První velký notebook, který se mi líbí

Kdo mě zná, ten ví, že velké notebooky příliš v lásce nemám. Notebook beru hlavně jako zařízení na cesty a ty velké jsou nezřídka nevhodné téměř na jakékoli přenášení. Konečně jsem narazil na takový velký notebook, který splňuje moje představy, a nutno říct, že mění celý můj názor na tuto kategorii.

Výhody velkých notebooků

Hlavní výhoda vychází z možnosti osazení velkým displejem s vysokým rozlišením. Pokud někdo uvažuje čistě nad velkým notebookem, téměř vždy za tím stojí právě displej. Kdovíjaký herní výkon potřebuje jen určitá menší skupina lidí a na zbytek činností lze najít dostatečně výkonné stroje i v menších úhlopříčkách.

Kdo nepotřebuje vysoké rozlišení, nepotřebuje ani velký displej. Pro toho, kdo nepotřebuje velký displej, bude často cokoli s větší úhlopříčkou než 15,4″ zbytečnost.

Nevýhody velkých notebooků

Těch je vážně mnoho. Velké rozměry a vysoká hmotnost jsou překážkou pro časté přenášení. Navíc s velkými rozměry jsou také větší nároky na kvalitu konstrukce. Jenže zde se naráží na problém, že dnešní výrobci musí hodně tlačit na cenu, takže své „obří“ modely dělají jen tak pevné, aby se nerozpadly na stole samy (i to se občas stane pouhou vinou otevírání a zavírání po delší dobu). Vychází se z toho, že kdo chce velký notebook, ten jej určitě nemá na nošení. Samozřejmě čest výjimkám.

Pak zde jsou ještě nepřímo související negativní vlastnosti. Mluvím konkrétně o hlučnosti a výdrži na baterie. Drtivá většina velkých notebooků má tak vysokou spotřebu, že i s větší baterií vydrží kolem 2, maximálně 3 hodin. Kdo potřebuje být s notebookem opravdu mobilní a nemá sílu řešit zásuvky na každém místě, kde se zastaví, ten většinou požaduje výdrž aspoň 4-5 hodin.

Hlučnost je trochu sporná. Větší notebook se přece dokáže logicky uchladit lépe, protože je dostatek prostoru pro pořádné chlazení a větší ventilátor (který se ve výsledku nemusí točit tak rychle). V praxi je však velký problém najít 17″ (a větší) notebook, který by se dokázal uchladit pasivně (resp. neslyšitelně). Opravdu tichý provoz považuji za základ dobré ergonomie práce. Jenže k tomu je potřeba nějaká sdílená grafická karta. Když už nějaký velký notebook má sdílenou grafiku, jde o totální low-end s mizerným rozlišením displeje a nafouknutými rozměry přeleštěné šasi.

Co tedy vybrat?

V současné nabídce velkých notebooků, když je záměrem především pracovní činnost, není moc o co stát. Zajímavým modelem je 3,0 kg vážící HP Compaq 6830s, který je tenký, relativně odolný a se slušnou výdrží. Pominu-li fakt, že zde jsou snad výhradně konfigurace s rozlišením 1440×900 (na to si přece nebudu kupovat velký notebook), je zde ještě jiný problém. Tím je brutální hlučnost při nečinnosti (já vím, je to HP, ale mohli se překonat).

Dlouho jsem hledal něco podobného zmíněnému HP, co by netrpělo jeho neduhy, a rozhlížel jsem se napříč celým cenovým spektrem. Až se mi takový notebook dostal do rukou.

