ThinkPady a jejich nová klávesnice podruhé

Na blogu českého Lenova se nedávno objevil článek popisující nové klávesnice letošních ThinkPadů. Vzhledem k tomu, že už jsem měl možnost pracovat s finální chiclet klávesnicí v ThinkPadu T430 a že mě článek popíchnul, vyjádřím se ke změnám ještě jednou (článek původně vznikl jako pouhý komentář).

Mechanika

Když jsem testoval ThinkPad T520, vyhovovala mi mechanika kláves více než u mého ThinkPadu R61 a externí USB klávesnice ala T41. Pocit ze psaní je u nové T430 podobný jako u T520. Nemám žádné výhrady. Chiclet provedení mi vyhovuje a jsem na něj zvyklý z mnoha dnešních notebooků. Nakonec v principu jde jen o tvar a vizuální provedení. Lenovo má chiclet klávesnice jedny z nejlepších (možná nejlepší).

Asi bych musel s novým notebookem pracovat aspoň měsíc, abych dokázal ohodnotit lépe, ale možná je mechanika v T430 tím nejlepším, co jsem v ThinkPadech mohl vyzkoušet.

Vzhled

Tvarově ke klávesám nemám výhrady a nemyslím si, že by chiclet v ThinkPadu bylo něco nepřípustného. Nakonec proč ne. V současných tlustých Tčkách vypadá možná trochu komicky, ale tenčím modelům, které byly od začátku designovány s takovou klávesnicí (například X1 a X1c), podle mě sluší.

(zdroj: lenovoblog.cz)

Za výrazný nedostatek ovšem považuji rozhodnutí změnit modrou barvu Fn popisek na šedou. Popisky Fn ve stejné barvě jako ostatní jsou strašně matoucí a vytváří nepřehlednost. Modrá barva jasně ohraničuje, co se týká Fn a co ne. Když člověk hledá primární funkce, mozek si odmyslí jinou barvu relativně snadno. U stejné barvy (jen v mírně odlišném odstínu) to tak není. Zkušenosti s 12“ FSC Amilo Pro V3205, kde byly všechny popisky jednou barvou, mě naučily, že tohle není přípustná cesta.

Lenovo má ovšem velký problém. Modrá je totiž pozůstatek IBM a to se klukům z Číny nejspíš nelíbí. V Edge se přešlo na červené popisky Fn, které jsou tak tmavé, že jsou na černých klávesách prakticky nečitelné. Tomu se chtěli ve vyšších řadách vyhnout a výsledkem je šedá, kvůli které vypadají všechny popisky jako primární. Je vidět, že v rámci snahy zbavit se „IBM modré“ udělají cokoli – i za cenu nižší ergonomie.

Rozložení

Zde musím být stejně kritický jako kdysi. Možná ještě více. Chybějící (zástupný) numerický blok je reálný problém pro práci s některými profi aplikacemi, neboť čísla v horní řadě a v numerice mají jiné scan-kódy a nemusí nutně všude znamenat stejné funkce (a taky neznamenají). V některých CAD/CAE aplikacích na tohle narážím a dokázal bych najít i víc příkladů z dalších odvětví, o kterých možná běžní uživatelé ani netuší, že existují.

V profi aplikacích se stále používají funkční klávesy a nevypadá to, že by se něco mělo změnit. Zrušit mezi nimi jakékoli mezery je krok zpět. Po hmatu je nyní téměř nemožné trefit rychle tu správnou. Už kdysi jsem měl notebook (FSC Amilo Pro V3205), kde byly funkční klávesy řešeny podobně. Zapřísáhl jsem se, že stejně špatný design už bych znovu nechtěl tolerovat. Tato zkušenost byla jedna z těch, proč jsem si potom koupil ThinkPad.

Závěrem

Myslel jsem, že to nebude tak hrozné, ale najednou cítím, že mě ta klávesnice v některých programech omezuje. U programů si příliš nemohu vybírat, co musím používat. Naopak u notebooků mám volné ruce, takže se snažím vybírat takové, které mě budou při práci nejméně štvát. Funkční klávesy namačkané bez mezer vedle sebe, špatně hmatem vyhledatelná tlačítka Home a End (samotný přesun mi nevadí), chybějící funkce numeriky a špatně rozlišené popisky Fn jsou objektivní ergonomické chyby pro určité typy aplikací.

Z tohoto důvodu vyvozuji, že za změnami stojí jeden z těchto důvodů:

  1. Současní inženýři v Lenovu nejsou tak chytří a dělají zbrklé změny bez podrobného zkoumání potřeb trhu (již nyní to vypadá, že současná verze dozná několika změn možná již za rok).
  2. Inženýři jsou chytří, ale jejich šéfové nejsou dostatečně kompetentní.
  3. ThinkPady se přesouvají do role čistě kancelářských počítačů pro základní práci typu office&web, kde zmíněné nedostatky nikoho nebolí.

