Konečně nějaký lehký sexy 15“ notebook s dobrým displejem (Sony VAIO SE)

Nedávno jsem přemýšlel, že by mi vlastně vůbec nevadilo mít větší notebook, než těch doposavad pro mě mezních 14“. Od té doby, co se přešlo na 16:9, se mi úhlopříčka 15,6“ líbí. Není potřeba mít zbytečně moc místa před, ani za klávesnicí a může to mít numerický blok. Navíc oproti menším úhlopříčkám má smysl displej s vyšším rozlišením (než trapných 1366×768). Jenže ta hmotnost – ta to vždycky diskvalifikuje. Průměr je okolo 2,5 kg, a když někdo udělá něco, co propaguje jako „thin & light“, má to vždy aspoň 2,3 kg.

Netrvalo ani den a moje myšlenky se zhmotnily, když jsem se v redakci zastavil a čekalo tam na mě nové VAIO SE. V zavřeném stavu tloušťka jen 23 mm a hmotnost na váze 1,95 kg (přeměřoval jsem, výrobci se tento parametr nedá nikdy věřit). Zajímavé jsou parametry. Výkon tohoto stroje je sice úplně stejný jako všech jiných s dvoujádrem a grafikou střední třídy, je zde ovšem navíc (full-HD) displej, který má pravděpodobně nějakou IPS matici (soudě podle pozorovacích úhlů 178/178°) a podání barev nesrovnatelného s podobně ceněnou konkurencí (včetně té s full-HD displeji).

Tohle všechno je pro jistotu zabaleno do nádherného stříbrného vzhledu s ostře řezanými liniemi (avšak zaoblenou čelní hranou pod opěrkami rukou), vybaveno výdrží 4-5 hodin a tichým chlazením a s dokovacím konektorem na spodku. Nikde žádný studený hliník, nikde žádné trapně leštěné plasty. To je skoro, jako by tento notebook někdo navrhnul přesně podle mých představ. Všechna čest, Sony. Fascinuje mě, že právě Sony něco podobného dokáže nabídnout za 25 tisíc včetně DPH, když tento výrobce je v ČR přeborníkem v prodávání předražených notebooků (kluci jsou v tomto dál než zdejší Apple).

Abych jenom nechválil. Je zde pár věcí, které bych změnil. Například u pracovního notebooku bych očekával větší důraz na zabezpečení – nějakou čtečku otisku prstů, TPM a tak podobně. Kromě toho všechny konektory vpravo taky není můj šálek čaje. V tovární instalaci systému by pak nemusela být taková spousta zhovadilostí (Sony je s Toshibou nastejno, pokud jde bloatware).

Sony není zrovna mou preferovanou firmou ve světě notebooků a z těch levných modelů nejsem moc odvařený, ale tohle je už druhý notebook VAIO, který mě dokázal takto nadchnout. Tím prvním bylo 13“ VAIO Z21. Opět se mi potvrzuje, že to nejhorší, co lze při výběru notebooku udělat, je slepě trvat na konkrétních značkách. Díky možnosti testovat na trhu kde co můžu s klidem říct, že ta zažitá hodnocení jednotlivých značek jsou často mimo.

Komentáře k článku

  1. 1. Johny  18.10.2011  9:16:27

    asi se na něj příště znovu podívám, už teď mě zaujal, nevím zda nevyměnit lenovo, větší display není špatná věc… ;-)

  2. 2. Logout  18.10.2011  11:47:06

    Dokud neuvidím dno, odmítám mu přiznat, že je sexy :-)

  3. 3. Pavel  19.10.2011  5:19:48

    Máme teď kupovat 40 notebooků, zřejmě Dell Latitude E5420. Myslíte, že by tohle byla použitelná alternativa za ty Delly?

  4. 4. swarm  20.10.2011  21:27:17

    [3] Pavel: Na to se nedá jednoznačně odpovědět, protože to Sony určitě není ve všech parametrech stejné, nebo lepší. Záleží hlavně na tom, proč jste vybrali do firmy E5420.

  5. 5. Petr  26.10.2011  14:13:10

    Hodne o tomto notebooku uvazuji, diky za uzasnou podrobnou recenzi na notebook.cz.

    Resim jen problem s tim, ze ceske Sony bohuzel nenabizi moznost individualni konfigurace tohoto stroje, par kilometru na zapad si clovek muze objednat treba Blu-ray mechaniku (i vypalovaci) ci interni GSM modem. Zkousel jsem kontaktovat i Sony primo, ale jejich VAIO support umi akorat odpovidat dle manualu, nasmerovat kde koupit nahradni blu-ray mechaniku neumi. Skoda ze nemecka verze ma jinou klavesnici, takze mi asi nezbyde nic jineho nez se smirit jen s DVD vypalovackou. Pokud by vas napadlo jak to resit jinak nez externim zarizenim (kde sehnat blu-ray ktery by se v tom dal vymenit), dejte vedet.

    Mimochodem jedna drobnost – v recenzi na notebook.cz je pravdepodobne chybicka – „Drtivá většina konektorů je poněkud neprakticky umístěna na levém boku“ – predpokladam ze se ma spravne jednat o pravy bok. Napsal bych to tam, ale nenasel jsem tam zadnou moznost jak nechat vzkaz.