Není dokonalý, ale je super

Tím oním notebookem, který mě tak uchvátil, je Apple MacBook Pro v 17″ verzi. Bál jsem se, že už ani neexistuje něco, co by kombinovalo obří displej a rozměry vhodné k dennímu nošení. Je to snad poprvé, co jsem pracoval se 17″ notebookem a bral si ho každý den s sebou v batohu na zádech. Tělo je tenčí než u mnoha plnohodnotných 12″ modelů a v ostatních rozměrech je notebook jen tak velký, aby se mu do víka vešel displej.

porovnání tloušťky s typickým 12″ notebookem

Reálná hmotnost notebooku v operativním stavu je 3,04 kg. Je vtipné, že na trhu není problém najít i 15,4″ modely vážící ještě o čtvrt kila víc. Navíc mají velké a těžké napájecí adaptéry. U MacBooku Pro je adaptér malý, ale ono je to vlastně jedno, protože ho většinou není potřeba vůbec nosit. Tím se dostávám k další jeho výhodě proti konkurenci – dlouhé výdrži na baterii. Při úsporném nastavení lze dosáhnout téměř na 10hodinovou hranici. Při běžné kancelářské práci, připojení přes Wifi/BT a displeji na maximum jsem běžně měl výdrž 6-7 hodin.

Vůbec si nemyslím, že by byla dobrá výdrž u velkého notebooku zbytečná. Pořád je to notebook, a když někdo chce notebook, tak ho, předpokládám, plánuje i přenášet. Kdo to nezažil, tak to nepochopí, ale kdo má notebook s dobrou výdrží (aspoň těch 5 hodin), ten ví, jak je to pohodlné, když nemusí pořád řešit, kde jsou zásuvky (a nemusí si sedat v jejich blízkosti). Stejně tak nemusí uspávat notebook, kdykoli ho zrovna chvíli nepotřebuje.

K dokonalé ergonomii už je potřeba jen kvalitní displej, pohodlná klávesnice a tiché chlazení. Displej je na MacBooku Pro výborný. Je to samozřejmě TN, ale mezi notebooky jde o jeden z těch nejlepších (určitě nejlepší, co jsem zatím viděl – třeba změním názor, až uvidím nějaký RGB-LED). Klávesnice je sice trochu netradiční, ale při psaní je pohodlná. Ne každý ovšem ocení její redukované rozložení vypouštějící některé klávesy, které jsou na PC noteboocích běžné.

Chlazení jsem se trochu bál a potvrdilo se mi, že v zátěži (hry) umí notebook foukat jako o život. Vynahrazuje to při běžné práci, kdy je prakticky neslyšitelný. Dokonce dva vestavěné ventilátory přelstily i moje citlivé ucho. Měl jsem za to, že jsou při kancelářské práci vypnuté, ale není to pravda. Oba se točí neustále, i když jen velmi pomalu.

Závěrem

Těší mě, že někdo takový notebook vyrábí. Jen mě překvapuje, že v podstatě není konkurence. I zde by se daly najít nějaké nedostatky. Třeba čtečka karet mi tu chybí hodně. Šasi z hliníku je fajn, ale ta hrana na předku je tak ostrá, že mám pod zápěstím vždy vydřené zarudlé rýhy. To všechno bych byl ovšem ochoten přehlížet, díky všem těm kladným vlastnostem, pro které je pak práce na tomto notebooku vyloženě požitek.

Nějakou konkurenci od ostatních výrobců by to chtělo. Mac OS X se mně sice líbí, ale ne každý jej může kvůli své práci používat. No a provozovat Windows na Macu je zrůdnost. Ovladače mi připadají udělané jen tak, „aby to prostě fungovalo“. Spotřeba je tím pádem pod Windows vyšší a stejné je to i s produkovaným hlukem. Apple například pod Windows vůbec neřešil nějaké vypínání Wifi a BT.

Komentáře k článku

  1. 1. Matej K.  6.6.2009  16:20:51

    Unibody MBP 17 mám už druhý mesiac. Na začiatku som mal trochu trochu strach z prednej hrany (predsa len je ostrejšia ako plastová obruba na predchádzajucom) ale zistil som že s tým nemám žiadny problém. Fakt sa ti odieraju predlaktia?

