ThinkPad SL410/SL510 je tu – zlepšila se kvalita?

A je to tu! Lenovo nám nedávno aktualizovalo původní ThinkPady SL. Pokud si někdo pamatuje, když jsem psal o těch prvních (konkrétně SL500), nedopadlo to moc dobře. Dokonce jsem tehda natočil to srovnávací video s mým starým ThinkPadem R61, které slavilo velký úspěch a dodnes jsou kvůli němu na můj blog odkazy z různých (nejen českých) stránek.

thinkpad-sl410-boky

Je to skoro tři čtvrtě roku, co jsem ten článek psal, a dnes můžu popsat, co se s novými modely změnilo. Jako vždy to zároveň znamená, že se brzy můžete těšit na velkou recenzi na NOTEBOOK.cz (tento článek je jen malé srovnání). Konkrétně se mi do rukou dostal model ThinkPad SL410, a to rovnou v té nejvyšší konfiguraci s Radeonem HD4500 a WWAN modulem. 14“ variantu jsem volil zcela záměrně, protože je o něco tenčí a ten větší model nenabízí vůbec nic navíc (zejména, když nemá v nabídce vyšší rozlišení displeje).

Víc jako ThinkPad

První dobrou zprávou je, že se na vývoji tohoto notebooku konečně víc podílelo Lenovo. Ihned po zapnutí to dá najevo klasický ThinkPadí BIOS (už žádné ASUSácké AMI s logem Lenova). V BIOSu jsou klasické volby známé z vyšších ThinkPadů. Vypuštěny byly pouze ty věci, které notebook nepodporuje. Jmenovitě jde například o pokročilejší zabezpečení pomocí TPM, AMT a některé záležitosti power managementu.

thinkpad-sl410-celek

Vylepšený chladící systém

Zde je znát značný pokrok. Zatímco u SLx00 se v praxi spouštěl ventilátor ihned po startu a vypnul se až s celým notebookem, zde už se spíná na základě měřených teplot, takže ze začátku zůstává několik minut úplně vypnutý a pak se spouští jen nárazově. Logika je vlastně dost podobná jiným ThinkPadům. Rozdíl je v počtu osazených senzorů. U klasických ThinkPadů je senzorů několik po celém notebooku, zde pro potřeby chlazení měří jen procesor a pravděpodobně ještě čipset. Důležité je, že chlazení funguje velmi dobře a nesnižuje se moc efektivita ani v případě, kdy jsou spodní otvory ucpané (výhoda dvou průchodů na bocích).

Díky použití kompatibilního BIOSu mám dobrou zprávu pro mnohé čtenáře – spínací teploty i rychlosti jdou nastavit pomocí známé utility TPFanControl. Ocení to zejména sluchově citlivější jedinci, protože ventilátor v SL není příliš tichý ani na nejnižší rychlost. Proti mé R61 je rozdíl značný, bohužel. Pokud se však posunou teploty spínání o pouhých 5°C směrem nahoru (což je při porovnání s konkurencí stále v pořádku), bude se ventilátor při kancelářské práci spouštět minimálně i při konfiguraci s dedikovanou grafikou.

Možnost použití TPFanControl se mi moc líbí i z druhého důvodu. Kdo někdy pracoval s notebookem na klíně během jízdy vlakem za parných letních odpolední, tak mě chápe. Možnost nechat ventilátor v běhu na konkrétní rychlost je někdy k nezaplacení.

Klávesnice skoro jako v T400s

Vím, že spousta zapřisáhlých ThinkPadistů neuznává klávesnice SL kvůli chybějící poslední řadě. Za sebe říkám, že v tom nevidím žádný problém. Mnohem víc mě těší, že nová klávesnice má stejný stisk jako ta v T400s. Podle mě je totiž tento nový typ klávesnic daleko lepší než ty ve starších ThinkPadech. Nejsou tak „vyrachtané“ a lze na nich psát neskutečně tiše.

