Korejské kopírky, nebo náhoda?

Pamatujete si spor Samsungu a Applu kvůli Galaxy Tab? Ve zkratce jde o to, že Samsung udělal zařízení, které se hodně podobá iPodu a Applu se to nelíbilo, takže to dal k soudu a ten prodej v některých zemích zakázal. Někteří říkali, že Apple se snaží patentovat zaoblený kvádr. Sám jsem v tom viděl jen nějakou zastrašovací taktiku. Pak jsem se podíval blíže na porovnání produktů, jejich balení, příslušenství a vůbec toho, kde to prodávají (krásný výcuc na idownloadblog.com), a hned jsem změnil názor. U Samsungu 900X vidím něco podobného, jen to teď není tak intenzivní.

Na fotkách nad tímto odstavcem a na všech dalších v článku můžete vždy vidět nejdříve 13“ Samsung 900X a po něm aktuální MacBook Air se stejnou úhlopříčkou. Na fotce můžete vidět stejný touchpad, stejné provedení klávesnice (s lehkými adaptacemi na PC svět také rozložení klávesnice), stejně řešenou kameru a stejné provedení rámečku LCD.

Jestli se něco liší, jsou to zkosené hrany u Samsungu, které totiž kopírují první generaci MacBooku Air. Po jejím vzoru jsou dokonce přítomna i výklopná dvířka s konektory, která byla tak hloupý nápad, že od nich v pozdějších generacích Apple upustil (zdá se, že i to kopírování zabere nějaký čas).

Ještě dáme detail na klávesnici. Zde je rozdíl v tlačítku vypínače. Malý kulatý vypínač v pravém horním rohu měl taktéž MacBook Air jen v prvních generacích – pravda, trochu jinak provedený. Podobné jsou však ikony funkcí Fn. Apple má některé opravdu charakteristické a nikdo jiný je snad nepoužívá. Teď už tedy skoro nikdo

Pistolová nabíječka s nasazovací vidlicí mě nepřekvapila. Zde ta podoba není zas tak velká.

Podobný „feel“ mají ovšem krabice obou produktů.

Po otevření a vyjmutí notebooku. Provedení stejné, jen přihrádky jsou jinak. Za to může absence dlouhé přívodní šňůry u Samsungu, a tím pádem možnost využít prostor po kraji odlišně.

Zabalení doplňkových materiálů a DVD. Princip stejný, jen to na mě stejně u toho Applu působí úhledněji.

Závěrem

Nemyslím si, že je tohle stejný případ jako Galaxy Tab, a pochybuju, že by to bylo žalovatelné, ale ta inspirace je až příliš zjevná. Když někdo přijde s dobrým nápadem, nevadí mi, když ho adoptují i ostatní výrobci (něco jako když někdo vymyslel, že COA štítky se mohou dávat pod baterii), ale vzít si jako vzor jeden konkrétní produkt, to není dobré. Pak to vypadá jako takové ty levné kopie pochybné kvality z Deal Extreme.

Jeden z parametrů, který je pro mě hodně důležitý při výběru notebooku, je čistě netechnický. Říkám mu „vlastní identita“. Design Applu možná není úplně můj šálek čaje, ale Apple si za ním stojí, drží se svých charakteristických prvků a má určitou tradici. Podobně to mají i některé značky z PC světa (třeba ThinkPad, ať nechodíme daleko).

Produkt jako Samsung 900X pro mě žádnou vlastní identitu nemá. Je to jen napodobenina. Stejně jako bych nejezdil v autě, které napodobuje jiné, a nenosil hodinky, které se snaží vypadat jako jiné, nemohl bych si koupit ani takový notebook. Ať už to zní jakkoli hloupě, styděl bych se za něj.

Kopie většinou bývají nižší kvality a levné. Vtipné je, že Samsung udělal napodobeninu, která je poměrně kvalitní (vlastně po technické stránce jsem velmi spokojen) a cenou se od originálu příliš neliší. Obávám se, že s tímto krokem na tak konzervativním trhu, jako je Česká republika, velký úspěch nesklidí. Samsung tu není symbolem luxusu, a kdo se bude chtít blýsknout, ten půjde do originálu. Kdo ví, třeba ve světě to bude vnímáno jinak – pokud se to ujme aspoň v Asii, mají kluci z Koreje vystaráno. Stejně by mě ovšem zajímalo, zda někdo přemýšlel nad přehodnocením strategie a nad výrobou něčeho „od počátku“ vlastního, když technologii mají a notebooky evidentně dělat umí.

Komentáře k článku

  1. 1. Python.P  14.10.2011  21:09:29

    Hezký článek, ale jak píšeš je to příliš jasné…. Ale spousta lidí to podle mně ani nepozná nahodit Ubuntu MacOS téma a pro neznalce máš najednou MacBOok

  2. 2. registrationsmail  15.10.2011  8:55:46

    Celé mi to přijde úsměvné, podívejte se, jak jsou si podobná například auta a nikdo se kvůli tomu nedohaduje u soudů.

  3. 3. Jakub  15.10.2011  10:48:26

    Lenovo se taky vyznamenalo:
    http://www.engadget.com/2011/10/13/circuit-city-starts-shipping-lenovo-ideapad-u400-reminds-you-it/

    Je smutné, že se chtějí všichni povozit na úspěchu (oblíbenosti) Apple, a tak začali kopírovat jejich design. Časem asi bude Foxconn vyrábět notebooky pro všechny, akorát na konci bude lepit vždy jinou značku výrobce.

    Kam se poděly vlastní nápady?

