Notebooky, které frčí v Belgii

Semestr už je v podstatě za mnou a já si uvědomil, že jsem nic nenapsal o tom, jak to tu chodí v obchodech a jaké notebooky se tu dají nejčastěji potkat. Belgie od nás sice není tak daleko, ale trh s notebooky je tu segmentovaný úplně jinak.

belgie-notebooky-01

Business notebooky jen do firem

Když jsem studoval na ČVUT FEL na Kybernetice a měření, potkával jsem snad nejčastěji notebooky IBM/Lenovo ThinkPad (převážně řada R a T od T40 výše). Studenti s MSI hrající WoW byli většinou vyhozeni už v prváku/druháku a mezi vyššími ročníky frčely spíše business řady různých výrobců. Když už se jelo na levných noteboocích, většinou to bylo nějaké HP/Lenovo/ASUS s velmi střídmým vzhledem. Na ekonomickém oboru stejné fakulty se už začalo objevovat více multimediálů, ale poměr byl stále s business notebooky vyrovnaný.

Tady je situace úplně jiná. Belgičané se o techniku moc nezajímají, takže většina jde do nějakého místního supermarketu a koupí to první, co prodavač doporučí. Výsledkem je, že drtivá většina studentů, které potkávám v knihovně a studovnách jede na low-endech nejhrubšího zrna typu MSI, Medion a Packard Bell. Do toho se mixuje ASUS a HP s Paviliony u studentů, kteří šli do lepšího supermarketu a zaplatili o trochu více (o tom, jestli dostali lepší notebooky, by se dalo taky polemizovat). Tak 80% notebooků, které tu potkáte, má úhlopříčku kolem 15“, a drtivá většina není starší než 2 roky.

Mini-notebooky tu zas moc nefrčí, ale občas se někde nějaký vyskytne. Ve studovnách se moc neobjevují, protože je zde dost relativně slušných školních počítačů. V některých případech i s dvěma monitory (DELL má tady jako výhradní dodavatel moc pěkný kšeft). To pak sezení u 10“ obrazovky nedává takový smysl.

Speciální kategorií jsou studenti, kteří studují design a architekturu. Ti si nekupují notebooky s hi-res displeji (ty se tu totiž nedají nikde koupit) a místo toho tahají velmi těžké 17“ stroje s rozlišením ne vyšším než 1600×900 a zpravidla nějakou low-endovou grafickou kartou. Notebooky s mainstreamovou nebo hi-endovou kartou se tu vyskytují jen zřídka a jejich majitelé většinou tráví celé přestávky hraním některé z multiplayerových her.

Pokud už se náhodou nějaký business notebook, je jím HP ProBook B (6540/6550, případně verze s AMD). Jde o jediné notebooky, které tu lze najít v 15,4“ úhlopříčce s rozlišením 1600×900 (místo 1366×768), takže si je pravděpodobně kupují studenti, kteří přesně vědí, co chtějí. V notebooky přeplněné studovně většinou ale víc než jeden takový exemplář většinou nenajdete.

Pokud by vás zajímalo, jak často tady narazím na ThinkPady, odpověď je dvakrát. Dvakrát za semestr. Jednou to bylo na začátku semestru s tím nejlesklejším SL500 u jednoho studenta, podruhé šlo o nějakou starší holku s 14“ T61. Povědomí o ThinkPadech je tu nulové a studenti si o mém 12“ ThinkPadu X200 myslí, že jde o nějaký muzejní kousek. Že stál jako tři jejich notebooky a že výkonově (Core2 Duo P8700 2,53GHz, 64GB SSD) na něj ty jejich nemají šanci, jim nemá cenu vysvětlovat.

belgie-notebooky-03

„Něco drahého, a aby to bylo dobré“

Oddělenou kategorií, která je zde poměrně hojně zastoupena, jsou studenti, kteří mají peněz dost (od rodičů… o tom někdy později) a chtějí svůj sociální status dát najevo. V takové situaci se nikdy nic nezkazí nákupem notebooku značky Apple. Výsledkem je, že téměř vždy ve studovně najdete minimálně 5 lidí sedících za MacBookem. Nejvíce tu frčí 13“ verze Pro (unibody). Více než 13“ White lze najít MacBooky Pro s úhlopříčkou 15,4“. U těch však převládá starší hliníková verze, která ještě není unibody.

Tito studenti většinou nedělají na svém Macu nic víc než ostatní (Facebook, flashové hry) a rozhodně nejde o nějaké kreativce dle stereotypů reklam od Applu.

