Nemám rád hliníkové notebooky

Nejeden prvek moderních notebooků má kořeny v nějakém notebooku od Applu. Někdo to podceňuje a někdo to přeceňuje, ale je toho dost. Jedním z takových prvků je bezpochyby hliníková konstrukce. Po letech od doby, kdy se první hliníkáč u Applu objevil, má hliníkové notebooky snad každý výrobce. Bohužel.

Patřím do skupiny lidí, která tento trend nevítá. Hliníkové tělo počítače totiž nevnímám jako lepší z mnoha důvodů. Pominu-li drobnosti, jako je o něco vyšší hmotnost (s čímž se však výrobce může snadno vypořádat), vadí mi tepelné vlastnosti.

Hliník dobře vodí teplo. Tělo notebooku pak slouží jako velký chladič. V zimě je zprvu studený, v létě zas horký, což by mi bylo šumák, kdybych často nepracoval s notebookem na klíně a nemusel si při psaní na něj pokládat dlaně.

Kovová/slitinová kostra je bezpochyby nejlepší způsob, jak udělat odolný notebook. Plasty v místech kontaktu s uživatelem však budou vždy vhodnější a příjemnější na dotyk.

Opotřebení

Dalším a neméně zajímavým prvkem je však opotřebení. Hliník má několik problémů, které nepoznáte při nákupu, ale projeví se až časem:

  • Je náchylný na poškrábání a odírání. Stačí na notebook něco položit a škrábance přibývají, ani nevíte jak. Většinou zůstávají jen tenké a mělké připomínky manipulace, ale sem tam se objeví hluboká rýha a vy jen smutně můžete přemýšlet, kde jste k tomu přišli.
  • Už jej nenarovnáte. Často notebook používám v terénu, a i když se tomu snažím předcházet, občas dojde k nehodě. Několikrát už mi notebook upadl na zem na roh, nebo jsem s ním při přenášení většího množství věcí zavadil o futra. Když vám upadne „celohliníkáč“, může se klidně stát, že se celý mírně prohne. Vyrovnání už je prakticky nemožné.

Oba problémy jsem měl možnost v praxi mockrát vidět. Nedávný MacBook Pro mi je znovu připomněl. Na fotkách můžete vidět srovnání 13“ MacBooku Pro, který má za sebou dva roky náročného používání, s 14“ ThinkPadem R61, který má za sebou tři roky náročného používání. Přestože je ThinkPad tlustější, hodí se dodat, že oba počítače váží téměř stejně.

Mac má vydřená místa po krajích a mírné nerovnosti víka. ThinkPad má odřené pogumování v rozích, všude jinde se dají škrábance na gumovém povrchu „rozleštit“.

Od pádu je Mac ohnutý, a to jak hlavní blok, tak i spodní kryt. Každý jinak, takže vzniká mezera. ThinkPad nic. Kdo by řekl, že právě na tento roh ThinkPad narazil při pádu ze stolu.

Na fotce Macu bohužel nevyniknou všechny škrábance, ale různé prohlubně se mi zachytit podařilo. Nerovnosti nejlépe vznikají, když máte notebook s ostatními věcmi v zavazadle a někdo vám s ním praští. Chce to už větší sílu – prstíkem si snadno svůj vlastní důlek nevytlačíte. Spodek ThinkPadu je v pohodě – jen prach a špína.

Závěrem

Nemám potřebu hanit Apple, ale přiznám se, že kdyby udělali nějaký černý plastový Mac (nebylo by to přece poprvé), spousta negativ by pro mě při výběru odpadla. Roky náročného používání se na hliníkovém těle podepíšou. Proto mě také mrzí, že se tento koncept kopíruje dál.

Neříkám, že automaticky odmítám „hliníkáče“, ale kdyby přede mě někdo položil dva naprosto shodné notebooky, kdy jeden je hliníkový a druhý má kovovou kostru překrytou plastem, beru bez váhání ten druhý, i kdyby kvůli tomu byl třeba o 3 mm tlustší.

Komentáře k článku

  1. 1. Logout  14.2.2012  15:04:04

    Souhlas. Černý plastový nebo pogumovaný Mac by se mi taky moc líbil. Na PC-bookách nesnášim členité dno plné děr, ovšem výrobci jedou buď standardní PC-vzhled nebo prostou kopii MacBooku. Nikdo nezkusil zatím ještě udělat nic, co by z obou vybralo to (pro mě) lepší – rovné dno a plast. Zůstává tak stále nepřekonaný design PowerBooku G3 (FireWire), který vypadal z horní strany i zespodu stejně až na čtyři malé nožky. Druhý v pořadí je iBok G3/G4. A pak už nic.