  6. 6. Pillowrecker  4.11.2011  20:22:39

    Zrovna před pár dny jsme si donesli nové VAIO SE (je tu o něm článek) a VAIO SB. Oba stroje po HW stránce skvělé, ale ten software! Hlavně tedy ono krásné VAIO SE. Vykopat z něho všechen bloatware mi trvalo bez mála 3 hodiny a to za pomoci así 3 různých utilit, neboť prostá odinstalace buď nebyla možná, nebo i po ní zůstalo v počítači mraky zbytkových souborů a záznamů v registru. Čistá instalace je pak v případě VAIO notebooků téměř nemožná. Notebooku nefunguje powermanagement, dokod nenainstalujete jejich utlity v přesně daném pořadí (!). Do té doby notebook dokonce trvá na tom, že má v sobě neoriginální baterii a poté se hibernuje!! (Pomůže jen před odklepnutím OK sestřelit proces ve Správci úloh). Vše korunuje nekompletní seznam ovladačů na webu, takže plně funkční notebook s čistou instalací prostě nezískáte (chybí např. ovladač pro OSD na obrazovce a co je horší, ovladač pro přepíání módů STAMINA/SPEED, notebook pak jede pouze na RADEON.). Po téměř dvouhodinovém recovery původního systému a následné tříhodnové lopotě s čištěním je to skvělá mašina. Ale opravdu nic pro lamy, protože bez tohoto procesu je book neuvěřitelně zpomalován, neustále sahá na HDD a vůbec se celkové chová jako by byl jeho výkon přiškrcen snad na polovinu.

  7. 7. MV  21.11.2011  13:35:10

    Vypadá zajímavě, bohužel se podle reakcí z notebookreview fóra pod zátěží docela zahřívá ( http://forum.notebookreview.com/sony/624954-new-vaio-se-i5-runs-very-hot-loud.html ). Co se taky dá čekat, relativně výkonný HW v tenkém těle. Nějaké dlouhodobější reakce z redakce nemáte?

  8. 8. swarm  21.11.2011  13:48:26

    [6] Díky za zkušenost. Ovladače na webu Sony jsou často neúplné nejen u tohoto modelu. Tímto mě třeba strašně odrazují.

    [7] My jsme měli jen tu konfiguraci se slabou grafikou a ta byla ok. Je možné, že vyšší výkon se projeví hůř… třeba v Sony věděli, proč dát slabší konfiguraci (ale ne… to je jen konspirační teorie – oni imho vůbec nevěděli, co přesně posílaj).

  9. 9. obiuquido144  23.1.2012  18:41:16

    Sony prave oznamilo 2012 refresh Vaio rady a 15″ FHD modely budou mit standardne IPS. (To ma mozna uz i tento model – viz fotky na http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2011/sony-vaio-vpc-se1m1e-se1e1e ).
    Mozna me to tedy odlaka od Thinkpadu T520. Kez by jen v Cesku zacali prodavat tu cernou verzi..
    Jinak jsem cetl spatne reference na 15″ IPS Dreamcolor panel od HP, ze tam pry LG dalo divnou antiglare upravu ktera „perlickuje“ a obraz neni ostry.
    Tyto Sonky by se tedy mohly stat cernym (nebo stribrnym) konem pro zajemce o kvalitni display – navic za cenu 25000 s DPH. Zamrzi akorat nepritomnost Displayportu a tim padem omezene rozliseni pro externi displej.

    http://laptoping.com/sony-announces-early-2012-vaio-laptop-line-refresh.html

  10. 10. obiuquido144  26.2.2012  15:33:48

    doplneni: mel jsem moznost si s notebookem ve stribrne i cerne barve pohrat v elektru v Nemecku a pro me osobne je odpoved velke NE. Display je sice fajn, i kdyz dost leskly, vse ostatni je dle meho nazoru ale tragedie: klavesnice, plasty, konstrukce, vzhled. Srovnam-li to ergonomicky s pracovni W520 je to nebe a dudy a nadale je tedy favoritem T520 nebo nastupce.

  11. 11. PM  14.6.2012  19:24:58

    Jenže Lenovo řady T má tragickej displej s pozorovacím úhlem 20 % a černou 40 %. Pro prezentace u zákazníka je nutný počítač natočit pro každé oči zvlášť. Tedy Sony SE2 mě zajímá právě kvůli displeji. Nedovedu si představit ten extra hlučný větrák, jedno HP s vrtulníkem jsem vlastnil, v noci bylo potřeba počítač vypnout, budil i z vedlejší místnosti. Inu, na trhu je asi 1000 notesů ale vybrat něco s IPS, dobrou grafikou, s minimálním hlukem – složitá věc (a to i pro lidi co si můžou připlatit)

  12. 12. mravac  15.6.2012  22:17:41

    Tak kúp T520 aj to sony, zameň displeje a máš čo potrebuješ. IPS displej, tiché chladenie, slušnú klávesnicu atď.


Napsat komentář