Ať už je realita jakákoli, lidé jako já, kteří používají počítače pro tvorbu hudby, 3D modelování, různé fyzikální simulace atd., budou zklamaní a není to kvůli tomu, že by byli staromilci, kteří nesou každou změnu s nelibostí. Oni jen potřebují přemýšlet, zkoumat a realizovat a notebook jako jejich prostředek by je v tom měl co nejméně omezovat.

V tomto kontextu mi nyní například pracovní stanice ThinkPad W530 připadá jako zbytečná a hloupě designovaná, protože s novou klávesnicí naprosto míjí svou cílovou skupinu (přestože výkon má jistě dobrý). Vlastně trochu předpokládám, že mobilní pracovní stanice postupně zmizí z nabídky Lenova, protože se neshodují s politikou firmy, která v současné době jede hlavně na market share. Upřímně, workstation market se na celkovém trhu s notebooky promítá jen minimálně.

Komentáře k článku

  1. 1. Notebooky Lenovo  11.7.2012  21:18:37

    Zaujímavý názor, ja už som písal na lenovoblog, nová klávesnica ako BFU sa mi pozdáva viacej, imho je najlepšia na trhu.

    Veľa mojich zákazníkov chce klávesnicu s numerickým blokom a to ich odrádza od kúpy T530 a namiesto toho sa rozhodnú pre Edge E530. Aký je tvoj názor na to, že by sa v budúcnosti do Tčka dala klávesnica aj s numerickým blokom – prekážalo by to profesionálom ako si ty? Alebo by to skôr potešilo?

  2. 2. Pavel Kouřil  11.7.2012  21:25:29

    Já osobně z těch lenováckých chiclet klávesnic mám nejraději tu u těch prvních Edgů, konkrétně Edge 11. Funkční klávesy hmatově rozeznatelné, mechanika a ergonomie super. Navíc má docela dobře udělané PgUp/PgDn nad šipkami, které jdou dobře zmáčknout, ale zároveň na ně lze odložit prsty.

    A hlavně to nemá ten PrintScreen dole mezi Altem a Ctrl, což se mi zdá nejvíc úchylné.

  3. 3. Adam Lezak  12.7.2012  15:43:10

    [k clanku]
    Chtel jsem si koupit pristi generaci ThinkPadu (rozumej T430 napriklad) ale kdyz jsem videl tu prasarnu, kterou tam lenovo dalo misto klavesnice, tak jsem si v ramci vyprodeje Sandy Bridge generace ze skladu aby kdyz uz tu byly nove TP koupil T420s a musim rict, ze jsem nadsen.

    Mimochodem, ted prave pisi z te konkretni T520 na kterou si psal clanek, jeji majitel je nadmiru spokojeny, co vic nadseny :-)

    [1] dovolim si reagovat na Vas komentar ikdyz byl miren na Jiriho Z.

    Klavesnici s numerickym blokem bych jako, trofnu si rici, profesionalni uzivatel nechtel. Nejsem ucetni abych to nutne vyzadoval a i kdyz bych byl tak bych si poridil bud externi numeriku nebo rovnou kytickovanej notebook.

    Klavesnice s numerikou je hrozne neergonomicka a je to celkeve prasarna. Hlavni casti klavesnice totiz pote neni umozneno aby byla vystredena vzhledem k obrazovce, je pote nacpana co nejvice vlevo a na tom se neda rozumne pracovat. To jsem jednou mel a diky, uz ne. Kdyz by me neco opravdu nutilo pouzivat numerickou klavesnici tak si poridim externi na USB do te kancelare. Lide by se meli spis naucit prepinat na EN rozlozeni, myslim si, ze je to efektivnejsi pro praci v programech, ktere to vyzaduji.

    Pochybuji o tom, ze se v teto kategorii nekdy dockame num. bloku, ikdyz mozne je uz vsechno, kdyz lenovo vymenilo klavesnici… :-(

  4. 4. PEpa  12.7.2012  18:48:09

    Ad numerika – taky mi jeji prinos prijde jako sporny… Ale napada me zpusob, jak by se dala vyuzit – vysuvna do ultrabay misto DVD mechaniky:D ma to nekdo patentovany?:D

  5. 5. Adam Lezak  12.7.2012  19:25:31

    [4] Kdyz tam muze byt projektor, proc by nemohla byt numerika B-) Nicmene Lenovo ultrabay moznosti omezuje takovym zpusobem, ze tam za chvilku pujde narvat jen ta mechanika… Vlastne bude tam na stalo… Jestli to nekdo ma patentovany, to nevim…

  6. 6. swarm  12.7.2012  22:02:59

    [1] S numerickou klávesnicí je to těžké. Jsou notebooky, kde je přidaná tak, že mi nevadí, a notebooky, kde mě vyloženě štve. Docela dobře to řeší Acer v nových modelech – numerika je zúžená, takže neodsouvá tolik zbytek klávesnice, ale stále se s ní dobře pracuje.

