Mánie chiclet klávesnicí

Už je to mnoho let, kdy se objevilo Sony VAIO s tzv. chiclet klávesnicí, která na první pohled evokovala spíše dojem starých počítačů ZX Spektrum. Ve stejném roce zkusil něco podobného také Apple na prvním 13″ MacBooku (tj. jeho prvním consumer notebooku s  procesorem od Intelu). Dlouhou dobu to byli jen tito dva hráči, kteří tento typ klávesnice používali. Během posledního roku se ovšem situace mění a člověk aby hledal, pokud chce něco s klávesnicí normální.

Za ty roky na svých klávesnicích Sony i Apple hodně zapracovali. Jenže ostatní výrobci zkouší stejný typ až nyní a některé první pokusy nejsou nic, na co by měli být pyšní. Je to klasická písnička o tom, že Apple něco používá a ostatní to od něj musí obšlehnout, i kdyby to byla sebevětší pitomost… a tak tu dneska máme chiclet klávesnici v consumer notebooku snad každého výrobce.

Zkoušel jsem si klávesnici HP ProBooků a je taková „nejistá“. Na rychlé psaní mi vhodná nepřijde. Proti výborným klávesnicím, které měly předchozí HP Compaq S (a nynější Compaq 61x), je to z mého pohledu krok zpět.

Acer měl vždycky klávesnice spíše průměrné (s výjimkou nejvyšších TravelMate). Ty jeho nové „skoro-chiclet“ mi ovšem nesedly ani trochu. Jeho klávesnice jsou takovým hybridem a od klasických klávesnic se liší až příliš nízkým zdvihem a chybějícími okraji jednotlivých kláves. Na fórech lze běžně najít uživatele, kterým se klávesy ochodily a teď jde s nimi otáčet. Na funkčnost to sice nemá vliv, ale z estetického hlediska by mě to na mém notebooku asi pěkně štvalo.

Úplně nejvychytanější klávesnici jsem ovšem do rukou dostal v jednom notebooku od ASUSu. Klávesy měly tak měkký stisk, že se zdálo, jako by se mačkaly ještě před kontaktem s prstem. Při mačkání navíc vydávaly některé z nich pištivý zvuk (jako by uvnitř bylo morče a hodně chtělo ven). Aby to nebylo všechno, tak se výrobci nepovedlo ani podsvícení kláves. Samotné popisky moc neprosvítaly a většina světla šla mezerami okolo, takže ve výsledku podsvícení čitelnost spíše snižovalo (špatně se čtou popisky, když vám do očí svítí ostré bílé světlo mezerami okolo). Od ASUSu jsem měl bohužel pouze jeden takový notebook, takže nemohu soudit, zda jde o nově nastolený standard, nebo nějaký zmetek.

Závěrem

Abych to tedy shrnul. Chiclet klávesnice mi v principu nevadí. Pokud jsou dobře zpracované (Sony, Apple), mohou být důstojnou konkurencí pro klasické klávesnice. V opačném případě na nich neshledávám nic pozitivního a současné pokusy některých výrobců mě rozhodně nepřesvědčily. Jako člověk, který píše často a rychle, budu stále volit klasické klávesnice a asi to nebudou jen mé specifické potřeby, protože prakticky žádná klávesnice určená k rychlému psaní není realizovaná chiclet stylem.

Snad se výrobci zase vzchopí a na kvalitě klávesnic zapracují. Momentálně je totiž situace taková, že notebooky do 10 tisíc nabízí lepší klávesnice než ty od 10 do 20 tisíc. Možná se ale situace nezlepší a výrobci se budou soustředit hlavně na touchpad… kdo by dnes přece používal počítač na práci, že? ;)

Komentáře k článku

  1. 1. volodjA  11.9.2009  9:54:01

    Každýmu vyhovuje něco jinýho, já když jsem vybíral novej ntb, tak jsem si zkoušel hlavně klávesnice, protože na většině klasickejch klávesnic se mi nedaří psát přesně a rychle. Nejlíp mi vyšly klávesnice na ntb sony a apple, ale žádný 11-13palcový sony nebyl v mé cenové kategorii, takže jsem koupil apple, mýslím, že tyhle klávesnice obecně jsou to nejlepší na čem se dá psát a předčí klasický klávesnice, třeba na Aceru 1810T je vcelku použitelná, jen se trochu prohýbá, což je běžný u levných modelů, ale ten typ co je např u aceru 4810T mi nesed vůbec…možná to budou jen tvé specifické potřeby, protože na lowendových strojích stejně nikdy nenarazíš na kvalitní klávesnici ať už je jakákoliv byla by to spíš náhoda. Když si prohlídneš klávesnici na lenovu, tak to taky nejsou klasický klávesnice, ale jsou vymakanější, proto se na nich líp píše.

  2. 2. Solitary  11.9.2009  11:44:00

    Na touchpad se uz hodne vyrobcu bohuzel zamerilo… jak jsem ti uz rikal o tom Seashellu, nebo i ty ProBooky jsou tez fajnove :P Podle me je ten ProBook zpatlanina tech nejhorsich vlastnosti, co notebook muze mit…

  3. 3. Tomáš Fejfar  11.9.2009  14:01:46

    No, škoda, že lenovo nemá podsvícené klávesy. To je snad poslední fičurka, co mu chybí k dokonlosti. ThinkLight(tm) podsvícenou klávesnici nenahradí. Aspoň na mém R400 míří někam na/těsně před touchpad když mám display ohnutý tak 20° z kolmého směru…

  4. 4. Warcz  11.9.2009  14:21:15

    Jn souhlas ale nesměla by tim utrpět klavesnice což by byl hodně problém. Ja mam zkušenosti že lampička je použitelná jenom s nejnižším podsvětlením, jinak podsvětlení vice osilňuje než nasvítí lampička…

  5. 5. bart  13.9.2009  22:32:48

    to by člověk řekl, že když už to obšlehávají, že to obšlehnou pořádně, ale oni néééé:) je to škoda, protože klávesnice na sony noteboocích jsou něco úžasného (mám zkušenost s sr39 a fw41)


Napsat komentář