  2. 2. Dave1x  14.2.2012  17:09:40

    Fyzikální vlastnosti kovů žádný výrobce nezmění. Plastové notebooky rozhodně nejsou špatné a pokud je ještě výrobce doplní o kovovou kostru, je to takřka ideál. Dnes se holt jede na vlně co nejtenčích notebooků. Sám jsem ji trochu podlehl, protože si myslím, že notebook má reprezentovat svého majitele…

    Designově na mě nejlépe působí jednolité notebooky. Klidně ať použijí jiné materiály na víko a na spodek notebooku, ale ať je dají do stejné barvy. TO přece není takový problém ne? Souhlasím s Logoutem, že design iBooků G3/4 je i dneska nadčasový a když už chtějí PC výrobci tak moc kopírovat Apple, tak proč jen Air a ne iBook.

  3. 3. Michal  14.2.2012  17:51:50

    To Logout: Tak i po iBooku se dělali plastové pěkné Apply – s intelem se přejmenoval iBook na MacBook a byl jak černý, tak bílý a s příchodem Unybody designu udělaly jeden plastový bílý v Unybody designu, bohužel už ne černou variantu, což je škoda, protože ten by se mě i Swarmovi moc líbil. Jak píše Swarm, tak šrámy na hliníku přibívají i když se hodně snažíte (vyzkoušeno na MBP 13″ a MBA 13″).

    To Dave1x: Tak například takový Thinkpad X301, který jsem měl do nedávna doma, působil na první pohled velmi reprezentativně a to i u lidí, co Thinkpady neznají.

  4. 4. Logout  15.2.2012  11:11:51

    [2] Kovová kostra + plasty je opravdu skvělá kombinace. Měl jsem iBook G4 zhruba rok, když jsem jednou na něj na zavřený omylem šlápl (v té době s váhou těsně nad 100kg) – nechal jsem ho večer vedle postele a ráno si nevzpomněl. Přežil – plasty zapružily, nic neprasklo.

    [3] Já o těch dalších strojích vím, jen jsem je nezmiňoval právě proto, že se podle mě příliš od iBooku nelišily a ten design budu už mít vždycky spojený právě s iBookem. Ten poslední bílý unibody se mi moc líbil a kdyby se pořád vyráběl/prodával, možná bych dneska neměl ARMový netbook.

  5. 5. Zax19  15.2.2012  15:33:35

    O Apple se sice nezajímám, ale také mě po osobní zkušenosti s nepříjemně se rozehřívajícím povrchem notebooku dost štve, jak ten hliník výrobci cpou na povrch pořád víc a víc. Lidé sice nadávají na některé notebooky jako „plasťáky“, ale není plast jako plast a u kvalitních mp3 přehrávačů nebo sluchátek jsou vidět příklady růžných druhů plastů u kterých nehrozí tepelná vodivost hliníku a přesto jsou celkem odolné.

  6. 6. riprex  15.2.2012  20:38:17

    No na to abych poznal důkladně hliník mi stačí iPad – škrábanečky všudypřítomné, neustále studí, promáčkliny. Ikdyž ono si člověk dneska nevybere, na mé R500 mě zas praská spodní plastová „vana“ v důsledku teplotních změn a taky protože mi už několikrát spadl (i otevřený, ale panty a víko stále jak nové). Každý materiál má klady i zápory, ale na notebooky je plast určitě lepší než kov.

  7. 7. AG  16.2.2012  6:48:35

    Nuz nechcem byt zly, ale Macy sa predsa nerobia na narocne pouzivanie, nie to este dlhodobe. Ja viem, grafici maju Macy radi, ale to nie su proste bezne pocitace. Urcene su na to, aby sa s nimi clovek citil cool, ako clen hipster komunity a aby sa mohol s inymi applakmi tapkat po pleci. A dlhodobe pouzivanie? To je pre chudakov, vsetko od Apple sa musi predat hned, ako vyjde novy model :)

  8. 8. Michal  16.2.2012  10:56:21

    To AG: To je trochu hloupost co píšeš. Doma jsme měli Apply už v 90. letech a rozhodně šlo o kvalitní pevné stroje udělané pro pohodlnou práci. Že se v posledních letech vzhlédli v hliníku a u nás se to bere jako luxusní zboží je věc jiná. Takový Mac Pro „Twelve Core“ bych si doma na práci dokázal představit hned a využití pro něj mám. A vzhledem k tomu, kolik jich je na trhu z druhé ruky, si nemyslím, že by se prodávali hned po představení nového. On totiž Apple není jen MBA a iPad.

