Nejlepší VGA výstupy mají notebooky Fujitsu-Siemens

Ve všech svých recenzích se vždy zabývám i kvalitou VGA výstupu na externím LCD s vysokým rozlišením (1680×1050). Důvod je jasný. Dneska má mnoho lidí notebook jako svůj primární počítač a, ačkoli u stolních PC už nejde najít žádný bez DVI, u notebooků je situace tristní a většina žádný digitální výstup pořád nemá. Jedinou možností tak je své stolní LCD připojit přes VGA.

Lifebook

Ačkoli je VGA jedinou možností výstupu, tak má často velmi špatnou kvalitu. Letos jsem recenzoval přibližně nějakých 28 notebooků, takže už mám určitý přehled, jaká je situace. Některé notebooky mají tak příšerný výstup, že to nejde použít rozumně ani s rozlišením 1280×1024, některé zas naopak i při 1680×1050 mají obraz jako víno, který je k nerozeznání od DVI (těch je ale fakt málo ;-)). Smutným faktem je, že nejvíce na kvalitu VGA trpí právě malé notebooky, kde bych očekával připojování externího LCD úplně nejvíc. Pokud bych měl ukázat prstem na nějaké konkrétní notebooky, tak špatné VGA výstupy měly:

  • 11″ ASUS U1F (60 000,- Kč s DPH v době recenzování) – rozmazaný obraz
  • 11″ Sony VAIO TZ11XN (75 000,- Kč s DPH v době recenzování) – silné duchy
  • 15,4″ HP Compaq 6710b (38 000,- Kč s DPH v době recenzování) – barvy se v obraze vlnily při připojeném napájení
  • 12,1″ UMAX VisionBook 7200WXN (24 000,- Kč s DPH v době recenzování) – obraz dokonale ostrý, ale špatná horizontální synchronizace (poskakovalo to)
  • 13,3″ ASUS U3S (52 000,- Kč s DPH v době recenzování) – úplně rozmazaný obraz, pravděpodobně to nejhorší, co jsem kdy viděl (při přepnutí na dedikovanou grafiku je ale možno použít HDMI/DVI)
  • 14,1″ ASUS V2S (53 000,- Kč s DPH v době recenzování) – silné duchy (možnost použít HDMI/DVI)

Na základě zkušeností si troufám tvrdit, že horší VGA výstupy mají nejčastěji notebooky (z těch velkých značek) ASUS a Sony (jmenoval jsem jen jeden, ale i ty ostatní byly vždy na hraně). Je to s podivem, že zrovna to jsou pro mě výrobci ve znamení multimedií. Všimněte si taktéž ceny – je vidět, že se problémy netýkají jen levných modelů. U ASUSu je pozitivní, že začal implementovat digitální výstupy HDMI a dodává v balení i příslušnou redukci na DVI. U Sony je situace o něco lepší, ale zas dává DVI pouze na dokovací stanice a to taky jenom někde. Dále musím pokárat i HP, které na některých business modelech má problém s vlněním barev v obraze (podobné defekty lze najít třeba i na drahém HP Compaq 8510w). Setkal jsem se s tím vždy jen na těch modelech, které mají VGA výstup hned vedle napájení. Levnější stroje (například 6720s) tímto netrpěly a jejich výstup byl velmi dobrý.

Překvapením byl třeba takový Acer, který si drží určitou kvalitu VGA výstupu snad na všech modelech, co se mi dostaly do ruky (a od Aceru jsem toho měl celkem i dost). Mezi ně patří i třeba extrémně levná Extensa 5220 (12 000,- Kč s DPH).

Dalo by se říct, že kvalita výstupu není příliš závislá na použitém grafickém čipu. Záleží vždy především na konkrétním notebooku. Nevím, jak moc šlo o štěstí, ale nesetkal jsem se zatím s notebookem s dedikovanou grafickou kartou ATI, kde by byl VGA výstup špatný (většinou jde naopak o ty nejlepší výstupy).

Speciální kategorie – Fujitsu-Siemens

Možná je to náhoda, ale musím uznat, že všechny notebooky této značky, co jsem měl možnost otestovat, patřily bezkonkurenčně k tomu nejlepšímu (o několik tříd výš než konkurence). Je to docela ironie, když je dost notebooků této značky, které mají možnost vyvést VGA jen prostřednictvím přiložené redukce z DVI-I (tak to mám třeba u svého 12,1″ V3205). Teď právě mám na test 13,3″ FS Lifebook S6410, který má obraz tak perfektní, že ani při nejbližším pohledu nejsem schopen najít rozdíl proti DVI.

Můj kvalitní testovací LCD panel Samsung SyncMaster 215TW (21″, 1680×1050, S-PVA obrazovka, plně 8bit barvy) používá poměrně kvalitní čipy schopné analogový signál poupravit, aby byl použitelnější. U notebooků je to většinou takřka nutnost a tak jsem měl funkci „doostřování“ nastavenou trvale na 100%. Při připojení zmíněného Lifebooku jsem se ovšem dočkal rozčarování, že byly kolem ostrých přechodů vždy ještě čáry invertovanou barvou (kolem černého písma na šedivém pozadí ostré bíle okraje). Snížil jsem tedy „doostřování“ na 40% a dočkal jsem se perfektního obrazu, jaký se jen tak u notebooku neuvidí. Kdyby každý notebook měl takový VGA výstup, tak bych DVI snad ani nepotřeboval.

Pokud se mě tedy někdo zeptá, jaký výrobce má podle mě nejlepší VGA výstupy, tak bych odpověděl, že Fujitsu-Siemens.

Komentáře k článku

  1. 1. Jirka  3.4.2010  16:21:58

    Používám netbook ASUS N10J připojený k monitoru Dell UltraSharp 2209WA REV A00 na kterém využívám střídavě rozlišení 1680×1050 a 1050×1680. VGA výstup poskytuje kvalitu k nerozeznání od HDMI, takže ne všechny Asusy jsou na tom tak špatně :). Dokonce preferuji VGA, protože mi propojení přes HDMI-DVI kabel ruší USB TV tuner AVerTV Volar Black HD. Je možné, že je to tím kabelem HDMI-DVI, ale jiný nemám a přes VGA je to v pohodě a navíc mi vyhovuje mít levou stranu netbooku zcela volnou, bez připojených kabelů.


Napsat komentář