit i rozměry notebooku. Ne, že pak budu mít mezeru 3 cm pod i nad displejem. Z dávných dob jsem zvyklý, že tlustý rám kolem displeje jasně označuje low-end (dříve se do horších modelů dávaly menší displeje doplněné většími okraji). Toto na mě působí úplně stejně.
  8. Laciný, tuctový vzhled bez špetky sexappealu – Stříbrný nástřik po obvodu notebooku, plasty bez povrchové úpravy a lesklá vnější strana víka – takové prvky může mít cokoli, jen ne hezký notebook. Celkově ve vzhledu ThinkPadu Edge nespatřuji vůbec nic, co by mě dokázalo oslovit. Nic, u čeho bych si řekl: „to budou lidi okolo čumět“. Nemyslím si (a ani to nechci), že by Edge mělo vypadat jako klasické ThinkPady. Ale třeba když se podívám na různé modely Sony VAIO, nebo klidně Acer Aspire Ethos, tak vidím stylový a vkusný vzhled. Od Edge bych chtěl něco podobného. Nedá se říct, že by to Lenovo neumělo – hodně se mi líbí například model Lenovo IdeaPad S10-3 (modely Edge se mohly inspirovat třeba zde).

Lenovo-IdeaPad-S10-3-Netbook

IdeaPad S10-3 – tady se mohly Edge inspirovat

Komentáře k článku

  1. 1. Warcz  16.4.2010  8:54:30

    Musim souhlasit… Ještě přidám že pokud zatlačíte zezadu tak se hned ukažou mapy na LCD takže žádná ochrana LCD.

  2. 2. Logout  16.4.2010  10:32:55

    Jsem asi ujetej, ale podle vseho je touchpad zarovnany na stred notebooku + jednoduchy design pripominajici ze vseho nejvic titanove powerbooky prelomu stoleti = to se mi libi. Klavesnice je ale opravdu podle fotek tristni…

  3. 3. swarm  16.4.2010  10:42:04

    [1] Ano, pokud jde o konstrukci, tak je to naprosto průměrný plasťák, ale to v té ceně ještě docela chápu (i když od pracovního notebooku čekám víc).

    [2] Touchpad je zarovnaný středem pod klávesy G a H jako na většině notebooků. To jen jak tu nejsou klávesy Home/End/… po pravém kraji, tak neni tak odsunutý.

    Btw ještě bych přidal další důvod – trackpoint je podobně jako na SL trhaný, pokud předtím použijete touchpad, nebo klávesnici. Celkově tak to pohodlí trackpointu znatelně kleslo.

  4. 4. adamkopp  16.4.2010  19:33:10

    „Už na normálních ThinkPadech je pruderní, že nelze přepínat zadávání čísel pouhým držením Fn.“
    Nevis o nejake utilite, ktera by to umoznila nejak obejit. Tohle mne na me X60s nebetycne s*** – stve.

  5. 5. sad47  17.4.2010  0:54:11

    [3] Co sa tyka trhania trackpointu na SL-kach: Ja mam sl410 a po preinstalovani win (win7 64bit) a stiahnuti najnovsich ovladacov uz trhanie nepozorujem. Takze je mozne ze sa jednalo iba o SW chybu

  6. 6. Lockhard  17.4.2010  9:44:58

    Ad 2. v článku a [4] v komentářích. Buď jsem nepochopil, co tím myslíte a nebo nepoužíváte Fn + ScrLk? Alespoň na mé R61 to funguje naprosto báječně.

  7. 7. Silas15  17.4.2010  16:26:26

    Mě to na mým TP SL400 funguje normálně.

  8. 8. swarm  17.4.2010  17:50:57

    [6] Ono Fn+ScrLk funguje, ale jsou případy, kdy potřebuju střídavě psát hodně písmen i čísel a pak je strašně pohodlné, pokud ten numerický blok na čísla přepíná pouhé držení Fn (pokud ho pustim, tak jsou zase jen písmena). Lepší notebooky u konkurence to podporují – to jen Lenovo na to nějak dlabe; tam jde jen to standardní přepínání.

    [5] Když jsem měl SL, tak jsem zkoušel update těch ovladačů i jejich čistou instalaci a nic nepomohlo. Na Edge to zkusim znova, až budu doma.

    [4] Kdysi dávno mě to štvalo na Fujitsu-Siemens, tak jsem vytvořil s bratrem utilitu (SoftPadLock), která to obešla. Ta utilita funguje na drtivé většině notebooku… bohužel vyjma ThinkPadů (s výjimkou těch starých SL400/500).

  9. 9. Martin  8.7.2010  14:00:47

    Ad Fn a nefunkční přepínání)

    Mám Lenovo X301 a jsem úplně nepříčetný, že to zde nefunguje. Business notebook má být na práci, ale tohle se tedy nepovedlo! :-(

  10. 10. lukasw  16.1.2011  15:33:15

    prosimte, muzes napsat, jak se nastavuje prepnuti tech blbych klaves na funkcni klavesy ? mam na mysli radu F1-F12, ja jsem na to neprisel a se.re me to.
    netusite, kde je navod na pouzivani toho touchpadu ? podle mne ma nejak mnoho nezdokumentovanych funkci.