Specializované obchody

V centru Gentu je jeden velký obchod s počítači, do kterého jsem zavítal hned první týden pobytu kvůli koupi tiskárny, tonerů a papírů, a při té příležitosti jsem se podíval na vystavené notebooky. 80% nabídky klasických notebooků tvoří samozřejmě multimediální low-end nejnižší cenové kategorie. Zbytek představují prémiové notebooky s vyšší cenou. Více méně jde především o střední až lepší konfigurace notebooků Sony VAIO a Acer Aspire Ethos.

Učitelé a zaměstnanci

Učitele nebo asistenty ve studovně/knihovně poznáte jednoduše. Mají totiž od školy 15,4“ DELL Latitude E6500, nebo starší verzi z Latitude D. DELL dodává tyto stroje se základním rozlišením 1280×800, integrovanou grafikou a výkonově relativně podprůměrnou konfigurací. Vybočují jen některé kusy, které se liší 9článkovou baterií.

Pevná pracoviště zaměstnanců školy jsou založena na těchto noteboocích (E6500) položených na speciálním stojanu i s přimontovanou dokovací stanicí. Přímo před zaměstnancem je na stole položený externí monitor s klávesnicí a myší. Je to pěkně vymyšlené a všechno je samozřejmě jedině DELL.

Extrémně nízké technické znalosti prakticky všech lidí, na které jsem narazil, ovšem vyústily v pousmání hodnou situaci, kdy na naprosto všech (!) pracovištích je externí monitor vypnutý a zaměstnanci celý den koukají šikmo do displeje notebooku.

belgie-notebooky-04

Mezinárodní studenti

U nás na Erasmáckém patře není situace proti Belgii až zas tak odlišná. Místo čistokrevných multimediálů spíš letí value řady a část lidí tu má mini-notebooky s atomem (nezávidím jim, když u toho občas prosedí celý den). Hodně lidí si nějaký notebook totiž koupilo až těsně před odjezdem a nechtělo se jim moc utrácet. Za lepší kousky se dají považovat různé ASUSy UL30 a Acery řady TimeLine. Abych neopomněl nějaký ten stereotyp, jediný Amík na patře má samozřejmě HP Pavilion.

Z průměru se mi tu vymyká jen jeden student z ČR (síťař), který používá IBM ThinkPad T43p s grafikou ATI FireGL a IPS displejem s rozlišením 1600×1200 (a samozřejmě to má v dokovací stanici). Externí monitor s ostatními periferiemi (klávesnice, myš, pořádné reproduktory) si sem přitáhli jen 3 lidé (já a další dva Češi). Asi jsme holt výjimka i v rámci Evropy.

belgie-notebooky-02

Závěrem

Přímo u belgických studentů (ale i u těch mezinárodních) jsem poměrně záhy vypozoroval, že jejich zájem o techniku je minimální (bohužel i u třídy, která tady studuje IT, což mi stále nějak nejde do hlavy). Oni se logicky nechtějí zatěžovat řešením, co je lepší, nebo horší. Zeptají se prodavače, koupí a nepochybují. Často ani nevědí, že něco by mohlo být lepší. Třeba, že všechny notebooky nemusí pískat jako morče bojující o život a že 2 hodiny výdrže na baterie nejsou dnešní technologický limit, a to ani v sumě peněz, kterou chtějí investovat.

belgie-notebooky-05

Nicméně stejně tak jsem zjistil, že si poměrně dobře uvědomují výhody některých profesionálních řešení, když se jim ukážou. Příkladem je tu právě můj pokoj, kde někteří lidé poprvé v životě viděli, že při tvorbě dokumentu k tisku se dá zpříjemnit práce monitorem otočeným na výšku, že existuje něco jako „zlomená“ klávesnice pro ulehčení zápěstím, že myš může být vytvarovaná akorát pro ruku, takže ani po několika hodinách práce ruka nebolí, že notebook může vydržet klidně 8 hodin na baterku a že takový notebook při práci nemusí vydávat zvuk jako vysavač. A, světe div se, líbilo se jim to. Řekl bych, že několika z nich jsem tím určitě zkomplikoval výběr jejich dalšího notebooku. Nevědomost je sice jednoduchá, ale ne tak pohodlná.

Komentáře k článku

  1. 1. Jiras  17.12.2010  17:58:10

    Jen poznámka – E6400 není 15,4″.

    //swarm: Opraveno.

