USB-C: další univerzální konektor (+ DELL E7370)

Máme tu další univerzální konektor (USB-C), který nahradí všechny ostatní. Tedy dokud nepřijde další univerzální konektor. A ten přijde a stihne to dříve, než se tento doopravdy rozšíří. Rád bych se mýlil, ale takto je to stále dokola.

latitude-e7370-usb-c-01

Poprvé používám notebook, který spoléhá na USB-C, a to rovnou tak, že má jen jedno klasické USB 3.0. Ze svého stávajícího příslušenství tak mohu mít zapojen vždy jen jeden kus – ale chápu, „early adopters“ mají v tomto vždy trochu smůlu. V DELL Latitude E7370 jsou dva USB-C konektory a oba fungují i jako Thunderbolt 3.0. Vzhledem k tomu, že se pomocí tohoto konektoru notebook i nabíjí, dva jsou minimální smysluplný počet (oba jdou použít k napájení).

K počítači jsem dostal také adaptér, který hromadně přidává konektory, co notebooku chybí (VGA, HDMI, LAN, USB 3.0), a dokovací stanici. Obě věcičky se mi líbí. Konkrétně USB-C dokyna od DELLu je sympatické zařízení, protože už je to plnohodnotná dokyna se vším všudy – má hromadu USB portů, LAN, audio, VGA, HDMI i mini-DisplayPort, ale hlavně se z ní notebook pomocí USB-C kabelu i napájí, a co mě překvapilo – je na ní tlačítko vypínače, takže stačí připojit jeden kabel a k zapnutí není potřeba notebook otevírat.

Výstupy jedou přes rozbočovač DisplayPortů, což znamená, že jejich obsluha nezatěžuje procesor počítače (jako tomu bývalo u USB 2.0/3.0 dokovacích stanic). Síťovka a zvukovka jsou řešeny USB čipy od Realteku a vše je navrženo tak, aby to sneslo libovolné připojení/odpojení bez přípravy ze strany operačního systému. V podstatě konečně necítím žádné omezení tohoto řešení, které by brzy mohlo být konečně univerzální. Jen bych si nevsadil na to, že ten hlavní vypínač bude fungovat třeba na 12″ MacBooku a jiných USB-C PC noteboocích (snad se pletu aspoň ve druhém případě).

Zůstává ve mně pouze jedna pochybnost – jaká bude životnost konektoru, který má takovou hromadu malých kontaktů a uprostřed tenkou plastovou tyčku? Vím, co všechno musí vytrpět třeba jen napájecí konektory u notebooků, které denně někdo 3x na cestách nabije. Už teď mi navíc přibalený adaptér přestává fungovat asi kvůli kabelu, takže se občas náhodně odpojuje a připojuje.

Tohle ukáže až čas.

Už teď ovšem vím, že USB-C se do počítače připojuje hůře než původní USB (když pominu fakt, že jde zapojit i otočený) a alespoň v testovaném počítači připojené kabely v konektoru nedržely tak pevně.

latitude-e7370-usb-c-02

Dodatek: DELL Latitude E7370

Jenom v rychlosti k tomuto notebooku, pokud o něm někdo uvažuje: Mechanicky je velmi zdařilý. Působí jako vykuchané XPS13 s méně výkonným hardware, v matném provedení a s business funkcemi (čtečka otisků, SmartCard, vPro). Je opravdu pěkný, ale kdo zná i XPS13, ten si možná posteskne, že zde navzdory nižšímu výkonu nešla tloušťka ještě trochu dolů. Když už nic jiného, díky tenkému rámečku je tento notebook pořád znatelně menší než jiné 13“ modely.

Použitý full-HD IPS displej má pouze průměrnou svítivost. Barvy má pěkné, ale DELL vynutil zapnutí dynamického kontrastu a nepřišel jsem na to, jak ho deaktivovat, takže je při každé změně viditelné, jak se obraz zesvětluje/ztmavuje ještě několik dalších sekund. Skoro to působilo jako nějaká hloupá funkce na úrovni firmware. Dynamický kontrast mi vadil při používání ze všeho asi nejvíc.

Touchpad není typu precision v podání Synaptics, jako je tomu u XPS13 a XPS15. Místo toho je zde klasický Alps z jiných Latitude, takže nemá tak rychlé reakce, ani tak dobrou přesnost (na druhou stranu nabízí více nastavení gest). Je velká škoda, že DELL nedal do tohoto modelu také trackpoint. U malých notebooků, které se používají i na cestách v dopravních prostředcích, by to byl vítaný prvek.

Baterie je poměrně malá. Má jen 34 Wh, ale při mém kancelářském použití s mírně vyšším jasem a neustále zapnutou Wifi jsem se pohyboval okolo 6 hodin provozu na jedno nabití, což není úplně zlé. Baterka je na můj vkus zbytečně malá a zabíjí použití úsporných komponent (výdrž není vyšší než u výkonnějšího XPS13). Naštěstí je možné výměnou za absenci čteček SmartCard a otisků získat větší baterii s kapacitou 43 Wh (= o čtvrtinu delší výdrž).