  9. 9. AG  16.2.2012  16:49:52

    Ved to som nemyslel tak naozaj. Ale pravda je, ze kym este nie tak davno som zvazoval, ze si kupim stary G4, tak tie dnesne hlinikace a ine dizajnerske bludy (nielen Apple) by som vazne nechcel. Pripada mi to podobne, ako tie leskle displeje, klavesnice a ine povrchy… V obchode to vyzera dobre, zaujme a o rok to uz ani nahovou nevyzera tak ‚reprezentativne‘, takze sa musi upgradovat, ak chce clovek zostat trendy.

    A komu je nejake opotrebenie fuk a na nb chce pracovat, tomu zas budu vdit tie tepelne vlastnosti. Takze to vazne posobi tak, ze dizajn je iba za ucelom byt kratkodobo cool.

  10. 10. AG  16.2.2012  16:50:38

    *ani nahodou

  11. 11. Pavel T  17.2.2012  11:47:13

    Já za sebe tedy nemohu říci, že by mi hliník na MBA nějak vadil. Naopak, po určité chvíli (kdy se „přerazí“ počáteční chlad) je i příjemný na práci. Bohužel, po delší chvíli s velkou zátěží začíná dost hřát. Že jde teplo zespodu, na to je člověk zvyklý i odjinud, ale že vás notebook hřeje i pod rukama u klávesnice, to je poněkud nadbytečná featura bez které bych tedy přežil… Existují aktivně chladící podložky, ale musím se přiznat, že jsem je tedy ještě nevyzkoušel.
    Co se škrábánců týče, tak navzdory všem skalním zastáncům značky je jasné, že hliník se prostě musí poškrábat a že je to na něm vidět více, než na tmavém povrchu. Sice vám skalní zastánci budou něco vykládat, že tento hliník je super speciální a bůhví jak tvrzený, ale každý, kdo absolvoval strojárnu a na ní materiálové inženýrství, ví, že hliník patří k nejměkčím kovům a i když jej legujete čímkoliv (a děláte z něj tím pádem dural), stejně je měkčí, než dejme tomu ocel. A měkkost znamená vrypy. Až se budou dělat kryty z oceli, nebudeme se bát škrábanců…(a notebooky budou vážit o pár kilo víc:-) Já si sice za dosavadního půl roku nemohu stěžovat, ale to jen díky tomu, že se k notebooku chovám s maximální opatrností a neustále do tašky mezi něj a zdroj+myš vkládám nějaké papíry. Mimochodem, konektor zdroje magsafe je pochopitelně kovový a tak se neustále bojím, že mi notebook poškrábe…
    Je bezesporu chybičkou Applu, že se nyní zaměřil jen na hliník a v nabídce vůbec nemá žádnou inou barvu. Zatímco iPhone si lze koupit třeba bílý, nechápu, proč neexistuje např.černá či bílá varianta MBP či MBA… Myslím, že by si své zákazníky našla.

  12. 12. Michal  17.2.2012  20:57:45

    Pavel T: Přesně, jak bývala poslední plastová 13″, tak byla dokonce odolnější než hliníková alternativa. Ale já bych nemohl mít bílý notebook – v černé bych neváhal ani chvíli – a MBA v černém plastu by byl ideál. Já mám s aktuální generací Maců jiný problém – zatímco MBP 13″ Late 2010 byl i s Leonem naprosto svižný a stabilní, tak s aktuálním MBA 13″ (SSD, Core i5) mám velké problémy ( a dle fór nejsem sám) se stabilitou a různými drobnostmi díky neodladěnému systému – u Maca jsem to nečekal a po aktuálních zkušenostech nemohu tvrdit, že Apple je výborný hlavně díky odladěnosti softwaru a hardwaru.

  13. 13. Honza  18.2.2012  18:13:24

    Jestli si dobře vzpomínám Apple dělal jednu dobu i z Titanu – proč ho vlastně už nepoužívá? kvůli ceně?

