Politý ThinkPad R61 – pokračování

Nedávno jsem se v jednom zápisku zmiňoval o politém 15,4“ Lenovo ThinkPad R61, který reagoval na zásah limonádou vypnutím. V souvislosti s tím mi přišel jeden zajímavý mail, který mě vedl k zamyšlení. Nevím, proč autor nevyužil cesty komentáře, ale jeho mail mi přišel natolik zajímavý, že jej zde celý „přetisknu“:

Zdravim

Narazil jsem ve vasem blogu na zminku o politem Lenovu.

Taky jsem s tim mel zkusenost – nicmene nelil jsem nic primo dovnitr jen se me nad klavesnici rozstriknula naplynovana mineralka.

Notebooku jsem chtel sam okamzite rychle vypnout – nicmene ten se vypnul sam jeste drive nez jsem se rukou dostal k vypinaci.

V ‚tezke depresi‘ jsem ho rozebral a nechal vysusit – rano nesel zapnout – spasnou myslenkou bylo odpojeni interni baterie schovane pod klavesnici –  odpojeni a zapojeni a notebooku zase najel.

Takze IMHO Thinkpady maji nejakou kontrolu na vlhkost s snazi se okamzite pri detekci celou desku odpojit od napeti a je pak otazkou, jestli je rychlejsi voda a neco vyzkratuje a nebo je dostatecne rychla detekce vody (jsou videt kolem touchpadu a jinde vodici pasky, ktere zrejme na vlhkost reaguji)

V mem pripade, kdy se voda snad opravdu nikam hluboko nedostala stacilo jen vypnout napajeni BIOSu.

Tak treba se to bude hodit jako rada priste ;)….

Z.

Něco by na tomto mohlo být. Možná, že existuje uvnitř nějaký ochranný mechanismus, který desku raději ochrání odpojením napájení. Bylo by to možné. Pak by tu byla i druhá možnost, že je vypnutí reakcí až na chybu nějakého konkrétního obvodu, ale ta chyba ještě nezpůsobila nevratné poškození. Zkusím se někde na povolanějších místech zeptat, kde leží pravda.

ThinkPad ze servisu zpět

Notebook, který byl důvodem k napsání zmíněného zápisku, byl ve čtvrtek odeslán do servisu Lenovo. Dnes již notebook během dne dorazil zpět. Technici notebook pouze vyčistili a vyměnili klávesnici. Oprava stála celkem 2 100,- Kč (pro informaci hodina technika stojí přibližně tisíc korun). Žádný jiný díl nebyl vyměněn ani opraven. Z toho plyne, že notebook to vlastně přežil relativně bez újmy.

Cena opravy není nijak přemrštěná. Nedávno jsem byl dotázán, zda bych jeden notebook po kontaktu s tekutinou nevyčistil. Špatně se mačkala klávesnice, ale notebook byl v pořádku. Odkázal jsem na autorizovaný servis, kde dotyčné osobě sdělili, že oprava vyjde přibližně na 3 tisíce (a to šlo jen o nějaký levný ASUS/Acer).

Na závěr ještě malý citát toho kamaráda „ajtíka“, se kterým se ztotožňuji :-) …

„jako tady evidentně ten notebook dostal plnou palbu limčou a to že neměnili žádnou elektroniku považuju za super“

Komentáře k článku

  1. 1. majkicz  12.8.2008  21:54:41

    Tak nejak mi ta reakce pana Z. pripomina jednoho naseho zamestnance, uplne jako bych ho slysel :) (jsem taky "ajtak" a ve firme mame jen ThinkPady), nicmene politych TP jsem jiz na stole mel mnoho, kafe, caj, mineralka, cokolada…v 90% se to jen cistilo, 2x se menila deska a jen jednou se odporoucel takrka cely stroj. Myslim si, ze TP jsou co do odolnosti jedny z nejlepe "vybavenych".

  2. 2. DEE  13.8.2008  10:33:07

    Neznáte nějaký vhodný způsob jak u ThinkPadu "rozebrat" klávesnici. Tj. nedestruktivně oddělat jednotlivé klávesy abych se lépe dostal na mechaniku klávesy a mohl ji vyčistit. Mám doma jeden R50e. Žena do něj kdysi vylila kávu a některé klávesy se až nepříjemně lepí. Zkoušel jsem tlačítka podebrat a odloupnout tak jak jsem to mnohokrát dělal u Acerů, Asusů, Fujitsu-Siemensů a dalších, ale u toho ThinkPadu ne a ne se pustit. Mám pocit, že tlačítko dříve zlomím nebo poškodím mechanismus. Existuje na to nějaký trik?

  3. 3. lipo  13.8.2008  11:22:58

    Ohledne te ochrany je to skutecne mozne, ale kdyz byla predstavena limitovana edice Thinkpadu (takova ta v kuzi) tak to predstavovali v nejakem internetovem videu, kde meli dva Thinkpady (T61 tusim, na tom toto mimochodem pisu) a nejaky reditel vyvoje do jedouciho notebooku , nalil do klavesnice sklenici vody, pak notebook zvedl a vsechna voda vytekla ven, v dalsich priblizne deseti minutach kdy byl notebook v zaberu se nevypnul ani nijak jinak nekolaboval.
    Podobne, kdyz s timto prisli, byla tato "technologie" predstavena na nejakem veletrhu, kde byl Thinkpad ve sklenene kostce a primo doprostred klavesnice tekl proud vody, ta dole vytekla a zase ji pousteli do klavesnice. Dluzno rict, ze na notebooku v pohode bezel nejaky screensaver.
    Nekdo sikovny mozna najde fotky nebo videa.

  4. 4. maros  13.8.2008  14:37:54

    [3] na invexe tento rok v Brne také niečo bolo, ale notebook bol vypnutý

  5. 5. DEE  13.8.2008  15:10:50

    [4] Také jsem tam byl a viděl ho zapnutý :-). Některý z modelů Lenovo má opravdu plnohodnotnou vodě odolávající klávesnici :-).

  6. 6. DEE  13.8.2008  15:25:24

    Tak v této reklamě Lenovo demonstruje vylití kapaliny na notebook a ukazuje odtokový otvor na spodní straně notebooku :-)
    http://www.youtube.com/watch?v=HgqmI0BDUv0&feature=related
    No a tady je obrázek ze stánku ne nepodobného tomu co byl na Invexu
    http://i.idnes.cz/07/103/cl/JZA1e99dc_lenovo.jpg
    No a tady další obrázek
    http://static.flickr.com/94/236479853_e21221cdbd.jpg?v=0


Napsat komentář