  2. 2. Dave1x  17.12.2010  21:01:24

    Vidím, že jsi v Belgii zaujal místo největšího IT specialisty a vytvořil sis svůj vlastní harém :-DDD

    Opravdu jsi sebou tahal dvě LCDčka :-O To jsi musel mít auto napěchohvané až po střechu ne?

  3. 3. felák  18.12.2010  12:01:30

    asi u nás v ČR ještě na tom nejsme tak zle,ajťáci co si nechají radit od prodavačů … no to bych se hanbou propadl a to nejsem přímo ajťák … jinak líbí se mi ta trefná hláška o studentech hrajíích WoWko :-D

  4. 4. riprex  19.12.2010  0:21:27

    No u nás na škole (sš se zaměřením na IT) všichni mají ty nejlevnější lesklý spotřební humusy do 15 000Kč s uhlopříčkou 15,6 a ultra malým rozlišením a výdrží při nejlepším 2h. Výmkou jsem já se svým ThinkPadem R500, pak je tam ještě jeden HP Compaq NX6130b a jeden cvok s sebou každej den tahá 18″ Acera Aspire. Jinak ten zájem o IT je u nás skoro nulový, tak 3 lidi z 30ti zbytek tam chodí hrát hry (WoWko nemůžou protože díky našemu neschopnému správci máme na škole 6 APček, ale ani jedno nefunguje už 2 roky :D).

  5. 5. Jan Zatloukal  21.12.2010  1:06:03

    Studenti v Holandsku se zase skrz prsty dívali na mou milovanou Toshibu Portége R100 a považovali ji za prehistorickej nejlevnější šmejd (ona po letech mého denního několikahodinového používání po cestách všudemožně – s klidným svědomím se dá říct, že obletěla zeměkouli několikrát kolem osy – vypadá skutečně dost jetě.)

    Když jsem jim řekl, že v době kdy ji vydali stála 109.000,-Kč a přepočetl jim to na Eura, tak na mně koukali jako na pošuka…

    Legendu jako je IBM ThinkPad (konkrétně T43p, kupován v půlce roku 2004 – ještě bez log Lenovo, ale pak jsem viděl také T43ky už s logy IBM a Lenova, neví někdo jaký byl poslední TP vyrobený čistě IBM?) neznali vůbec, vyjadřovali se o něm dost neuctivě (hnusný, hranatý, černý,…) Z trackpointu a vychytávek jako ThinkLight nebo z docku byli na druhou stranu úplně unešeni.

    Celkově jsem viděl v Holandsku ThinkPad ve dvou exemplářích – v Maastrichtu u ředitele továrny na sanitární porcelán a dlaždice ve dvou exemplářích – služební T41 a vlastní T23)

    Přítulky Macbook Pro se jim líbil, byť jej viděli jenom na obrázku a občas ve vitríně (pro studenta příliš drahé.)

    Takže na tom asi s počítačovým povědomím, gramotností a vybaveností na tom nejsme tak hrozně :)

  6. 6. Jan Zatloukal  21.12.2010  1:15:57

    *kupován v půlce roku 2005

    PS: Hodila by se funkce editovat – pro blbce jako jsem já, kteří si po sobě nejsou schopni přečíst ani to, co napsali…

  7. 7. Hana Janková  21.12.2010  20:54:30

    no koukám co je to za neandrtálce, ale když to vidim, tak si nemyslím, že je to jiné oproti ČR ..
    V většině elektroshopů mají to, čemu já říkám výprodejáky (ovšem s normální cenou 15000).

    Taky spousta lidí si „pochvaluje“ defaultní myš k Asusům ( plastová optická malá lehká s tlustým špatně ohebným drátem)

  8. 8. riprex  21.12.2010  23:57:23

    No nevím který byl poslední, protože ono se to jednu dobu krylo, když výrobu přebíralo Lenovo ale myslím, že poslední čistě IBM byla řada T4x vyjma posledních T43. Jinak řadu T4x nemám rád, protože už jsem jich měl hodně, kterým se „odlepily“ z desky čipy připájené BGA (grafika a nebo southbridge). Opravdu nevím, jak o nich někdo může mluvit jako o nezničitelných. Já mám nejradši staré řady ještě bez písmenek na začátku. Např. můj starý dobrý ThinkPad 600E toho už prožil hodně, a stále funguje, nikdy ani jedna závada a původní baterka ještě ty 2 hodiny vydrží. Vůle v pantech je nulová, jsou hezky pevné. Jediná chybička je na některých místech ošoupané pogumování, ale to už k tomu věku patří. Nové řady, které dělá už Lenovo jsou ale dle mého názoru stále dost dobré a dotáhly spoustu nedostatků IBM. L a SL nejsou ThinkPady.