  11. 11. swarm  16.1.2011  15:45:52

    [10] Je to v BIOSu. Položka bude něco ve smyslu „multimedia keys“.

  12. 12. w4rr10r  3.12.2011  19:00:44

    ad 1) stačí psát všemi deseti a na polohu si zvyknout, víc mi vadí ovládání podsvícení posunuté doprava

    ad 2) stačí psát všemi deseti a používat normální rozložení, ne ten český bastl

    ad 3) stačí vypnout touchpad a používat trackpoint

    ad 4) lež, ovládám prakticky vše klávesnicí, ale zrovna tohle tlačítko jsem nikdy nepoužil, protože netuším, k čemu by mi bylo — ale přemapovat si ten Printscreen je otázka několika sekund

    ad 5) po roce používání nesouhlasím, nestisknu je totiž omylem

    ad 6) irelevantní, jinak po roce přenášení je pruh bez vady

    ad 7) pravda, ale pohled dovnitř by nebyl?

    ad 8) irelevantní, ale musím podotknout, že kombinace tmavého těla a červeného víka se mi velmi zalíbila

    Teď z jiné strany:
    1.) který jiný laptop za tu cenu má _dobře_ udělanou ostrůvkovou klávesnici? s trackpointem? přesně tohle byl pro mě důvod ke koupi

    2.) plasty by se v cenové kategorii daly ještě překousnout, ale verze s lesklým displejem jsou opravdový fail

  13. 13. swarm  4.12.2011  22:45:15

    [12] Vždy, když čtu, jak někdo cizí názor (NÁZOR!) označí za lež, nemyslím si o autorovi nic dobrého. Přesto – že jsem té dobré vůle – nějakou reakci sesmolím:

    1) Lidská rasa je obdivuhodně přizpůsobitelná (ostatně jako kde co v přírodě). Je mi jasné, že zvyknout se dá i na funkční klávesy pod mezerníkem, když není jiná možnost. O psaní všemi deseti vztaženém ke klávesám bez standardizované pozice (F1-F12) slyším prvně… to jsem se zas něco přiučil.

    2) Velmi omezený názor. České znaky pak mám psát jak? Přes Alt kódy? Wtf?? Mimochodem zástupný numerický blok je důležitá funkce při zadávání jakýchkoli delších čísel (tabulkové kalkulátory, šifrovací kódy, PINy,…). Vždy to bude vhodnější než létat rukou z jedné strany na druhou kvůli číslům v jedné řadě.

    3) To není řešení. Jsou i situace, kdy je touchpad vhodnější. Pokud je tam předurčen jen k vypnutí, pak ho tam výrobce vůbec nemá dávat.

    4) Tohle typické omezené uvažování ve smyslu „nevím, k čemu to je, tak je to zbytečné“ nemám rád. Přemapovat PrintScreen není řešení, když používám obě klávesy. Jinak pro tvou informaci, kontextovou nabídku používám hojně například ve Wordu (kvůli korektuře a hypertextovým odkazům) a Excelu (formáty buněk,…).

    6) Není to irelevantní jen proto, že se to nestalo u všech kusů. To je před napsáním podobného komentáře takový problém zkontrolovat situaci v diskuzích?

    8) Není irelevantní. Je to můj názor a tne názor se nezmění jen kvůli tomu, že někdo to vidí jinak. Chceš poslat odkaz na to, co to vlastně názor je? Já jen, abychom se tady třeba nepřeli a přitom jen nedošlo k základnímu nepochopení významu jednoho slova.

    Mimochodem, doporučuji si ještě jednou přečíst nadpis zápisku: „8 důvodů proč nemám rád ThinkPad Edge“

    …kdyby tam bylo: „8 důvodů proč nikdo nebude mít rád ThinkPad Edge“, byl bych ochoten se tu o něčem přít.

  14. 14. Nim  30.3.2012  23:25:03

    Jen vsuvka, mluvící za všechny – na svůj TP Edge 11″ nedám dopustit. Baterka slabší ( 1,5 hodiny, ale tak to protože má obecně slabou kapacitu a oproti netbookům žravější a výkonovější procesor ), nicméně jediný notebook, který mi přežil déšť, běžné nošení za displej ( prostě jak je otevřenej, vemu ho nahoře za rám a nesu a po roce a půl používání mu to ještě ani jednou neuškodilo ), neskutečně oceňuju možnost rozevření ntb na plných 180 stupňů, na pohodlnější klávesnici jsem nepsala ( to říkám jako člověk, který s notebookem pomalu i spí, si to obor školy docela žádá :) ), nakonec je to jediný notebook, který se mnou přežil všechna možná cestování kamkoliv a jediné, co za rok a půl odešlo byl disk, který jaksi utrpěl důsledkem nechtěného velkého pádu za běhu docela rozsáhlá poškození :)

  15. 15. Nim  30.3.2012  23:29:30

    Ještě něco – já teda nevím, multimediálky ocením mnohem víc, pokud se mi to nelíbí, tak si to přenastavím na Fka, nicméně pokud jste opravdu takový zběhlý uživatel, jak tvrdíte – tedy používáte notebook primárně klávesnicí, tak po dvou dnech používání už znáte Fka nazpaměť, naopak multimediálky se pamatují o dost hůř, Fka tu mám dělené dokonce po čtveřicích :)


Napsat komentář