Notebooky Fujitsu-Siemens: každý pes, jiná ves

Na našem trhu je tento výrobce (FSC) poněkud odlišný od ostatních. Jako jeden z mála velkých výrobců nakupuje OEM šasi, která podstupují jen minimální úpravy, z nichž tou nejdůležitější je označení notebooku logem společnosti. Nákup OEM polotovarů je přitom charakteristický spíše pro menší společnosti – u nás třeba českou pobočku UMAX, „VBI“ a různé lokální prodejce.

Někteří lidé tvrdí, že takto je to u většiny levných notebooků napříč výrobci, ovšem takovému názoru musím (částečně) oponovat. Když si projdete levné modely například od Aceru, Lenova, HP, zjistíte, že je spojuje určitá podobnost návrhu s ostatními produkty stejné značky (nezmiňuji třeba ASUS a MSI, protože to jsou přímo továrny, takže je konzistence napříč produkty celkem logická). To se týká třeba rozmístění a reakce Fn kláves, možností nastavení BIOSu, chování NumPadu, speciálních vlastností a v neposlední řadě také unifikovaných softwarových nástrojů na správu notebooku.

U FSC notebooků tyto podobnosti nejsou (mimo série Lifebook).  Dříve byla OEM řešení přebírána téměř beze změny. Identický notebook s mým dřívějším FSC Amilo Pro V3205 bylo tehdy možné koupit i od dalších firem s tím, že až na logo byste se rozdílů nedohledali. Ostatně vtipné bylo i sledovat, jak se notebooky lišily i v rámci jedné specifické řady. Mám teď na mysli rozdíl mezi 12″ variantou V3205 a 14″ variantou V3405. De facto šlo o dva úplně jiné notebooky, které spolu neměly vůbec nic společného (ani uvnitř, ani zvenčí).

Stejný design, jinak vše při starém

Nové notebooky Amilo a Esprimo dostaly sjednocený vzhled s kombinací černé a bílé barvy. Očekával jsem, že to přinese určitou unifikaci a že by například modely stejné úhlopříčky mohly používat aspoň stejné baterie. Nová Esprima se mi do ruky ještě nedostala (ačkoli na těch posledních byla už znát konečně unifikace aspoň na modelech s dokovacím konektorem), ale měl jsem možnost si porovnat dva 13,3″ modely Amilo. První byl založený na platformě AMD Puma a šlo o Amilo Sa3650. Druhý byl poháněn nejnovější Centrino 2 platformou a šla o Amilo Si3655 (pro bystřejší: ano, druhé písmenko doopravdy značí procesor).

Ačkoli tyto notebooky jsou na první pohled téměř identické, uvnitř nemají prakticky nic společného a je to znát na každém detailu. Funkce „silent mode“ na Sa3650 funguje bez problému snížením otáček ventilátoru. Si3655 nereaguje nijak (možná jen nějaký soft omezí frekvencí procesoru, ale to je vše). Jeden má baterii o několik cm širší, takže jsou úplně nekompatibilní. BIOS je na každém odlišný (jeden nabízí funkci na zvýšení životnosti baterie, druhý zas něco jiného). U jednoho je přepínání Wifi/BT hardwarovou záležitostí, u druhého bez potřebné aplikace vypnete bezdrátové technologie leda natvrdo v BIOSu. Korunu tomu nasazuje obsluha Fn kláves – u každého k tomu slouží úplně jiný program. Oba tyto programy jsou evidentně pro nějaký OEM návrh šasi a vyráběli je s největší pravděpodobností programátoři přímo v těch továrnách (a ne ve FSC). Všechno to jsou sice „drobnosti“, ale od základu navrhované notebooky jedním výrobcem takové odlišnosti nemívají. Takhle mám pocit, že se nic nezměnilo – jen si FSC platí na hotových OEM návrzích určité úpravy designu, aby to ve výsledku pro běžného uživatele vypadalo stejně.

Závěrem

Tímto článkem neříkám nic nového. Jen jsem chtěl některým méně zasvěceným přiblížit, jaké faktory mohou hrát roli ve výsledné ceně notebooku a jeho následné konkurenceschopnosti. Však se stačí podívat na dnešní trh s notebooky. Konkurence je velká a ceny se tlačí stále dolů.

Pro mě to znamená jediné. Podívejte se třeba na HP – dá se nějak zaškatulkovat, jak jsou na tom modely Compaq řady S, řady B nebo řady P/W. Dá se zaškatulkovat, i jak jsou na tom Paviliony, nebo třeba série HP 5×0. U levných FSC notebooků nic takového nejde. Mezi jednotlivými modely Amilo je někdy tolik rozdílů, že je to jak porovnávání notebooků napříč výrobci. To je také důvod, proč při vybírání levného notebooku už jsem k FSC vlažnější. Pokud nejde o konkrétní model, který mám vyzkoušený, tak je to vždycky výběr trochu naslepo.

Komentáře k článku

  1. 1. CeCo  31.10.2008  14:46:15

    Upresnenie:
    Esprimo Mobile spachali v Inventecu (resp. ich divizii Konjinsha)

    Nove Amila robi Wistron, kdesi som videl naznaky FIC, dovtedajsie Amila robil kdekto, napr. FIC ci Uniwill. Proste vsetko same „zvucne“ mena tretotriednej kvality.

    Ono je to v podstate klasicky nemecky pristup – Fujitsu priniesol vlastne Lifebook-y a Celsiusy, Siemens zasa expertizu v prenalepkovavani sasi (rovnako ako robia dalsie nemecke znacky – Medion, Gericom…).

    C

  2. 2. duri  31.10.2008  18:55:06

    neviem teda ako, ale ja som si kupil uz vyse roka dozadu v akcii fs amilo pa1538 a spoko spoko, nemam s nim ziadny problem (klop klop klop na drevo), je to sice lowend, ale na pracu bohate staci a taktiez to utiahne aj (stare ale hratelne) farcry alebo gta sa, cize moj nazor je taky, keby boli vsetky fs laptopy take ako moj, tak by aj moj dalsi bol fs…

  3. 3. RŠ  31.10.2008  20:29:12

    [2] Řekl bych že hlavním smyslem článku bylo právě upozornit na to že díky tomuto způsobu vývoje Fujitsu-Siemens notebooků tento přístup nejde použít.

  4. 4. CeCo  31.10.2008  21:48:04

    [2]: Aj kamarat si kupil pa1538 a tiez ho pouziva na grafiku. Sice mu strasne hreje, vyzera ako keby ho vyvracal pes a obcas (1-2x tyzdenne) sa mu vypne kvoli prehriatiu, ale tiez je s nim spokojny.

    C

  5. 5. lukas  1.11.2008  17:14:29

    osobne si sasi svojeho V3205 nemuzu vynachvalit. Urcite mu nedavam takovou sodu jako swarm:) a uz men take postihly svetle fleky na displeyi( da se to jeste rekklamovat, nebo to uz neberou?), ale komplet kovove sasi je uzasne. Casto s notesem zachazim nepekne-zvedani a noseni na roh ci podobne. Stale drzi.
    -mozna je to OT, ale potrebuju se odreagovat pri psani clanku

  6. 6. NOTEBOOKBLOG.SK – recenzie a postrehy zo sveta notebookov « Tak vyrába to HP alebo nie?  1.11.2011  18:01:38

    […] notebooky Konjinsha? Asi by ste si ich nekúpili – pokiaľ by ich však nepredávali aj pod značkou Fujitsu-Siemens. Pričom Fujitsu-Siemens v danom kuse fyzicky nevyrobil zhola nič – a predsa je označený […]


Napsat komentář