  9. 9. Jan Zatloukal  22.12.2010  2:25:59

    Já s tou T43 nikdy neměl problém… Ale šla brzy z domu, už nevím proč. Tuším, že ji nahradilo nějaké jablko…

  10. 10. AG  26.12.2010  0:38:17

    Ono ten pristup je historicky: u nas pred 20 rokmi ludia roky sporili na Sinclair a kto na to nemal, programoval na papieri bez pocitaca. Ked si lduia v zap. Europe mohli kupit 486, u nas clovek trikrat obratil kazdu korunu, aby si mohol kupit vysluzilu pouzitu 286. Hold je teda jasne, ze a) kazdy u nas chcel the best bang for the buck, b) ked stara masina prestavala stacit, namiesto vyhodenia a kupenia novej sa zmykalo, co sa dalo. A tento pristup sa dedi a stale je markantny aj dnes, aj ked menej, pretoze vacsina notesov za 400 € vacsine ludi staci a po 2 r. sa aj tak rozpadnu, takze sa malokomu chce zdlhavo riesit vyber. Na ‚zapade‘ to tak bolo vzdy.

  11. 11. riprex  26.12.2010  1:27:09

    No ono hlavně by si měl každý rozmyslet na co ten počítač vlastně má a co od něj očekává a né koupit to první co prodavač v elektru doporučí. Já osobně znám jen pár lidí, kteří si notebook důkladně vybírali a četli recenze. Naopak znám dost lidí, kteří si koupili pro studium na VŠ a každodenní přenášení 18″ s výdrží sotva hodinu. No a 90té léta byly u nás taky s počítači veselé. Pamatuju si, jak žáci škol odkupovali za symbolickou cenu vyřazené PMD 85 a Consuly 2717 a pak zjišťovali, že jim to k ničemu není. Klasické počítače se začaly v domácnostech objevovat až ke konci devadesátých let a tehdy taková nejlevnější sestava stála 35 000Kč, což v té době vzhledem k platu cca 6-8tis Kč bylo docela dost. Náš první počítač v roce 1995 byla 80486 25mhz, 16mb ram, 128mb HDD a Windows NT 3.51 a s pár upgrady běžně sloužil až do roku 2008. Tady jde vidět ta kvalita – ještě dnes funguje a nikdy neměl vážnou závadu, mému poslednímu PC ani nestačila (naštěstí) skončit záruka a byl už KO. Možná smůla na kus, možná (ne)kvalita komponentů, prostě už to není co to bývalo a takhle bych mohl jmenovat snad u všeho ať už je to elektro, potraviny… Né u všeho si dnes jde za kvalitu připlatit.

  12. 12. Shadow of the moon that night  27.12.2010  19:53:34

    Ale já jsem si taky do školy pořídil MSI GT628 :-D

  13. 13. Was3k  27.12.2010  21:30:28

    Kamarádovi se stalo něco podobného jako tobě s X200. Má T400 (tuším s P8600 + dokoupené SSD 128GB) a spolužák se ho zeptal kolik ho ten notebook stál a jestli byl dražší než jeho Compaq :D. Kámoš to radši nekomentoval.
    Jinak co jsem za 4 roky na SŠ (průmyslovka) postřehl tak za celou tu dobu jsem potkal jen jednoho člověka s business (nějaký Dell Latitude). Nejvíc mě pobavilo když můj spolužák s Asusem K50 (jedna z prvních konfigurací T6600 + nVidia G105) který je podle mě odporně lesklý a vyrobený z extrémně nekvalitních materiálů (o chlazení se radši ani nebavím) řekl o R500 že je to cituji: „hnusná předražená krabice co nic neumí“

  14. 14. tomtomas  29.12.2010  21:13:21

    Mě se zase líbí jak kamarád s jeho multimediálém Asusem za cca 20k tvrdí ,že je rozhodně kvalitnější jak můj ThinkPad Sl510 taky za 20k …no jo jemu prostě nejde vysvětlit co je to pojem kvalita…

    Dále mě baví jak mi smrtelně vážne do očí tvrdí ,že Asusy jsou nejkvalitnější notebooky..

