O správném zacházení s notebookem

Není dne, abych neviděl na fóru někoho psát, že nepotřebuje odolný notebook, protože s ním neplánuje nikde házet a bude si ho nosit akorát do školy. Sám už na to ani nereaguju, ale pokaždé mě to pobaví – ostatně není moc náročnějších nasazení než právě „studentský notebook“. IBM kdysi natočilo pěkné video, které ukazuje, jak může notebook trpět, i když se to na něm hned vizuálně neprojevuje. Matěj Gottwald toto video nedávno pro LenovoBlog otitulkoval a znovu jej vytáhl na světlo světa (za což mu dík):

Jíst a pít nad notebookem by se určitě nemělo, to ví skoro každý. Jídlo moc nevadí (až na to, že zasekává klávesy), ale tekutiny jsou nepřítelem elektroniky. Snad třetina notebooků chcíplá vinou uživatele našla svůj konec právě u polití (na druhou stranu mám třeba kamaráda, který své 18“ Amilo už dvakrát utopil ve vaně a pořád jede). Musím zaklepat, ale tu spoustu let je to snad to jediné, co se mi s notebookem ještě nepovedlo.

Nejzajímavější je hlavní pasáž se zacházením vztaženým k základní desce. Jde totiž o něco, co běžnému uživateli stále moc nedochází. Problém je v tom, že když je špatná konstrukce a namáháním se zničí deska, málokdo si to spojí dohromady. Většinou se to svede na zahřívání (které v kombinaci s namáháním taky dělá své), nebo cokoli jiného.

Někdy si za to lidé mohou sami – třeba včera tu zrovna probíhal jeden Američan po chodbě a držel svůj 15,4“ Pavilion za roh základny. Některé formy namáhání však člověk moc neovlivní. Už jsem zažil, kdy notebooku po půl roce popraskalo šasi v prostoru opěrek zápěstí, protože si uživatel moc opíral ruce. Stejně tak se mi jednou podařilo, že jsem se při sezení moc opřel pod klávesnicí, až jsem si zastavil disk. Takovými perličkami jsou popraskané panty od otevírání víka (při používání výhradně na stole), nebo od otevírání víka zničena základní deska, protože se notebook kvůli tuhosti kloubů a plastovému šasi prohýbal při otevírání jako luk. V diskuzích je ostatně dost vláken, kde se lidi ptají, co s levným multimediálním notebookem, který už najednou nestartuje.

Závěrem

Když vybírám někomu notebook, dávám z hlediska životnosti velký důraz na odolnost šasi proti kroucení. Praxe mě naučila, že právě tímto parametrem si lze ušetřit nejvíc pozdějších problémů s opravami. Na to, aby se základna kroutila, totiž ani nemusíte dělat žádné psí kusy. Stačí jen vzít notebook a někam ho přenášet (pokud ho nepřenášíte na rovné a pevné podložce). Není hned nutné si kvůli tomu kupovat drahý business notebook s kovovým rámem uvnitř, ale zpravidla nelze brát nic z kategorie „nejlepší poměr výkon/cena“.

Já bohužel dělám skoro všechny špatnosti z toho videa, takže mám raději notebook s tlustým slitinovým rámem v základně i ve víku za cenu toho, že má integrovanou grafiku a bez dokovací stanice celkem mizernou konektorovou výbavu. Všechno je holt otázka priorit.

Komentáře k článku

  1. 1. Jakub Onderka  21.1.2011  20:15:47

    Tak po takové „reklamě“ bych si Thinkpad v životě nekoupil, když se kazí jen tím, že se přenáší nebo nosí v batohu. Zlaté hliníkové tělo MacBooků.

  2. 2. MartensPh  21.1.2011  21:34:28

    Obávám se, že běžný uživatel, ať už Franta nebo Pepa, sem asi nechodí. Každý svého notebooku ochránce :-) Ale když jsem na to tak koukal, tak jsem si říkal, že IBM tím sledovalo hlavně snížení reklamací, protože z pohledu výrobce se to asi těžko dokazuje, kdo je vinen :-) Takže hliníkový MBP a SSD disk a hlavně intenzivní zálohování na TC a externí disk to jistí.

  3. 3. swarm  21.1.2011  23:13:52

    [1] Nic takového v té reklamě nebylo.

    [2] Když to srovnám s návštěvností webu, nedělám si iluze, že bychom tu měli tolik odborníků na notebooky.

  4. 4. Damianus  22.1.2011  9:48:31

    Jako vždy poučné. A co jsem koupil T500 mohu říct, že za rok používání je pořad jako nový. Jak jsem viděl video, hned si zase o něco více cením kvalitní konstrukce a fičur jako ochrana HDD.

