Business vepříci od HP

Už když jsem před časem viděl první fotografie nových modelů HP ProBook a EliteBook, něco se mi nezdálo. Byl to stín promo-fotek focených většinou šikmo shora. Z fotek se zdálo, jako by notebooky levitovaly, což mohlo mít dvě vysvětlení. Buď jej tam grafici špatně dolepili, nebo je notebook tlustší, než se chtělo na fotkách ukázat. Druhá možnost je správně.

Do rukou se mi dostal nejmenší z nových ProBooků B, tedy 13“ model 6360b. Všeho všudy docela sympatický notebook s povedeným designem a podivnou klávesnici – vše tedy podle očekávání. U vzhledu jsem si dlouho nebyl jist, jestli to bude vhodný do business sektoru, ale černé provedení je pěkné a nemám proti němu výhrad. S těmi světlými EliteBooky to bude asi horší – tohle není vzhled, který by byl pěkný i v zářivém provedení.

Ale zpět k tématu. Jestli však něco nenaplnilo má očekávání, je to právě tloušťka základny. Poslední roky jsme svědky příchodu tenčích a tenčích přístrojů, takže bylo jasné, že se to jednou bude muset „přetočit“, aby se začalo nanovo a nebyl ohrožen dojem neustálých inovací. Pánové a dámy, ta doba právě nastala, minimálně u HP.

Z fotky v úvodu článku můžete vidět, že počítač sice je tlustější, ale vzadu to není nic hrozného. Problém se týká čelní hrany, která je skoro stejně vysoko jako zadní, a to je skoro dvojnásobek toho, co lze vidět u jiných notebooků stejné ceny a úhlopříčky. Výrazně tenčí je vpředu i můj archaický 14“ ThinkPad R61.

Nedovedu si představit, jaký byl v HP důvod pro takové rozměry. Výrazně zvednutá hraná vpředu není pro ruce zdravá, ale všechno se mohlo zachránit, kdyby byla základna klínovitého tvaru, čímž by se zajistil lepší sklon klávesnice. Jenže tak daleko asi nikdo nepřemýšlel při pajcování ovocného vzhledu vzor „hliníkový kvádr“.

(Na fotkách je srovnání s podobně drahým ThinkPadem E420s, který má také optickou mechaniku a standardní výbavu.)

Komentáře k článku

  1. 1. Kamil  14.4.2011  17:49:04

    Take zadna krasa. Nejlepsi je obycejny probarveny cerny nebo sedocerny plast. A zadne picicandy kolem. Proto nejvic libi IBM Lenovo a nebarevne HP. I manzelka ktera tomu nerozumi kdyz jsem se ji zeptal ktery libi, nevahala a ukazala na tmavou nenapadnou skatuli s matnym displejem. Skoda ze ntb s IPS displ. je tak malo a jsou relativne drahe. Displ jsou nejvetsi slabinou ntb bez ohledu na ostatni vybavu. A prave displej dela notebook notebookem. Napriklad netbook s kvalitnim displ jako ma Ipad by mohl byt i levnejsi a sel by na dracku. Skoda ze nikdo nevyrabi unifikovany ntb case treba pro displ.15palcu. Plne upgradovatelny Ntb jako stavebnice je muj sen. Nemelo by to byt slozite ani nakladne. Pevny, strohy, nenapadny, ergonomicky. Vaha do tri kg. Novy displej, lepsi procesor, lepsi grafika? Zadny problem. Univerzalni sasi a sekat je jako Bata cvicky. Prenosne pracovni stanice s dlouhou vydrzi. Mam FS AmiloPro V3205, novy pekny, po necelem roce byl olesteny, na displeji fleky, panty vyviklane. A to se chovam mravne. Videl starickou Toshibu CDT 3000 nebo tak nejak, procesor jeste MMX. Sediva plastova cihla, ani prasklinka, jen misty trochu olestena. Na prvni pohled jako nova, panty naprosto fest, displej jako novy. Stary krasny stroj. Skoda ze dnes prakticky nepouzitelny. Tesim na dalsi kriticke recenze. Dobre kouknout do strev, nekdy zasnu jakych hruznosti jsou konstrukteri schopni a co jsou schopni zpracit kvuli usetrenym ekolika milimetrum tloustky. A hlavne, ty displeje, ach jo. K.

  2. 2. Jirrick  14.4.2011  19:06:02

    Z jakého materiálu je povrch? Stříbřený plast?

  3. 3. swarm  14.4.2011  22:54:36

    [2] Ne, je to lakovaný kov. Jestli dobře chápu, co je důvodem k tvé otázce – ne, nehrozí vyšoupané černé plochy jako u starých notebooků se stříbrným nástřikem.

  4. 4. ondravojta  15.4.2011  8:19:02

    To vypadá fakt dost hrozně …a to jsem si už myslel, že jsem našel ideální notebook a před koupí čekám jenom na recenzi :-/

    Můžu se zeptat, jestli je v plánu plnohodnotná recenze a kdy asi tak?

  5. 5. swarm  15.4.2011  10:13:46

    [4] Plná recenze na HP bude. Skoro všechno, co lze vidět zde na fotkách, je buď moje (což neni moc věcí), nebo je to na recenzi.

    Jinak negativa 6360b ve zkratce – hlučnost chlazení při kancelařině, tlustý profil a mělká klávesnice.

  6. 6. wizaard  15.4.2011  11:42:19

    Hlučnost při kancelařině?! Ani 6555b nebyl hlučný (naopak)…

  7. 7. Ivan  17.4.2011  11:11:14

    Tak to jsem rád že mám 13″ probook 5320m, kterej jsem bral právě proto, že je tenký a opravdu tichý a jsem s ním více méně spokojený, jen jsem vyměnil disk za ssd a ta čtečka otisku prstu je šmejd (je to validity senzor, to nejde s authentecem aj. srovnávat)


Napsat komentář