Před přehráváním zvuku občas notebook v reproduktorech poměrně nahlas „lupnul“. Předpokládám, že to je nějaká necitlivá implementace šetřícího režimu zvukové karty, kterou by mohly napravit ovladače.

Navzdory některým nedostatkům jde o příjemný zápisník na cesty s dobrou klávesnicí a přijatelnou ergonomií vzhledem k malým rozměrům. Ani výkon není na pasivně chlazené zařízení špatný (Cinebench R11.5 – single 1,18 pts, multi 2,12 pts; 3D Mark 2011 – P1056).

Komentáře k článku

  1. 1. Puppy  19.5.2016  11:23:06

    Celou tu myšlenku zabije přesně to co píšeš, levné mechanické provedení které bude mít omezenou životnost. A vyměnit vadný konektor téměr jistě znamená vyměnit celou základní desku.

    Pořád je lepší mít možnost připojit LAN nebo DisplayPort přímo do notebooku, než zase s sebou tahat nějakou další krabici. Bezdrátově to nepůjde nikdy (spolehlivě a bezpečně), takže specifické konektory pořád vítězí. Že je kvůli nim notebok o 3 mm tlustší neřeším. Spíše se obávám, že touto „univerzální“ cestou půjdou výrobci opět na úkor použitelnosti a kvality, jako jinde.

  2. 2. Nox  19.5.2016  13:54:40

    Jsem jediny, komu nepripada nabijeni notebooku pres USB normalni? To zas bude vysvetlovani BFU, ze nabijecka na mobil nezvladne nabit notebook, ikdyz ma nakarsne stejny konektor. Z mechanickeho hlediska slo USB do haje uz s verzi 3.0, kde se proste jen pridaly draty, takze konektor je slozitejsi a nachylnejsi na poskozeni. Bohate by podle me stacilo USB se zase lepsim/rychlejsim protokolem jako u 2.0 a barevne odlisenou vrchni stranou. V urcitych vecech je podle me jednoduchost lepsim resenim.

  3. 3. michal  19.5.2016  15:51:26

    Co to máš za model dokiny? Jak je u toho výkonná nabíječka? Dell má těch dokin teď více. Každopádně vypadá to zajímavě a taky si říkám, jak to bude s životností. Na druhou stranu malé notebooky už dlouho mívají pouze microUSB a taky fungují. Uvidíme, co to vydrží. Příslušenství pro to USB-C se zatím objevuje hodně pomalu. Ale je tu šance pro výrobce příslušenství, aby vyrobili univerzální dokovací stanice, co přežijou více než jednu generaci notebooku.

    U toho Latitudu mě překvapili, že to má tak malou baterku i když to má stejnou tloušťku, nemá ventilátory a téměř žádné porty.

  4. 4. Python.p  19.5.2016  16:50:04

    IMHO není problém v návrhu USB-C, ale v tom aby výrobci dodržovali standart, viz článek na rootu o RJ45…

  5. 5. swarm  19.5.2016  17:38:30

    [1] Ano, dnes už je jisté, že by to znamenalo výměnu celé desky. Jak je to rychlé, musí to být blízko hlavních komponent, takže na riser board přes ploché kabely se budou připojovat spíš pomalejší rozhraní. A jinak souhlas – taky zatím (dokud to jde) volím stroje, které mají plnou výbavu. Jak to mám všude s sebou, tak si tím šetřím spoustu problémů.

    [2] Jednak to a jednak mi přijde zbytečné, aby byl do počítače každou chvíli připojen takhle složitý konektor, který jednoduše nemá odolnost na úrovni dnešních normálních napájecích konektorů. Taky si vlastně říkám, jak moc je chytré vést to napájení po tak tenkých vodičích.

    [3] Už jsem to vrátil (zápisek docela dlouho čekal na zveřejnění), takže se nemůžu podívat, ale měl by to být jejich univerzální nový USB-C dok a měl by snad být pouze jeden v nabídce. Napájecí zdroj k tomu byl 65 nebo 90W, nejsem si jist přesně podle velikosti. Nicméně šlo o standardní adaptér pro klasické velké DELLovské notebooky (i konektorem).

    [4] Jaký článek?

  6. 6. Puppy  19.5.2016  18:14:06

    [4] http://www.root.cz/clanky/nespolehlive-konektory-rj45-polovina-neodpovida-standardu/

  7. 7. Kubas  19.5.2016  18:48:04

    Dell má dva druhy těchto dokovacích stanic Dell Dock(WD15) a Dell Thunderbolt Dock(TB15). WD15 má na výběr 130W či 180W adaptér. Zde popis jaké zdroje k jakým strojům a hlavní rozdíl je podporované rozlišení http://www.dell.com/support/article/us/en/04/SLN301105

    TB15 může mít až jeden displej s rozlišením 5k x 3k (5 120 × 2 880) nebo dva displeje s rozlišením 4k x 2k (3 840 × 2 160.