  2. 2. Matej K.  6.6.2009  16:33:31

    Ešte k tej hlučnosti pod záťažou. Je pravda že ventilátory počuť, ale jedná sa len o pohyb zvuku. Mne osobne to vôbec nevadí, nepovažujem to za rušivé. Prekáža mi to oveľa menej ako bzučanie alebo pískanie niektorých iných ventilátorov. Pred pár rokmi som mal Asus M6VA a tam ventilátor grafickej karty nepríjemne pískal (často aj pri idle). Možno bol v absolutnych číslach menej hlučný ako MBP pod záťažou, ale rušilo to oveľa viac.

  3. 3. toncek  6.6.2009  20:32:43

    Mám MBP unibody ale s 15″ displejem. Ten váží ještě o půl kila míň a opravdu mi vůbec nepřijde, že jde o patnáctipalcový notebook, když přesně, jak je v článku zmíněno drtvá většina konkurence váží ještě víc. S notebookem jako takovým jsem spokojený a splňuje to, co jsem od něho očekával…Přední hrana mě nějak zvlášť ostrá nepřijde, vůbec mi nepřekáží a odřená zápěstí také nemám :-)

    Je to opravdu hezký kus hardwaru, po softwarové stránce se mi také líbí a čím dál víc přicházím na chuť MAC OS X.

  4. 4. Monk  7.6.2009  16:00:44

    Na Dellu 1310 rohy nejsou skoro zaoblené. Ten roh je jako normální krychle s poloměrem zaoblení 1mm. A přední hrana i když je zkosená na 45°, tak je taky celkem ostrá. Prostě hranatý businness notebook.

  5. 5. Dave1x  7.6.2009  19:38:30

    Pěkný článek i recenze na notebook.cz. Jen si tak říkám, že za ty peníze už to musí být dokonale propracované. Já sí o tom, že si koupím MacBook za 75 tisíc můžu nechat jen zdát. Apple dělá dobré stroje, ale taky si za ně nechá dobře zaplatit a dle mého, jsou jejich stroje určeny pro specifický okruh uživatelů kteří si je mohou dovolit. Mezi ně bohužel nepatřím, ale pracovat na MacBooku jsem již mohl a byla to dobrá zkušenost.

  6. 6. Logout  8.6.2009  8:02:08

    Jsi si jisty tim TN panelem? Apple uz jednou muse uznat ze daval do MBP TN panely a po nespokojene vlne grafiku zacal do MBP davat neco lepsiho. Ze by se s lesklyma displejema zas vratil k TN? Takovy notebook by byl pro grafiky nepouzitelny.

    Predpokladam ze prave proto maji i optional matny displej, ktery asi TN nebude…

  7. 7. swarm (pisu z DOSu)  8.6.2009  12:45:49

    Jsem si jisty, ze je tam pouze TN panel. Dlouho jsme tyhle veci resili a jine nez TN panely se ted pro notebooky nedelaji s vyjimkou par displeju pro TabletPC. I kdyby Apple chtel dat neco lepsiho, tak mu to nikdo nedoda. Dokonce i drahy masiny jako ThinkPad W700 nebo HP EliteBook 8730w s RGB LED podsvicenim maji jen TN.

  8. 8. Matej K.  8.6.2009  15:15:46

    [6] Apple nikdy do notebookov iné ako TN panely nedával. Vlna odporu sa mohla zdvihnúť pri 20″ iMacu kde začali dávať tiež TN panel, ale pochybujem. 20″ iMac tažko niekto používa na profesionálnu grafiku.

    Žaloba (taká smiešna) na apple bola ohľadom tvrdenia že Macbook Pro zobrazí „millions“ of colors pričom panel je to 6 bitový a zvyšné dva bity sa simulujú ditheringom.

  9. 9. br4mbor  18.6.2009  23:22:55

    Apple MBP maji myslin TN panel s LED podsvicenim.osobne bych si chtel MBP taky vyzkouset a sem zvedavy na OS X.setrim na top konfiguraci MBP 15″ za 46k tak snad se nekdy dockam :)


Napsat komentář