  5. 5. wizaard  22.1.2011  10:31:43

    [1][2] Nejedná se o reklamu na ThinkPad, jedná se opravdu o „výchovné“ video, které bylo natočené za finanční podpory IBM, a tak si tam logicky dali nějaký ten „product placement“. ThinkPad je do velké míry vybavený pro všechny situace na videu, leč drtivá většina notebooků ne. Pro jejich uživatele (ale nejen je) je video poučné.

    Swarm: Jinak, jen tak na zbytečné doplnění – titulky k videu jsem dělal před hoooodně dlouhou dobou kvůli známým (a přítelkyni), aby věděli, co notebooku nesvědčí. No a pak jsem si řekl (asi po 1,5-2 letech), že by to s titulky mohli zkouknout i další lidé, a tak to šlo na YouTube. Nic to ale nemění na faktu, že je video z roku 2004.

  6. 6. Nolwendil  22.1.2011  19:41:25

    Trošku mě zaráží, že při všech těch problémech tam IBM nechalo vystupovat svůj Thinkpad. Např. stále opakující-se záběry, jak se hlavičky zarývají do povrchu disku, jsou zrovna u Thinkpadů mimo mísu, když má APS. Očekával bych, že tam o tom padne zmínka. Nebo že se zmíní o kanálcích pro odvod tekutin z klávesnice, kterými jsou některé ThinkPady také vybaveny. Namáhání MB a praskání spojů je problémem všech značek, ale tuhost šasi tady dělá hodně. I to zahřívání, protože v zahřátém stavu jsou spoje na ohyb ještě náchylnější.

  7. 7. Silas15  22.1.2011  23:46:40

    Já se ke svýmu TP SL400 choval choval velmi dobře. V batohu byl 2x týdně při cestě z a na koleje. Zbytek času byl na stole. Stejně cca měsíc po záruce, odejdu od NB (baterie vyndaná zapojena nebíječka) a ze 2 hodiny se vrátím a už se nezapnul. Vím že tam mohla být spousta dalších vlivů (se smůlou to taky spojuji), ale stejně. Naštval jsem se, koupil Emachines (co nejlevněji to šlo, i když šasi je vcelku pevný), nechávám to ležet na kolejích (ani nenosím domů) a kašlu na něco dražšího. Pokud to má zase po záruce odejít tak to nebude taková ztráta. Jediný po čem se mi stýská jsou utilitky od Lenova, přepínání monitorů, správa sítí atd.

  8. 8. swarm  22.1.2011  23:57:43

    [7] Ony ty první ThinkPady SL byly tak trochu omyl. Pokud mám dobré informace, bylo to vyráběné ASUSem a dohromady s původními Thinkpady to mělo jen minimum společného. Ale jinak pokazit se může všechno a třeba SL400 nebyla o nic pevnější než průměrný plasťák.

  9. 9. mahas  23.1.2011  21:21:50

    poucne. Zajimalo by me, jestli mas nejakou zkusenost s Macbooky Pro. Tedy hlinikovymi modely… ty by mely vydrzet radove vice. Ale je to otazka… neni dost informaci…

  10. 10. SKACE  24.1.2011  10:34:42

    NB je jako každá věc… Stačí si uvědomit že i když je na vzduchu, tak se rozpadá erozí, vlhne, rezne… Když tomu přidáte různé vytahování z tašek, otáčení, otevírání, pokládání, kroucení, házení, prach… Je zázrak že přežije třeba jenom 2 dny…

    Stačí se naučit nesahat na své věci, pokud na ně opravdu nepotřebujete sáhnout… Zkuste se pozorovat kolikrát a jak na něj saháte a zkuste to nejvíc omezit… Životnost poté už jenom rapidně stoupá :)

  11. 11. Ladis  24.1.2011  18:31:02

    [9] K určité představě výdrže tříd notebooků různých značek poslouží i nabídka použitých v aukcích a bazarech. Nekvalitní věci se prostě rozpadnou a jdou už jen do popelnice (třeba první generace iPhonů). Já sám si nedávno koupil MacBook Pro 15″ „late-2007″ a je v lepším stavu, než když si za ty samé peníze koupím nový PC notebook ;-) (kvalita a rozlišení displeje, kloub displeje, kvalita klávesnice, tichost větráků, mechanické zpracování – přitom výkon na dnešek stačí: C2D 2,4 GHz, 4 GB RAM, GF 8600 256 MB, 320 GB HDD). S levnými PC notebooky nemám dobré zkušenosti s hlasitostí větráků, praskáním plastů a omačkáním klávesnice.