Displej 16:9 a lesklý

Poměr stran 16:9 do ThinkPadů přijít musel, takže je zbytečné se kvůli tomu nějak vztekat. Ještěže v této úhlopříčce preferuju Low-Res displeje. Rozdíl 1280×800 proti 1366×768 mě moc nebolí, ačkoli uznávám, že to první je lepší. Hi-Res displeje se do těchto modelů nedělají a jsem vůbec zvědavý, jaké rozlišení se zvolí u vyšších řad, protože displej je i přes podobnou úhlopříčku fyzicky menší.

thinkpad-sl410-displeje

Lesklý displej je pak vůbec taková specialita, ale zkusil jsem k tomu přistupovat jinak. Máte zkušenost s displeji v drahých ThinkPadech? Ano? Většinou stojí za prd. Čím dražší model, tím hnusnější displej. Displeje v T400, T400s a X301 mi definovaly, jak má vypadat to nejhorší na trhu. SL410 má sice displej lesklý, ale kouká se na něj daleko lépe než na to, co je třeba v některých T400, kde je silný nádech do zelené a všechny barvy jsou tak nějak „vyblité“. Raději budu mít lesklý displej, když mi nabídne lepší jas, kontrast a podání barev (tj. povrchová úprava pro mě není to nejpodstatnější). Tak to vidím já.

Pořád plasťák, ale nevrže

Všechno zmíněné byl zatím většinou posun k lepšímu. V případě konstrukce se základní princip nezměnil. Stále je to jen plastový notebook jako spousta jiných v lowendu. Poznat je to kolem touchpadu, kde se základna pod tlakem ruky dokáže pěkně prohnout. Přesto tu je určitý pokrok – například víko má vhodnější tvar a více gumových podložek, takže už v zavřeném stavu nevrže o základnu. Celkově na mě působí nový model pevněji a odpovídá SMB konkurenci v ceně do 20 tisíc.

Řekl bych, že už jsem tahal každý den i mnohem horší notebooky a přežily to (i když za jakou cenu :-D). Tady bych se asi častého nošení nebál, ale ten pocit, jaký mám při uchopení 14“ R, nebo T modelů, se nedostavil. Lenovo se prostě trochu přizpůsobilo faktu, že dnes většina notebooků leží v kancelářích na stole a nikam se nenosí.

Jestli se mi něco proti mému R61 líbí víc, tak to je chod kloubů víka.  Dříve byly na ThinkPadech R a T velmi tuhé panty, které se časem ochodily a vznikl efekt „houpačka“ (určitá vůle). U SL už jsou klouby volnější podobně jako u T400s, takže není problém s otevíráním jednou rukou a očekávám i menší  pravděpodobnost vzniku vůle.

Závěrem

Původní ThinkPady SL se mi nelíbily a nekoupil bych si je, ale s novými modely bych asi měl přehodnotit názor. Vzhled je méně krabicový (= vhodnější pro běžné uživatele), a pokud někdo nevyžaduje maximální odolnost, tak může získat některé výhody ThinkPadů (trackpoint, klávesnice) i v levném stroji s nízkou cenou a dobrou výbavou (HDMI, eSATA, slušná grafika). Dokážu si představit, že bych si takový notebook i koupil. Od reality to dělí jen dva důvody: (1) mám zatím stále slušného ThinkPada a (2) k SL si nemůžu připojit dokovací stanici. O dokovací řešení do USB zatím vážně nestojím.

Komentáře k článku

  1. 1. Ghost  3.12.2009  18:10:58

    ad tie 14″ hires displeje – LG ma uz v ponuke pre notebooky LP140WD1 s rozlisenim 1600×900 a Samsung ma na stranke pre 14″ 16:9 hires rozlisenie 1680×945. predpokladam, ze miesto sucasneho 14,1″ WXGA+ sa casom v business segmente objavia 14″ 1600×900. co sa tyka dpi tak to vyzera porovnatelne ako 15,4″ WSXGA+.

  2. 2. wizaard  3.12.2009  22:26:29

    Jirko, koukám, že z nových modelů SL máme všichni podobně pozitivní pocity – se vším, co tu padlo, souhlasím. Jen mě mrzí, že jsem neměl možnost zkusit na SL510 TPFanControl, ale vidím, že Ty už jsi to udělal a jsem rád, že tuhle informaci mám! Díky!

  3. 3. Sirius1983  3.12.2009  23:12:07

    Ghost: Pokud by se do nových 14″ thinkadů začaly dávat displeje s takovýmto vysokým rozlišením, tak by to bylo super a řada lidí by to imho uvítala. No nechme se překvapit.

  4. 4. Warcz  4.12.2009  10:15:25

    „Možnost použití TPFanControl se mi moc líbí i z druhého důvodu. Kdo někdy pracoval s notebookem na klíně během jízdy vlakem za parných letních odpolední, tak mě chápe. Možnost nechat ventilátor v běhu na konkrétní rychlost je někdy k nezaplacení.“

    Tos mi musel ukrást z hlavy :-))) 100% souhlas… Klimatizace na klíně je k nezaplacení

  5. 5. skvedo  4.12.2009  14:49:14

    Pro mě dobrá zpráva, protože jsem si jeden v konfiguraci s Intel grafikou včera objednal. Radši bych sice 16:10 displej, ale trend je bohužel jiný a budu si muset zvyknout.