  4. 4. Johny007  15.10.2011  15:06:50

    To si dělají …? http://www.engadget.com/2011/10/14/acer-aspire-s3-ultrabook-review/ Jinak velmi dobrý článek, taky bych si nikdy nekoupil kopii, ale lidé jsou holt různí…

  5. 5. Honza.Mac  15.10.2011  18:06:45

    Souhlas, mě naštvalo když jsem cca před rokem viděl Acera který měl multitouch na touchpadu ale fungovalo to naprosto strašně – prostě skoro vůbec – všichni co s tím pracovali hned říkali jak je multitouch na nic. Ale těm lamám to nevysvětlíte že doma máte MacBookPro který to zvládá naprosto perfektně navíc má velký a skleněný touchpad. Takže si myslím že „Sám a Sung“ a podobný šroty těží z toho že lam je tu 100x víc než normálních lidí!

  6. 6. SOTMTN  15.10.2011  23:04:08

    [5] Pro většinu „normálních lidí“, které znám já, je touchpad Synaptics s normálními tlačítky zárukou pohodlnější práce než bezlačítkový trackpad od Apple.

    PS: tohle píšu na MacBooku Pro 8,1, abychom se vyhnuli pasáži o zkušenostech :-).

  7. 7. wizaard  16.10.2011  20:23:48

    Viděl jsi IdeaPad U400? ;-)

  8. 8. swarm  17.10.2011  13:03:37

    [7] Jo, to je fakt hnus. Tyhle Lenova, co nejsou ThinkPad, jsou prostě typická čína se vším, co k tomu patří. Obecně IdeaPady jsou navíc ve sledování trendů vždy tak o generaci za Acerem/ASUSem. Proto mě ani neláká jakýkoli z nich testovat (myslim, že jsem zatím ještě nikdy IdeaPad na recenzi neměl… i když za to si asi může i Lenovo samo).

    Ale jako zkopčit Mac tak bezostyšně už je u velkého výrobce fakt trapárna. Holt jiná mentalita…

  9. 9. swarm  17.10.2011  13:09:05

    Jinak třeba Toshiba se svojí Portégé Z830 ukazuje, že ultrabook nemusí nutně vypadat jako Mac… že může mít touchpad s tlačítky a vzadu mít vedle klasického HDMI i VGA.

  10. 10. AG  18.10.2011  3:40:26

    To ze Samsung kopiruje Apple kde sa len da, to je jasne. Ale skusme sa na to pozriet z druhej strany. Samsung, verte alebo nie, je spickova znacka, ktora dokaze robit naozaj perfektne produkty (aj ked skoro vzdy poseru nejaky maly detial). Vidim to tak, ze do coho sa pustia, to im ide.

    No napriek tomu, ze ich LCD panely pouziva Eizo a vyrobu obrazoviek mali vzdy skvelu, v TV akosi vzdy hrali druhu ligu (oproti napr. Sony). Mobily mali odjakziva vyborne, s najnizsou poruchovostou, ale aj tak kazdy kupoval Nokiu. Este aj fotaky vedia robit skvele, ale daj amaterovi na vyber medzi Olympusom (dnes uz shit) a Samsungom, a vyberie si Olympus, kvoli ‚znacke‘.

    Nooo ale pozrime sa na to teraz. Samsung skopiroval iPhone a uz je to v mobiloch najpredavanejsia znacka. Skopiroval iPad a kazdy sa ide potrhat po Galaxy. Nasadil agresivny marketing na 3D TV (pri strasnej technologii) a ich TV idu na dracku. No ja neviem, nezda sa mi, zeby to robili az tak zle :)

    Inak povedane, je to skoda, ale prave takto sa dnes robi obchod. Nie tym, ze sa urobi kvalitny produkt za dobru cenu – ale bud „identitou“, nech je akokolvek stupidna (vela pripadov Apple), alebo proste kopirovanim a marketingom. Samsung len ide s dobou. Ale na rozdiel od niektorych inych si aspon vedia zachovat kvalitu.

  11. 11. Kerpof  20.10.2011  6:00:45

    Neobhajujte prosím Samsung způsobem, že „auta jsou si také podobná jako vejce vejci“. Tam je to dáno tím, že automobil musí vyhovovat tisícovce technických předpisů, každá druhá prkotina v autě má nějaké předepsané rozměry a vlastnosti atd. Moc prostoru pro kreativitu výrobcům automobilů nezůstává a tak jsou auta jedno jako druhé. Ale tohle u notebooků neplatí a tak nic nebrání Samsungu udělat notebook po svém. Jenže on vsadil na kopírování.

  12. 12. Crestwood  21.10.2011  9:47:14

    [10] Ze robite Vy alebo niekto z Vasej rodiny v Samsungu? (t.j. bud ste dole z Madarov alebo niekde okolo Trnavy)

  13. 13. AG  22.10.2011  1:18:02

    Crestwood: Kazdy kto pracuje v Samsungu, robi ako otrok a zaraba ako upratovac, takze neviem si predstavit, zeby prave zamestnanec Samsungu tuto firmu chvalil. Navyse naco by to bolo dobre? Ja som pouzivatel. Inak mam dva produkty Samsung Made in Slovakia a prave tie dva sa dodrbali :D Takze radsej Made in Korea.

  14. 14. Ionor  15.11.2011  13:08:43

    Neviem ako ostatným ale mne osobne to vyhovuje, plno ľuďom sa páči design od Apple (sám mam DELL XPS M1710, ktorý sa spredu macom podobá) ale (a tých ale býva viacej) si tento produkt nekúpy. No a potom sa tú nájdu firmy ktoré sú ochotné dodať podobný produkt s lepším touchpadom, Windowsom na ktorý som zvyknutý a má širšie možnosti a pod. Mám sa snaď hanbiť zato, že si radšej kúpim napodobeninu, ktorá mi viac sedí než originál od výrobcu, ktorý ide svojou cestou a na pokrytiie zákazníkov s odlišnými požiadavkami kašle?


Napsat komentář