  14. 14. Proč si Swarm Mac nevybere? « Cynik Radim  20.2.2012  16:37:57

    […] Materiál: Hlinikové šaši je sice pěkné, ale zde jeho výhody končí. Sice jsem na to chtěl spatlat něco svého, ale nakonec se @diagon_swarm rozhodl napsat článek kvalitou mu vlastní link. […]

  15. 15. mb  22.2.2012  18:17:15

    Za ideál bych považoval Macbook v Thinkpad designu při zachování velkého touchpadu a podsvícené klávesnice v klasickém Thinkpad layoutu a provedení – toho se asi ale nedožiju :( Takže zatím jsem na Macbook nacvaknul černé matné průsvitné kryty Speck SeeThru Satin, snažím se s ním neprásknout o zem a čekám :)

  16. 16. swarm  24.2.2012  16:18:18

    [13] I Lenovo experimentovalo s titanem. Kromě ceny byly tuším i nějaké problémy. U Lenova se to týkalo Z61, ale už nepamatuju, o co konkrétně šlo – jen si pamatuju, že se řešilo sešroubování dílů…

  17. 17. rADo  6.3.2012  21:50:23

    Hliník pro notebook taky nechápu.

    Když si vezmu do rukou Mac Book Pro či iPad, je to vždy odporně, nepříjemně studené. Trvá desítky minut, než horní strana získá příjemnou teplotu. V tu chvíli je samozřejmě spodek zase už žhavý…

    Pogumovaný či plastový povrch je teplotně příjemný od prvního doteku. Hliník ne.

    Jediný důvod pro hliník je, že lidé chtějí notebooky ukazovat, ne je používat. Standardní kokotismus.

    PS: http://myego.cz/tmp/apple.jpg

  18. 18. Dash  6.3.2012  22:06:43

    Sorry, ale pády na zem sotva nazvat běžným opotřebením. Je jasné, že na lesklém stříbrném šasi bude po třech letech vidět každý kaz, ale za to hliník nemůže, bílý plast by trpěl taky.
    Problém Thinkpadů je, že jsou to neuvěřitelně ošklivé škatule už ve vteřině, kdy sjedou z výrobní linky. Na druhou stranu je to asi jejich jediná chyba – pro většinu lidí ale bohužel zásadní.

  19. 19. Čenda  6.3.2012  23:34:55

    Tak nevím, s článkem sice souhlasím, ale dovolím si malé rýpnutí ohledně „dokonalosti plastů“. Vlastním notebook (značka nepodstatná), který má kovovou kostru a je plastový, paráda, všechno krásně pruží, škrábance nejsou vidět, prostě fajn. Co se ale teploty týče, je to u něj zcela jinak… Když s ním dělám déle (fotky, videa…), tak se mi pod levou dlaní a vlastně na celé levé straně dost rozehřeje, někdy i tak, že není příjemné na něm mít ruku (potí se). Jindy zase, když je chladno, je ledový… a kupodivu, v místě pravé dlaně (v těch místech je HDD) a na víku zůstává studený docela dost dlouho.

  20. 20. swarm  6.3.2012  23:59:14

    [18] Mně se omlouvat nemusíš. To je každýho věc, jak to používá. Když to člověk má 24 hodin denně s sebou, tak se občas může stát nehoda. Neni to nic tak výjimečného.

    [19] Tohle rýpnutí se ale netýká plastů. Pokud se ten notebook hodně přehřívá, nic to teplo nezastaví. Jde jen o to, že kdyby byl ten tvůj notebook z hliníku, nejspíš by ta opěrka měla ještě vyšší teplotu a bylo to na dotyk ještě horší.

  21. 21. Kanibal  7.3.2012  13:46:00

    Notebook používám kolem sedmi let na každodenní práci a ještě nikdy mi nespadl. Možná právě proto mám ten pěkný hliníkový a ne ten černý plasťák pro nerdy.

  22. 22. Logout  7.3.2012  14:23:59

    Počítače by neměly být pro každého. Rozhodně ne pro člověka, který označí za nerda někoho, kdo má jiný notebook než on, notabene když je tu celkem dobře popsáno v čem jsou výhody jednoho a nevýhody druhého. Takový člověk by si měl tvořit svoje přeludy z plastelíny zavřený někde v izolaci a byl by klid.

    Počítače by měly být pro lidi, kteří jim rozumí, kteří ocení správně udělanou konstrukci a vězte, že vzhled není součástí správně udělané konstrukce. Správná konstrukce zajistí dlouhodobé správné fungování notebooku a ne jeho prohýbání, odírání, zásadní proměny teploty povrchu a další někde neexistující, jinde dlouhodobě kritizované nepříjemnosti.