  6. 6. Crestwood  5.12.2009  17:11:56

    Ako tak pozeram – dalsi klinec do rakvy „R“kovym Thinkpadom… Lenovo malo strasne male medzery medzi jednotlivymi modelovymi radami a tak niekto musel z kola von. A ako vravi teoria, uspeje snob a podpriemerny – teda Tcko a SLko…

  7. 7. Flash  5.12.2009  21:06:30

    Za chvíli nebude z čeho vybírat – když už se objeví slušný notebook, tak to zabije displej 16:9. Opravdu budu muset taky kapitulovat a zase si odříznout několik pixelů na výšku? Jsem zvědavý, kam až tento trend hodlá dojít…

  8. 8. Chlebovnik  5.12.2009  22:17:26

    Kam se poděl Pedobear? =O

  9. 9. Honzyk  7.12.2009  13:35:33

    [7] No kam – koukni se na Philips televizi 21:9

  10. 10. jan386  7.12.2009  19:09:17

    [7] Taky mě to už docela irituje. Dokud byly notebooky na práci a nedostupné masám (hrozné slovo), měly normální displeje 4:3. Bylo to proto, že všechny programy měly ovládací prvky na vrchní straně a kromě nich se tam musela vejít i vlastní pracovní plocha.

    Přechod na mírně širokoúhlejší formát bych v takovém případě chápal, protože klávesnice je širokoúhlá od přirození a díky širokoúhlému displeji nezbyde tolik balastního místa vepředu a přitom se při stejné úhlopříčce dá udělat klávesnice celkově větší.

    Tím jak notebooky zlevnily, začala být hlavním účelem použití nikoliv práce, ale zábava. A zábava = video. Displej se udělal širokoúhlý (protože černé pruhy jsou fuj) a v důsledku toho se na displej prostě nevejde tolik dat jako se vešlo. A když do toho přijde ještě MSFT, který udělá supertlustý Ribbon (na kterém ale dohromady nic není), někdy to dopadne třeba takhle: http://www.jan386.ic.cz/misc/june07ribbon.jpg .

    Takže uvidíme. Doufám jen, že se to na 16:9 zasekne a dál už prostě ne. Jinak se můžeme těšit třeba na formát 3:1 (och pardon, 27:9, velká čísla jsou samozřejmě lepší).

  11. 11. Crestwood  7.12.2009  19:20:22

    Hry su len nastrojom, ako zmarketovat ten presun… Jedinou pricinou na prechod z 4:3 na 16:10 a potom na 16:9 je moznost vysekat viac panelov z jedneho substratu (resp. nemat tolko „zlych“ odrezkov) – teda peniaze. Vsetko ostatne su len rozpravky pre deti.

  12. 12. skvedo  10.12.2009  8:56:59

    [11] tak proč, při tom množství LCD co se dneska vyrábí, nezatlačili radši na dodavatele, aby jim dodávali lepší polotovary?

  13. 13. Ghost  11.12.2009  13:42:50

    [12] pretoze vacsinovemu zakaznikovi je jedno ci je displej 16:10 alebo 16:9, toho zaujima hlavne cena. tym padom prechod na lacnejsie lcd panely 16:9 vyhovuje aj vyrobcom a je uz len potom na marketingu ako to odprezentovat za „vyhodu“.

  14. 14. peter  11.12.2009  20:29:30

    Ghost: to je blbost, problem je ze nemas na vyber. Ja by som urcite bral 16:10 a priplatil si par eur, ale oni ne, oni robia lacne smejdy a potom 3x tak drahe s ficurinami ktore nepotrebujes, kde sa mozno nejake to 16:10 s vyblednutymi farbami najde. Proste ti to nanutia. Nehovor mi, ze si vacsina ludi kupuje nb ako prehravac videi.

  15. 15. Solitary  14.12.2009  12:37:43

    Jak na tom jsou ty dnesni Lenova 3000? Je to SLko bez Thinkpadovskych vlastnosti, nebo se jedna jeste o nejaky nizsi lowend? Protoze, co tak pozoruju z tvych usudku o SLx00 i novych SLx10 tak moje staricke Lenovo 3000 N100 je na tom snad zpracovanim i lepe.

  16. 16. Solitary  14.12.2009  12:39:36

    Teda krome tech novych, ty uz jsou asi lepsi jestli maji uz treba to lepe zpracovane chlazeni, ta N100 prece jen toci nonstop.


Napsat komentář