  12. 12. swarm  24.1.2011  20:58:24

    [9] Řádově více určitě ne. Je to tak asi srovnatelné s ThinkPady. U starých hliníkáčů jsem viděl i dost polorozpadlých a rozvrzaných. Unibody jsou na tom mnohem lépe, ale je to asi tak, že co vydrží můj 14″ ThinkPad R61 (za 20 tisíc před 3 roky) vydrží i nový MacBook Pro. Co můj ThinkPad nevydrží, to celkem jistě položí i toho MacBooka. Nicméně platí, že MacBooky Pro jsou mezi consumer notebooky opravdu na špici (v porovnání s lepšími modely v business sektoru už brutální rozdíly nejsou).

  13. 13. Jan Zatloukal  25.1.2011  10:55:34

    Sry za OT:

    [11] První generace iPhonů? Mám jeden z prvních 8GB iPhonů (kupovaný v den započetí prodeje v US (kde jsem zrovna pracoval) za peníze z diet) a jedl jsem kvůli němu 14 dní nejlevnější junk-food, protože mi kvůli tomu nevyšly peníze na jídlo a nechtělo se mi sahat na peníze na českém účtě.

    Mám jej tedy přes tři roky a v životě se mu nic nestalo. A to se k němu nechovám moc něžně. Vlastně jednou jsem přetrhl flexkabel k audiojacku (vlastní blbostí, když jsem dával dohromady telefon po tom, co jsem lestil brusnou pastou zadní hliníkový kryt) a výměna za nový mě stála 3USD z ebay a dalších 8USD mě stála nová baterie, která měla po dvou letech na výměnu už celkem právo…

    A v mém okolí je podobných příkladů několik. Nejsem žádný aplomilec, naopak jsem vždycky (od roku 2002) měl telefony zásadně s Windows Mobile, ale iPhone mě dostal. Dokonce jsem si kvůli němu koupil několik počítačů od Apple (namátkou třeba MacBook Air), nicméně ty, byť vůbec nebyly špatné, mě nenadchly tolik jako iPhone.

    Asi jsem zpátečník, ale dostal jsem k vánocům iPhone 4G a mám jej doma v šuplíku v krabičce. Nelíbí se mi – vypadá jako plastová hračka. Má ostré hrany a neuvěřitelně pitomě se drží v ruce. Displej naopak je úžasnej. Objednal jsem zadní hliníkový kryt (sklo se po rozebrání dá nahradit) a nějaký silikonový zaoblený bumper a pár podobných „fičur,“ co by snad mohly používání iP4G zpříjemnit. Tak uvidíme. Jinak holt půjde z domu…

  14. 14. riprex  25.1.2011  18:39:00

    [10] No teda chovat se ke všem svým věcem takhle – sahat na ně, jen když je to nezbytně nutné, mi nepřipadá ani správné, ani možné. To už bych vlastně ani na tom notebooku nemusel nic dělat a mít ho jen na parádu. Mimo to na některé notebooky se stačí jen křivě podívat a už se jim něco stane. Správně by ten notebook měl dost snést. Já se ke svému ThinkPadu nechovám vůbec hezky, né snad že bych s ním úmyslně házel, nebo ho jinak vědomě poškozoval, ale zas abych se k němu choval jako kdyby byl z papíru, to ne. Zatím jsem svým používáním neposlal žádný notebook do křemíkového nebe a to jsem vystřídal dost značek (Acera jsem radši hned dal pryč, byla to nějáká ta starší Extensa). S kvalitou notebooků je to jako s kvalitou všecho ostatního – neustále se snižuje. Najít nějáký dobrý, to chce se o to hlouběji zajímat a ne koupit hned 1. doporučený prodavačem (který předtím dělal uklízečku tzn. nerozumí tomu) v elektru. Slušné kousky se dají stále sehnat a vůbec není třeba za ně platit horentní sumy. Já mám nejlepší zkušenosti s ThinkPady (dobrá cena, kvalita a výkon). Sháněl jsem je už spoustě lidí, hlavně použité, přes internet a zatím si nikdo nestěžoval, sice z počátku nadávali, že je to „hnusná černá krabice“ a musel jsem je o koupi přesvědčovat, ale teď na ně nedají dopustit a slouží jim už pár let. Tím nechci říct, že jiné značky jsou špatné, ono i Acer umí vyrobit dobrý notebook. Taky nechci tvrdit, že všechny ThinkPady jsou dobré, ale většina je.

  15. 15. Tomas  13.3.2011  1:25:27

    Libí se mi to pouzdro co je použité ve videu. Nevíte někdo kde by se dalo něco takového sehnat? O pouzdro se zipem a nějakým designem zájem nemám, to co je na videu mi přijde perfektní.


Napsat komentář