    Byl jsem na obou stranách – na straně plastu i na straně aluminia.

    Pro někoho možná může být wow efekt krásného vzhledu to hlavní, ovšem je mi takových lidí hluboce líto. Jsou tak vzdáleni od principu věci, že je to prostě smutné. Elita mi rozumí.

  23. 23. Carl114  12.3.2012  22:15:49

    A já si myslel, že hliníkový nt vydrží víc. Nebo ne? Je to něco jiného než plast, osobně bych to rád zkusil. Nemyslím, že to bude tak špatné :).

  24. 24. Neky  7.5.2012  23:24:35

    Jen bych ještě dodal, že výhodu hliníku vidím dále ve stálosti materiálu. Hliník používáný na macbookách je takový, že když se zahřeje tisíckrát nebo je ve vlhkém prostředí apod., tak je prostě pořád stejný. Plast je přesným opakem a postupně stárnutím ztrácí své vlasnosti.

  25. 25. Ionor  11.5.2012  15:00:06

    Pre macbooky sú dve jednoduché možnosti, izolačná vrstva na spodnej strane hliníkového palmrestu, alebo otvory po stranách notebooku umožnujúce pripevnenie dodatočného umelohmotného (napr. priehladného) palmrestu s dobrými teplo-izolačnými vlasnosťami.

    Ideálny materiál aspoň pre mobilne zamerané notebooky vyššej triedy vidím v uhlíkových vláknach, ktoré spojujú pozitívne vlasnosti notebookov s kovovou kostrou a plastovým povrchom do jedného materiálu a tak umožnujú redukovať váhu na minimum bez výrazných negatív (okrem zložitejšieho výrobného procesu).

  26. 26. Jarda  17.6.2012  12:04:59

    Jako uživatel MBP 15 mid 2009 a předtím HP NX6125, si dovolím malé srovnání:
    Hliníkové tělo hřeje/chladí více než plast, ale nikdy jsem si nevšiml nějaké kritické teploty, že bych s MBP nemohl dělat nebo by to bylo extrémně nepříjemné – navíc v chladnějších prostorech je teplé tělo NB i výhodou :-D Ale na druhou stranu i HP se umělo pěkně rozpálit :-D
    Díky hliníkovému tělu je provoz MBP mnohem – proti HP -tižší. Hliník odvádí teplo a větráčky skoro nejsou slyšet, protože jedou na minimum. To u HP jsem větráčky slyšel každou chvíli :-(

  27. 27. pm  10.9.2012  8:39:54

    dovolim si nesouhlasit s autorem /to pisu jako uzivatel thinkpadu W500/. mel jsem moznost pracovat s novym macbookem a zkusim shrnout poznatky, tykajici se hlinikoveho sasi.
    – chlad/teplo. samozrejme subjektivni pohled. nijak vyrazne nestudil ani nehral.
    – pevnost/tuhost. pevnejsi notebook /pocitove i konstrukcne/ jsem v ruce nemel.
    – ticho. case pomaha chladit a hlinik lepe izoluje zvuky nez plast. pokud mate SSD a vetrak vetsinou stoji, jsou elektronicke pazvuky tim poslednim zdrojem „hluku“. ze slabeho piskani z W500 v noci rostu.
    – odolnost povrchu/trvanlivost vzhledu. u hliniku jednoznacne vyssi. sasi je eloxovane. kdo neco vi o tehle uprave hliniku /naneseni velmi tvrdych oxidu kovu/, nemuze srovnavat s odolnosti plastu. beznym zachazenim urcite neposkrabete/neosoupete jako plasty.

  28. 28. swarm  10.9.2012  11:19:38

    [27] Subjektivní je možná vnímání tepla a chladu, ale že má hliník větší tepelnou vodivost a s tím související větší rozptyl chlad/teplo podle zatížení vnitřních komponent, to je fakt. Ostatně uživatelů, kteří tohle řeší je na netu nespočet.

    K povrchové úpravě. Mám doma několik Maců a vím naprosto přesně, že někdy stačí na notebook něco položit a škrábanec je na světě. Kdyby to tak nebylo, možná bych okolo sebe neviděl každý druhý Mac zabalený do nějakého gumového/plastového ochranného obalu.