  15. 15. skvedo  29.12.2010  22:44:27

    [14] Sám mám SL410. Když porovnám kvalitu provedení s předchozím Asusem A6Tc, rozdíl prakticky nevidím.
    Důležitý rozdíl je ale v servisu. Když se mi pokazil disk, zašel jsem přímo k servisnímu partnerovi. Ten zkusil druhý disk, jestli nemůže být odvařený i řadič (zbytek notebooku fungoval) a objednal nový. Já jsem si nechal notebook bez disku a měl k dispozici alespoň Linux live CD, což se vzhledem k poslednímu týdnu semestru a probíhajícím zápočtům hodilo.
    Když jim přišel disk, zavolali s tím, že pokud mi stačí čistý disk, můžu přijít okamžitě, jinak do odpoledne nahrají image systému. Stavil jsem se tam a do 5 minut byl odbavený.
    Kdybych kvůli tomu měl posílat celý notebook na reklamaci kurýrem, bylo by to mnohem nepříjemnější.

  16. 16. Vojta  31.12.2010  1:36:49

    Peknej clanek. Podobne jako v ty v Belgii to mam i ja a Americe:D
    jsem na rocnim studiu na high school v Texasu a lidi tu notebooky taky moc neresi, koupi to prvni co vidi:D
    Jak jsi psal o te skole ze tam jsou jenom Delly, tak u me na skole je to uplne stejne. V kazde ucebne dokovaci stanice, monitor, mys, klavesnice a ucite ma Dell- myslim ze stejny typ, ale tim si nejsem jisty..no a skolni pocitace jsou jak jinak taky delly a vsechno to bezi na XP…

  17. 17. riprex  31.12.2010  10:36:44

    [15] Ono taky rozdíl v kvalitě vidět nemůžeš když řadu SL vyrábí Asus.

  18. 18. skvedo  2.1.2011  1:13:02

    [17] SLx00 byl převlečený Asus. SLx10 už jsou podle návrhu Lenova.

  19. 19. riprex  3.1.2011  9:18:00

    No pokud vím tak jedinné co se změnilo je, že se to snaží maskovat ThinkPadím BIOSem, jinak je stále vyrábí Asus. Je pravda, že návrh je „víc Lenovo“, ale stejně to poctivý ThinkPad (stejně jako nová řada L) není.

  20. 20. swarm  10.1.2011  17:17:22

    [13] ASUS K50 je největší odpad. Názor člověka, co si takový notebook koupil dobrovolně, by mě vůbec netrápil ;)

    [19] Jsou to (SLx10) stejně opravdové ThinkPady jako dražší řady. Jen jsou osekané o některé prvky (rollcage,…). Návrh je ale Lenovo a (kupodivu) to jsou celkem držáky. Jen je to prostě klasický plasťák, takže od toho nelze v odolnosti čekat stejně jako od T a X.

  21. 21. David  20.2.2011  0:03:43

    Když to tak čtu tak si mám strach cokoliv koupit :D, jen když už jsme u toho co říkáš na Lenovo IdeaPad Y560, designem pominem, protože mi se zas nelibí klasický…

  22. 22. swarm  20.2.2011  0:10:43

    [21] Klasický multimediální plasťák. Na ten se musíš spíš zeptat wizaarda, který má s Lenovem lepší vztahy (mně už asi po testu X200 nic nepůjčí :D). Říkal, že i proti základním ThinkPadů je to slabé, ale mezi multimediály dobrý průměr.

  23. 23. David  20.2.2011  0:31:58

    [22] Tak to jehned jasné jaké zázraky taky chtít za 22 tisíc, jen se tak dívám protože má ještě nějaký ten pátek čas než budu na vš a dost sem uvažoval o nějak hp a přitom mi padl do oka tneto kousek

  24. 24. Peter  25.2.2011  2:33:32

    Ahoj Jirko,

    podľa mňa je to spôsobené aj tým, že jediný kto tam z international študoval IT sme boli my Slovaci/Češi a „Externí monitor s ostatními periferiemi (klávesnice, myš, pořádné reproduktory) si sem přitáhli jen 3 lidé (já a další dva Češi). Asi jsme holt výjimka i v rámci Evropy.“ to bude asi preto, že ste šli autom. Ja by som si zobral monitor a repráky tiež ale do lietadla nie je the best idea. Pripadá mi to trochu „zavádejíci“ no je to tvoj subjektívny názor. ps: nechýba ti zvuk splachovania hajzlu ? :D


Napsat komentář