    V lidech je zakořeněný nějaký podivný omyl, že čísla potřebuje zadávat jen účetní. Já účtoval naposledy na škole a přesto čísla používám často. U mnoha techniků to tak bývá.

    V podstatě by mi stačil zástupný blok, který by se nemusel zapínat a čísla by psal při držení Fn, ale toho se u Lenova asi nikdy nedočkáme. Než nemít nic, raději bych viděl ThinkPad s opravdovým numerickým blokem. Když jsem teď dělal s ThinkPadem T520, numeriku bych býval při mojí diplomce (pokročilé regresní analýzy) docela ocenil.

    Možná, že kdybych měl možnost, koupil bych si ThinkPad T ve verzi s numerickou klávesnicí. Záleží, jak dobře by ji lenovo implementovalo (ideálně mírně zúžená). Jeden z notebooků, které používám prakticky denně, má numerickou klávesnici (Acer Aspire Ethos) a mírně odsunutí do strany mi vůbec nevadí.

    Spoustě lidem by numerika na vyšších ThinkPadech udělala radost. Kdo čísla nepíše, ten by ji spíš nechtěl, kdo je píše, ten asi jo. Záleží, co kdo s notebookem dělá.

    [3] Externí numeriku mám a používám ji jen velmi nerad. Notebook mám od toho, abych ho mohl používat na cestách a to takové řešení vylučuje. Stačí, když chci notebook přenášet jen po době… vzít samotný notebook je mnohem jednodušší, než smotávat kabely a tahat ještě další zařízení.

    Přepínání na EN klávesnici nic neřeší. Když potřebuju zadavat rychle čísla, je hlavní problém seřazení všech kláves do jedné řady. To už nemusim nic přepínat, budu levým malíčkem držet Shift a dosáhnu toho samého. Náhrada numerické klávesnice to ovšem není ani omylem.

    [4] Myslim, že něco takového už pro ThinkPady bylo v době T40.

  7. 7. Adam Lezak  12.7.2012  23:51:11

    [6] Zcela jiste na tom neco je. Ja treba fakt nechapu, proc u lenova numericky blok nemuze fungovat, kdyz to jde na kazdem aceru. Nicmene jsem toho nazoru, nebo u me to tedy spis tak funguje, ze cisla zadam rychleji na te anglicke rade cisel, nez v zastupnem bloku. Je tak slity do klavesnice a navic je „nakrivo“ oproti desktopu, coz pro me v praxi znamena, ze na nem nezadam bez divani vubec nic.. S tim shiftem to neni uplne pravda, clovek ma 2 ruce a tu radu uz slusne obsahne, nemusi drzet prst na shiftu, prijde mi, ze v profesionalnich aplikacich, vyzadujicich cisla neni potreba cestina, resp. jeji diakriticke znaky, ktere bych nahradil prave temi cisli. S tou externi numerikou jsem to myslel spis tak, ze kdyz na necem takovem pracujes, tak vetsinou necestujes, takze ji na stole mit muzes, pokud cestujes, tak bude vzdy nejaky kompromis. U me by vyhrala klasicka TP klavesnice s EN rozlozenim ale chapu, ze u nekoho jineho ne.
    Ono se jinak implemetnuje numerika do Ethosu a jeho velkosti nez do 14″ nebo 15″ ntb, tam proste to misto bude nejak chybet a bude to na ukor ergonomie a kvalit klavesnice…

  8. 8. Macek333  13.7.2012  18:48:21

    No numerická čísla pro mne sice nejsou tak důležitá, ale dost často používám šedé plus a mínus a hvězdičku. Ano, pracuji v total commanderu :-)
    A na mém DELLu to je fakt pohoda, když nemusím přemýšlet, jak napsat hvězdičku (přepnutí klávesnice), ale zmáčku FN + P a je to.

    Ovšem to je individuální problém, ne masový a tak Lenovo třeba fakt vyslyšelo ty masy :-)

    Co mě ale daleko víc zarazilo, byl ten obrovský rámeček kolem klávesnice. Vzpomínám na časy „Butterfly“ od IBM, kdy se řešil každý milimetr navíc, aby klávesnice byla trochu ergonomická a najednou takové pohrdání místem.

    Fakt nechápu…

  9. 9. Adam Lezak  13.7.2012  20:56:47

    [8] V mem konkretnim pripade take neresim prepnuti klavesnice ale Shift + * :-) Na druhou stranu kdyz chci (nebo spis potrebuju – nechci) napsat neco cesky, tak prepnout musim..

    Sice bych svoji ThinkPadi klavesnici a EN rozlozeni uz nezmenil, nicmene jsem na Lenovo take dost apeloval, co to s tou klavesnici predvadeji. Ma to kazdy acer, asus, msi navic, je to jen SW uprava, kterou mohou vydat OTA updatem, tak bych to v profesionalnim ntb za 30k cekal… Ale jako feedback jsem neslysel nic jineho nez vymluvy, ze jsme mala zemicka aby to pro Lenovo bylo dulezite, no tohodle se asi nedockame :(


Napsat komentář