  29. 29. pm  12.9.2012  12:23:38

    bez urazky – hodne zalezi na tom, jak se clovek k vecem chova. udelat si z vika notebooku policku na klice ma pochopitelne svoje nevyhody. ja na notzebook nic nepokladam – je to muj pracovni nastroj a podle toho se k nemu chovam. to co jsem mel v predchozim komentari namysli, je spis opotrebeni beznym zachazenim – psanim, zasouvanim a vyndavanim, prenasenim atd. plast se casem olesti, degraduje, krehne. pogumovany povrch setre. videl jsem nekolik macbooku /i po dvou letech pouzivani a prenaseni/ a vsechny vypadaly lepe, nez podobne pouzivana plastova konkurence.
    z meho pohledu je hlinik budoucnost. doufam jen, ze se podari koncepci hlinikoveho tela dotahnout do plne pasivniho provedeni. inteligentni reseni s minimalizaci komponent /vetrak/ a bezudrzbovym provozem.

  30. 30. swarm  12.9.2012  12:37:30

    [29] Nemluvím o poličce na klíče. Mluvím tady o tom, že někdo si třeba přenáší notebook a nabíječku si smotanou dá na něj, stačí chvíle a kovový konektor magsafe udělá do víka škrábanec (takových nevinných situací se dají najít tisíce – proto jsou také všechny použité Macy na aukcích poškrábané).

    Samozřejmě záleží, jak se k tomu kdo chová – někdo si před přesunem do jiné místnosti nejdříve notebook vloží do ochranného pouzdra a smotanou nabíječku vloží do oddělené přihrádky, ale… holt je tu spousta lidí, kteří se nechtějí podobně omezovat. Nechovám se k notebooku ošklivě, ale primárně je to nástroj, který mi má sloužit, a ne abych kolem něj chodil po špičkách.

    Z mého pohledu (a jak se zdá i pohledu předních výrobců) hliník není budoucnost. Ostatně i Apple už řeší různé kompozity, takže setrvání u hliníků není jisté.

    Kompletně pasivní chod je pochopitelně nesmysl, dokud bude spotřeba procesorů taková, jaká dnes je. Ono to vyzářené teplo klidně může jít jen do hliníku, ale pak to neudržíš v ruce. Je to právě hliníkové tělo, které donutilo Apple přejít k neustálému chodu chlazení alespoň na minimální otáčky.

    K degradaci plastu – mám celou řadu notebooků z doby od začátku 90. let a drží. Při normálním zacházení nemá plast problém přežít násobek morální životnosti notebooku. Některé 15 let staré kousky vypadají po mnoha letech používání téměř jako nové, takže to jde.

  31. 31. Peter  4.2.2013  17:09:45

    Ahoj, ak by mac nebol z hliniku uz by som ho mal. Doteraz pouzivam MSI x620, vlastne jeden z prvych ultrabookov (aj ked pred 2 rokmi tato kategoria neexistovala). Vyzera luxusne (design vyhral aj nejake ceny), je z leskelho plastu takze je samozrejme poskriabavny. Ale je tmavo sedy s imitaciou karbonu a tak to nevadi. Inak dokaze pracovat na pasivne chladenie (takzvany turbo batery mode) a na baterku vydrzal 12 hodin, po 2 rokoch 7 hodin. Toto by mali kopirovat

    Hlinik je pre mna pocitovo pri dlhsej praci neprijemny

  32. 32. Roman  16.8.2013  15:23:10

    Můžu také srovnat hliníkový MacBook s mým ThinkPadem T61p. A jednoznačně je mi příjemnější TP. Uznávám sice velký um Applu, ty jejich hračky vypadají dílensky fakt dotaženě jako nic jiného, ale ve skutečnosti přinášejí problémy popsané výše, plus mě ten hliník přijde nepříjemný na dotyk..Opravdu, jak na něj šáhnu, jako bych měl z toho husinu. Navíc mi v rukách hrozně klouzal a působí tak jakoby studeně… Zvenku plastové tělo a uvnitř pevná konstrukce Rollcage mého TP T61p mi je mnohem sympatičtější ;)

  33. 33. jezekhifi  3.8.2015  13:18:19

    No a zkusil někdo plast? Asi ne, protože jinak by netrvdil, že plast je lepší. Plast vydrží tak 1,5 roku než se začne rozpadat. A co potom? Sladkej kov.

  34. 34. swarm  3.8.2015  13:55:42

    [33] Nesmysl.


Napsat komentář