  8. 8. David  19.5.2016  19:28:12

    Používám 12″ MacBook už rok. Jako zařízení na schůzky, cestování, přihazuju ho do batohu na víkendy, strávil jsem s ním měsíc v Japonsku a zprocesoval stovky fotek v Adobe Lightroomu na cestách. Považuju se za power-usera :). A mám v něm jen jedno USB-C.

    Jsem přesvědčen, že pro takhle malé zařízení je USB-C a jeho ekosystém skvělé řešení, nabídnu pár zkušeností:
    – nabíječka k notebooku v kombinaci s USB-C>USB redukcí se dá na cestách používat k nabíjení dalších zařízení. Cestuje-li člověk nalehko je to neocenitelné.
    – „Dokovací“ redukce od Apple s USB a HDMI mi velmi vyhovuje. Na prezentace stačí, když je třeba něco (foťák, GoPro) připojit, připojí se bez problému. V sumě je váha všeho velmi dobrá.
    – Apple jede v BT příslušenství, tedy když MacBook připojím doma k 27″ displeji, používám externí BT klávesnici a myš a jsem spokojen. To je asi v Windows prostoru méně použitelné, tam periferie jedou hlavně přes klasické USB a to chápu, že je problém.
    – výdrž baterie je díky slabým komponentám a pasivnímu chlazení skvělá a počítač ani adaptér nevydávají žádné zvuky
    – známý šéf jedné marketingové agentury ho využívá podobě a je nadšen (přecházel z MacBook Airu)
    – Retina displej umožňuje i poměrně seriózní práci s grafikou, videem a fotkami, jen si člověk počká na slabší železo
    – port ani redukce nevykazují žádné známky opotřebení ani nespolehlivosti
    – nevýhodou je, že při zapojeném „dokovacím“ adaptéru se notebook nenabíjí plnou silou
    – žádný plnocenný port se rozměrově do notebooku nevejde, tedy řešení dává smysl :)

    Proč to sem píšu, když je článek o DELLu? Protože si myslím, že použitelnost USB-C nesouvisí tolik s vlastním standardem, ale spíš s celým ekosystémem okolo počítače. Při použití cloudu, síťových zařízení pro zálohování a tisk, streamu do projektorů přes AppleTV a BT periferií jsem se nesetkal s problémem nedostatku konektivity. A na tom si myslím musí Windows svět zamakat :). Tyhle zařízení prostě vyžadují změnu principu používání notebooku, což někomu nemusí vyhovovat. A pro což ve Windows světe nejsou dost rozšířená řešení…

  9. 9. skvedo  19.5.2016  19:47:25

    https://www.root.cz/clanky/nespolehlive-konektory-rj45-polovina-neodpovida-standardu/

  10. 10. r4in  23.5.2016  14:59:38

    Ta E7370 působí jako fail. Už jenom kvůli tomu dynamickému kontrastu, který se nedá vypnout.

  11. 11. michal  26.5.2016  10:48:53

    (8) O kolik pomaleji se to nabíjí?

    (10) Ten dynamický kontrast se trochu zveličuje. Taky jsem se toho bál, po tom jak se to probírá všude na netu, ale jedu na XPS 13 už půl roku a téměř vůbec mě to neomezuje. Pokud chci upravovat fotky, připojím se radši na externí displej, kde je ta práce úplně o něčem jiném. A na nějaký rychlý ořez fotek „v terénu“ je mi to jedno. Každopádně je pravda, že by to tam být nemuselo (pro ty, kterým to vadí a jdou proto ke konkurenci), poněvadž přínos ve výdrži bude asi neobhajitelný. I když já se dostanu při tom nejnižším zatížení (čtení/psaní bez netu) k odběru celého notebooku pod 2 W.

  12. 12. michal  26.5.2016  10:54:11

    (5) Dle vzhledu to byla WD15. Ten Thuderbolt dock TB15 je větší.

  13. 13. swarm  31.5.2016  17:21:31

    [11] Ono spíš záleží na typu aplikací. Třeba, když pak otevíráš okna, kde je spousta černé plochy a pár bílých prvků, tak je to úplně zničí až do šedé. Je to pak strašně neergonomické a špatně se to čte. O grafiku mi vlastně ani nejde – štve mě to hlavně při office práci.

    Všechno sice jde řešit externím monitorem, externí klávesnicí a myší, ale spíš se snažím vybírat notebooky, které tyto vady nemají, protože mnohdy nic externího připojit nemůžu.


Napsat komentář